曾經傷過你的人,你會再接受她嘛?

• 雖然一起的時間很短,但你卻很認真投入。
    當她因為你不滿她和前度還有來往之事跟你提分手時,你傷透了,以為你的愛沒辦法感動她。
    分手後,你挽留過,但她卻用一些很難聽的話把你打發了。
    經過半年,你幾乎已經忘記了一起快樂和不快樂的時和事。
    最近她又來找你,說想做回朋友。
    你不是個記仇的人,不過你不是不記得,只是不想去想起...
    面對著她,你還能和她做朋友嗎?如果她是想再進一步,你能再接受嘛?

• No

• 本人的立場,雖不是小氣,但發生過的傷害說話就是發生過,咁大個人講過的說話要負責任,就如殺死人後,無論怎做也不能令死者番生. 可能其他人做到,但若是我的話.....做不到.

• 我自己知道自己很善忘,只愛記下別人對我的好,很少會去記別人對我不好。

那時她說的話,真的很恨,很絕情,每一句都讓我這個大男人在心裡哭了起來...

她就是這樣,很自我,做事不會看後過,覺得愛做就做,這樣才是成熟...

• 覺得愛做就做,這樣才是成熟------------> 下?

• FEVER331 replied at 2011-09-09 11:39 am

---------------------------------------------------------------

覺得愛做就做,這樣才是成熟------------> 下?

===============================================================

agree!

• 這是她的想法,當然我不認同。但始終她就是覺得這樣才是對,結果說了很多收不回去的話。我想她也沒想過是這麼嚴重,也沒想過我會記得...

• 壞女人.真吸引.

• 我只覺得,一個真正成熟的人,不論做事,說話也會三思,因為即使没有做事傷害人,但說話上的傷害,可以比其它事更傷害人.

• MrMi replied at 2011-09-09 11:43 am

---------------------------------------------------------------

這是她的想法,當然我不認同。但始終她就是覺得這樣才是對,結果說了很多收不回去的話。我想她也沒想過是這麼嚴重,也沒想過我會記得...

===============================================================

似乎版主都係忘記唔到她,如果你能原諒她,就給她一個機會.

• 你唔使問人,你自己感受最重要,接受到咪ok,有保留咪say no!

• 砌多佢一鑊,跟住掟佢去做雞

• 當她因為你不滿她和前度還有來往之事跟你提分手時

<<<你咁做, 當時佢都會覺得你傷害緊佢既感情啦~

• 我想,暫時我只能接受做很表面的朋友,就互相問候一下就夠了。知道她的事越多,只會讓我越不開心。如果她還有和她的前度做朋友?還是做事這麼不顧後果?我不想知道。所以最好還是不要好了。我從沒主動找她,我想她有一天會明白的,不要再去傷害人了。

• 已解決!

• 哈哈,是呀,不過我朋友都建議我不要再理她,因為他們都陪過撐過了這段時間,不想我再被傷害。但說實在,我現在對他沒敵意也沒愛意,所以不太知道怎做。所以就聽聽你們的意見囉~

• 我會接受,因為我想知,佢係唔係想再傷害我多一次,而我又係唔係會再比佢傷害到

• katyperry replied at 2011-09-09 12:19 pm

我會接受,因為我想知,佢係唔係想再傷害我多一次,而我又係唔係會再比佢傷害到

我沒這勇氣啊,我覺得再被她多傷害一次的話,我就是全世界最蠢的傻瓜...

• 冇話傻唔傻既...都係一種體驗0者...咁先係人生丫ma...ha..

• 傷得你一次就有第二次!唔好自尋煩惱

• 如果唔怕傷多次可以...................不如找另外簡單戀情吧

• 如果早前分手既"問題"解決到﹐而你又想同佢做朋友的話..... 咪隨心囉~

• MrMi replied at 2011-09-09 12:09 pm

我想,暫時我只能接受做很表面的朋友,就互相問候一下就夠了。知道她的事越多,只會讓我越不開心。如果她還有和她的前度做朋友?還是做事這麼不顧後果?我不想知道。所以最好還是不要好了。我從沒主動找她,我想她有一天會明白的,不要再去傷害人了。

嘥氣, 講咁多野你最後都只係想除佢條底褲插入去郁幾下啫 ...... 假, 假, 假

• she 中名句 : 中出即飛 ~~ :P

• 如果當初大家是和平分手,她回來找你,你可以平常心面對。但是,分手時既然她說的話,真的很恨,很絕情,每一句都讓你在心裡哭了起來, 也是一些收不回去的話,我認為你縱使心裏原諒她,還是不要讓她再有機會傷害你, 讓一切隨風而逝吧。祝往後生活愉快。

• 如果真係正如版主咁講, 佢真係傷得你咁深, 我會選擇唔再同佢有任何聯絡

連SAY HI / BYE 都唔想

• 我都曾經被EX BF背叛過...明明佢係鍾意咗另一個女仔想變心又唔認..又提出分手又要拖住我時間話等我適應先離開佢都唔遲(好自私)..最後我都係忍痛離開佢...事隔一年半後佢又ADD我 FB..又MSN搵番我..我都冇理佢..講真..呢D情況根本冇可能再做FD...

