一句人道理由, 大陸大肚婆可以黎香港生仔仲攞埋出世紙; 一句人道理由, 大陸棄嬰由香港社署養大, 究竟係香港太仁慈, 定係大陸人太貪得無厭?

• 係兩地政府做唔到嘢 / 冇心做嘢...

• 我都覺得唔應該比出世紙佢地

• 呢個問題搞十世都搞唔掂

• 當年終審法院個法官見倒而家咁樣既情況唔知會唔會後悔

• 回歸左架啦

好多野唔到你願唔願,合唔合理

大勢去矣

• 唔係人道理由,係法律理由,人地領正牌入黎.

• 當年終審法院個法官見倒而家咁樣既情況唔知會唔會後悔

by 心痛 - 02/10/07 19:30

唔會後悔亦唔應該後悔,法官係應該跟據法律觀點去判,用佢既專業知識,就住法律條文既意思去判,而唔係跟社會後果去判.

如果要後悔,果D就唔係司法獨立,果D就唔叫法治,叫政治.

• 如果大陸人在港生完的小孩係有居港權,但如果佢地父母一方係冇在香港納稅作出供獻,佢地就唔可以享受本港永久居民既福利,唔可以因家境貧窮而伸領綜援,香港人一個仙都唔會養佢地時,佢地又會唔會咁恨黎香港生仔!

• 港男娶大陸太太, 在公立醫院產子要付全數; 港女嫁大陸丈夫, 在公立醫院產子卻有政府津貼, 公平嗎?

• 香港人太講仁義道德,呢個就係我地既弱點!

要根治只有中央釋法,但班白痴議員又會亂吠!話中央干預港人治港,所以呢個包袱都要我地香港人背架勒!因為政府精左,除非全港大部份市民要求,否則唔會用釋法呢招,費時招果D反中亂港議員話柄!

• 港男娶大陸太太, 在公立醫院產子要付全數; 港女嫁大陸丈夫, 在公立醫院產子卻有政府津貼, 公平嗎?

by Department of Injustice - 02/10/07 22:31

大陸太太佢本生唔係hk出世

只係嫁比hk人比全數應該

但係港女係hk出世有出世紙

在公立醫院產子有政府津貼, 點解唔公平?

• 20年後, 1個工作成年人要供養4個老人家, 大家都應該有份

30幾40幾既父母, 邊個係香港原居民?

20幾既祖父母, 外袓父母, 邊個係香港原居民?

個個香港人都話唔生, 咁香港勞動力邊度黎, 到時又係輸入勞工

• hate mainlanders very much

• 大陸太太佢本生唔係hk出世

只係嫁比hk人比全數應該

但係港女係hk出世有出世紙

在公立醫院產子有政府津貼, 點解唔公平?

by 多舊魚 - 02/11/07 09:38

如果只係睇老母的身份,咁點解夫婦離婚,年幼子女跟老母的話,前夫要為子女既成長開支承擔責任?

D仔女係老母個肚必出黎架嘛! 離左婚又跟老母, 咁點解又要老豆俾錢呀?

有權利就有義務,相反有義務亦應該有權利,否則就係唔公平,明未?

• by 你坐住自己個腦呀 - 02/11/07 22:35

你咪用屎..忽講野啦 咁叉臭 講埋d9唔搭8野

理q得夫婦離婚邊個打邊個比錢養d仔女

而家講緊邊個係hk出世就有公立醫院政府津貼

點解又要老豆俾錢呀?<=個老豆有份出精囉

有權利就有義務,相反有義務亦應該有權利<=肺話?明未?

• 你咪用屎..忽講野啦 咁叉臭 講埋d9唔搭8野

理q得夫婦離婚邊個打邊個比錢養d仔女

而家講緊邊個係hk出世就有公立醫院政府津貼

點解又要老豆俾錢呀?<=個老豆有份出精囉

有權利就有義務,相反有義務亦應該有權利<=肺話?明未?

by 收皮啦 - 02/12/07 06:51

個老豆唔係香港出世架? on 9!

• 仲有,既然港女在港生仔有政府津貼,係唔關個老豆事,咁唔該你D港女自己俾住院費,個老豆一毫子都唔應該俾,因為政府係津貼老母,唔係津貼老豆,明冇?

• 大陸十幾億人口, 以前響大陸生咪又係咁, 根本佢地就唔係貪香港醫療質素好而黎生, 而係貪張香港出世紙, 三萬九, 成世人流流長你估, 教育, 社福, 醫療, 加加埋埋都一定唔止咁少啦。

• 你都on 9

乜咁嬲既你, 唔通你老婆係大陸婆? 講乜都係假, 依家擺明係唔比福利你老婆呢d 大陸婆喎, 吹咩. 蓄夠4萬銀先好攪大你老婆個肚呀, 唔係要佢個肚籮咁大, 入唔到境仲要比人趕狗咁趕返上大陸就無謂啦.

• 你都on 9

乜咁嬲既你, 唔通你老婆係大陸婆? 講乜都係假, 依家擺明係唔比福利你老婆呢d 大陸婆喎, 吹咩. 蓄夠4萬銀先好攪大你老婆個肚呀, 唔係要佢個肚籮咁大, 入唔到境仲要比人趕狗咁趕返上大陸就無謂啦.

by oh...no - 02/12/07 14:06

道理唔夠人講就打橫黎,呢D咪係港女囉!

• 仲有,既然港女在港生仔有政府津貼,係唔關個老豆事,咁唔該你D港女自己俾住院費,個老豆一毫子都唔應該俾,因為政府係津貼老母,唔係津貼老豆,明冇?

by 你都on 9 - 02/12/07 12:06

真係未見過d人咁能7

講咁耐都唔明

關咩津貼老母定老豆

邊個係hk人咪邊個有政府津貼囉

你可以叫個大陸婆唔好生

有本事叫個港男生丫笨

佢去生咪一樣有政府津貼

好公平架7咕碌...明冇?

大陸婆唔係貪張出世紙有著數

唔係點會僕,街都要僕落黎生呀

命都唔要咁沖閘生仔

道理唔夠人講就打橫黎,呢D咪係港女囉!

by 睇下 - 02/12/07 14:26

咩叫道理你知咩?

• 邊個係hk人咪邊個有政府津貼囉

你可以叫個大陸婆唔好生

有本事叫個港男生丫笨

佢去生咪一樣有政府津貼

好公平架7咕碌...明冇?

by 收皮啦 - 02/13/07 08:15

咁港女去考消防警察又要人降低標準就你?

你D港女都可以唔去考

有本事叫你地既男友,老公,老豆,兄弟,朋友去考丫笨

咁你地又要去考?

又要人就你?

邊個合資格咪邊個做囉!

好公平架xx...明冇?

• 邊個合資格咪邊個做囉

by 慳D啦 - 02/13/07 08:26

你都識講邊個合資格咪邊個有政府津貼囉

by 7得你丫 - 02/13/07 08:46

• 咁點解港女考警察又要人就佢呀?

• 啲大陸人不知所謂, 正乞兒!

雞 + 賊 + 乞兒 = 大陸人

Log in to reply