今次日本海嘯+地震係天災定報應?

• 我为什磨恨日本

&feature=re

鬼佬都睇唔過眼撑我地!

佢地教科書將南京大屠殺事件修改
    http://big5.ce.cn/xwzx/gjss/gdxw/200704/01/t20070401_10890793.shtml

http://www.fightclub.com.pk/text/t-174283-p-1.html

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006093001827
    http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009041701099

南京大屠殺指1937至1945年中國抗日戰爭期間,中華民國在南京保衛戰中失利、首都南京於1937年12月13日淪陷後,日軍於南京及附近地區進行長達數月的大規模屠殺。其中日軍戰爭罪行包括搶掠、強奸、對大量平民及戰俘進行屠殺等。屠殺的規模、死傷人數等沒有世界共同認可的數字,但一般認為死亡人數超過30萬。

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10596248&extra=page%3D1&page=2

應該就地震架喇 ... 就有報應 ... 最好日本仔個時係中國殺左幾多人,日本就死返幾多日本人 ... 個時先慢慢統計喇 ...
    我唸應該唔止 30 萬 ... d 日本男人死灑d日本女就去中國做喇 ...

南京大屠殺指侵華日軍響1937年12月13號攻陷中國首都南京至大概1938年2月,喺南京城區同郊區犯嘅戰爭罪。

開頭日軍話要殺扮成平民嘅中國軍人,結果捉咗好多無辜嘅平民來殺。後來演變成大規模屠殺、搶掠、強姦。
    南京大屠殺嘅過程同死傷人數至今仍然有爭議,其中遠東國際軍事法庭認定至少20萬以上,中國學者考證為30萬以上!http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7010121400194南京大屠殺(日文:南京虐殺事件)是日本侵華戰爭初期日本軍隊在中華民國首都南京犯下的大規模屠殺、強姦以及縱火、搶劫等戰爭罪行與反人類罪行。日軍暴行的高潮從1937年12月13日攻佔南京開始持續了6周,直到1938年2月南京的秩序才開始好轉。據第二次世界大戰結束後遠東國際軍事法庭和南京軍事法庭的有關判決,在大屠殺中有20萬以上至30萬以上中國平民和戰俘被日軍殺害,約2萬中國婦女遭到日軍姦淫!!
    他朝君體也相同

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110313/00176_013.html
    海嘯吞兩市八萬人失蹤
    日本八點九級大地震發生至今,官方發表的死亡人數已上升至五百七十四人,逾千人受傷,但當地媒體指死亡人數已超過一千七百人,而失蹤人口則突破八萬,日本政府緊急動員救災的自衞隊亦增至五萬人。大地震引發的海嘯重創本州東北臨海多個縣市,當中宮城、岩手、福島三縣的其中兩個城市慘被吞噬,有二萬三千居民的岩手縣陸前高田市近乎全市湮滅,所有房屋倒坍,單是宮城縣內的南三陸町也有上萬居民失蹤,宮城縣氣仙沼市全市通宵焚燒,陷入火海煉獄;福島縣有大量民房被大浪沖走,三個縣的海岸線一片死寂。
    當日佢將南京變成人間煉獄,而家個天就以其人之道還其人之身變成火海煉獄~報應...........

最近o個次釣魚臺事件,日本捉左中國人之後放左,之後日本人遊行話日本政府讓步唔岩,從le d睇到日本人仲係好霸道!屌佢地老母,釣魚臺係我地ga!!
    http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110313/00174_001.html
    日本世紀大地震第二天,官方宣布至少五百七十四人死亡,逾千人受傷。當地媒體則指至少一千七百人喪生,八萬人失蹤。逃過地震與海嘯一劫的災民,旋即要面對核洩漏災難。距東京僅二百五十公里的福島核電站,因冷卻系統故障,中央控制室放射線物質超常一千倍,更引發氫氣爆炸,阻隔輻射的外牆被炸至只剩骨架,四人受傷。方圓二十公里逾三十萬居民倉促逃離,三人受感染送院治療。中國、南韓、俄羅斯沿岸城市均啟動安全監測。
    家陣都一千七百人喪生,八萬人失蹤la,遲d再報約實數,有機會過...
    毋忘國恥!打倒細日本西國!!釣魚臺係我地ga!!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110313/00176_002.html
    福島30萬人緊急逃亡
    福島核電站位處海邊,前日地震引發的海嘯直撲沿岸民居,房屋、車輛被沖走,居民險死還生,昨日又發生核電站爆炸,洩漏放射性物質。當地瀰漫一片恐慌情緒,三十萬名居民緊急疏散,公路上出現上千輛汽車大逃亡。由於疏散工作混亂,爆炸後核電站十公里範圍內有八百人滯留,一些居民擔憂,他們在核電站工作的家人會感染輻射。
    if le30萬人炸死甘就夠數南京大屠殺la!
    http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006111800951

