港女富商炫耀身邊男友多 惹妒火招殺身禍

• 港女富商炫耀身邊男友多 惹妒火招殺身禍

2007年03月03日 08:21:17

來源:中新網

香港日前發生一起兇殺案,女富商疑似拒婚而遭殺身禍。樣貌娟秀的女死者不乏異性追求,不排除當中一名富有男友催婚,女方拒婚之餘,疑炫耀身邊有不少男友,卻弄巧反拙令對方妒火中燒突起殺機。涉案男子被警方拘捕後,至1日仍被扣查,料稍後落案控以謀殺罪名。

據香港星島日報報道,37歲的陳鳳嫻經營花茶及香熏治療生意,由於樣貌娟好結識不少男友。據陳女友人透露,她生前經常在友人前炫耀男友多外,還以此要挾身邊男友作出遷就,不排除有人誤會她玩弄感情,結果引火自焚招殺身禍。

涉案被捕的33歲疑犯蘇某與陳女約一年前認識。陳女曾向友人透露,蘇身家豐厚,喜戶外活動包括潛水及釣魚,在流浮山下白泥附近擁一間豪裝獨立屋,收藏大批潛水及釣魚用具。消息稱,警方疑陳女出事前曾到過該獨立屋,正進行調查;另追尋蘇平日所駕一部藍色日本私家車,相信該車曾接載女死者到棄屍現場。

警方消息稱,陳女2月7日應男友約離家後失蹤,其母多日無法聯絡女兒,12日向警方報案。警方追查陳女手機通話記錄,先後尋找陳女身邊多名友人,了解她生活及社交狀況,當中包括一名貌似歌星“蘇永康”而得花名男友,和一名相識一年姓蘇富家男友。

重案組調查得悉,陳女感情生活豐富,常穿梭多名男友間,當中與“蘇永康”拍拖多年。據悉,一年前陳女報讀急救課程,又認識另一名姓蘇身材高大導師,兩人迅即墮入愛河,陳女亦開始疏遠前男友“蘇永康”。陳女友人形容,蘇的少爺脾氣甚大,但與陳女拍拖後,他的脾氣大為收斂,而且為了親近佳人,特地將家搬往跑馬地,離陳家只兩街之遙。

約1個月前,蘇往菲律賓潛水,陳女又與“蘇永康”會面,及至蘇返港後獲悉女友曾與舊男友往來,醋意大發,兩人曾為此爭吵,其間蘇多次向陳女催婚,但被女方拒絕,還以“蘇永康”相激,引致蘇大為不滿。

在陳女失蹤後,警方曾邀蘇姓男子問話,發覺他言詞閃爍,追查其與陳女手機記錄,發覺兩人在2月7日,即陳女失蹤當日,同在流浮山接收電話,證實他是最後與陳女一起的人。

另方面,由於陳女喜以手機拍照,曾在蘇的下白泥獨立屋外合照留念,卻因此留下線索,成為警方破案玄機,警方調查不排除有人催婚不遂,騙陳女到下白泥山頭攤牌,陳女再以“蘇永康”相激,有人妒火中燒,遽下毒手終演成該宗凄迷情殺案。

• 貪字得個貧

• a lesson for the "pretty" girls

• 咁乜野又係 a lesson for the "handsome" guys 呢? 女仔催婚不遂都唔會殺人 lor!

• 單case只係催婚不遂咁簡單?

• 咁…又係乜野咁唔簡單?

• 玩火

• 咁…又係乜野咁唔簡單?

by ??? - 03/04/07 12:07

據陳女友人透露,她生前經常在友人前炫耀男友多外,還以此要挾身邊男友作出遷就,不排除有人誤會她玩弄感情,結果引火自焚招殺身禍。

• 車~

你揀人,人揀你!

唔拍過又點知岩唔岩做人世,拍拍下…發覺唔岩想唔繼續…咁又有乜問題?

而且,無論點都好,都唔應該殺人!

• 歸根究底,其實係d 衰 "冷大男人心理",接受唔到個靚女唔要自己,

接受唔到自己係失敗者!

• 當然唔止催婚不遂, 玩火, 處理感情唔成熟等等, 但係換轉一個男人係咁, 佢都唔會俾人謀殺掛? IF YOU TALK ABOUT GENDER!

• 車~

你揀人,人揀你!

唔拍過又點知岩唔岩做人世,拍拍下…發覺唔岩想唔繼續…咁又有乜問題?

而且,無論點都好,都唔應該殺人!

by ??? - 03/04/07 12:25

...還以此要挾身邊男友作出遷就.....

ok! 言下之意,即係男人一腳踏幾船都冇問題啦! 係咪?

如果有女人唔同意,咁佢一定係"接受唔到自己係失敗者", 係咪?

你話係就得,以後男人出去滾就滾得理所當然.

