我想用微波爐翻熱飯餸, 唔知有冇幅射 ?

• 平時在屋企冇用開微波爐, 依家想用微波爐丁熱飯餸, 貪快同方便, 唔知有冇幅射 , 有冇答到我呀

• 聽聞唔係好健康, 不過我都成日有用來翻熱D送

唔好將膠類既野連食物叮, 就算說明話OK都唔好(e.g. 放得入微波爐既保鮮紙)

同埋千其唔好放金屬類既野入微波爐(e.g. 鐵匙羹, 錫紙, 罐頭)

叮緊既時後唔好控個頭埋去, 走遠D

• 如果係由生煮到熟, 我建議就唔好用微波爐~

• 聽聞唔係好健康, 不過我都成日有用來翻熱D送<<<< 我都係,叮番熱好食過蒸番熱

唔好將膠類既野連食物叮, 就算說明話OK都唔好<<<<我一定用玻璃器皿

叮緊既時後唔好控個頭埋去, 走遠D <<<<我一定企係轉彎位

如果係由生煮到熟, 我建議就唔好用微波爐 <<<<<我現用的微波爐係連屋一套奉送,唔捨得棄丟....唔知有冇微波爐只得一個 function - reheat, 他日換爐時我會尋找...

• 菲菲的心愛既花花,搵我吧

• 最近聽RTHK"講東講西"個營養學博士叫人唔好食咁多微波爐野, 有幅射的 !

比我就會番蒸食物勒 ! 我家沒有微波爐的!

• +ggg replied @ 2008-01-06 12:50 am

唔知有冇微波爐只得一個 function - reheat, 他日換爐時我會尋找...

我就無見過有reheat掣既微波爐了, 平時reheat D送通常我叮2-3分鐘, 叮麵飽曲奇老婆餅類就20-30秒

• 我家中只有焗爐仔,沒有微波爐…

以前都有一個微波爐,後來轉贈了給人

焗爐做到微波爐做唔到既野,而微波爐既功能則可用蒸去處理

身體健康是好重要的,為了那丁點的方便,而冒上受幅射的影響,並不值得

• 微波爐煮食物, 幅射係唔會殘留係食物

有冇人可以停止光?

• 微波爐只得一個 function - reheat<<<< 有時我見餐廳用來丁麵包的微波爐仔...我幻想它係得一個 function~~

微波爐...轉贈了給人<<<< 冇得用係一個好辦法,聽聞這裡有些家庭己經唔再用微波爐,我還未能做到,但己盡量少用

• 微波爐可免則免, 我d醫生朋友一致咁講

• "微波爐可免則免....."

我都咁覺得, 而且唔係無左佢唔得, 大把食具可代替

• 我平時帶飯盒,

日日叮飯食.... =.="

• 講真,我覺得係地鐵傾手提電話既輻射勁得多。

• 講真,我覺得係地鐵傾手提電話既輻射勁得多。

by smartass - 01/07/08 10:16

好難得! 今次認同你

• 自已考慮啦 ! 總之健康最緊要, 有事係唔會即時發出, 但年紀大左....

• 叮完之後, 食物裡面就冇福射, 至於件物仲有冇營養, 就唔敢講

• 令我好驚的事.....

我認識有一對醫生夫婦,他們診所在油麻地區,故此設一行宮在油麻地,有一日醫生太太對我說:「一個微波爐就掂曬,工人預先醃好的送,我們自己丁熟就食得」

• 其實唔駛驚太多 咪話用唔用微波爐 依家好多"食材"都話有毒架啦 咪一樣照食

只要唔好太濫用微波爐 餐餐都係用佢就無問題 邊擔心得咁多

如果樣樣就住就住 情緒低落 都好易生cancer

• 叮完唔好即刻食,等一等

• 如果樣樣就住就住 情緒低落<<<<<

我的宗旨係...當知道有問題的,就避得就避,避當中又不怕太為難自己

• 叮叮係無福射架喎,但如果你用錯d唔入得微波爐既容器就好難講喇..

• 其實唔用微波爐都唔係咩大問題, 還有好多其他煮食器, 唔用就唔用囉, 唔駛咩就住就住!!

我家就沒有設置微波爐啦, 對我地既煮食生活完全無影響, 又健康 ! 因為始終微波爐既溫度係較高的, 高溫加熱食物, esp.肉類 , 十分有害!

• 如果樣樣就住就住 情緒低落<<<<<

我的宗旨係...當知道有問題的,就避得就避,避當中又不怕太為難自己

by +ggg - 01/08/08 20:04

+ggg,

exactly what i think !