“南京大屠殺”長期以來一直被全世界公認為第二次世界大戰中最臭名昭著的日軍暴行!1937年12月13日侵華日軍攻佔南京,瘋狂地開始了長達六週(有些歷史學者認為是三個月的大屠殺、三個月的小屠殺,為期長達六個月)的燒、殺、姦、掠等慘絕人寰的暴行,三十多萬名南京軍民慘遭殺害,不計其數的婦女被姦污,無數的住宅、商店和倉庫遭受劫掠,全市約有三分之一的房屋被焚毀,南京成為了惡魔肆虐的人間地獄。

• 無聊

• 天災定報應不想評論,但請看看這報導。

http://hk.news.yahoo.com/article/110312/4/n6rq.html

日本得體抗災 中國網民讚歎 學校成避難所勾起川震回憶

• JDV replied at 2011-03-14 1:01 am

-----------------------------------------------------------------

天災定報應不想評論,但請看看這報導。

http://hk.news.yahoo.com/article/110312/4/n6rq.html

日本得體抗災 中國網民讚歎 學校成避難所勾起川震回憶

=================================================================

中國網民讚歎係代表所有中國人心聲咩?佢地只係無關痛養刀唔咭到肉唔知痛同你too盲目崇拜做走狗漢奸既網民je~

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=10596248&extra=page%3D1&page=2

^你當留言o個d唔係中國網民?

仲有受訪既外國人同南京大屠殺倖存者都係中國人+外國人心聲

• 以其人之道還其人之身變成火海煉獄~報應...........yes, u r right....

• 一定是天災!是否報應?世事無常,只有天知曉。

• 如果以你咁講,中國咁多地震同天災都係報應LA .

若用打仗時去計, 有邊個人唔係為自己國家拼命架? 打緊仗唔係你死就係我亡, 點可能對敵人仁慈架?

但中國又怎樣, 文革是怎樣的? 64是怎樣的? 那全都是自己人呀, 自己人打自己人不是更殘忍嗎?

• ric replied at 2011-03-14 1:19 am

-----------------------------------------------------------------

中國網民讚歎係代表所有中國人心聲咩?佢地只係無關痛養刀唔咭到肉唔知痛同你too盲目崇拜做走狗漢奸既網民=================================================================

ric, 用你的囘應作囘應 ..... 中國網民憎恨係代表所有中國人心聲咩?

P.S. 你唔好用日本貨呀,笨!

• 不認同 replied at 2011-03-14 2:23 am

如果以你咁講,中國咁多地震同天災都係報應LA .

若用打仗時去計, 有邊個人唔係為自己國家拼命架? 打緊仗唔係你死就係我亡, 點可能對敵人仁慈架?

但中國又怎樣, 文革是怎樣的? 64是怎樣的? 那全都是自己人呀, 自己人打自己人不是更殘忍嗎?

=================================================================

中國d地震無海嘯so只係小報應,因為文革同, 大躍進係死好多人.....但佢地冇做過被全世界公認為第二次世界大戰中最臭名昭著的燒、殺、姦、掠等慘絕人寰的暴行!所以i fell日本今次日本海嘯+地震一定係報應!!佢地做甘多慘絕人寰的暴行why仲可以甘發達只係若然未報時辰未到,now到la!ahhahaha...

