好想係到呻下...

• 你想呻咩呀?

• 發生左一0的事,係唔太好的...

工作上,有好多困難,有好多壓力,放左工,會感到頭重腳輕,但係我依然都好努力咁做好佢...令我諗返起,之前有人同我講過一句說話:有時做人簡單0的,唔好知道咁多野仲好,會仲開心....

但係有時唔到我選擇.

同時間,有0的較好0既野發生左,就係,我男朋友加左人工升左職,佢0的股票又賺左....雖然對我無直接0既關係,不過,都登佢開心,真係登佢開心0既...

但另一方面,我又會覺得....自己好似咩野都無咁...都唔知做乜,事業,又好似停曬係到咁....

我唔想做一個要依靠男朋友先至可以生活到0既女人.

我唔想係物質上,什至財政上要依靠男朋友0既女人.

我工作上0既困難,如果同男朋友講左,我知佢一定會幫我,但我咁做,反而唔想比佢知道我係工作上太多野..我唔想靠佢,唔想要佢的接濟....所以,我好少好少好少好少同男朋友講,什至佢問開,我都係好輕咁帶過就算.....所以,佢一直都認為我係事途上係順利的...

好大壓力,但我都要努力,因為我都要食飯.

• 唉∼

• fannysum

你唔同你d親友傾下?

• fannysum

你唔同你d親友傾下?

by vv - 07/04/07 18:17

我只會同一個朋友講,因為只有佢先至明白我.

唔同屋企人講,唔想佢地擔心.

• 妳只會同一個朋友講...

咁當然...就只有佢先可以明白妳...

妳唔同其他人講...

其他人...會明白妳至怪...

• fannysum

咁佢你個friend呻下,會好d既應該.

係乜壓力? 人事壓力? quota壓力? workload...etc.

• 真係奇怪,妳竟然賞試將自己係呢段關係入面獨立出來咁既.. 其實咁樣唔係太健康既諗法。

唔係叫妳靠男人養,唔係叫妳做寄生蟲。但妳應該視兩個人為一體,佢事業得意,股票賺錢,照理妳應該因為呢 d 野而感到壓力細左.. 但妳就相反.. 好似暗裡 compete 緊 d 乜咁..

• 心...

老實講,有d人無經歷過,講佢都唔明.

• code

如果我有你呢種咁大方既bf就好囉.

有種男人,越有錢就越孤寒.

• 妳只會同一個朋友講...

咁當然...就只有佢先可以明白妳...

妳唔同其他人講...

其他人...會明白妳至怪...

by 心... - 07/04/07 18:24

心...

老實講,有d人無經歷過,講佢都唔明.

by vv - 07/04/07 18:27

同意,所以,我唔會同太多人講,因為,佢地唔會明.

同佢地講,一句劈埋黎:搵過份0羅...

但我唔係要聽到呢0的.

• 真係奇怪,妳竟然賞試將自己係呢段關係入面獨立出來咁既.. 其實咁樣唔係太健康既諗法。

唔係叫妳靠男人養,唔係叫妳做寄生蟲。但妳應該視兩個人為一體,佢事業得意,股票賺錢,照理妳應該因為呢 d 野而感到壓力細左.. 但妳就相反.. 好似暗裡 compete 緊 d 乜咁..

by coda - 07/04/07 18:26

唔∼∼∼ 可能,我唔習慣分享人地0既成就,即使0個個係我男朋友,我覺得,佢有錢,係佢0既事,同我無關...

我想自己有點成就0者...

• fannysum

咁佢你個friend呻下,會好d既應該.

係乜壓力? 人事壓力? quota壓力? workload...etc.

by vv - 07/04/07 18:26

我.....好難用文字去表達的...可能到最後自己都唔知自己會講乜....

總之,一同人講,人地就會話:車∼搵過份0羅...咁...

咁我可以搵得幾多份工呀∼?

我今年25,唔細架喇.

