覺唔覺得做男人係事業方面好大壓力?

• 社會期望男人事業要有返咁上下
    幾辛苦都要頂落去
    唔似女人做得唔開心,可以搵個男人嫁左去就算
    男人唔通去搵個富婆養咩

• 我唔同意

現今社會女人好多都無靠男人啦, 依家d男人無以前咁靠得住

所以好多女人依家d學歷分分鐘高過男人, 因為佢地想自食其力

依家現代o既女人唔係無男人唔得架

• 係就好啦

• 我諗我上面表達得唔好

我意思係男人如果無事業,咁社會就會判斷左個男人係失敗��

唔似女人,即使事業唔掂,如果嫁到個好老公,社會俾佢�齔�價都係正面��

男人事業唔掂,即使娶到個好老婆,社會俾佢�齔�價都係負面�鴱

• wow~ 同上面o既意思又真係相差好遠咁bor

• 壓力係自找的~

• 係呀我都覺得作為一個負責任嘅男人要承擔多d; 不過而家嘅風氣同環境下女人都少好多被照顧嘅保障啦. 社會目光一回事, 自己開唔開心同secure又一回事啦.

• 但而家好多家庭係公一份婆一份.

女人都要丞受事業既壓力同家庭既壓力.

• 我又唔覺男人無事業 = 乜都無喎 hehehhee 因為我無事業嗎 哈哈 ~

一個家, 有好多野唔係錢可以去做到? 其實兩個都會有壓力...除非...有一方好自私, 咁就得一方有壓力 ~

• 咁女人唔嫁又或嫁左個衰老公咪又係俾人話。男女壓力都有,只是方向不同。

• 成日都被第三者去拖自己走路???? 我一定唔會羅, 一樣米養千幾萬人, 時時刻刻都可以變, 跟得幾多個????? 你睇唔起我唔等於我係爬地熊? 你睇唔起我亦唔等於你好上流? 理佢九七 哈哈 ~

• 香港地男人承受既壓力真係幾大~

"唔似女人做得唔開心,可以搵個男人嫁左去就算"<---但係呢句就唔係好認同啦!!

• 我前夫咪係揾左個有米女人養

• any more rich woman?

• 大唔透 replied @ 2008-12-10 11:48 am

我前夫咪係揾左個有米女人養

咁前夫有冇繼續比膽養費你?

• 男人事業方面就算幾辛苦,都唔可以放棄,因為社會認為男人一定要有事業先至算成�

至於女人,可以透過不同途徑去得到社會去認同佢係成功,

例如:嫁到個好老公,培育到出色�鴾l女,有靚樣/好身裁, 義務工作出色等等

• 你以為而加女人想嫁就有得嫁咩..@@

• 唔單一男人要承担經濟支柱, 女人也要分担

更大壓力的重有: 單親父親 or 單親媽媽, 個ex走左佬, 自已又要工作搵錢, 小孩又要親自照顧兼比emotional support 小孩....

• 我自己養到自己

一毫子都唔會用佢呢對狗男女俾!

• 例如:嫁到個好老公,培育到出色�鴾l女,有靚樣/好身裁, 義務工作出色等等

===============================

我想問...朱玲玲成功 or 不成功????

• Batman, 我覺得你有咁想法: 男人走不出大壓力....

係開始"midlife crisis"....

男人到此階段, 開始覺得生活日復日, 怎為無引兼壓力大... 小孩過幾年就要讀大學, 自已做事能力又步向越來越低, etc....

所以呢個stage,d男人開始尋求一些new excitement to spice up his life... 或新女, 或新玩意...

• I am only referring guys with "midlife crisis" syndrome, not referring to Batman.

• 唔同意喎完全.

乜你認為依家0的女人仲可以有呢支歌仔唱咩?

無啦~~

依家要面對事業0既壓力, 唔單止男人, 女人都係, 女人除左要面對事業壓力之外, 仲要面對埋家庭壓力 (來自婆家及娘家).

• 其實大學裡面 女學生仲多過男學生, 點解D壓力會去曬男人度呢仲?

• 依家0的女人都唔係話想嫁就嫁 (至少我唔係)

仲有其他方面0既野要考慮.

• partyanimal2008 replied @ 2008-12-10 12:32 pm

其實大學裡面 女學生仲多過男學生, 點解D壓力會去曬男人度呢仲?

無他0既.

一來, 有0的真係大男人.

二來, 呢種男人責任心好重, 覺得應該要揹起曬全部野, 但事實又唔能夠比佢地咁做.

• 如果依家仲系打獵時代, 要追長毛像來殺, 無飯開就男人責任. 但對住部電腦做野, 男同女分別好細.

• 因為大部份現今女性都唔係好想生小朋友, 所以壓力仍然係男人到 ~

• cool7002 replied @ 2008-12-10 12:37 pm

因為大部份現今女性都唔係好想生小朋友, 所以壓力仍然係男人到 ~

下? 有咩關係?

• partyanimal2008 replied @ 2008-12-10 12:32 pm

其實大學裡面 女學生仲多過男學生, 點解D壓力會去曬男人度呢仲?

-------------------

因為而家男人面對既競爭, 比以前大好多好多

• yes , 以前得男人同男人爭, 依家男人又要同女人爭, 但個社會又覺得男人"應該" 要爭贏D女人.

所以就男人女人都有個困局, 男人做野無女人甘好就吾敢溝人地. 女人選擇個吾夠自己做野好既男人又要受到別人壓力.