打仗命就可以搶掠、強奸、對大量平民及戰俘進行屠殺架?唔好再做漢奸狗歧途混淆視聽扯去第2度幫日本狗la!~就算中國殺中國人都係中國既事,即係阿媽殺你都無計ga,唔通你揾阿媽報仇?if我殺你父母,你係咪要揾我報仇ar?日軍出戰係代表日本ga ma,即係唔屬於佢地個人意願la?甘日軍犯下甘多暴行罪名,係咪應該由日本代罪??甘家陣係咪要日本首相代日本道歉賠償ar?

• 中國咁多地震同天災~~~~~~~人禍 more......

• yes, the Communists is worth the curse..........

• 中國d地震無海嘯so只係小報應,因為文革同, 大躍進係死好多人.....但佢地冇做過被全世界公認為第二次世界大戰中最臭名昭著的燒、殺、姦、掠等慘絕人寰的暴行!所以i fell日本今次日本海嘯+地震一定係報應!!佢地做甘多慘絕人寰的暴行why仲可以甘發達只係若然未報時辰未到,now到la!ahhahaha...

agree x 100

• we are the world. 人本心無分無謂國界,只因居住還境,生活慣性區分了語言文化。

最初的人對自己居住之外的地方同他種文化的人陌生,天性要保護自己家人,不理解他方人有多野蠻就認為野蠻,沒有睦鄰的地方就有分爭和戰爭。

今日大家對世界也了解過,只要這刻是和平,又無人要在這刻加害自己國家,就不應心存報仇、咒罵的惡毒心。

無一個正統宗教主張人或教導人做魔鬼,不當他人生命是生命者,心存惡毒念頭者,自己是魔鬼好吧!放過其他人。

• 台灣人 replied at 2011-03-14 6:14 am

ric replied at 2011-03-14 1:19 am

中國網民讚歎係代表所有中國人心聲咩?佢地只係無關痛養刀唔咭到肉唔知痛同你too盲目崇拜做走狗漢奸既網民=================================================================

ric, 用你的囘應作囘應 ..... 中國網民憎恨係代表所有中國人心聲咩?

P.S. 你唔好用日本貨呀,笨!

=================================================================中國網民憎恨唔係所有中國人心聲,我甘講只係想講清楚d!叫日本唔好用中國人幫佢地做野丫,笨!叫日本唔好o係中國開公司丫,笨!sony,任天堂 ..le d hk行貨都係made in china ga!pk!!唔好再做漢奸狗歧途混淆視聽扯去第2度幫日本狗la!~佢地肯道歉賠償我咪唔用lor,佢地欠我地中國人ga!!釣魚臺係我地ga!!

• I_am_fly replied at 2011-03-14 8:32 am

we are the world. 人本心無分無謂國界,只因居住還境,生活慣性區分了語言文化。

最初的人對自己居住之外的地方同他種文化的人陌生,天性要保護自己家人,不理解他方人有多野蠻就認為野蠻,沒有睦鄰的地方就有分爭和戰爭。

今日大家對世界也了解過,只要這刻是和平,又無人要在這刻加害自己國家,就不應心存報仇、咒罵的惡毒心。

無一個正統宗教主張人或教導人做魔鬼,不當他人生命是生命者,心存惡毒念頭者,自己是魔鬼好吧!放過其他人。

殺人償命天公地道父債子還!!if真係好似你甘諗,why now仲有人遊行要日本賠償??例如我老豆殺左你阿公全家仲强姦埋你阿婆,甘你想我死還債道歉賠償ma?針唔咭到肉.....想混淆視聽幫日本狗?你個漢奸走狗腦裝屎?

• 要遊行要賠償唔係要人地用生命還

• I_am_fly replied at 2011-03-14 8:38 am

要遊行要賠償唔係要人地用生命還

=================================================================我冇話過要用人地用生命還,我話殺人償命真係天公地道!家陣都冇死刑賠唔到命只係想道歉賠償同比返釣魚臺中國,甘都做唔到?

