呢排忽然好灰

• 30歲唔靚仔,得170高,同屋企人住,搵兩萬以下
    成日打機,唔鍾意蒲
    係咪要去填海?

• 30歲唔靚仔,得170高,同屋企人住,搵兩萬以下成日打機,唔鍾意蒲係咪要去填海?

=================================================================

係. 再吾攔去進修下發奮揾錢挺等返大陸取老婆,中要係老夫少妻個隻. 吾好做死一世裙腳仔啦

• 同屋企人住 == 裙腳仔 ?

• there are lot of ppls worse than you

• 進修==上進

為進修而為進好浪費...不過識下女仔都唔錯

• 填海男 replied at 2010-06-16 11:57 pm

-----------------------------------------------------------------

進修==上進

=================================================================

既然你都吾知上進為何物,你有權逗留喺你既comfort zone. 大家Level吾同, 同你講都嘥氣. 你繼續啦

• 男人30歲仲咁戇鳩鳩,仲吾係事業上發力,淨係掛住打機,毫無危機意識,睇黎版主想hea到人到中年等淘汰然後攞綜緩

• 所以佢講得啱,佢應該羅去填海,如果吾係吾死都冇用

• 填海男 replied at 2010-06-16 11:57 pm

-----------------------------------------------------------------

進修==上進

咁不如版主講下乜野為之"上進"丫,我好想學下野

• 我有能力勝任現時工作

多餘時間會接 freelance

進修是需要,唔係做比人睇

"comfort zone"是什麼?我冇收入係會死的

上進為何物 ?

誠心賜教

• 填海男 replied at 2010-06-16 11:07 pm

同屋企人住 == 裙腳仔 ?

如果一家大細屋租洗費你包起哂咪吾係裙腳仔lor. 但如果你俾呀媽個份"家用"根本吾夠包你自己嗰份屋租伙食,即係成30歲人仲係靠黐,仲吾係叫裙腳仔叫乜?

• 同屋企人住係裙腳仔

打機一定係衰....

..謝謝..咁要趕走個租客自己住返

• 填海男 replied at 2010-06-17 12:16 am

我有能力勝任現時工作

上進為何物 ?

誠心賜教

上進,簡單黎講就係Looking for better, better yourself, equip yourself, well prepared for opportunities. 咁你係乜qualification丫?? 羅d qualification幫助你升職加薪呀. 坐係度日做夜做就會自動升呢咩? 就算吾駁升職都吾好比人淘汰丫。有冇聽過「居安思危」呀?

老兄,點解你又會有個perception進修係"做比人睇"呢? 有邊間公司係吾會睇qualification既呢? 請問。

• 點醒你 replied at 2010-06-17 12:22 am

填海男 replied at 2010-06-17 12:16 am

我有能力勝任現時工作

上進為何物 ?

誠心賜教

上進,簡單黎講就係Looking for better, better yourself, equip yourself, well prepared for opportunities. 咁你係乜qualification丫?? 羅d qualification幫助你升職加薪呀. 坐係度日做夜做就會自動升呢咩? 就算吾駁升職都吾好比人淘汰丫。有冇聽過「居安思危」呀?

老兄,點解你又會有個perception進修係"做比人睇"呢? 有邊間公司係吾會睇qualification既呢? 請問。

應該話,"坐喺度日打夜打(機)就會自動升職咩?"

• 我諗既然版主都唔知乜嘢係"上進",又對"汰弱留強"毫無概念,大家都唔需要為佢費神,喺社會上我地會少一個競爭者,何樂而不為。由得佢自動填海把啦。

佢灰係因為佢冇女吊,想喺度出條白痴thread引女注意姐。咁既癈柴,我係女都吾吼佢啦

• 我請人先睇portfolio,好多外國返黎未必掂

返而好多ive仲踏實,唔會下下同你講concept

我選擇自己開公司,買左樓租比人住

你地講既野一D都冇錯,但不是唯一

• 我去堆田了,byebye

• 填海男 replied at 2010-06-17 12:22 am

同屋企人住係裙腳仔

打機一定係衰....

..謝謝..咁要趕走個租客自己住返

吾可以話"打機一定係衰",but "成日打機"就一定係衰。香港地,社會已經吾同以前,少D競爭力都吾掂,你仲只顧成日打機。拿拿拿,係你自己講架

• 填海男 replied at 2010-06-17 12:30 am

我請人先睇portfolio,好多外國返黎未必掂

返而好多ive仲踏實,唔會下下同你講concept

我選擇自己開公司,買左樓租比人住

你地講既野一D都冇錯,但不是唯一

講到咁好打都只揾兩萬留下? 看來你的所謂"公司"規模極小,也不很穏健

• 舊公司有份幫手揀人,

現在同另外三個partners搞,未有staff

要自己落手

剛起步真係好細,希望捱過兩年

絕對唔好打,只係崗位唔同

無任何炫耀意途

• 填海男 replied at 2010-06-17 12:51 am

舊公司有份幫手揀人,

要自己落手

無任何炫耀意途

咁你就要諗下點擴充同令公司收入增加,至少不能減.吾好成日顧住打機.不過在下覺得你做design (我估)長遠來講都吾太掂,除非好有競爭力,有些service 係對手不能提供或有優勢不易被取代,否則捱到幾年已偷笑

• 多謝認真兄有建設性的說話

我做fashion的..已plan下年上大陸

• 香港市民 replied at 2010-06-17 12:10 am

所以佢講得啱,佢應該羅去填海,如果吾係吾死都冇用

but, our reclamation sites are almost full wor

• 填海男 replied at 2010-06-17 12:51 am

舊公司有份幫手揀人,

要自己落手

無任何炫耀意途

1980 Monkey man?

Log in to reply