• code

如果我有你呢種咁大方既bf就好囉.

有種男人,越有錢就越孤寒.

by vv

呢種男人多數係有左錢後萌起飛走妳既念頭,爭在開唔開口講。可能到時會嫌妳阻佢發達 (溝女)...

• 就係因為男朋友比較順利,反觀自己...好似唔知做乜咁,好似咩野都得唔到咁.

其實,我五年前讀完書出黎,又工作之後又全職讀書咁,斷斷續續,浪費左一點時間,所以先至攪到今日咁....

• 其實版主有o的資料無講出o黎...

點解版主工作上面o既問題...會同佢男朋友o的錢有關呢...???

唔通錢可以解決版主工作問題...???

每個人工作上唔多唔少都會有問題...壓力...

無問題o既工作...係無意思o既工作罷了...

只要知道...work hard...play hard...

放工就是放工...

咁個人壓力都唔會太多...

• fannysum,老實講,妳覺得自己同 bf 既關係點? 我講深層次既溝通,認知,價值觀,唔係表面 d 野。

• fannysum

其實成就除自身努力外,都要有天時,地利,人和既配合.

code

我都唔知呀.但佢對自己都孤寒...

• 其實版主有o的資料無講出o黎...

點解版主工作上面o既問題...會同佢男朋友o的錢有關呢...???

唔通錢可以解決版主工作問題...???

每個人工作上唔多唔少都會有問題...壓力...

無問題o既工作...係無意思o既工作罷了...

只要知道...work hard...play hard...

放工就是放工...

咁個人壓力都唔會太多...

by 心... - 07/04/07 18:38

我唔係話我份工,同我男朋友0的錢有關係...

其實,我係想講:我同男朋友係一個對比,佢好成功,相反我好失敗-->呢個係我想講0既重點..

我文字表達得可能唔係咁好, 唔好意思.

• 介唔介意講一下妳工作o既問題...???

• fannysum,老實講,妳覺得自己同 bf 既關係點? 我講深層次既溝通,認知,價值觀,唔係表面 d 野。

by code - 07/04/07 18:39

其實,我地係好夾的,我地咩野都會拎出黎講,有溝通,交流,什至,有時會知道對方諗緊乜,都幾了解對方.

但我唯獨是唔想係佢面前提有關我0既工作,我會覺得好失敗...呢0的,會唔會係自尊心問題?

• 介唔介意講一下妳工作o既問題...???

by 心... - 07/04/07 18:40

唔.....我係打工,但,有陣時,我要煩埋老細0既野...我知道公司好多野的.

• 在工作而言...

妳同妳男朋友畢竟係兩個唔同o既個體...

o係唔同環境工作...

呢一刻...佢順利...妳唔順利...咁妳就唔開心...

咁如果o係下一刻...妳順利...佢唔順利...咁妳又會點...???

唔通叫妳男朋友o黎she.com呻一下...???

我咁講無其他意思...

我只係想妳知道...有o的o野係唔可以作出比較...

所以我希望妳講一下妳o既工作問題出o黎...

等其他版友可以幫妳作出分析...

• 在工作而言...

妳同妳男朋友畢竟係兩個唔同o既個體...

o係唔同環境工作...

呢一刻...佢順利...妳唔順利...咁妳就唔開心...

咁如果o係下一刻...妳順利...佢唔順利...咁妳又會點...???

唔通叫妳男朋友o黎she.com呻一下...???

我咁講無其他意思...

我只係想妳知道...有o的o野係唔可以作出比較...

所以我希望妳講一下妳o既工作問題出o黎...

等其他版友可以幫妳作出分析...

by 心... - 07/04/07 18:45

多謝你:)

• 講多少少可以嘛...

同埋...妳o既問題o係邊...???