• 我唔系日本人,但系我系日本生活左10年,其實大部份日本人唔中意講政治。當年南京大屠殺嘅日本人大部份都死曬啦。唔通要距地嘅子孫去還咩?如果你話今次日本地震系報應,甘四川大地震,雲南地震,甘系咩啊?系日本生活嘅中國人同香港人好多,甘呢D又系我地嘅報應啊?你甘憎日本人,甘唔該你唔好用日本野。有嘅都即時丟左距啦

• 講野之前唔該用下個腦諗下啦!白癡

• ric replied at 2011-03-14 8:45 am

I_am_fly replied at 2011-03-14 8:38 am

=================================================================我冇話過要用人地用生命還,我話殺人償命真係天公地道!家陣都冇死刑賠唔到命只係想道歉賠償同比返釣魚臺中國,甘都做唔到?

只係想道歉賠償同比返釣魚臺中國,甘都做唔到?

>>>> 年年月月有人在爭取, 我當然支持, 你可以去靜坐或和平表達訴求, 但絕不是他人有天災死人時拍手叫好, 這類黑心惡毒行為只會醜化所有中國人...增加中國日本人民不和, 本來支持道歉賠償日本人民, 都因惡毒者的言論而改變~~

• Anne_Niyama replied at 2011-03-14 8:49 am

講野之前唔該用下個腦諗下啦!白癡

打咁多字佢有用腦的, 咁佢個腦係咁的程度, 你鬧佢都係咁, 鬧左個人真係有腦d咁鬧下又無彷..haha

• Anne_Niyama replied at 2011-03-14 8:48 am

我唔系日本人,但系我系日本生活左10年,其實大部份日本人唔中意講政治。當年南京大屠殺嘅日本人大部份都死曬啦。唔通要距地嘅子孫去還咩?如果你話今次日本地震系報應,甘四川大地震,雲南地震,甘系咩啊?系日本生活嘅中國人同香港人好多,甘呢D又系我地嘅報應啊?你甘憎日本人,甘唔該你唔好用日本野。有嘅都即時丟左距啦

唔好講d同你too盲目崇拜走狗漢奸講過既廢話la~佢地唔中意講政治係內久唔想提南京大屠殺燒、殺、姦、掠等慘絕人寰的暴行!都話係日軍出戰係代表日本ga ma,即係唔屬於佢地個人意願la?甘日軍犯下甘多暴行罪名,係咪應該由日本代罪??人死但國家&靖國神社仲o係度ar!!甘家陣係咪要日本首相代日本道歉賠償ar?四川大地震,雲南地震系無海嘯so只係小報應,因為文革同, 大躍進係死好多人.....但佢地冇做過被全世界公認為第二次世界大戰中最臭名昭著的燒、殺、姦、掠等慘絕人寰的暴行!所以i fell日本今次日本海嘯+地震一定係報應!!佢地做甘多慘絕人寰的暴行why仲可以甘發達只係若然未報時辰未到,now到la!ahhahaha... XDDDD

• Anne_Niyama replied at 2011-03-14 8:49 am

=================================================================串之前唔該用下個腦組織下先寸啦!on9!腦裝屎盲目崇拜

• I_am_fly replied at 2011-03-14 8:58 am

ric replied at 2011-03-14 8:45 am

I_am_fly replied at 2011-03-14 8:38 am

只係想道歉賠償同比返釣魚臺中國,甘都做唔到?

>>>> 年年月月有人在爭取, 我當然支持, 你可以去靜坐或和平表達訴求, 但絕不是他人有天災死人時拍手叫好, 這類黑心惡毒行為只會醜化所有中國人...增加中國日本人民不和, 本來支持道歉賠償日本人民, 都因惡毒者的言論而改變~~

=================================================================le幾十年已經有好多人遊行靜坐或和平表達訴求甘多年有用咩?即係80後遊行苦行憎跪拜+絕食對特首,曾俊華有用咩?既然冇用咪衝擊比全世界知lor!!good job!hahahaha....

