屋企想翻新, 用咩防霉油漆最好呢?

• 我屋企已經有7、8年無翻新過
    之前一直都係用牆紙, 但係牆紙用耐左就變黃
    個感覺成間屋都變得好殘舊
    加上有d地方發霉, 大力捽都捽唔走d霉跡
    所以呢次翻新我打算 改為油油
    我想用d防霉力好既油漆, 應該用邊隻好?

• 用d大牌子既油漆啦~ 口碑都好d啦~

• 屋企易唔易發霉? 易既話最好都係用d防霉好既, 同埋易抹得甩既油漆啦

• 牆紙我用過之後唔係唔好

但始終我都係鍾意油油多d

翻新過幾次, 用多樂士既

因為我住係藍田, 春天好鬼潮濕

用開多樂士都冇發過霉,

所以都冇轉過

• chuchuhk replied at 2013-10-04 9:13 pm

---------------------------------------------------------------

用d大牌子既油漆啦~ 口碑都好d啦~

===============================================================

例如邊隻好用? 可唔可以介紹下?

• fristone replied at 2013-10-08 7:59 pm

---------------------------------------------------------------

屋企易唔易發霉? 易既話最好都係用d防霉好既, 同埋易抹得甩既油漆啦

===============================================================

其實都幾潮濕架...

所以油油的話, 我都想搵番隻防霉好既油漆

• wzoe1 replied at 2013-10-08 9:48 pm

牆紙我用過之後唔係唔好

用開多樂士都冇發過霉,

所以都冇轉過

係?? 咁講多樂士好似都唔錯wor~

但係我知多樂士都有好多唔同類型既油漆

唔知你用緊邊隻呢?

• 我同層之前見到有兩戶人裝修

都見到佢地用多樂士既

最好既係d CF油油但係都唔覺有味

我最怕聞到油漆味, 會暈

不過佢地油油個陣就完全冇呢個問題

• maggierize replied at 2013-10-08 10:23 pm

wzoe1 replied at 2013-10-08 9:48 pm

牆紙我用過之後唔係唔好

用開多樂士都冇發過霉,

所以都冇轉過

係?? 咁講多樂士好似都唔錯wor~

但係我知多樂士都有好多唔同類型既油漆

唔知你用緊邊隻呢?

多樂士防霉最好既當然係金裝

我而家都用緊, 翻新左兩年都冇發霉呀!

• 多樂士的確係唔錯

大公司又係國際牌子丫嘛

好多裝修CF都推介用架, 話易油得靚

特別係多樂士金裝, 防霉功能係最好既

• 多樂士同立邦應該都ok,上次搵既油漆師傅都係推介呢兩個牌子比我

• 上年搵裝修,好多師傅都用nippon 5合1

Log in to reply