• 但我唯獨是唔想係佢面前提有關我0既工作,我會覺得好失敗...呢0的,會唔會係自尊心問題?

by fannysum

呢樣係好大既問題。妳如果視佢為伴侶既話,無理由呢樣關乎生活上咁大部份既 issue 妳就唔講.. 點會對住自己互愛既男朋友係事業呢 d 野上都難啟於齒既?我真係坳曬頭,除非妳未 100% 當佢係自己最親密既人,但就妳咁講,又唔似係。

• 講多少少可以嘛...

同埋...妳o既問題o係邊...???

by 心... - 07/04/07 18:47

我要擔心公司0的生意,什至..係份糧.

• fannysum

有邊個打工仔唔擔心架呢?哈~

• 呢樣係好大既問題。妳如果視佢為伴侶既話,無理由呢樣關乎生活上咁大部份既 issue 妳就唔講.. 點會對住自己互愛既男朋友係事業呢 d 野上都難啟於齒既?我真係坳曬頭,除非妳未 100% 當佢係自己最親密既人,但就妳咁講,又唔似係。

by coda - 07/04/07 18:49

可能我自尊心比一般人強掛.

就算我同佢講工事,從來都係報喜不報憂的.

• 講真...個個人都唔想公司o係經濟上會出現問題...

妳公司係做咩生意...???

而妳又係咩職位...???

• fannysum

有邊個打工仔唔擔心架呢?哈~

by vv - 07/04/07 18:51

咁...你有無試過,今個月,月頭出左糧,但就要擔心黎緊下個月有無糧?

有無試過擔心公司唔夠錢洗?

有無試過要擔心0的貨札住曬,賣唔出,要點?

• 講真...個個人都唔想公司o係經濟上會出現問題...

妳公司係做咩生意...???

而妳又係咩職位...???

by 心... - 07/04/07 18:52

trading.

我係秘書.

• 咁照我估計...

妳公司應該唔大...

公司應該都唔多人...

而妳老細應該對妳唔太叉...係咪...???

• fannysum

點會無擔心,只係唔到你去擔心.

下個月無糧出,唯有同勞工處傾傾.

• 咁照我估計...

妳公司應該唔大...

公司應該都唔多人...

而妳老細應該對妳唔太叉...係咪...???

by 心... - 07/04/07 18:56

老細好睇我,仲供我讀書.

• fannysum

點會無擔心,只係唔到你去擔心.

下個月無糧出,唯有同勞工處傾傾.

by vv - 07/04/07 18:56

唔係下下都要用到勞工處,我唔想咁,而且老細對伙記唔差的,公司供我讀書.

• 可能我自尊心比一般人強掛.

就算我同佢講工事,從來都係報喜不報憂的.

by fannysum

其實妳係一路掘緊個窿比自己,呢個窿既名叫唔開心。只會越掘越深。

如果我有個 gf 係咁既,而比我知佢一路都係咁,我會好心痛。我 care 既根本唔係佢事業有幾叻有幾唔叻,而係佢一路開唔開心。其實聽 gf 講工作上既喜與樂 (講真,工作上都係唔開心既野多) 係每個做 bf 既指定動作,愛妳既 bf 會同妳一齊開心/激氣,但比到支持同建議。唔愛妳既人聽到後只會作出一 d 令妳覺得佢唔了解妳既反應。好易分。

• that's why 妳唔想放棄呢一間公司...???

如果我係妳...我會諗一諗...

1. 公司前景如何...

2. o的貨賣唔出...係咩原因...

3. 自己人工有多少...(同市價相比)

4. 妳老細係唔係一個有錢人...

• 其實妳係一路掘緊個窿比自己,呢個窿既名叫唔開心。只會越掘越深。

如果我有個 gf 係咁既,而比我知佢一路都係咁,我會好心痛。我 care 既根本唔係佢事業有幾叻有幾唔叻,而係佢一路開唔開心。其實聽 gf 講工作上既喜與樂 (講真,工作上都係唔開心既野多) 係每個做 bf 既指定動作,愛妳既 bf 會同妳一齊開心/激氣,但比到支持同建議。唔愛妳既人聽到後只會作出一 d 令妳覺得佢唔了解妳既反應。好易分。

by coda - 07/04/07 18:59

唔知點解,睇完你個message,有0的想哭.

