呢度有冇女人識煮饔飯煲個湯架....

• 點解唔識

• Sorry! 唔明你乜??? 是否想問:會煮飯, 識煲湯?

• l can cook many dishes & many kinds of soup but l am male.

• 係啦....而家都係男人煮飯叻過女仔.....哈

• 你未遇過d煮飯叻gei女仔姐 ..

• 未喎

• 飯要煮得好,一定要夠軟,還要識煲湯,發夢中嗎

• 我識,咁點?

• 有咩難度?? 一日3餐..加埋甜品都仲得啦...

• 我識~

咁點呢?

• 成日都聽到呢到0的男人話好多女人都唔識煮飯, 其實, 係佢地遇唔到0者..

我識好多女性朋友, 包括我自己, 都識煮飯, 做菜的.

• 我就係識煮飯煲湯既女仔呀~~~~

• 我都試煮飯煲湯,仲成日都煮比bf食o架

• 我識呀,不過煮西式叻d囉

• 我都係想睇下呢個世界...d女人係咪住部只係識化妝唔識煮飯....原來未死曬......但你地係咪自閉架......我尋左咁耐....望連一個識煮飯既女性朋友都搵唔到

• 你只暫時搵唔到啫, 又唔好灰心..更加唔好開口就話人自閉, 如果你平時都係咁講野, 睇怕有掛食b餐呀 !!!

• 我都係想睇下呢個世界...d女人係咪住部只係識化妝唔識煮飯....原來未死曬......但你地係咪自閉架......我尋左咁耐....望連一個識煮飯既女性朋友都搵唔到

by kziv - 07/24/07 13:55

識煮飯就代表係自閉???

你呢0的係咩野理論???

就我個人黎講,我反而係識煮飯,就唔識化妝.朋友多,有男友,又唔自閉.

你識唔到,係你個人運氣問題0者.

• 可遇不可求...我明架喎....米米.....

• 大衛寶兒 ...冷靜d....問下者..........咁你地識煮d咩....分享下

• kziv, 問下唔緊要...但語氣重咗d !! 下次唔好喇 !!

你識煮野咖 ?

• 我咩都識架喎....你不如問下我有咩唔識啦.....(我唔係廚房佬)

• 大衛寶兒 ...冷靜d....問下者..........咁你地識煮d咩....分享下

by kziv - 07/24/07 14:22

sry 呀∼ 唔好意思,可能激動左.

都係0的簡單0既家常小菜黎架炸∼ 肉餅呀(當然係自己剁架啦),憫雞翼,蒸水egg...總之蒸憫煎炸都得0既,再炒幾個菜呀,菜芯炒牛肉,腐”魚”炒通菜∼∼∼∼ 係咁上下啦.

• 識~~ 不過唔好食之嘛~~~

• 以經好利害架喇......大衛寶兒 你知唔知有好多教人煮野食既班都係教呢d架

so你以後可以做教師喇......我以前女朋友...例如整番茄蛋...佢寅係咩都唔落只係落番茄同雞蛋....好鮮......死

• >____

_< <------------------可能就係我以前女朋友0個d

• 以經好利害架喇......大衛寶兒 你知唔知有好多教人煮野食既班都係教呢d架

so你以後可以做教師喇......我以前女朋友...例如整番茄蛋...佢寅係咩都唔落只係落番茄同雞蛋....好鮮......死

by kziv - 07/24/07 14:37

我男朋友正係識煮公仔面,我問佢:你係唔係諗住呢一世正係食公仔面?? 哈∼

我好細個0個時,呀媽已經教我煮飯,做菜的了∼ 我呀媽同我講,女仔人家,最好都要識,我又覺得佢講得好0岩,唔理你得唔得閒煮飯,唔理你鐘唔鐘意,識總好過唔識.

相比起我呀媽,我當然係識得好少啦∼

不過我呀爸煮野又叻過我呀媽,因為我呀爸係做廚的.

• 不過我都好少煮了,因為工作比較忙.

但係好彩一樣野,如果真係要煮,我都唔會唔記得點煮.

• 家常小炒, 老火湯, 甜品, 調酒, 如果唔係太複雜, 樣樣都識, 而且都幾好味呀!原因自己"為食", 喜歡研究煮食, 加上前以讀書寄宿要自己煮, 所以都好多嘢都識煮.

• KZIV, 咁勁..咩野都識, 咁真係要跟你學吓喇 !!

寶兒, 你媽咪教咪好囉 !! 我自己摸咖咋....不過一般家庭野, 唔會有問題囉 !

• 米米

我覺得自己摸,自己學0個0的仲叻哦∼

我有時,去街巿買菜,如果想知0的菜,唔太識,會問街巿0的呀嬸,0的材料點用.

不過真係好耐都無煮了,但如果要再煮返,都無問題.

• Maya <---------勁喎........咁唔怕冇男朋友啦

大衛寶兒 <--------我好豆都同我講過....等女人煮飯比你食聽餓死...so我學煮飯......不過跟我舅父學到最多...因為我舅父0係英國某酒店做行政總廚(中菜)

• 算係咁啦..唔學唔試 邊有得食呀 !!

我出去學咗2堂蛋糕, 之後睇書自己摸..整出黎好有成功感 !!!

