想搵同病相憐,有情緒病係青山醫院覆診的同路人

• 都係病啫。每個人都有,唔使覺得唔好既。

• 多謝你開解,抳種病嘅下場都唔會好。

• 發嫂 replied at 2012-12-05 1:37 pm

---------------------------------------------------------------

多謝你開解,抳種病嘅下場都唔會好。

===============================================================

Take it easy, 其實香港好多人都有情緒病, 唔好將自己當成唔正常先, be positive

• 好擔心會惡化,會變成思覺失調。

• 發嫂 replied at 2012-12-05 1:37 pm

---------------------------------------------------------------

多謝你開解,抳種病嘅下場都唔會好。

===============================================================

一般人只會叫妳放鬆睇開啲...佢地並唔清楚明白情緒病!

因為情緒好壞並唔係妳可以控制...所以先叫"情緒病"...妳可以控制就唔係病喇!!!

記得聽醫生話...依時食藥...依時覆袗...好快會好番架^^

• 早幾日已食晒啲葯,我見無乜野所以無去覆診,醫院亦無搵我,我諗我好番啦啩,今日都無出過街,好辛苦咁。

• 發嫂 replied at 2012-12-05 1:47 pm

好擔心會惡化,會變成思覺失調。

其實人一生中會有好多順境逆境. 順境時, 做咩都會得心應手自然人都會開心d, 問題係當面對逆境時, 心態如何面對. 有時或者試下換個角度諗, 每個人可以生活落去都唔客易的, 起碼今日你仲生存緊, right? 試下欣賞下自己, 同埋做人有時阿Q少少, 好多事o既然不在你掌握之內, 何必再想呢? 先活在當下,其他事試下暫且放下...

• 發嫂 replied at 2012-12-05 1:56 pm

早幾日已食晒啲葯,我見無乜野所以無去覆診,醫院亦無搵我,我諗我好番啦啩,今日都無出過街,好辛苦咁。

妳又唔係醫生...對自己好啲...快啲約時間覆診喇!!!

• jackso replied at 2012-12-05 1:59 pm

發嫂 replied at 2012-12-05 1:47 pm

其實人一生中會有好多順境逆境. 順境時, 做咩都會得心應手自然人都會開心d, 問題係當面對逆境時, 心態如何面對. 有時或者試下換個角度諗, 每個人可以生活落去都唔客易的, 起碼今日你仲生存緊, right? 試下欣賞下自己, 同埋做人有時阿Q少少, 好多事o既然不在你掌握之內, 何必再想呢? 先活在當下,其他事試下暫且放下...

呢位先生...請問你對"情緒病"有幾多認識呢?!?!

• 閒人 replied at 2012-12-05 2:08 pm

jackso replied at 2012-12-05 1:59 pm

發嫂 replied at 2012-12-05 1:47 pm

認識唔敢講有幾多, 因為我唔係醫生, 有病當然要睇醫生, 但情緒病有好多種, 除了睇醫生, 自己o既態度亦好重要. 唔知閣下有咩意見呢?

• jackso, 唔撚識你就收皮啦, 屌你個老母!

有病都唔撚放過, 見發嫂係人妻就扮撚晒好人, 想呃西屌呀?

• jackso replied at 2012-12-05 2:18 pm

閒人 replied at 2012-12-05 2:08 pm

jackso replied at 2012-12-05 1:59 pm

認識唔敢講有幾多, 因為我唔係醫生, 有病當然要睇醫生, 但情緒病有好多種, 除了睇醫生, 自己o既態度亦好重要. 唔知閣下有咩意見呢?

不想無謂爭拗!

希望你清楚明白...你講幾多人生大道理都唔會幫到一個有情緒病既病人!

• KK replied at 2012-12-05 2:27 pm

jackso, 唔撚識你就收皮啦, 屌你個老母!

你又現身la, 又用假名? 唔妥人地踢爆你d賤野呀? 你除了識得吠, 講粗口, 其實你仲識得咩呢? 又無種用login, 你呃唔到人就唔好當全世界同你一樣la 唔該. 你係唔係無$睇醫生呀, 不如我係度攪個 fund raising campaign 去叫大家比$你睇醫生la, 我諗大家都好support ge. 你點睇??

• 呢位先生...請問你對"情緒病"有幾多認識呢?!?!

不想無謂爭拗!

希望你清楚明白...你講幾多人生大道理都唔會幫到一個有情緒病既病人!

Okay, stop argument, just want to comfort her a bit.