• I_am_fly replied at 2011-03-14 9:01 am

Anne_Niyama replied at 2011-03-14 8:49 am

打咁多字佢有用腦的, 咁佢個腦係咁的程度, 你鬧佢都係咁, 鬧左個人真係有腦d咁鬧下又無彷..haha

詞窮no point串自圓其說混淆視聽做應聲蟲ar?XDDDD

• http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110314/00174_001.html

福島六座反應堆失靈 核站隨時連環爆

日本世紀大地震災情失控,截至昨晚,日本警察廳的統計數字確認有一千二百一十七人死亡!!一千零八十六人失蹤!但災區官員卻稱,單是宮城和岩手兩縣就有兩萬人失蹤!!!宮城縣警方更指當地死亡人數肯定過萬!!報應...但未夠勁,起碼30萬以上先夠....

• 政治同歷史你識唔識分啊。南京大屠殺系歷史。無腦

• 你甘支持共產黨嘅,你一定系大陸人啦

• 做人係咪要涼薄到咁,見人受傷害自己暗開心??

人類變成咁, 不如成個地球爆炸好過.

天災係悲戲.

一命唔可以賠一命,

因為每條人命都寶貴.

"報應", 板主你可以代個天講, 地震係報應咩??

中國人係唔係咁失德到咁嘛?

• 版主你講得報應呢一句。我諗唔使幾耐你都會有!

• Anne_Niyama replied at 2011-03-14 9:19 am

政治同歷史你識唔識分啊。南京大屠殺系歷史。無腦

政治同歷史有關lor,so?想混淆視聽幫日本夠?南京大屠殺系歷史殺左30多萬平民仲有其他城市未計如上海廣州hk.....

• love.2day replied at 2011-03-14 9:22 am

做人係咪要涼薄到咁,見人受傷害自己暗開心??

天災係悲戲.

一命唔可以賠一命,

因為每條人命都寶貴.

=================================================================天災係悲戲你又可以代個天講咩?一命唔可以賠一命甘賠$道歉lor!又唔肯賠$道歉甘賠命lor,有冇命賠ar?我冇話過代個天講

,只係我個人feel~

• Anne_Niyama replied at 2011-03-14 9:20 am

你甘支持共產黨嘅,你一定系大陸人啦

我話左中國d地震無海嘯so只係小報應,因為文革同, 大躍進係死好多人.....我係識分是非黑白,唔會同你too因同情心盲目崇拜

• 老人 2:19am mar 14, 2011

一定是天災!是否報應?世事無常,只有天知曉。

只是日本政府沒正式道歉,也沒汲取戰爭教訓,用美國做後盾狐假虎威,繼續計劃擴軍,侵占他國領土(不只中國,還有韓國、俄羅斯)。

用什麼貨問題不大。我是盡量少用日貨;歐、美、其他東南亞的貨品都有很多選擇啊!

• love.2day replied at 2011-03-14 9:22 am

天災係悲戲.

一命唔可以賠一命,

因為每條人命都寶貴.

大家都係中國人,在中國人的forum說出了大家對日本地震的心切關心,自己國家也表現出關愛,在言論世界中,如果有日本朋友看得明白中文,看過我們的言論也會明白中國人不是涼薄,只有好小數的人中國人是無良心~~

那小數人代表不了大部份人的良知,也代表不了中國人的心聲..

在頭兩頁說過了人說的話,其他的up post也沒有可能有人追~~

• 我對日本這次災難也深表同情。我也會祝福日本人。但我不會忘記歷史,也不能原諒日本政府!

• 老人 replied at 2011-03-14 9:35 am

老人 2:19am mar 14, 2011

只是日本政府沒正式道歉,也沒汲取戰爭教訓,用美國做後盾狐假虎威,繼續計劃擴軍,侵占他國領土(不只中國,還有韓國、俄羅斯)。

用什麼貨問題不大。我是盡量少用日貨;歐、美、其他東南亞的貨品都有很多選擇啊!

只要有一個國家擴軍,情況就似連鎖反應,不得不叫他國擴軍~~

• I_am_fly replied at 2011-03-14 9:40 am

love.2day replied at 2011-03-14 9:22 am

天災係悲戲.