如果我覺得嗰樣野無益我就唔會用, 絕對唔會情緒低落! 因為我自愛 !

• microwave本身一啓動就有幅射,就算你唔"叮"野,開著就會有好強輻射

• agree ! 所以成日用微波爐既唔好咁無知啦, 咪自已呃自已 ! 唔好再貪方便啦! 有d野有事至後悔就太遲了 !

• J~~~

其實肉類同好多食物食得多都唔好ga la

只要飲食均衡就OK,食飯食7成飽,不要過飽

• 唔好咁無知啦, 微波爐係用幅射加熱, 但係食物加熱係, 係冇幅射既, 醒少少啦

• 唔好咁無知啦, 微波爐係用幅射加熱,但係食物加熱係, 食物裡面係冇幅射既, 醒少少啦

• 真係比你班人誤導, 唔好咁無知啦, 微波爐係用微波加熱, 所產生幅射都唔夠手機強, 但係食物加熱後, 食物裡面係冇幅射既, 醒少少啦

• 開動既微波爐已有幅射, 而且微波爐既高溫加熱會令食物產生致癌物質, 不宜多吃!

• 記得唔好用機喇! 幅射仲強更直接!

• 其實唔需要咁野蠻 ! 手機同微波爐都應少用, 無人話手機少幅射!

建議減少用微波爐, 同手機有無幅射及用唔用係兩回事 ! 死撐手機比微波爐更高幅射有何意義?! 就算係, 兩者都應少用 ! 我都好贊成減少用手機講不必要的電話 !

• 加熱用飯煲咪得囉 ! 原汁原味, 又無微波爐叮咁乾 ! 我都帶左個小型飯煲番office 既pantry和同時一齊用, 宜家又係時候用飯煲"興"飯食lunch luh !! 微波爐呢d幅射野都係唔好用咁多, 不少科學研究都話微波爐加熱食物唔係咁健康的 ! 涉及健康既野, 寧可信其有 , 小心D好!

• 你自己無知, 就話人更無知, 仲係度發爛渣! 如果你知手機幅射唔弱夾直接, 就唔會感到微波爐咁恐佈, 你自己無知仲係聲大大!

• 上面兩位唔好嘈, 同唔用係個人自由.

但應該咁睇, 你話幅射唔會留在食物上, 但呢個研究係唔係真係100%正確呢? 可能呢個研究再過多10年8年之後又有唔同講法, 寧可信有好過信冇, 到時自己身體有咩問題咪自己辛苦

• 我想問各位0係屋企唔用微波爐嘅人,你地會唔會出街食野(i.e.上館子),你地又知唔知,啲餐廳係一定用硬微波爐架?

你地又知唔知,微波爐運作嘅原理,其實係唔會因為輻射而令食物產生致癌物質,只要用得其所,微波爐不失為一件好用嘅食物翻熱工具。

• 有時d送整得唔十全十美就會有剩...我唔捨得屋企人食隔夜送,會自己梗,再翻熱好核突,只有用微波爐丁會像樣一d, 冇咁似隔夜野....

但一定用玻璃器皿,務求把「殺傷力」減至最低

• 小心為上 - 01/09/08 10:53

個人自由 - 01/09/08 16:20

上面嗰位好唔理性 ! - 01/09/08 12:30

你定義輻射頻率幾多 ?

你點樣定莪輻射大小?

電話有輻射, 電視機有輻射, 就算曬太陽都有輻射, 因紫外線有輻射...................等等

任何物件都有輻射, 有輻射代表對身體有害, 只要在安全水平

問題你煮熱食物既用法係咪用得其所,

用微波爐煮食物, 只要你唔係用揮發性器皿, 煮既時間過長, 用得恰當就冇問題

正如你用蒸, 炒, 煎,方法, 但煮得時間過長, 或焦, 都係唔健康

• 小心為上 - 01/09/08 10:53

個人自由 - 01/09/08 16:20

上面嗰位好唔理性 ! - 01/09/08 12:30

你定義輻射頻率幾多 ?

你點樣定義輻射大小?

電話有輻射, 電視機有輻射, 就算曬太陽都有輻射, 因紫外線(就係一種)輻射...................等等

任何物件都有輻射, 有輻射((唔代表))對身體有害, 只要在安全水平

問題你煮熱食物既用法係咪用得其所,

用微波爐煮食物, 只要你唔係用揮發性器皿, 煮既時間過長, 用得恰當就冇問題

正如你用蒸, 炒, 煎,方法, 但煮得時間過長, 或焦, 都係唔健康

Log in to reply