點解香港日日都有人跳樓既?!

• 岩岩聽到一聲巨響, 仲以為自己多心, 原來一睇.......真係有人跳樓! 唉.....

• 果條路仲係次次出街必經的, 真係有d驚....

• 因為香港有幾百萬人,有好多人想唔通,就走去死啦

• 因為香港壓力大,加上視野狹窄,所以好易走到以為無得再走?

• 聽聞: 跳樓死既人, 死後要重複跳同一位置, 直至投胎為止....

• as they can't afford to play bungie jump elsewhere ma

• replied at 2010-05-21 12:29 pm

-----------------------------------------------------------------

聽聞: 跳樓死既人, 死後要重複跳同一位置, 直至投胎為止....

=================================================================

危言聳聽 ~~

• replied at 2010-05-21 12:29 pm

聽聞: 跳樓死既人, 死後要重複跳同一位置, 直至投胎為止....

唔係呀,要跳多幾百次,跳到唔想跳為止......hahahahaa

• 15歲跳樓既0個對情侶更令人心酸,想想他們的父母。。唉!

• 約3年前,我在家亦聽到一聲超巨響, 果次係一個肥女人o係我住緊果座樓跳, 果次真係嚇鬼死呀....

• 乜妳咁鬼好彩..周時遇到人地樓跳架!!

• Mr_MC replied at 2010-05-21 12:34 pm

危言聳聽 ~~

=================================================================

又聽聞: 意思係要人珍惜生命, 因為自己放棄生命, 所以罪"佢"重複做, 令死後也要受苦!

唔好鬧我呀, 真係咁樣聽返黎架....

p.s.有位記者潘小文有陰陽眼的, 她也見過兩次張國榮在文華酒店當時跳既同一地方....

• Mr_MC replied at 2010-05-21 12:48 pm

-----------------------------------------------------------------

乜妳咁鬼好彩..周時遇到人地樓跳架!!

遇呢d事叫好彩?? 乜人地跳樓你覺得好開心咩??

• 如果跳樓o既人識想野,就唔會咁多人跳樓啦^^

• 因妳講投胎..才可以說輪迴..

一段人死後來世再做返人要49日,即留在我地既時空49天..如果投胎下一世再唔係人.咁要睇佢落邊一道~~如果係畜生道(如狗仔)49天內以人既時間計,頭25天在人間,後24會在畜生道(但在畜生度既時間計,可能是人道3日)

• replied at 2010-05-21 12:53 pm

Mr_MC replied at 2010-05-21 12:48 pm

乜妳咁鬼好彩..周時遇到人地樓跳架!!

遇呢d事叫好彩?? 乜人地跳樓你覺得好開心咩??

妳誤會~~"好彩"是個反詞意思.我用詞不當請諒解!

• 什至有D死後因業力而冇法再投胎..呢種係最慘..

• 嘩.....原來你識咁多野, 失敬哂!

• 我只係知人死後頭果一段時間(唔知幾耐呢), 叫中陰身, 即係佢自己都唔知自己死左, 可能做番平時做既野, 去番平時去既地方咋, 對嗎?

• 可能做番平時做既野, 去番平時去既地方咋, 對嗎?

========================================================

可以.

中陰身類似鬼魂..人死自己一定知..因為神通會出現...可以自由浮游任可地方.

• 自殺死好似要無得咁快投胎架. 

• 自殺死好似要無得咁快投胎架.

=====================================

冇一定..完全由業力決定!

• 係呀, 我都有聽過冇咁快投胎喎..

• 我諗好多人跌樓那一刻會醒, 會後悔, 但只係已經跌左無回頭. 事關早排有個女人攬埋個仔跳海, 有人見到佢跌左入海後猛掙扎舉起手, 相信佢快死前已經後悔, 但太遲.  

自殺其實肉體上好辛苦, 如果死了重要不斷重覆自殺情境, 都好慘.

• 另外, 聽說自殺或枉死既人, 如果要投胎, 就要在死時那個位找替身, 才可以投胎, 所以點解那些死亡黑點成日重覆有人死.

