其實敏感肌膚岩唔岩用洗面機??

• 如題
    我皮膚其實又唔算超級敏感ge
    但係有d暗瘡同印仔咁…
    其實我想買部洗面機試下既,想清下d黑頭
    但我怕用完之後敏感會再嚴重左 (純粹自己覺得)
    想問大家其實我咁既皮膚狀況係可唔可以用洗面機?

• 照道理就ok ge,

只要搵部刷毛唔好咁粗咁吉,

用低速黎洗面的話,

一星期二次左右用黎做deep clean

suppose係可以ge

• dollmanic replied at 2015-06-03 9:31 pm

---------------------------------------------------------------

照道理就ok ge,

用低速黎洗面的話,

===============================================================

其實買d講到明for敏感skin type用既洗面機就應該無咩問題既,同埋用個陣每次都唔好洗太耐囉,我聽過有d人話齋洗個鼻都洗左1分鐘...咁既話個鼻唔紅唔敏感都難啦..我自己都易起紅點既,不過用左一排洗面機洗面都無咩事呀..

• 用得嫁!我家姐有PIMPLES都有用呀!佢話無事喎!

• tracy_leung replied at 2015-06-04 4:08 pm

---------------------------------------------------------------

dollmanic replied at 2015-06-03 9:31 pm

照道理就ok ge,

用低速黎洗面的話,

===============================================================

其實買d講到明for敏感skin type用既洗面機就應該無咩問題既,同埋用個陣每次都唔好洗太耐囉,我聽過有d人話齋洗個鼻都洗左1分鐘...咁既話個鼻唔紅唔敏感都難啦..我自己都易起紅點既,不過用左一排洗面機洗面都無咩事呀..

咁應該無次洗幾耐就夠?

同埋你介唔介意同我講你用緊邊部呀?

• CHRISTINA replied at 2015-06-06 3:01 pm

用得嫁!我家姐有PIMPLES都有用呀!佢話無事喎!

我就有係少少暗瘡呀!

如果你家姐都用緊咁就岩啦~

你知唔知佢用緊邊部呀??

• 個鼻會比較多油脂分泌同黑頭,所以洗耐d都正常,但最多洗30秒就ok嫁啦...然後成塊面就洗30秒,total頂到盡夾埋1分鐘啦!我自己係用開forever 11隻洗面機,用開低速洗都無咩事!如果你有興趣既話可以去nabelle睇睇既

• tracy_leung replied at 2015-06-08 8:37 pm

個鼻會比較多油脂分泌同黑頭,所以洗耐d都正常,但最多洗30秒就ok嫁啦...然後成塊面就洗30秒,total頂到盡夾埋1分鐘啦!我自己係用開forever 11隻洗面機,用開低速洗都無咩事!如果你有興趣既話可以去nabelle睇睇既

唔該哂呀sis好detail呀~

我遲d去睇下個實物先~

• 敏感都用得到既 但要小心d個頭會唔會好粗或太硬搞到d皮膚敏感 同埋唔好小咁多 最好都係自己用番手洗會好好多

Log in to reply