一命唔可以賠一命,

因為每條人命都寶貴.

大家都係中國人,在中國人的forum說出了大家對日本地震的心切關心,自己國家也表現出關愛,在言論世界中,如果有日本朋友看得明白中文,看過我們的言論也會明白中國人不是涼薄,只有好小數的人中國人是無良心~~

那小數人代表不了大部份人的良知,也代表不了中國人的心聲..

在頭兩頁說過了人說的話,其他的up post也沒有可能有人追~~

=================================================================在中國人的forum說出了大家對日本地震的心切關心唔=全世界中國人心聲,國家表現出關愛只係回禮,因上次四川地震日本內久南京大屠殺幫手,so國家咪幫返佢lor,上次釣魚臺事件日本狗捉左中國人唔放,温家寶話絕不退讓!!從而睇到其實好憎日本............

• . I_am_fly 9:46am mar 14, 2011

老人 replied at 2011-03-14 9:35 am

老人 2:19am mar 14, 2011

擴軍不是重要,重要的是擴軍目的。

好像美國,到處扇風點火,唯恐天下不亂;只是為了自家的軍火生意吧!為自家的石油供應吧!可有正義啊?

• http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110314&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15072895

核恐慌罩東京

地震海嘯逾六萬人死亡

一場黎克特制 9級大地震,已令日本陷入前所未有的災難深淵中。大地震震毀核電廠,福島第一核電廠的 1號反應堆爐心可能已局部熔化, 3號反應堆冷卻系統也告失靈瀕爆,而在福島以北,距離首都東京 300公里的女川核電廠也在大火後洩漏輻射、 100公里外的茨城縣東海第二核電廠反應堆冷卻系統故障,令核輻射有直撲東京之虞,東京都有居民自行先撤走。

大地震、大海嘯、核災難危機三面夾攻之外,昨日消息傳來,是連場地震已震到東南部的新燃岳火山爆發。一場大地震在日本引發重重災害,當中地震和海嘯料已造成逾 60,000人死亡。<會否過30萬?

• http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110314&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15072956

300屍體漂浮難打撈

大海嘯瘋狂蹂躪仙台市後,罹難者遺體逐漸在海面浮現。宮城縣警方指,若林區海面有 300具遺體漂浮,但由於洪水尚未退去,救援人員無法打撈,惟有任由遺體混雜瓦礫、爛車和樹枝漂浮,親人在岸邊見狀,欲哭無淚。<好似當年南京大屠殺死左既平民婦孺漂流海面to...hahahah....

我为什磨恨日本

鬼佬都睇唔過眼撑我地!

• ric 9:31am mar 14, 2011

love.2day replied at 2011-03-14 9:22 am

天災係悲戲.

一命唔可以賠一命,

因為每條人命都寶貴.

=================================================================天災係悲戲你又可以代個天講咩?一命唔可以賠一命甘賠$道歉lor!又唔肯賠$道歉甘賠命lor,有冇命賠ar?我冇話過代個天講

,只係我個人feel~

學人講野, 都要知點解嘅.

悲劇(tragedy或melodrama) 同報應性質同意義有乜分別,

你不如講嚟聽下.

• 咁你咪:

涼薄,

封建,

同無人性囉.

• love.2day replied at 2011-03-14 10:40 am

ric 9:31am mar 14, 2011

天災係悲戲.

一命唔可以賠一命,

因為每條人命都寶貴.

,只係我個人feel~

學人講野, 都要知點解嘅.

悲劇(tragedy或melodrama) 同報應性質同意義有乜分別,

你不如講嚟聽下.

一命唔可以賠一命甘賠$道歉lor!又唔肯賠$+道歉甘賠命lor,有冇命賠ar?

• 悲劇(tragedy或melodrama) 同報應性質同意義有乜分別<又詞窮no point寸想混淆視聽扯去第2度幫日本狗?

• 老人 replied at 2011-03-14 9:54 am

擴軍不是重要,重要的是擴軍目的。

好像美國,到處扇風點火,唯恐天下不亂;只是為了自家的軍火生意吧!為自家的石油供應吧!可有正義啊?