版主, 呢種人係因為比較完先再翻兜..唔使理佢

• 咦?

點解咁似我同佢既情況既......

我哋咁既情況都拖拉左近十年啦!

我傷害過佢,依家再一齊就輪到佢傷害我,就好似因果循環咁。

• 你問得就想去試, 唔試過你唔會心息

• 多謝大家的意見,我其實已經決定只能跟她做Hi Bye Friend。不會再試了,沒意思。多謝大家的祝福,我會堅持到底的~既然要再傷一次的話,找新的還比較有價值。

• candy replied at 2011-09-09 2:23 pm

咦?

同佢拖拉咗接近三個月...覺得自己好蠢...

你拖拉十年好似誇張D噃=.=

• MrMi replied at 2011-09-09 2:39 pm

多謝大家的意見,我其實已經決定只能跟她做Hi Bye Friend。不會再試了,沒意思。多謝大家的祝福,我會堅持到底的~既然要再傷一次的話,找新的還比較有價值。

係呀..重新一段新感情可能會仲好..起碼會有機會搵到個啱自己..

• MrMi replied at 2011-09-09 2:39 pm

多謝大家的意見,我其實已經決定只能跟她做Hi Bye Friend。不會再試了,沒意思。多謝大家的祝福,我會堅持到底的~既然要再傷一次的話,找新的還比較有價值。

hi MrMi,

如果真係決定咗, 就要比d決心去實行去堅持,

唔好再比對方有機會去傷害你,

但如果覺得咁嘅相處係辛苦, 要識得放手啊...

(雖然知易難行 :p 要加油啊 )

祝你好快遇到一個對你好嘅另一半,

遲d飯聚時見 ^^

• 如果你還愛她,可以搵她做後備.....^^

• lonelygirl0808 2:43pm sep 09, 2011 candy replied at 2011-09-09 2:23 pm

咦?

-------------------------------------------------------------

係架!蠢架!

只係我哋既情況有d唔同....年齡距離囉....

又係我傷害佢先,飛佢在先,所以先至有機會比佢傷害番轉頭囉。

依家我已經漸漸覺得好笨啦!雖然佢好似投入番這段關係,但始終大家都耿耿於懷,唔可能回復以前一樣。

• 係架!蠢架!

依家我已經漸漸覺得好笨啦!雖然佢好似投入番這段關係,但始終大家都耿耿於懷,唔可能回復以前一樣。

Candy, (都係打返廣東話先)我明呀,我其實都諗過如果真係一齊返會點,不過一諗到,佢繼續同個Ex出街唔話我知,或者就算唔係同Ex出街,我都會變得疑心好大,無可能再快樂咁一齊架喇。所以都係唔好。祝你好運啦,大家都努力。我諗好多人係愛情路上都會預到呢D情況,真係愛得比較多個個,就係最後最傷心個個...

• hi MrMi,

遲d飯聚時見 ^^

恩,多謝你。我自己set左D底線,我唔會同佢約會,傾計都唔會傾太私人既事,唔會傾電話,唔會Whatsapp/SMS,唔會主動搵佢。Thats it. 反正佢都Remove左我FB,避少樣。

• candy replied at 2011-09-09 3:02 pm

lonelygirl0808 2:43pm sep 09, 2011 candy replied at 2011-09-09 2:23 pm

咦?

-------------------------------------------------------------

係架!蠢架!

年齡唔係咩問題既...我都試過識到一個俾我細七年幾既男友...相處上真係OK噃..但我始終都係過唔到自己心魔果一關最後都要分開=.= 好多時搵到一個啱自己年齡,家底又點...性格相處上夾唔到咩都係假..有傷痕既感情點都唔會再長久..你現時生活OK就得了^^

• MrMi replied at 2011-09-09 3:09 pm

hi MrMi,

遲d飯聚時見 ^^

恩,多謝你。我自己set左D底線,我唔會同佢約會,傾計都唔會傾太私人既事,唔會傾電話,唔會Whatsapp/SMS,唔會主動搵佢。Thats it. 反正佢都Remove左我FB,避少樣。

唔駛客氣,

勸告人嘅說話易講,

要去做或自己去做就好難,

希望你做到 ^^

• lonelygirl0808 replied at 2011-09-09 3:10 pm

年齡唔係咩問題既...我都試過識到一個俾我細七年幾既男友...相處上真係OK噃..但我始終都係過唔到自己心魔果一關最後都要分開=.= 好多時搵到一個啱自己年齡,家底又點...性格相處上夾唔到咩都係假..有傷痕既感情點都唔會再長久..你現時生活OK就得了^^

年齡上既睇法我都係一樣,最緊要合得來。就算比你搵到個年齡差距無問題既,但係合唔來,咪又係徙氣...

