立誓,絕不嫁有"港男"特式 的雄性動物 ,無論病困, 苦痛,貧窮,或快樂. 至死也不與"港男"為伍,僅此立下終生約誓

• 女人唔嫁,人老珠黃生唔到仔個陣男人更加唔會負責任,就算好有錢都只能孤獨終老,唔信乜去試下囉.香港老姑婆既唯一出路,咪就係數臭D放棄佢地既港男,以獲得精神安慰.

• 等~~~~

寂寞到夜深

夜已漸荒涼

夜已漸昏暗

『莫道你在選擇人

人亦能選擇你

公平原沒半點偏心』

*苦澀 慢慢向著心裡滲

何必抱怨

曾令醉心是誰人

自願吻別心上人

糊塗換來一生淚印

何故明是痛苦傷心

還含著笑裝開心

『今宵的你可憐還可怋』

目睹他遠去

他的腳印 心中永印

『糊塗是你的一顆心

他朝你將無窮的後悔

這一生你的心裡滿哀困』

• 提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃

• 呢度d港男對人連一點基本既專重都無,講說話粗鄙不堪,開口埋口話女人貪錢,但其最實最貪既係佢自己,想做大爺又想女人養埋佢,仲要係從來未掂過女人,恨女人恨到發燒,咬牙切齒叫女人唔好吊高來賣,其實米就係想女人益下佢呢條可憐蟲,呢種人叫雞就有佢份。不過好彩,除左係she.com,現實生活中我未遇過d咁不堪既男人,所以各位女士請放心,呢種人應該好少,呢個網度既港男其實來來去去都係幾條友自說自話。

• 所以各位女士請放心,呢種人應該好少,呢個網度既港男其實來來去去都係幾條友自說自話。

by 嚴重同意 - 02/11/07 13:07

你錯勒! 大部份港男都會同意港女不濟, 只係程度不同.

• 你錯勒! 大部份港男都會同意港女不濟, 只係程度不同.

by 一條港男 - 02/11/07 16:0

你都好勁秋喎 香港幾百萬人 男人都有一半掛 你所謂既大部份港男係幾多人呀 睇怕連10份1都冇 就可以代表港男呀? 你估你係神咩

• Never said never.

Good luck.

• "港男"特式 的雄性動物?

咩係港男特徵?

• ==> 所以各位女士請放心,呢種人應該好少,呢個網度既港男其實來來去去都係幾條友自說自話。

(by 嚴重同意 - 02/11/07 13:07)

==> 你錯勒! 大部份港男都會同意港女不濟, 只係程度不同.

(by 一條港男 - 02/11/07 16:0 )

==> 你都好勁秋喎 香港幾百萬人 男人都有一半掛 你所謂既大部份港男係幾多人呀 睇怕連10份1都冇 就可以代表港男呀? 你估你係神咩

(by 港女加油 - 02/11/07 17:59)

港男北上娶妻的趨勢(By 統計處):

2001 18,380

2002 17,851

2003 17,686

2004 20,968

2005 24,900

2005年,港結婚總數有 45,000+ 宗...

• agree

• 港男北上娶妻數目過幾年會回落的. 隨著港男在大陸既競爭力漸漸減低, 大陸女人選擇港男的人數始終會減少... 大家港男港女唔好互插喇, 坐同一條船講真大家都唔想佢翻嘛!

• 港男北上娶妻的趨勢(By 統計處):

2001 18,380

2002 17,851

2003 17,686

2004 20,968

2005 24,900

by 港女真係要加油la - 02/11/07 18:34

香港女仔嫁外國你知唔知幾多?我想知道呀

• Never said never.

Good luck.

by sentor - 02/11/07 18:17

HELL RIGHT

• 你錯勒! 大部份港男都會同意港女不濟, 只係程度不同.

by 一條港男 - 02/11/07 16:06

你都好勁秋喎 香港幾百萬人 男人都有一半掛 你所謂既大部份港男係幾多人呀 睇怕連10份1都冇 就可以代表港男呀? 你估你係神咩

(by 港女加油 - 02/11/07 17:59)

港男北上娶妻的趨勢(By 統計處):

2001 18,380

2002 17,851

2003 17,686

2004 20,968

2005 24,900

by 港女真係要加油la - 02/11/07 18:34

因為大陸女人平麻 個D無質素又低俗港男 係香港搵唔到女 咪貪平上去幾千幾萬買個落黎 俾d賤港男晚晚做 變性奴囉

港女無o甘傻呀

港男快D UPGRADE 自己啦 唔係點襯得起港女

• 港 "男" 加油:

好彩唔係個個香港女人都好似各下所講咁 ^^

• ==> 香港女仔嫁外國你知唔知幾多?我想知道呀

(by 好野 - 02/11/07 18:48)

I also want to know how many HK gals (out of 24,900 not married to HK men) in 2005 can really get married with men of other countries.

