同居後結婚

• 愛侶先同居後結婚, 係唔係'成功率'真係會大D, 感情更堅固...
    迷思中...

• 同居後理論上對大家既生活習慣會了解更多

同樣地仍會看到對方最真既一面

我有幾個朋友都因為同居後搞到分手收場

不過如果你地諗到結婚既地步,同居可能係作為預演

• 我EX同一齊左三年,同居左兩年,之後無奈地分手
    我發誓以後都唔會再同居

• 豬豬 11:46pm feb 20, 2011

我EX同一齊左三年,同居左兩年,之後無奈地分手

我發誓以後都唔會再同居

-------------------------------------------------------------但都有開花結果既個案既.....

但都好睇雙方既性格既..(包容/忍讓係最重要)

• 男性朋友 replied at 2011-02-21 12:04 am

-----------------------------------------------------------------

但都有開花結果既個案既.....

=================================================================

我都知有例外

我自問唔係好好,不過同居0個三年我真係照顧0左佢屋企人好多,樣樣野都0係自己去忍,佢根本都唔會體諒我,同居對我黎講真係驚0左,女仔冇幾多個三年 TT

• 豬豬 12:13am feb 21, 2011 男性朋友 replied at 2011-02-21 12:04 am

-----------------------------------------------------------------

但都有開花結果既個案既.....

=================================================================

我都知有例外

我自問唔係好好,不過同居0個三年我真係照顧0左佢屋企人好多,樣樣野都0係自己去忍,佢根本都唔會體諒我,同居對我黎講真係驚0左,女仔冇幾多個三年 TT

-------------------------------------------------------------

都冇計呢,有好多野未試過係唔知唔work既,咁起碼俾你認真睇清楚你ex缺點

• 同居後婚, 有好及不好, 也需要大家包容, 生活習慣大家不同, 有時真的最大刻服問題, 由期面對太有個性的伴侶, 不很分工合作做家務, 有時都會出現問題!!!

吵架從此起!!!

• 男性朋友 replied at 2011-02-21 12:22 am

都冇計呢,有好多野未試過係唔知唔work既,咁起碼俾你認真睇清楚你ex缺點

我條命0係咁行都冇計

• 同居後婚真係好難work架...

• 無絕對既

睇下雙方懂唔懂得為對方compromise囉

• 豬豬 12:28am feb 21, 2011 男性朋友 replied at 2011-02-21 12:22 am

我條命0係咁行都冇計

-------------------------------------------------------------

咁又唔好咁灰,或者上天再比多次機會你揾過更好更懂珍惜你既人呢...

愛情要經得起考驗呢,經不起考驗既愛情就算比你得到都冇用...哈哈

• 有時同居個陣,睇得太清楚,大家都會開始疑惑:佢係咪真係咁啱我呢?

• Pey_Pey12:37am feb 21, 2011有時同居個陣,睇得太清楚,大家都會開始疑惑:佢係咪真係咁啱我呢?

------------------------

有同感!!

• the question of the egg and chicken...........

• 完全支持 先同居後結婚

不過時間唔可以太長 一年就夠了

• 讚成[同居不結婚]

• 點解先同居後結婚'成功率'會大D?

• probability replied at 2011-02-21 3:06 pm

點解先同居後結婚'成功率'會大D?

因婚前已經試用期?!

不過...拍拖同同居比較..同居冇咗出街見面的興奮, 換來是包容..忍耐..會唔會攰咗D.

同居同結婚都係日對夜對...悶...

大家有睇SEX AND THE CITY 2 嗎...MR BIG 提出要定期獨居一兩天, 以保有自己的私穩...

也許這是一個好辦法, 只是香港地, 應該冇人會咁做?!

• 海琪的天空 replied at 2011-02-21 4:05 pm

probability replied at 2011-02-21 3:06 pm

點解先同居後結婚'成功率'會大D?

因婚前已經試用期?!

不過...拍拖同同居比較..同居冇咗出街見面的興奮, 換來是包容..忍耐..會唔會攰咗D.

同居同結婚都係日對夜對...悶...

大家有睇SEX AND THE CITY 2 嗎...MR BIG 提出要定期獨居一兩天, 以保有自己的私穩...

也許這是一個好辦法, 只是香港地, 應該冇人會咁做?!

如果真係有咁的方法, 反而覺得定期同居一兩天好d

Log in to reply