被人洗腦后的愛情

• 活在回憶中痛苦,不如走出來重新開始

• 被人洗腦后的愛情?乜嘢意思?

• 感情的事很難說誰是誰非, 喜歡一個人不就是一刹那嗎?

這就是所謂的洗腦?

• 咁都係你甘願被人洗腦既後果,邊有咁易俾人洗腦

• 其實,這是一個從愛到不愛的故事。愛其實是一種意識,突然就像被洗腦,你覺得你愛,再突然,被人洗了腦,就不愛了

• 最後,是不再被愛的那個要努力自己洗腦,忘記過去,忘記被愛的回憶。

• 要得到幸福必先承受痛苦。

• broken replied at 2010-09-23 9:50 pm

-----------------------------------------------------------------

要得到幸福必先承受痛苦。

=================================================================

但是,痛苦過未必相信會再有幸福。

• she.com 怨女多過痴男,正常人忙着營役生活,唔得閑係度呻

• not really

• 潛行空間

• LadyMandy replied at 2010-10-24 10:21 am

-----------------------------------------------------------------

she.com 怨女多過痴男,正常人忙着營役生活,唔得閑係度呻

=================================================================

未必係忙唔忙既問題

男既呻好多時只會比人覺得係弱者/失敗者

甚至扮可憐/搏同情

• 奇毒 replied at 2010-10-24 10:38 am

LadyMandy replied at 2010-10-24 10:21 am

she.com 怨女多過痴男,正常人忙着營役生活,唔得閑係度呻

未必係忙唔忙既問題

甚至扮可憐/搏同情

都係男人做衰自己先,但都有男人係度留戀忘返,為逃避所謂惡妻和認識女仔

• there is all sorts of possibilities

• LadyMandy replied at 2010-10-24 10:46 am

奇毒 replied at 2010-10-24 10:38 am

未必係忙唔忙既問題

甚至扮可憐/搏同情

都係男人做衰自己先,但都有男人係度留戀忘返,為逃避所謂惡妻和認識女仔

咁當然各有前因, 而且呢度不嬲都係搵食聖地, 識女仔搵SL自然唔少得

反而所謂"惡妻", 好多時真係個男人自己做成, 自食其果.........

• 好深

• 愛你,不需要理由,不愛就只有一個理由:沒有理由地愛上了另一個。

或者有其他高見的,經歷過愛到不愛的,不妨分享一下

• 童話式的愛情會被現實和生活壓力代替,有愛才有恨。不甘心而已吧?

• 有誰相信愛可以重來一次的?

• led 11:01pm oct 27, 2010

有誰相信愛可以重來一次的?

-------------------------------

在嘗試中!

• 我相信愛是永恆--->我而家是否在洗自己個腦呢?

• candy replied at 2010-10-27 11:11 pm

led 11:01pm oct 27, 2010

有誰相信愛可以重來一次的?

-------------------------------

在嘗試中!

那就把過往的不愉快全部洗腦沖走,勇敢面對將來,加油!

• MK replied at 2010-10-27 11:49 pm

我相信愛是永恆--->我而家是否在洗自己個腦呢?

算是, 愛是一種暫時的意識,愛過的每一秒都會變成一種記憶。等你失去了才想再次抓住的東西。如果你正享受被愛,就當作是永恆吧,至少有一天你可以對自己說:我曾經擁有過!

• 要健康, 最好係生活中有多個平衡點, 不要側重在某單一的範疇上, 對整個人都好, 咁先可以應付更多不同的變, 只不過多數人都會花時間同心血在自己最著緊/最喜歡的事上, 一旦觸礁, 會發現自己輸得干淨, 你唔想比敗北的事情影響, 只想洗洗腦, 唔再被影響..

記憶除了係有病同自然忘記, 係唔可以按delete就無左…記憶是生命的貴寶, 是成長的見證…問自己咁多年有沒有傷心過呢? 再想起係唔係每件事都在影響你心情, 相信不會吧!

我會努力做好今天, 記憶就只會是記憶, 唔希望有任何事會影響自己笑面迎人

有了教訓, 知道偏重愛情為生命中的大半是會失衝, 下次唔好囉…找多些平衡點, 唔好再偏食了^^

• 點解咁複雜既 ?

其實本質唔係應該好簡單既咩 ?

• MIMIO replied at 2010-10-28 10:32 am

點解咁複雜既 ?

其實本質唔係應該好簡單既咩 ?

本質會隨時閒而變質!

• 曾經有一段時間為了講多d國語同大陸人傾計。遇到唔少令我佩服的人,佢地係如識得分咩係可能咩係唔可能,咩係緣盡,咩時候要分開。

佢地唔係唔傷心,只係傷心的同時都知再掛住都無用,之後又可以好快無事。又係天份的問題,我都係無,都係學習中。

• 我唔會為左一d唔可以挽回既人和事感到痛苦!

短暫既傷心一定有,親情、愛情、友情。

• candy replied at 2010-10-29 12:01 am

我唔會為左一d唔可以挽回既人和事感到痛苦!

短暫既傷心一定有,親情、愛情、友情。

好叻!

人唔好浪費自己。^^

• 忘記快樂比忘記痛苦容易得多。也可以用所謂快樂來麻醉自己,比如説周圍搵sl來cover 自己被背叛的傷痛。如果可以走出這一步,證明離忘記那個令你痛哭的幽靈--爲期不遠了。當然,這是惡性循環的兒戯版。夠好彩可以遇到另外一段新戀情的,可以加快愈合傷痛的速度。但這也是惡性循環,愛-〉不愛-〉不敢愛。

• life is a risk in itself already

• 一個想挽留, 一個想逃,到底是在無愛的氛圍中掙扎還是放棄糾纏? 不應該阻人發達,也無謂讓人痛苦。等失敗了才會明白什麽是曾經擁有的卻不珍惜。有時很難有決定,但一旦有了決定,所有的霧靄也就消散,豁然開朗了。一道底綫, 一個時間,一張約定,兩個簽名。

• 所謂舊的不去,新的不來。但是怎麽看都是有了新的,忘記舊的就十分容易。而沒有新的,要捨棄舊的怎麽就那麽難呢?到底是懷舊還是貪心望舊更加接近人性?

Log in to reply