• jackso replied at 2012-12-05 2:34 pm

KK replied at 2012-12-05 2:27 pm

jackso, 唔撚識你就收皮啦, 屌你個老母!

你又現身la, 又用假名? 唔妥人地踢爆你d賤野呀? 你除了識得吠, 講粗口, 其實你仲識得咩呢? 又無種用login, 你呃唔到人就唔好當全世界同你一樣la 唔該. 你係唔係無$睇醫生呀, 不如我係度攪個 fund raising campaign 去叫大家比$你睇醫生la, 我諗大家都好support ge. 你點睇??

你唔好攪事啦...... 好嗎? 睇完你講既野..我個心好唔自然..走呀!

• 我唔係post係sexboard, 你搵free lunch就唔好留言

• 呵~~ jackso 食屎食著豆喎~~

• 版主,我吾知你的情緒有幾嚴重?! 我是短期性的,我覺得,先是定期覆診食藥是好重要,另外是,盡量吾好令自己獨處,因為獨處時,會多野諗影響康復進度.

• 唔好獨處,係唔係即係要揾男人做多d愛? 我癡9咗線啦喎

• 唔好獨處,係唔係即係要揾男人做多d愛? 我癡9咗線啦喎

• 咪扮人喇!!!

咁得閒就快啲去覆診!

• 發嫂,看你頭幾句表達得幾好。這種病好反覆的,不過會有時感覺自己無問題,而感覺自己ok的一日要好好把握,好好同自己講自己會無事的,你再想想好似今日咁,感覺唔錯…要有比常人強的信念。

在建立好信念之後,你就有方向,當日後有日唔多妥時你要記返起自己確信自己會好返,咩都唔好怕…唔好理在不舒服日子係有咩感覺,都可先接納那感覺是自己一部份,而且有日會走的…

不要問,只管信,你便會越來越強。

• 發嫂我都有燥狂症啦,迷一樣唔睇e 生都無事,一樣係she玩女玩得咁開心 .

• 發嫂我都有燥狂症啦,迷一樣唔睇e 生都無事,一樣係she玩女玩得咁開心 .

• 情緒病病人不是不懂得人生大道理!!!!!!!!!!!

只是控制不了自己的情緒!!!

你們只需和她如一般朋友傾計一樣便可!!!

叫佢如何放鬆...如何正面...更令佢覺得自己是個病人!!!!!!

• 閒人先生,你無病但全版睇落你比較緊張,如果有需要,請你放鬆一下,對自己好點的。

• 係唔係即係扮唔知,理鳩佢呀? @@

• I_am_fly replied at 2012-12-05 7:09 pm

閒人先生,你無病但全版睇落你比較緊張,如果有需要,請你放鬆一下,對自己好點的。

是的! 我緊張...因家人正正同樣有嚴重情緒病!

尚幸經心理醫生診治後...現正在康復中!

如你這樣的人在不懂得病因病理的情況下說三道四! 只會令病者更困擾!!!

無論如何...多謝你既提點! 相信現實中我一定比你更放鬆!

• 會唔會斬人ga

• 的確我做野時人係幾緊張架,又想做得好又想無鑊氣。都唔知係好彩定唔好彩,我份人又好忍得,而唔好處係谷到頂點會爆鑊金嘅。

如果你家人明白你面對家人有病都可以過得輕鬆,佢會開心架…我祝你一家健康愉快。其實見之前jackco或我講話,都出於善意,當然你有個人見解,大家理當尊重而且上得來有心找人傾的都唔會expect對方係醫生定專家,大家好平凡呢!不過我可以肯定發嫂本來想同人傾下計…如果有人為表達自己意見態度強硬,對氣氛無幫助,對嗎?聽所有人都分得出咩說話係銀耳…都唔太好。

• sasa replied at 2012-12-05 7:52 pm

會唔會斬人ga

只斬妳,其他人應該唔會,放心

• . replied at 2012-12-05 8:02 pm

sasa replied at 2012-12-05 7:52 pm

會唔會斬人ga

只斬妳,其他人應該唔會,放心

會咁講野,she都無第二個,唉

無性格

• 放下屠刀, 立地成佛.

• 今日未出過去,細路都係食餅乾。

• 發嫂 replied at 2012-12-06 5:58 pm

今日未出過去,細路都係食餅乾。

去覆診啦!