• 港女杀夫剁屍

【大纪元1月8日电】 警方至9日凌晨仍封锁现场通宵调查,监证科人员则在场搜集证據,及查验曾被剁屍及被烧的屍體,而女疑凶與死者所生的两名子女(长女读中三、幼子读中一),则暂交一向处理开此个问题家庭的社工照顾。

街坊常闻吵闹声

據报道:现场为翠林辉林楼二十五楼一单位,男死者萧安(四十九岁),與妻子姓李冰(五十岁)及两子女居於该处已十多年。據街坊称该单位经常传出争吵声,户主夫妇幾乎每日都会大吵一场,邻居早已见惯不怪,但未料到最终竟会酿成伦常惨案。

死者據疑因「婚外情」,经常不回家,加上又短缺家用,夫妻为此多次起争吵,警员及社工都曾介入调停,但有人未因弄致家无寧日而有所收敛,继续在外留宿,其妻因要照顾两子女,无法出外工作。

女兒遭父教训

本月五日,萧由外回家,一度为不顾家问题與长女起争执,纠缠间长女據悉曾遭父亲教训,萧妻事後返回获悉,曾向夫大兴问罪,夫妻为此再起争吵,且愈吵愈烈。

混乱中萧被人取起利刀插死,疑凶见杀了人,索性将屍體剁屍及烧屍後装在袋内,企图逐袋搬走再找地方弃屍,致屋内鲜血四溅,疑凶疑心慌弃下凶刀及剁屍的屍體在现场夺门逃去。

及至8日午三时许,疑凶致电辅导她一家人的女社工谓:「我杀我老公,我好驚呀。」女社工闻悉知不妙,即好言安慰,然後暗中打电话到将军澳警署报警。

一辆警车接报到场,警员破门入内,在底发现被剁屍及烧过的屍體及血淋淋的凶刀,但不见女疑凶,即通知上,警方透过女社工與外逃的女疑凶联络,並约她於下午在翠林会面,疑凶应约,当场被警员逮,押返警署调查。

至8日深夜,穿透明胶衣、胶鞋及胶手套的监证科人员提弧光灯到场,套取细微的证據,接办此案的观塘重案组探员则向女疑凶做录影口供调查凶案起因。

• 但有d女人又係好鐘意炫耀男友多的, 呢d女人好姣 !

• 仲有康怡花園呢

• 一日未結婚,當然一日都可以在相識既人中揀人去結婚啦!

最緊要係擺明車馬,唔係欺騙者!

你有本事,你係可以係幾個女朋友中揀一個去結婚咯!

最重要係你比你果幾個女友知道你係咁樣,而唔係只得佢一個者!

• 但有d男人又係好鐘意炫耀女友多的, 呢d男人好賤 !

• by sigh - 03/04/07 12:39

will the girls do, if they can?

• ok! 你咁講就得,好明顯以下topic的樓主是"接受唔到個靚仔唔要自己,接受唔到自己係失敗者".

topic_id=1827307

唔止呢個,所有唔抵得港男追大陸女仔,自己就嫁唔去的港女都係"接受唔到個靚仔唔要自己,接受唔到自己係失敗者".

• 你用屎.眼睇野?

人地客客氣氣討論問題,都無用d 乜野侮辱字眼話你。

但睇下你用既字眼?! 鬧人辱罵人唔切咁… 影衰左呢度既好男人添 ~

• 男人係mba,

大家都係出黎玩喇

失敗玩家

玩上身

• 但有d男人又係好鐘意炫耀女友多的, 呢d男人好賤 !

by oh_amy - 03/04/07 12:51

咁你認為咁樣做的人(no matter with gender),係正常定係賤?

• 人地客客氣氣討論問題,都無用d 乜野侮辱字眼話你。

但睇下你用既字眼?! 鬧人辱罵人唔切咁… 影衰左呢度既好男人添 ~

by ??? - 03/04/07 12:54

請針對論點回應,不要顧左右言他

• 我係回應上面個位, 話d女人姣o者

低能囉, 自悲先咁

• 自卑, sorry

• 男人係mba,

大家都係出黎玩喇

失敗玩家

玩上身

by oh_amy - 03/04/07 12:55

文中何處顯示男方是"出黎玩"呢?

• 佢本身都係mba

你想人無成見都難喇

• 不論要批評男人還是女人,最重要是一視同仁.

同唔同意?

• 佢本身都係mba

你想人無成見都難喇

by oh_amy - 03/04/07 12:58

mba=出黎玩?

• 我係回應上對面呀

我係一視同仁呀

• married but available

個男人結婚, 有仔女喇

咁都唔明

• 如果講情殺,男殺女應多過女殺男…

隨手諗起…

一兩年前有個約29歲無業男唔抵得年青女友在工作上識到新男友,

向他提出分手。

有個早上他與前女友箍煲不遂,狂斬女友後跳樓。

另外,多年前在黃埔花園平台,又係個女仔要求分手,男仔接受不了,

狂斬女友( 即使她跪係地上求他不要斬) 十多刀,女仔當然無命了。

• married but available

個男人結婚, 有仔女喇

咁都唔明

by nickname oh_amy

-------------

其實,佢地拍拖時,個男人離婚未架?

有報紙話佢失業,無提佢係有錢啵!

• 星島+東方,都話個男人係有錢既...

• 我睇既係上星期三星島同明報,果時連女仔既相都未有。

但男既就一份話佢係打電腦既工,一份就話佢無工做。

不過,果兩份都有提佢係結左婚有仔女,反而 中新網 呢一段就無提。

Log in to reply