• 版主

咁你一定學得更多啦∼

哈∼∼∼ 唔知點解講開煮飯呢個問題,我諗起以前的一件事....

• 我都會架.....街市d人同師奶煮飯先勁呀.....因為佢地可以張有限化為無限

• 咩事呀.....

其實我寅係唔知而家重有冇女仔識煮飯先開呢個版

你地幾多歲呀

• 算係咁啦..唔學唔試 邊有得食呀 !!

我出去學咗2堂蛋糕, 之後睇書自己摸..整出黎好有成功感 !!!

by 米米 - 07/24/07 14:53

我上年聖誕節整左個黑森林比我男朋友做聖誕禮物,佢屋企人都有份食.

0個個黑森林,我足足係整左三個鐘!

由自己發cream,籂粉,搓粉,焗......到最後裝飾以及”忟”cream∼

不過好開心∼

• 嘩.............你真係好有心機..

• 寶兒, 之前EX D早餐, 連麵包都新鮮出爐..呵呵...直頭肥肥白白呀 !!

• 咩事呀.....

其實我寅係唔知而家重有冇女仔識煮飯先開呢個版

你地幾多歲呀

by kziv - 07/24/07 14:56

我今個星期六生日呀∼ 過埋生日,我就25了∼∼

件事係咁0既:

之前有一段時間,我男朋友個媽媽去左澳門,咁佢0個幾日就由我煮飯比佢同佢呀爸食...

我記得0個日,我想買隻油雞,再自己炒個送咁,於事,就走去街巿買,但街巿就貴0的0既,貴過大家樂0個0的...

比我男友知道左,佢話我做咩買咁貴,咁我話:喂,家陣買比你家人食架,食好味0的,貴0的有乜緊要??而且,我又唔係要你出錢的,當我請好吧∼?!

但佢依家都係話我買得貴...頂佢唔順...咁我覺得,我返左一日工,仲要返你家煮飯比你地食,你仲要因為呢0的小事發我老四,我都好生氣.

於是,我0個晚返到去,發老四同佢講:我唔煮喇,你自己煮....佢一邊行入廚房一邊話:車∼煮飯之麻,好易0者,我都識啦....

唉∼點知: 0的菜,”度”都未”度”就咁拎去洗,動作好笨拙..我係佢後面一路睇住佢...終於忍唔住:算啦,都係等我黎啦,你係出面等食得喇....

我0個晚真係比佢吹脹.

• 寶兒, 之前EX D早餐, 連麵包都新鮮出爐..呵呵...直頭肥肥白白呀 !!

by 米米 - 07/24/07 15:01

早餐我地通常自己各自攪掂的

:P

你咁好,連早餐都照顧埋男友∼

• 唔識煮飯既人會覺得煮飯好易架...

• 嘻嘻..果時關係好嘛 !!

一杯熱奶茶, 一個HOME MADE麵包..夠溫馨一整日啦!!!

不過 原本佢鍾意食快餐多D....呵呵

• 米米....你連面包都係屋企焗埋.......咁我唔夠你黎喇....

• 唔識煮飯既人會覺得煮飯好易架...

by kziv - 07/24/07 15:07

係喎∼

我男朋友真係成日覺得煮飯好易∼ 佢以為0者...

0者晚我記得我整魚片炒白菜...佢成棵白菜唔”度”就咁拎去洗...

仲有,你知啦,白菜要用點時間去炒,又要落多0的水去炒,咁佢先會林的...我諗,如果0個晚真係佢炒的話,成碟菜一定唔食得.

• 咁你0個時做早餐比男友食,要幾點起身?

你要返工嗎?

• 咁你0個時做早餐比男友食,要幾點起身?

你要返工嗎?

by 米米 - 07/24/07 15:14

唔好意思,呢段野,係我想問米米的.

• 版主, 又唔好咁講...大家傾吓計啫 !!

寶兒, 佢肯試都好丫, 一齊整吓野食..可以增進感情喎 !!

如果佢肯煮, 咪踏咁盡呀~~~~

• 寶兒, 佢肯試都好丫, 一齊整吓野食..可以增進感情喎 !!

如果佢肯煮, 咪踏咁盡呀~~~~

by 米米 - 07/24/07 15:17

唔係呀,你誤會我了∼

點解佢當晚會肯入廚房呢?係因為我地鬧左0的不愉快事情.

• Kziv, 嘻嘻! 乜男朋友同識煮嘢係"掛鉤"咩! 不過, 我不否認ex鍾意我煮海鮮, 魚, 蝦, 蠏及各類具類都煮過比他食. 各位姊妹, 因為昨天大暑, 我教妳們整一個湯餸.

冬瓜煮蜆:

一件冬瓜 ($3)

一斤蜆(或花甲) (約$10 ~ $15)

牛油少�

薑絲少�

先用冬瓜加水(個人喜好份量, 約平時滾湯份量)煮"淋"; 另外用牛油爆香薑絲, 跟著落蜆炒, d蜆炒至微開, 再加入冬瓜湯煮2~3分鐘, 即成.

註: 個人認為完全不需加入任何調味, 已經非常鮮甜.

以上是自創湯水, 剛試完, 個人非常鍾意.

Log in to reply