• MrMi 3:06pm sep 09, 2011 係架!蠢架!

Candy, (都係打返廣東話先)我明呀,我其實都諗過如果真係一齊返會點,不過一諗到,佢繼續同個Ex出街唔話我知,或者就算唔係同Ex出街,我都會變得疑心好大,無可能再快樂咁一齊架喇。所以都係唔好。祝你好運啦,大家都努力。我諗好多人係愛情路上都會預到呢D情況,真係愛得比較多個個,就係最後最傷心個個...

我既情況係之前同佢分手,之後佢話識左新女朋友,唔會同番我一齊。我半信半疑佢咁快愛上一個女人,仲係在國內地方,最初有d因好勝心有d因諗番以前佢的確對我情深一片,又有d因寂寞,種種原因造成既啦。

但就要付出左代價,這段期間被佢說話傷害囉。到底有無必要咁樣被佢傷害?雖然佢依家已經大部分回復從前,但又輪到我唔甘心咁樣被佢說話傷害,仲有佢口中所講既新女朋友到底是否存在?這些問題足以令我困擾。

雖然表面上好似回復正常,但又覺得冇乜意思囉。

• MrMi replied at 2011-09-09 3:20 pm

lonelygirl0808 replied at 2011-09-09 3:10 pm

年齡上既睇法我都係一樣,最緊要合得來。就算比你搵到個年齡差距無問題既,但係合唔來,咪又係徙氣...

以前細個果陣好介意男仔細過自己架...而家大大吓真係冇當係咩一回事LU

不過話到底都係有D影響..人地一聽落知道個男仔細過自己就話唔會長欠尤其我媽媽..成日話楊千嬅大佢老公五年都話肉酸=.=

• lonelygirl0808 replied at 2011-09-09 3:47 pm

以前細個果陣好介意男仔細過自己架...而家大大吓真係冇當係咩一回事LU

不過話到底都係有D影響..人地一聽落知道個男仔細過自己就話唔會長欠尤其我媽媽..成日話楊千嬅大佢老公五年都話肉酸=.=

最緊要自己開心,老人家係可以被說服既

• FEVER331 replied at 2011-09-09 11:45 am

壞女人.真吸引.

吸引.. :p....

有無好介紹...@@

• lonelygirl0808 replied at 2011-09-09 2:04 pm

我都曾經被EX BF背叛過...明明佢係鍾意咗另一個女仔想變心又唔認..又提出分手又要拖住我時間話等我適應先離開佢都唔遲(好自私)..最後我都係忍痛離開佢...事隔一年半後佢又ADD我 FB..又MSN搵番我..我都冇理佢..講真..呢D情況根本冇可能再做FD...

版主, 呢種人係因為比較完先再翻兜..唔使理佢

比較完先再翻兜 << 呢幾都幾入肉... 想做但無膽做!

• MrMi replied at 2011-09-09 3:06 pm

係架!蠢架!

不過一諗到,佢繼續同個Ex出街唔話我知! << 嘩~~呢句又好到肉呀! 但有時會諗,系佢比唔到信心你....(你就話出街唔話你知唧,但仲可以有......你都唔會知!無言)

• zxy replied at 2011-09-09 3:02 pm

如果你還愛她,可以搵她做後備.....^^

唔啦,一來唔愛,二來唔想搵人做後備 =D

• 可能你哋覺得我好自私好衰!

因我都冇詳細講述前因後果,時間就係咁一天一天過去.....

年齡距離,背景,人生經歷,性格,相處等等,都係當中既問題。

緣份使大家遇上,除左以上種種問題,一齊多年當然亦有互相吸引既地方。

可能欣賞佢既一往情深.....可能我亦有值得佢欣賞既地方......

人與人之間總離不開緣份同埋自己想要果種感覺。

人就咁矛盾啦!

• dotdotcom replied at 2011-09-09 3:59 pm

不過一諗到,佢繼續同個Ex出街唔話我知! << 嘩~~呢句又好到肉呀! 但有時會諗,系佢比唔到信心你....(你就話出街唔話你知唧,但仲可以有......你都唔會知!無言)

係架,佢比唔到信心我,亦無諗過比。所以都係唔好再搞我喇,放我走啦

• candy replied at 2011-09-09 4:11 pm

可能你哋覺得我好自私好衰!

因我都冇詳細講述前因後果,時間就係咁一天一天過去.....

年齡距離,背景,人生經歷,性格,相處等等,都係當中既問題。

緣份使大家遇上,除左以上種種問題,一齊多年當然亦有互相吸引既地方。

可能欣賞佢既一往情深.....可能我亦有值得佢欣賞既地方......

人與人之間總離不開緣份同埋自己想要果種感覺。

人就咁矛盾啦!

聽落真複雜...anyway,希望你開心,幸福,快樂。呢D先係最重要既

Log in to reply