• 因為女人仲係想靠男人

• umbrella replied @ 2008-12-10 12:49 pm

因為女人仲係想靠男人

----------------------------

因為男人仲係想被女人靠

• cool7002 replied @ 2008-12-10 12:37 pm

因為大部份現今女性都唔係好想生小朋友, 所以壓力仍然係男人到 ~

_____

咁女人想生又會有男人話有壓力啫

• batmanhongkong replied @ 2008-12-10 11:07 am

我諗我上面表達得唔好

我意思係男人如果無事業,咁社會就會判斷左個男人係失敗��

唔似女人,即使事業唔掂,如果嫁到個好老公,社會俾佢�齔�價都係正面��

男人事業唔掂,即使娶到個好老婆,社會俾佢�齔�價都係負面��

--------------------

不認同, 就算個女人嫁個好老公, 佢是無料, 一樣是無料.

人的壓力不是其他人俾你, 是你自己攞黎的, 我不覺事業有任何壓力

• 搞來搞去, 應該遲D會有場革命. 全部男人聯合埋一起返回農耕遊牧社會, 甘男女分工就清晰好多.

• 因為男人仲係想被女人靠

-----

岩, 咁你諗到咩呢

• 男男男 replied @ 2008-12-10 12:51 pm

cool7002 replied @ 2008-12-10 12:37 pm

_____

咁女人想生又會有男人話有壓力啫

=====

所以個壓力米仍然係男人到羅 ~ 你明唔明架???????

• 皇額娘 replied @ 2008-12-10 12:38 pm

cool7002 replied @ 2008-12-10 12:37 pm

下? 有咩關係?

========================

我可能short form得濟 ~ sorry!!!

生小朋友小數男人搵曬錢 ~

唔生就多數男人搵曬錢, 要做小奶奶 ~ 所以男人係無分別過既, 係米都要做!!!!

• 以前用體力工作, 依家用腦力. 講用腦, 女人吾會蠢過男人, 不過有時公司高層系男人多, 純粹因為男人野心大D, 而女人感性D, 或有BB個陣會分心, 家陣個個女人吾生吾嫁, 用曬D時間來做野, 我又吾知男人點樣可以做得贏女人lor.

• 唔明~唔明~

我亞娘走難黎香港,�恭蛦y花捱大一竇仔女,都唔捨得撇低我地...

我老豆就捕住張麻雀檯...

請問邊個壓力大D?? @o@

• Hakka replied @ 2008-12-10 1:04 pm

唔明~唔明~

我亞娘走難黎香港,�恭蛦y花捱大一竇仔女,都唔捨得撇低我地...

我老豆就捕住張麻雀檯...

請問邊個壓力大D?? @o@

---------------

你老豆好可能因為壓力大...走左去麻雀�^

• cool7002 replied @ 2008-12-10 1:01 pm

皇額娘 replied @ 2008-12-10 12:38 pm

下? 有咩關係?

唔生就多數男人搵曬錢, 要做小奶奶 ~ 所以男人係無分別過既, 係米都要做!!!!

下?? 好難理解都好難去認同.

可能我自己以及我身邊所有0既女性都唔係咁啦.

• umbrella replied @ 2008-12-10 12:54 pm

因為男人仲係想被女人靠

-----

岩, 咁你諗到咩呢

-----------------------

我一直都諗緊辦法, 係你上次唔知點解問我家人點解教我....我家人真係無教過我, 因為佢地當時無遇過呢個問題

其實, 我諗左幾日, 我覺得上次, 有人提議建姑婆屋既辦法都唔錯, 至少, 我有著數先

• yes, 打麻雀又好大壓力, 無糊食有壓力, 叫糊要等又壓力, 食糊驚D friends 吾開心又壓力. 打衛生麻雀覺得浪費時間又壓力.

好多壓力, 大氣層都有壓力. 個D壓力好似叫氣壓?

• 皇額娘 replied @ 2008-12-10 1:09 pm

cool7002 replied @ 2008-12-10 1:01 pm

皇額娘 replied @ 2008-12-10 12:38 pm

下? 有咩關係?

==================================================

其實好簡單 ~

你有無識到大量男人係咬老軟??? 咁有無見過女人係唔駛做????? 咁按返比例, 米知道男人個壓力係無變, 而女人個壓力感係有可能舒緩羅!!!! 咁可能會易明d ~

• 有人提議建姑婆屋既辦法都唔錯, 至少, 我有著數先 <===

如果建姑婆屋, 我想做姑婆屋看更, 一定好開心同無壓力.

• cool7002 replied @ 2008-12-10 1:12 pm

皇額娘 replied @ 2008-12-10 1:09 pm

cool7002 replied @ 2008-12-10 1:01 pm

下? 有咩關係?

==================================================

其實好簡單 ~

你有無識到大量男人係咬老軟??? 咁有無見過女人係唔駛做????? 咁按返比例, 米知道男人個壓力係無變, 而女人個壓力感係有可能舒緩羅!!!! 咁可能會易明d ~

我無見過男人食老軟, 同時都無見過女人唔洗做0羅. 所以我覺得都應該唔係幾關事. 因為現今社會0既女人, 其實都有個意識就係: 自己要識搵錢.

• 原來打麻雀係咁大壓力既....辛苦哂!

早知係咁, 亞娘早d叫老豆番屋企黐膠花咪好囉!!

• 咁個分別可能就係咁, 我有朋友既老婆係唔駛做? 因為佢地要湊仔!!! 不論搵得多與小, d女人都一樣係唔駛做 ~

Log in to reply