供求問題,誰國都想自己國家更有軍事力量,唔想自己國家的人民比人蝦,當然別有用心的人會喜歡<進攻是最佳防守>的理念,也有當權者希望自己在位時,國家是最強大~~

美國之可以掘起,是國家支持人人去到美國都可以完成自己夢想,理念本身是好的,人民同外來這都比較全心向上發展..出了好多夢一般的成績~~

亂世出英雄,美國是在亂世走出來,他國不亂,美國的英雄主意同民族精神不可入侵人地國家..侵占和控制了別人的土地同發展當然是他們策略..再令別國人民跟隨他的思想方向才是可怕的....

當年蘇聯被美國用政策同利誘使其分裂,令美國一再獨大,再因此得到很多俄羅斯軍事研究成果..(真的可怕)

今日中國還未分裂,國家真的腹背受敵,當然本身也沒能力滿足各地區的民生要求是大問題..國家真的要加強努力~~

美國人看中國經濟掘起,用的政經手段和美國慣用的原全不同,他們有虎視眈眈的人也有支持美國改革的人努力研究中國的一套的成功之處~~

針無兩頭利,如果大國只為吞噬其他國家而努力,民生一定做不好,沒有人民支持的國家也不可以成功生存~~

真的希望各國和諧,那樣再有天災大家都可以過得容易一點~

• ric replied at 2011-03-14 10:36 am

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110314&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15072956

300屍體漂浮難打撈

大海嘯瘋狂蹂躪仙台市後,罹難者遺體逐漸在海面浮現。宮城縣警方指,若林區海面有 300具遺體漂浮,但由於洪水尚未退去,救援人員無法打撈,惟有任由遺體混雜瓦礫、爛車和樹枝漂浮,親人在岸邊見狀,欲哭無淚。<好似當年南京大屠殺死左既平民婦孺漂流海面to...hahahah....

我为什磨恨日本

鬼佬都睇唔過眼撑我地!~~~~公道自在人心~irrespective of races and nationalities

the Japanese denied history.......無恥之徒

• ric 10:50am mar 14, 2011

悲劇(tragedy或melodrama) 同報應性質同意義有乜分別<又詞窮no point寸想混淆視聽扯去第2度幫日本狗?

你自己命題 "今次日本海嘯+地震係天災定報應?"

問返你, 你又唔識解,

你水平低就認啦,死撐.

唔只日本狗, 乜狗都唔夠你衰.

• ric replied at 2011-03-14 10:50 am

悲劇(tragedy或melodrama) 同報應性質同意義有乜分別<又詞窮no point寸想混淆視聽扯去第2度幫日本狗?

好像那個叫"man”的只是跟你打support同agreed,人家沒有說明什麼豐富的言論去支持你,你也沒有說他 <<<詞窮no point寸想混淆視聽>>>

自己有自己一套,又要出一條 ((今次日本海嘯+地震係天災定報應?))

問得人就一定有不同意見,反觀所有人與你的偏激想法不同就叫人咩

<日本狗>

沒有言論精神,出問thread的意義何在...有人說你沒有腦 / 涼薄 / 黑心.....也是看看大家文字也心領神會,對某人詞窮是正常節省~~

• I_am_fly replied at 2011-03-14 11:10 am

ric replied at 2011-03-14 10:50 am

好像那個叫"man”的只是跟你打support同agreed,人家沒有說明什麼豐富的言論去支持你,你也沒有說他 <<<詞窮no point寸想混淆視聽>>>

自己有自己一套,又要出一條 ((今次日本海嘯+地震係天災定報應?))

問得人就一定有不同意見,反觀所有人與你的偏激想法不同就叫人咩

<日本狗>

沒有言論精神,出問thread的意義何在...有人說你沒有腦 / 涼薄 / 黑心.....也是看看大家文字也心領神會,對某人詞窮是正常節省~~

=================================================================你都識話自己有自己一套la,有言論自由各花入各眼ga ma,你都可以話返中國唐狗ga,hhahaha.....

Log in to reply