• 佢地唔揾我即係無事。

• 發嫂 replied at 2012-12-06 6:21 pm

佢地唔揾我即係無事。

我家人曾經有過 depression,抑鬱, 又有一連串的. 後來懷疑是家族性的,可能是遺傳的.

我也有跟貼那家人(病人)的一切.

• 我認為你應該要

1) 病人本身也不要"抗拒"去見醫生.

2) 醫護也是很重要的.

3) 家人的支持及看顧也是共中一環.

4) 如有好朋友,也可以給予多點支持.

...

.....

• 祝福版主

天天開心,

日日也積極,樂觀...

• 我建議 發嫂 去見醫生, 你不要把自己看為有病. 只要當係去見下朋友, 聚會下, 傾下偈咁.

• 情緒病或多或少幾受身邊事影響,如果無事觸發情緒變差,自己感覺自己無太大問題。但好大機會潛伏而不是真的好返。

情緒病人可以有日感受自己心情開朗,那日真像收到上天給他禮物。

• 發嫂, 你揾啱人揾啱地方啦

she係至多精神病患者地方,你可以實習下係青山嘅生活係點嘅,預備成世同傻人相處啦。

• I_am_fly replied at 2012-12-06 8:39 pm

情緒病或多或少幾受身邊事影響,如果無事觸發情緒變差,自己感覺自己無太大問題。但好大機會潛伏而不是真的好返。

情緒病人可以有日感受自己心情開朗,那日真像收到上天給他禮物。

我屌你老母, 你收皮啦, 你咪好似好撚勁扮有智慧, 害撚死人呀!!

9 up 扮好撚得! on撚79~~你呀!!

• 在近日社區發生連串暴力事件後‭, ‬某報章被平機會譴責報導手法歧視精神病人‭, ‬引起了醫學界和病人組織的熱烈討論。

根據世界衛生組織,每四人便有一人會在一生中出現不同程度的精神問題。細心想想‭ , ‬你便會發現自己、家人及朋友,都有機會和精神病扯上關係。也許,我們是時候對此事表達更多的關注了。

細觀報章全文,‭ ‬提倡政府增撥資源,‭ ‬制定長遠精神健康政策,‭ ‬方向正確。可惜頭條以「精神病新症每年3萬‭ ‬小心,癲人出沒」為題‭ ‬,配以一個手持染血菜刀雙眼發紅的男子圖像,‭ ‬這樣的文字加上影像,‭ ‬似乎把精神病人的暴力危機寫得太重,‭ ‬像加上有色鏡去處理‭ ‬一樣。

其實每年精神病新症3‭ ‬萬,‭ ‬有兒童精神病如自閉症和過度活躍症等,‭ ‬有老人精神病如認知障礙症‭, ‬有廣為人知的焦慮症、抑鬱症和失眠問題等。而此等問題佔新症和舊症的大多數。我相信大家會意識到精神病種類繁多‭, ‬有輕有重‭, ‬大部份的患者均沒有暴力傾向。‭ ‬而有暴力行為的精神病患者佔病患者總人數不到百份之五,多數由於缺乏適當的治療所致。‭ ‬

筆者相信‭ ‬「癲人出沒‭ ,‬注意‭! ‬」等的‭ ‬「溫馨」提示‭, ‬對減低社區危機並沒有什麼實際幫助,‭ ‬反而會令公眾產生對精神病患者的誤解,還會令患者諱疾忌醫,加深病情。‭ ‬有見及此,我期盼大家一同携手去認識精神病、病發徵兆及求助途徑,及早治療。即便患上嚴重精神病‭,‬如能定時覆診服葯,配合適時的社區及住院治療‭, ‬加上家人的照顧,便能將病情控制得宜,將危機減至最低。當然這一切還是需要政府資源和政策的配合,才能成事!

在此‭, ‬我們不要對有關報導‭ ‬「還‭以‭顏色」,‭ ‬而是希望大眾能對精神病患者放低成見,多點接納和支持,讓他們在康復大道上活出真實色彩

• KK replied at 2012-12-07 10:13 am

I_am_fly replied at 2012-12-06 8:39 pm

情緒病或多或少幾受身邊事影響,如果無事觸發情緒變差,自己感覺自己無太大問題。但好大機會潛伏而不是真的好返。

我屌你老母, 你收皮啦, 你咪好似好撚勁扮有智慧, 害撚死人呀!!

• 放屁妹SF放屁! replied at 2012-12-07 12:01 pm

KK replied at 2012-12-07 10:13 am

I_am_fly replied at 2012-12-06 8:39 pm

Log in to reply