求簡易食譜,,,"急"

• 想整蘿蔔糕,,,有冇d簡易d既食譜提供到啊各位???

• 網上好多食譜架,第一次整咩?

• 樓主係咪覺得呢d食譜好複雜睇唔明啊???

• 小豬 replied at 2011-01-30 10:33 pm

-----------------------------------------------------------------

樓主係咪覺得呢d食譜好複雜睇唔明啊???

=================================================================

可能我比較蠢掛真係

成日睇網上個d食譜都冇個睇得明既==

• 樓主用iphone可以download 而家towngas新出個個apps

裡面有過千樣食譜有埋video教學。

• YY replied at 2011-01-31 1:22 am

-----------------------------------------------------------------

樓主用iphone可以download 而家towngas新出個個apps

裡面有過千樣食譜有埋video教學。

=================================================================

我想問係咪一定有蘿蔔糕既食譜先?

• 樂瑤 replied at 2011-01-31 2:19 am

我想問係咪一定有蘿蔔糕既食譜先?

佢有另一個FUCTION係每日有3款菜式精選

而家就黎新年,,,你而家DOWNLOAD應該呢幾日會有呢個食譜

• 網上有很多蘿蔔糕食譜,但我想講講我的心得....

材料:
    蘿蔔五斤
    粘米粉一斤 (三像牌或李祥和較好)
    臘腸一孖(切盡碎)
    蝦米少許(切盡碎)
    干貝兩粒(切盡碎)
    瘦肉(切盡碎、在早一天前用鹽醃留用)

工序:
    先刨好蘿蔔成絲留用

用油下薑片先爆蝦米、干貝
    再下蒜茸爆肉碎
    後爆臘腸到上碟前下少許生抽...

用鑊下數片薑煮熟蘿蔔絲
    下粘米粉全撈勻
    下己炒熟之材料
    放少許油塗勻蒸糕盤
    放入蘿蔔糕(八分滿)
    蒸約80分鐘
    用筷子在中央插入試試
    如不黏筷子便OK

• 更改少少.........

網上有很多蘿蔔糕食譜,但我想講講我的心得.... 

材料:
    蘿蔔五斤
    粘米粉一斤 (三像牌或李祥和較好)
    臘腸一孖(切盡碎)
    蝦米少許(切盡碎)
    干貝兩粒(切盡碎)
    瘦肉(切盡碎、在早一天前用鹽醃留用) 

工序:
    先刨好蘿蔔成絲留用

用油下薑片先爆蝦米、干貝
    再下蒜茸爆肉碎
    後爆臘腸到上碟前下少許生抽...

用鑊下數片薑煮熟蘿蔔絲 ...此時加鹽
    (記著...餡料已鹽份,也要知道粘米粉也需要鹽份)
    下粘米粉全撈勻
    下己炒熟之材料又撈勻 

放少許油塗勻蒸糕盤
    放入蘿蔔糕(八分滿)
    蒸約80分鐘
    用筷子在中央插入試試
    如不黏筷子便OK

• 網上好多食譜架,第一次整咩?

• 樓主係咪覺得呢d食譜好複雜睇唔明啊???

• 我想問係咪一定有蘿蔔糕既食譜先?

• 版主你想點簡單法?網上好多都是好簡單的。

• 最大的功夫就是刨蘿蔔了。把皮削掉後,拿個刨死刨爛刨,刨成絲狀。

臘腸、臘肉、蝦米、蒜頭、冬菇通通切成丁。

放3茶匙的油,放入蒜头爆香,再依次放入虾米、冬菇、腊肉、腊肠,炒到自己觉得够香。

将刨好的萝卜丝再倒进去,放入3小匙的盐,1茶匙的糖,少少胡椒粉,将萝卜丝和之前放的东西搅拌均匀,然后盖上锅盖,把萝卜丝煮烂(闻到很香就差不多了,5~10分钟即可)

将煮好的萝卜丝倒出来(最好放在一个大盆里面),放入粘米粉,用筷子将他们搅拌均匀.

拿一个容器,里面涂上麻油,将前面倒好的东西倒进去,把表面弄平整一点,然后隔水

煮1个钟。

• 字是多左,不過一看就明白是好簡單的。

Log in to reply