• 其實 fannysum 個問題唔係佢已家做緊既工,而係佢本人同 bf 間係某方面溝通上既問題。

每份工都有唔開心,人事為主。無得避。佢可能幻想緊有他朝有份工會比佢好開心既感覺,到時呢 d 壓力就會消失曬,所有問題都無曬.. 但係呢個根本唔係現實既諗法,只係逃避既有既問題。

• by 心... - 07/04/07 19:01

你分析得好詳細,我依家每一個point答你:

that's why 妳唔想放棄呢一間公司...???

如果我係妳...我會諗一諗...

1. 公司前景如何... --->我認為係有的,因為呢間係初成立0既公司,所以有困難,係一定的.

2. o的貨賣唔出...係咩原因...--->客0既問題.

3. 自己人工有多少...(同市價相比) --->我呢0的白紙,人工算高.

4. 妳老細係唔係一個有錢人...--->佢唔係咩野有錢人,但係一個有料0既人.

5. 同埋,我唔細了,唔想周圍走..而且,有幾多間公司真係肯花錢培訓一個員工讀書∼?

by 心... - 07/04/07 19:01

• 其實 fannysum 個問題唔係佢已家做緊既工,而係佢本人同 bf 間係某方面溝通上既問題。

每份工都有唔開心,人事為主。無得避。佢可能幻想緊有他朝有份工會比佢好開心既感覺,到時呢 d 壓力就會消失曬,所有問題都無曬.. 但係呢個根本唔係現實既諗法,只係逃避既有既問題。

by coda - 07/04/07 19:07

我根本就無諗過要離開呢間公司,又點會諗聽日有份好工等緊我呢∼?

• 好了,我要放工了,今晚傾過∼886

• 886~

• 睇得出妳已經決定o左同呢一間公司共同進退...

至於問題只在於客身上...

而唔係妳跟o左一個無用o既老細...

如果可以的話...請再講多少少有關客o既問題...

P.S.: 得閒就宛轉地俾個msg妳老細..."妳會同公司共生死"...

• 有份工做, 有男朋友錫, 都話好大壓力, 噤我咪要死左去

• 我諗fannysum你唔係因為工作上的問題,因為你對呢份工充滿intention

但相反你同你男友的相處,我覺得好有問題

2個人相處真係好需要溝通,但並唔係選擇性溝通

如果你keep住對佢報喜不報憂好易會令你地的關係出理裂紋

加上你講到佢有錢對你反而仲孤寒我個人覺得好有問題

如果一個男人真係愛你的話一定會願意同你分享同分擔你的喜與悲

同埋佢應該會因為可以俾到更好的生活環境你為己任

所以我諗你應該認真諗下你地的關係

盡快改善,逃避唔去諗並唔可以解決問題

• 睇得出妳已經決定o左同呢一間公司共同進退...

至於問題只在於客身上...

而唔係妳跟o左一個無用o既老細...

如果可以的話...請再講多少少有關客o既問題...

P.S.: 得閒就宛轉地俾個msg妳老細..."妳會同公司共生死"...

by 心... - 07/04/07 19:19

我老細知道我對佢, 什至係對公司都係好忠心, 所以, 佢先至會選擇我去做公司0既秘書.

心, 多謝你, 除左我個唯一0既朋友之外, 你係另一個唯一明白我諗乜0既人, 真係好多謝你為我分析咁多野:).

• 其實你唔需要在男友面前逞強

有男友在身邊

其中一個好處,就係比你在軟弱既時候呻下

讓他去呵護你

你男友才是比你呻既最佳對像

只要女人唔係完全軟弱無能

作為男人的都會樂於做這事!

比機會你男人錫你多d啦

Log in to reply