• ==> 因為大陸女人平麻 個D無質素又低俗港男 係香港搵唔到女 咪貪平上去幾千幾萬買個落黎 俾d賤港男晚晚做 變性奴囉

港女無o甘傻呀

(by 港女加油 - 02/11/07 18:56)

topic : 北上娶妻的港男是港男之中質素較低的

thread id: 1796533 posted by true

on 2006-11-28 13:35:15

• 使乜講咁多,睇下幾多港女開thread話好驚嫁晤出就知d女人咩野底牌啦!我好同意上面講,港女太貪心,不但只要著數,而係要通殺!大陸妹都老奉飲你食你洗你錢,但至少會分莊閑,識扮下溫柔體貼服侍下你!你晤好理距真心定假意,總之交倒貨就得。好過d臭港女,呃飲呃食仲要你服侍距,比面色你睇,幫距挽手袋,覺得服侍距係你既天職!跟住仲要話香港男人無鬼用,進化慢雲雲,妄自尊大,不可一世,但係又晤自量下自己咩野貨色!總之,我話過,聚豬聚狗我都晤會聚港女!

• 某部份可憐的港女, 特別係超過二十五歲仍未有著落既港女, 佢地有D從未拍過拖,身邊朋友同事一個一個結左婚, 成家立室之後, 夜晚放左工第一時間梗係番屋企啦, 無時間陪呢班"寂寞的心", 咁呢班"寂寞的心"D時間點過呢, 番屋企又怕老豆老母依依蛾蛾, 去街又無人陪, 唯有專心工作或者搵D書讀下, 同男人唔同, 男人可以好多節目, 三五知己飲下酒又得, 賭下波賭下馬又得, 去馬檻或者上大陸玩下都得,男人唔結婚好正常, 做過浪子呀馬, 你有無聽過浪女呀? 有, 個D姣婆咪就可以稱呼做浪女囉。

久而久之, 呢班可憐"寂寞的心"就成為工作狂, 或者書蟲, 更甚者兩樣一齊黎, 好簡單傘, 每逢過年或者情人節呢類日子, 一定有D"好心"既親友多口問句︰『拍拖未呀? 幾時請飲呀? 好快D搵過男仔結婚喇.』, 呢個時候真係想搵窿捐, 唔怕, 工作狂或者書蟲呢個時候就有擋箭牌喇, 『我公司好多野做, 晚晚開 OT, 得閒死都唔得閒病啦, 邊有時間呀, 我而家考緊幾個 PAPER, 又讀緊個"濕九"碩士課程, 想搵多D時間都無呀』其實佢地內心空虛到不得了, 恨嫁恨到流西水, 只不過真係無人要,鬼叫自已後生既時候要求多多, 以為自已唔憂嫁, 大把人溝, 可惜歲月摧人, 時間一年一年咁過去, 但係仍然死要面, 讓下步都唔肯, 當男人有選擇既時候, 唔通搵件老野做老婆咩? 黃花凋謝, 望都廢事望啦, 反觀大陸靚女多, 要溫柔有溫柔, 要身材有身材, 要賢良有賢良, 邊度有得比呀, 反正大家都係中國人, 我點解要搵D又老又無身材, 加上要求多多, 日蛾夜蛾既女人做老婆呀? 倒不如番大陸搵, 有時真係多到唔知要邊件至好, 大把 CHOICE, 唔係話而家D香港佬娶唔起D港女, 唔係好似有D八婆咁話自已學歷高, 質素高所以D男人配唔起, 唯有番大陸搵D質素低既大陸妹黎襯番自己, 而係大部份港女實在真係"溝唔過"

• . you're damn right. the quality and requirements of prc goods are really a super bargain over made in hk hahaha.

the world would regulate itself - those smart will be the first batch to "transform" the rest would flow with the crowd...

afteer a few decased the quality of men will go down and down (cause it's so easy for them to get a 'good' other half) till it quality of gals here chasing up and then interect at equilibrium.

