我男友唔幫口,攪到我好無助...

• 事緣尋晚,我上左我男友屋企食飯,咁我男友姪仔屋企人都o係度,
    咁食飯之前,個男仔姪仔o係走廊度趴o係度睇緊書,欄住度走廊咁~
    咁我又要行出去, 於是咪要o係佢個身上跨過~
    咁我跨過左之後,個阿媽突然話我話點解要咁檻過去, 好罩忌嫁~
    佢好似好嬲咁,食餐飯都對我唔太禮貌,但我男友又冇幫口,之後叫我算啦,話好小事
    我都唔明點解,跨過去其實又點,最慶又我男友又冇幫我講說話
    唉,果一刻覺得自己好無助+無奈...

• that's impolite and........

• 唔知你地既關係會唔會咁就game over

• tracy,

你男友都應講句野打完場

你又可以講句sorry, 自己真係吳識野啊

米好來好去

• 老一輩傳统的人係有D禁紀

• 其實跨過去又有幾大件事...唉

• 人地話佢女人跨過,細佬仔會讀書唔成嘛

車....呢D我阿媽都咁講過

• 我估佢阿媽係於是捕個機會借題發揮,唔係呢件就係第樣,總之要妳知難而退。佢唔鐘意妳,唔想個仔同妳行。呢個係絕對蓄意。明明係小事,理性怎會介意? 妳想想,如過佢係覺得個仔執到寶,點會為啲咁嘅野不成比例化大,係大家面前落妳面呢? 妳要贏得佢嘅歡心還要很努力。

• typo

我估佢阿媽係捕個機會借題發揮,唔係呢件就係第樣,總之要妳知難而退。佢唔鐘意妳,唔想個仔同妳行。呢個係絕對蓄意。明明係小事,理性怎會介意? 妳想想,如過佢係覺得個仔執到寶,點會為啲咁嘅野不成比例化大,係大家面前落妳面呢? 妳要贏得佢嘅歡心還要很努力。

• 你男友真係唔係好掂

你根本都沒做錯, 都要比佢媽話..

佢係咪群腳仔黎架..下下都要聽媽媽話 =.=

• 佢亞媽覺得比女人跨過第日大左都會比女人“騎住”做人,雖然佢個仔第日都會鐘意騎住女人,明冇?

• 其實反應都唔洗咁大...呢d係十幾年前既傳統, 呢一代既父母應該無咁信呢d架..

• 老人家你都唔方會改到佢 佢唔會覺得有錯 唯有唔好同佢一般見識

• 版主, 睇完你件事我真係突然好想你著長裙同樣地跨過我, 停留幾秒就好.

好興奮呀

• tracy replied at 2011-05-11 10:10 pm

-----------------------------------------------------------------

其實跨過去又有幾大件事...唉

=================================================================

u still don't know what's wrong with you!

• L replied at 2011-05-12 12:09 am

-----------------------------------------------------------------

你男友真係唔係好掂

你根本都沒做錯, 都要比佢媽話..

佢係咪群腳仔黎架..下下都要聽媽媽話 =.=

=================================================================

silly L, L for Lady?

• 叔公 replied at 2011-05-12 12:14 am

佢亞媽覺得比女人跨過第日大左都會比女人“騎住”做人,雖然佢個仔第日都會鐘意騎住女人,明冇?

more than that

• 我係你我就飛左佢,自己個女朋友又無禮貌又唔識專重人,個男友都唔出聲,咁既男人要黎做咩,搵過個等佢有幸福啦~~

• She is right......

To chinese, especially the elderly.... it is not good.....

• 你想佢點出聲?出聲插佢老媽?

• madam replied at 2011-05-12 8:00 am

tracy replied at 2011-05-11 10:10 pm

其實跨過去又有幾大件事...唉

u still don't know what's wrong with you!

o下...我覺得其實有咩錯,咁個男仔訓o係地,如果要行,我諗你都會照跨過佢掛,唔係點樣行出去?

• Sir replied at 2011-05-12 8:02 am

叔公 replied at 2011-05-12 12:14 am

佢亞媽覺得比女人跨過第日大左都會比女人“騎住”做人,雖然佢個仔第日都會鐘意騎住女人,明冇?

more than that

more than that?

會有關的嗎?

• sure

• 你男朋友咁無用

飛左佢罷啦

• 其實我都唔明, 誇左過去又有咩大不了呢?

• tracy..i understand yr feeling..be happy

• kanna replied at 2011-05-13 9:07 pm

其實我都唔明, 誇左過去又有咩大不了呢?

u r not the only one

• 你想你bf 點幫你?三姑六婆既野我都認為好少事,俾我都係咁應你

• gimme 5

• yo... even dunno where ur hand is

• 你唔岩, 你啞架? 唔識講"小朋友可唔可以借開比姐姐行呢?"

我唔信佢唔郁

係你有問題

• on9 replied at 2011-05-13 10:47 pm

你唔岩, 你啞架? 唔識講"小朋友可唔可以借開比姐姐行呢?"

我唔信佢唔郁

係你有問題

可能係人地見個小朋友趴係度又唔想個小朋友就佢呢

檻一檻過佢就可以行過, 人地邊想到咁多野? 同埋點解咁大件事?

令人費解‧

• kanna replied at 2011-05-13 9:07 pm

其實我都唔明, 誇左過去又有咩大不了呢?

find it out.....before you come back and tell her

• 好明確你同樓主都好能幼稚,唔識企喺人地果度諗, 自己一檻方便講句唔該都唔識

• on9 replied at 2011-05-13 10:59 pm

好明確你同樓主都好能幼稚,唔識企喺人地果度諗, 自己一檻方便講句唔該都唔識

其實我係唔明,點解檻過一個小朋友會咁大件事囉!檻過左, 我相信佢應該唔會察覺

版主覺得委屈係可以理解

• 仲要解釋? 你真係幼稚到極點, 我估你得15歲智商

• kanna replied at 2011-05-13 11:08 pm

on9 replied at 2011-05-13 10:59 pm

好明確你同樓主都好能幼稚,唔識企喺人地果度諗, 自己一檻方便講句唔該都唔識

其實我係唔明,點解檻過一個小朋友會咁大件事囉!檻過左, 我相信佢應該唔會察覺

版主覺得委屈係可以理解

the worst thing is she doesn't find out why she's wrong and still complaining.........typical 港女

• the worst thing is she doesn't find out why she's wrong and still complaining.........typical 港女

actually I am a KongLui but I am not the said typical konglui like that two kidult.

• 都已經廿一世紀

你地唔好咁迷信la

• i think so..

香港人原來都幾迷信..so funny~

• 如果佢亞媽唔鍾意既,你咪道歉囉,咁小事唔通要你BF加把口越描越黑咩?

佢亞媽都知你為人啦,唔會為一件事怪你囉,但如果你平時都唔得人歡心既,呢件事就更顯示出你的(魯網)。

• gal replied at 2011-05-14 4:28 pm

如果佢亞媽唔鍾意既,你咪道歉囉,咁小事唔通要你BF加把口越描越黑咩?

佢亞媽都知你為人啦,唔會為一件事怪你囉,但如果你平時都唔得人歡心既,呢件事就更顯示出你的(魯網)。

講真~版主呢件事真係咁魯網嗎?

恐怕係個亞媽亂發脾氣而已

• 幼稚!

Log in to reply