• 頭先望下, 見條屍仲放o係度, 用布蓋住, police已經走哂喇, 請問知唔知而家等咩呀?

• 我諗好多人跌樓那一刻會醒, 會後悔, 但只係已經跌左無回頭. 事關早排有個女人攬埋個仔跳海, 有人見到佢跌左入海後猛掙扎舉起手, 相信佢快死前已經後悔, 但太遲.

自殺其實肉體上好辛苦, 如果死了重要不斷重覆自殺情境, 都好慘.

================================================================

是~~ 生物只有求生本能..求死是遺反自然..死後肉身不再,但執念還在..

• 等黑箱車囉.

• ..求死是遺反自然

==>都有既, 就係對世間好失望到極點, 生無可戀. 咁就會好堅持去死.

• goddess replied at 2010-05-21 1:37 pm

另外, 聽說自殺或枉死既人, 如果要投胎, 就要在死時那個位找替身, 才可以投胎, 所以點解那些死亡黑點成日重覆有人死.

如果要投胎, 就要在死時那個位找替身>>>>>>>>>死時無可能找到替身!

點解那些死亡黑點成日重覆有人死.>>>>>>>>>>>>因為死咗既中陰身會留系到(冇去投胎)..

• 死時無可能找到替身!
    ==>我是指死者只可以在死亡位置找替身.

因為死咗既中陰身會留系到(冇去投胎)..
    ==>但點解那些黑點成日不斷有意外發生?

• 恐怖在線(第448集) - 潘紹聰 / 嘉賓: 資深記者潘小文

www.hkreporter.com

小文在文華酒店兩次遇上張國榮鬼魂

泰國布吉海嘯後飛機機艙竟滿載靈體

呢集講得最好!

• goddess replied at 2010-05-21 1:54 pm

會唔會因為死者唔甘心意外死, 所以留o係度害人???

• 會唔會因為死者唔甘心意外死, 所以留o係度害人???

==>咁咪損人不利己?

• 死時無可能找到替身!

==>我是指死者只可以在死亡位置找替身.

==>>>>>死後或者會找替身

因為死咗既中陰身會留系到(冇去投胎)..

==>可能生前覺得自己死得不值,留戀在發生地方..如果執念強或會嫁禍於其他人..

• 所以我老公話, 去布吉千萬不要落水玩, 因為太多人死, 只怕被拉埋落去.

• replied at 2010-05-21 1:58 pm

goddess replied at 2010-05-21 1:54 pm

會唔會因為死者唔甘心意外死, 所以留o係度害人???

• mr_mc - 你信佛嗎?

• goddess replied at 2010-05-21 2:04 pm

所以我老公話, 去布吉千萬不要落水玩, 因為太多人死, 只怕被拉埋落去.

唔係佢想拉就拉..用能量去形容比較適合..當妳強時佢都冇計..

• goddess replied at 2010-05-21 2:06 pm

mr_mc - 你信佛嗎?

• 當妳強時佢都冇計..

==>只怕自己時運不好, 能量低就死梗. 所以我老公叫我不要比頭髮cover前額. 

我都受老公影響信佛, 但佛學好多野要學同去理解. 但理解到, 個人會少了一份執著, 眼神都會慈祥一d.

• 放唔低就會執著!

• 毎個人都有一份執著,乜學佛學會慈祥一d?

• 其實會唔會係心魔作怪咋...?!

• goddess replied at 2010-05-21 1:43 pm

等黑箱車囉.

等黑箱車唔會等幾個鐘呀?

• 毎個人都有一份執著,乜學佛學會慈祥一d?

==>因為少了一份執著, 咁個人咪唔會成日心心不忿點解人地咁好, 自己咁差. 眼神就自然隨和左, 唔會咁大怒氣.

• there is a point there

• 佛=心

• 今日富士康又一單跳樓喇, 而家去到13跳..... 幾時停止呀?

• 點解香港日日都有人跳樓既?!

===

".....香港日日都有人跳樓....." 就唔知係唔係.

你無日日都食藥就一定係! :)))

Log in to reply