^^

• 呢度d港男對人連一點基本既專重都無,講說話粗鄙不堪,開口埋口話女人貪錢,但其最實最貪既係佢自己,想做大爺又想女人養埋佢,仲要係從來未掂過女人,恨女人恨到發燒,咬牙切齒叫女人唔好吊高來賣,其實米就係想女人益下佢呢條可憐蟲,呢種人叫雞就有佢份。不過好彩,除左係she.com,現實生活中我未遇過d咁不堪既男人,所以各位女士請放心,呢種人應該好少,呢個網度既港男其實來來去去都係幾條友自說自話。

by 嚴重同意 - 02/11/07 13:07

呢度既港男有邊一句話要女人養埋佢?唔好以為拉人落水就全世界都係黑烏鴉先得架!

以為有保護色呀?等人見唔到你D港女既醜態呀?

港男北上娶妻數目過幾年會回落的. 隨著港男在大陸既競爭力漸漸減低, 大陸女人選擇港男的人數始終會減少... 大家港男港女唔好互插喇, 坐同一條船講真大家都唔想佢翻嘛!

by 戀愛路人 - 02/11/07 18:45

咁點解05年唔回落,仲要突破50%,05年港男競爭力有史以來最高?

況且,就算日後比例不再上升,甚至回落,都唔關呢一代港女事啦!早就攝曬灶罅啦!

香港女仔嫁外國你知唔知幾多?我想知道呀

by 好野 - 02/11/07 18:48

港女嫁大陸仔都係一成左右,外國當然更少啦!而家每年都有2萬幾個港女加入老姑婆行列,真係睇到都心涼.

因為大陸女人平麻 個D無質素又低俗港男 係香港搵唔到女 咪貪平上去幾千幾萬買個落黎 俾d賤港男晚晚做 變性奴囉

港女無o甘傻呀

by 港女加油 - 02/11/07 18:56

唔好自吹自擂啦!質素唔係自己吹出黎架!又唔見你地搵到D國際優男認頭?

請問你D港女襯得起邊個呀? 快D襯個黎睇下啦笨!

• 我覺得21世紀既男女,已經唔應該結婚!男既信守唔倒承諾,女既嫁左依然做到隻狗咁,衰過做女果陣多多聲!咁點解仲要結婚呢?你地講D原因黎聽下?

thread id: 1836432 posted by don-don

on 2007-02-09 02:54:56

我好認同, 以前個年代就話男人養啫, 到依一個年代佢地咪又離婚. 而家除非大家好愛, 或者佢有d米啦or好鍚妳, 否則又係公一份婆一份, 仲係又要做埋佢個份, 咁嫁黎做咩....莫講話生仔.

by hello - 02/09/07 02:59

我就係因為依個原因唔同我bf結婚, 係唸到無唸過, 一 齊開心咪得囉, 除非佢發達啦, 佢經濟唔好, 第日咪要養埋佢, 我阿媽離左婚, 我唔想步佢後塵, 第時後悔or怨天怨地.

by hello - 02/09/07 03:05

• 唔好自吹自擂啦!質素唔係自己吹出黎架!又唔見你地搵到D國際優男認頭?

請問你D港女襯得起邊個呀? 快D襯個黎睇下啦笨!

by 簡而清 - 02/11/07 22:55

去目及目及MARRIAGE版睇下有幾多嫁去外國 而我亦係一個好例子 結左幾年啦 等你呀

• 去目及目及MARRIAGE版睇下有幾多嫁去外國 而我亦係一個好例子 結左幾年啦 等你呀

by 666 - 02/11/07 23:07

井底之蛙,目光只得方圓兩尺.

事實就是,每年港女結婚數字不及港男一半,當中八成幾九成都要嫁番俾港男,仲有一成多d嫁國內男士,剩番多少可以嫁到外國去,心中有數.

繼續以偏概全啦港女!繼續自欺欺人啦港女!

• 港男北上娶妻無疑係一個趨勢,亦都越黎越普及!但港男既對像都係四川、湖南、貴州、安徽、黑龍江呢D相對貧窮既縣,因為D女出身貧窮,學識又低,所以先會嫁港男。你試下去北京國貿、上海新天地行下,同D女講自已係港男,人地真係當你臭四啦!唔好話我吹水,港男應該自己去試下!唔好淨係識得去上下沙、東莞、廣州呢D咁 Cheap 既地方!

"池塘無魚蝦最大"!真正質素高既北妹,只會揀老外,大款做男朋友!港男?有無一、兩千萬身家先?無!唔該唔好埋身!

北方有句順口溜!一級靚女出國去(唔包括香港),二級靚女嫁大款,三級靚女去深圳,四級靚女留老家!咁你地認為自己可以搵倒第幾級既好女仔呢?

