(新手一問)燜雞翼要幾耐先入味呀?

• 岩岩開始學煮野食,
    之前炒下菜咁都冇咩難度,
    今次想挑戰下薯仔燜雞翼,
    想搜集下大家既食譜,
    最好唔好咁難啦…
    我新手黎咖咋...
    thz!!

• 煎煎d薯仔先,

又煎煎d雞翼,

佢地一變金黃色就起,

跟住爆香蔥,洋蔥,蒜同薑,

放番d薯仔雞翼落去,

加老抽,酒,生抽,蠔油同水,

跟住等到咁上下放粒冰糖,

攪掂

• 媽打 replied at 2014-09-05 3:35 pm

---------------------------------------------------------------

煎煎d薯仔先,

又煎煎d雞翼,

佢地一變金黃色就起,

放番d薯仔雞翼落去,

攪掂

===============================================================

我同你大致一樣,

不過會用濃湯寶燜,

skip左d調味,

如果你唔係太重口味既話連醃雞翼都唔駛,

真係好簡單,

你可以跟佢個食譜煮,

應該冇咩難度,

新手都OK

http://www.knorr.hk/recipe

• 媽打 replied at 2014-09-05 3:35 pm

---------------------------------------------------------------

煎煎d薯仔先,

又煎煎d雞翼,

佢地一變金黃色就起,

放番d薯仔雞翼落去,

攪掂

===============================================================

我鍾意用玫瑰露,

雖然幾十蚊得細細支真係幾貴..

但落左香好多!

樓主可以試下喔!

仲有,記得煮雞翼之前要落薑飛水!

• 早一晚醃定la

第2日就好入味

• mamamary:

心急或者懶時我都會用濃湯寶,

但平時唔會,

雖然方便但都覺得用呢d對身體唔好

• liliy12058865 replied at 2014-09-10 11:28 am

mamamary:

但平時唔會,

其實佢係高湯,

唔係味精,

所以我相信就應該唔會影響健康既,

用佢都係因為佢方便同好味姐,

唔駛花咁多時間去調味,

岩我呢d懶人

• mamamary replied at 2014-09-10 12:40 pm

liliy12058865 replied at 2014-09-10 11:28 am

mamamary:

但平時唔會,

其實佢係高湯,

唔係味精,

所以我相信就應該唔會影響健康既,

用佢都係因為佢方便同好味姐,

唔駛花咁多時間去調味,

岩我呢d懶人

而家d人成日要放工先煮飯,

少左好多時間可以鑽研煮野食,

用呢d可以易d煮得好食,

又唔駛預早醃野,

其實又真係幾方便既,

不過我都係一時時用,

有時會想試下自己調味功力heehee~~~

Log in to reply