• 港女現實!但大陸女仔更現實!只不過港女無咁識做戲,大陸女仔多數都係國家藝術學院高材生!交足戲,所以迷到港男如痴如醉,令你地沉醉溫柔鄉不願醒!但呢場交易各得其所,無可厚非!

你地提供既數字,只有中港婚姻既數字,而無中港婚姻既離婚數字。當大陸女仔成功申請黎香港之後,原來面目就會顯現!到時你地就會知道今日在此高呼大陸如何、如何的好係幾咁無知?

咁你可能會講,"只有傻仔先會申請佢落黎,我無咁蠢!"如果你有呢個心態,就證明你其實根本都信唔過大陸女人,只不過死撐而矣!

• 井底之蛙,目光只得方圓兩尺.

事實就是,每年港女結婚數字不及港男一半,當中八成幾九成都要嫁番俾港男,仲有一成多d嫁國內男士,剩番多少可以嫁到外國去,心中有數.

繼續以偏概全啦港女!繼續自欺欺人啦港女!

by 簡而清 - 02/11/07 23:18

你目光好長遠

你o甘識計數 有冇計過大陸妹黎到香港有幾多走左路 有幾多離婚 有幾多家暴呀

• 港女請注意:

上大陸娶老婆既男人多數係:

1.地盤佬、裝修佬

2.的士司機

3.酒樓、茶餐廳工作人仕

4.運輸業司機或工人、苦力

5.有份穩定低收入,但永遠唔會發達人仕

6.長期需要逗留內地工作人仕

以上呢幾種人仕,一早於港女擇偶名單上除名既啦!就算佢地結左婚,對你地係無關痛癢,亦無需要可惜!係咪?

• 港女請注意:

上大陸娶老婆既男人多數係:

1.地盤佬、裝修佬

2.的士司機

3.酒樓、茶餐廳工作人仕

4.運輸業司機或工人、苦力

5.有份穩定低收入,但永遠唔會發達人仕

6.長期需要逗留內地工作人仕

以上呢幾種人仕,一早於港女擇偶名單上除名既啦!就算佢地結左婚,對你地係無關痛癢,亦無需要可惜!係咪?

by don-don - 02/12/07 00:03

totally agree 有幾多高階人仕會娶大陸妹 都係一d低收入 低學識 低質素 3低o既人

• 高收入人仕大把港女千依百順咁俾佢地揀; 咁自然唔駛北上

• 你理得人地娶大陸老婆既男人係高階定低階丫,最緊要自己有無著落、自己個男人係高階定低階就真。

如果自己無人吼、無著落,就算周街都係高階男人都無用啦。

今年好多僱主加人工又點? 你自己個僱主肯加你人工至緊要嘛。

• 港男北上娶妻無疑係一個趨勢,亦都越黎越普及!但港男既對像都係四川、湖南、貴州、安徽、黑龍江呢D相對貧窮既縣,因為D女出身貧窮,學識又低,所以先會嫁港男。你試下去北京國貿、上海新天地行下,同D女講自已係港男,人地真係當你臭四啦!唔好話我吹水,港男應該自己去試下!唔好淨係識得去上下沙、東莞、廣州呢D咁 Cheap 既地方!

"池塘無魚蝦最大"!真正質素高既北妹,只會揀老外,大款做男朋友!港男?有無一、兩千萬身家先?無!唔該唔好埋身!

北方有句順口溜!一級靚女出國去(唔包括香港),二級靚女嫁大款,三級靚女去深圳,四級靚女留老家!咁你地認為自己可以搵倒第幾級既好女仔呢?

by don-don - 02/11/07 23:29

又一個自以為是的港女.

a. 請問港女又搵到咩人要咁巴閉呢? 玩下手大陸窮鬼都唔要港女,點解?人地窮都窮得有骨氣,寧願捱窮都唔要受港女氣. 你D港女又得到邊個高質男人青睞呀又?

b. 港男要有一兩千萬身家先溝到高質北妹?哈哈!唔好笑死人,請問溝港女既港男又是否個個有一兩千萬身家?唔係的話,即係話北妹比你D港女高質啦!

c. 事實係點呢? (京女遇上港男 - http://hk.news.yahoo.com/061104/ 12/1vrn1.html )

d. 咩叫順口溜, 即係順口講出黎既囉! 即係講得就講囉! 你當真呀?

港女現實!但大陸女仔更現實!只不過港女無咁識做戲,大陸女仔多數都係國家藝術學院高材生!交足戲,所以迷到港男如痴如醉,令你地沉醉溫柔鄉不願醒!但呢場交易各得其所,無可厚非!

你地提供既數字,只有中港婚姻既數字,而無中港婚姻既離婚數字。當大陸女仔成功申請黎香港之後,原來面目就會顯現!到時你地就會知道今日在此高呼大陸如何、如何的好係幾咁無知?

咁你可能會講,"只有傻仔先會申請佢落黎,我無咁蠢!"如果你有呢個心態,就證明你其實根本都信唔過大陸女人,只不過死撐而矣!

by don-don - 02/11/07 23:41

你個白痴唔知就等我話俾你知, 中港婚姻離婚率只有20%多少少, 遠低於娶港女的離婚率.

你目光好長遠

你o甘識計數 有冇計過大陸妹黎到香港有幾多走左路 有幾多離婚 有幾多家暴呀

by loyu - 02/11/07 23:48

中港婚姻離婚率只有20%多少少(走路者最終亦會歸入離婚個案), 遠低於娶港女的離婚率.

• 好多人把口講得好漂亮:〔我有自信有條件有質素,使怕大陸妹? 冇用既男人先返大陸娶老婆,俾我都唔要。〕

我唔知呢D人有幾高質素,但起碼未高到一個了解基本資源管理既地步--大陸女人唔單止帶來直接競爭,更加劇香港女性既內部競爭。

舊年40000個香港男人結婚,只有約20000個係同香港女士結合,換言之即係最起碼多左20000個香港女性失去同香港男性結婚既機會。

呢20000個係邊20000個呢? 唔知,但最少呢20000個邏輯上會一直存在。呢20000個係一個變數,即係可能係你,亦可能係你身邊既ABCDE女。

呢D女仔係咪質素差過你? 大家香港女人咁高咁大o者!呢D女人係咪從此梳起唔嫁,或者轉做lesbian? 更加冇可能,佢只會繼續係戀愛市場中活動,繼續同其他港女(包括你)去競爭果(n-20000)個港男(括你口中高質素既港男)。

• 其實可以諗下北上嫁人..

• 要北上嫁人一早上左啦!港女又要洗人錢,又要人服侍,又要俾面色人睇,上面d北佬邊會睬佢地呀?

• ==> 其實可以諗下北上嫁人..

(by jellyfish - 02/12/07 13:12)

最美時專業婚姻介紹中心負責人黃美娟認為﹕「香港女人眼角高,找伴侶最困難的一班35歲以上、薪金3萬或以上的一班專業女性,她們若非那麼『奄尖』,適婚年齡便會嫁出,她們又習慣了單身,有得揀亦未必揀內地男子。」

心暖心輔導中心主任杜婉霞則謂﹕「香港女孩子很自負,除非你內地男性好『堅料』,但對方又會否娶妳﹖」她建議政府實際一點,做好單身生活教育。

• 但對方又會否娶妳......

這就是問題所在

• very good topic ar !!

• very good topic ar !!

• mainland china has this "one child policy" and most families have only one male child. The chance of finding eligible men in China might actually be higher than in HK if you think about it statistically.

• .

• 呢度既 "港女" 個個都話唔會嫁 "港男",但d港男又起勢係度咒d港女,如果再吊高來賣就會點慘點慘法,喂,人地港女都話左寧願乜乜物物發曬毒誓又剩都唔會嫁你班港男啦,咁你地應該好放心啦,d港女唔會來追你地架,佢地吊高來賣架嘛,咁點解港男一日到黑係度恐嚇人地既,分明想人地港女要降低要求來就你地港男姐,如果港男真係咁有決心唔會吼港女,點解一日到黑部係 she.com 度鬧生曬姐,係大陸大把世界啦你地,仲唔返去歎下做大爺,何必浪費唇舌姐?下?

• 呢度既 "港女" 個個都話唔會嫁 "港男",但d港男又起勢係度咒d港女,如果再吊高來賣就會點慘點慘法,喂,人地港女都話左寧願乜乜物物發曬毒誓又剩都唔會嫁你班港男啦,咁你地應該好放心啦,d港女唔會來追你地架,佢地吊高來賣架嘛,咁點解港男一日到黑係度恐嚇人地既,分明想人地港女要降低要求來就你地港男姐,如果港男真係咁有決心唔會吼港女,點解一日到黑部係 she.com 度鬧生曬姐,係大陸大把世界啦你地,仲唔返去歎下做大爺,何必浪費唇舌姐?下?

by 點解 - 02/12/07 23:10

咒港女就等於想佢降低要求?

咁港女咒港男又如何?

Log in to reply