要養成頭家, 有時真係覺得好攰

• 阿爸之前心臟有事, 而家無做野... 屋企有4個阿妹, 全部都只係初中階段, 一個家姐已經結咗婚, 啱啱生咗個B, 而家得我一個人做野, 每個月靠我七千零蚊嘅人工過活, 辛苦唔緊要, 最慘係有個阿妹極唔生性... 激到死死下!! 好想搵人呻, 但係朋友永遠都唔明白我, 諒解我... 有時工作上覺得辛苦... 想搵人傾下, 但係朋友又會話, 受人錢財, 替人消災...   我簡直係想喊~~

• 你甘辛苦, 想喊就應該喊出黎啦, 唔好屈埋屈埋, 無益!

• 每個人既濟遇都唔唔同,好明白你既心情,日好總會有過去既一天,唔好灰心,

努力~~加油^^

• 其實我已經喊過好多好多次, 每次喊完都舒服啲... 但係隔一排又會諗番起... 又再喊過... 每次灰心過後, 我都會繼續努力﹑加油... 因為而家靠我一個, 所以我都仲會撐落去!

多謝luckli&shannon

唔知點解人總要一啲安慰嘅說話... 好似我咁... 我好想聽多啲人安慰... 想多啲人明白, 了解... 多謝!!

• 我隨口嗡下, 俾你甘講, 面都紅埋! :)

不過, 你真系要好好調節好自己的心理狀態, 如果唔係, 真系人都癲呀! 你好堅強, 好有承擔! 欣賞你!!

• cyt342 replied at 2010-04-30 2:36 pm

-----------------------------------------------------------------

其實我已經喊過好多好多次, 每次喊完都舒服啲... 但係隔一排又會諗番起... 又再喊過... 每次灰心過後, 我都會繼續努力﹑加油... 因為而家靠我一個, 所以我都仲會撐落去!

唔知點解人總要一啲安慰嘅說話... 好似我咁... 我好想聽多啲人安慰... 想多啲人明白, 了解... 多謝!!

=================================================================

版主:

放寬自己,工作努力,妳的付出一定會有回報的。

• cyt342 replied at 2010-04-30 2:36 pm

-----------------------------------------------------------------

其實我已經喊過好多好多次, 每次喊完都舒服啲... 但係隔一排又會諗番起... 又再喊過... 每次灰心過後, 我都會繼續努力﹑加油... 因為而家靠我一個, 所以我都仲會撐落去!

=================================================================

唔使灰心架...你同我地傾完..返到屋企對家人再好啲...佢地會好錫你同睇諒你架...再唔係去問下社署...可唔可以申請底收入津貼啦...努力呀....人在做,天在看...你既苦心唔會白費架~~~~

• Daydreaming replied at 2010-04-30 3:01 pm

cyt342 replied at 2010-04-30 2:36 pm

唔使灰心架...你同我地傾完..返到屋企對家人再好啲...佢地會好錫你同睇諒你架...再唔係去問下社署...可唔可以申請底收入津貼啦...努力呀....人在做,天在看...你既苦心唔會白費架~~~~

積極行動

不放棄

多與家人溝通

休息要保持放鬆

慢慢一定會好轉

• luckli replied at 2010-04-30 2:56 pm

我隨口嗡下, 俾你甘講, 面都紅埋! :)

不過, 你真系要好好調節好自己的心理狀態, 如果唔係, 真系人都癲呀! 你好堅強, 好有承擔! 欣賞你!!

多謝! 至低限度我都仲要捱到佢地讀大學~~ 出哂身~~

• 其實我都幾信 "人在做, 天在看" ... 我亦都相信 "付出一定會有回報"

問題係唔知呢個"果"要等到幾時先可以食到...

我自問對屋企人都唔錯... 我好錫佢地嫁啵~~~~

阿妹佢地而家都仲好細個... 只係希望佢地乖乖地讀書... 唔好激氣~~

• 你好過好多家長

• 6個人,七千零蚊邊夠用,你夠晒資格攞綜援,快d去申請。

• cyt342 replied at 2010-04-30 3:12 pm

其實我都幾信 "人在做, 天在看" ... 我亦都相信 "付出一定會有回報"

阿妹佢地而家都仲好細個... 只係希望佢地乖乖地讀書... 唔好激氣~~

唔使問太多..幾時有回報...因為會係不知不覺出現...只要經常保持開朗態度...好多人會錫你架...放心啦~~~

• luckli replied at 2010-04-30 3:16 pm

你好過好多家長

其實因為我地六姊妹嘅年紀差唔多, 所以感情好好, 但係人大咗佢地開始有自己嘅諗法, 身邊又有更多唔同嘅朋友, 而家關係無以前咁CLOSE~~~

• mm replied at 2010-04-30 3:19 pm

6個人,七千零蚊邊夠用,你夠晒資格攞綜援,快d去申請。

攞綜援呢樣野係我讀書嘅時候都有, 但係2年前我出嚟做野就無再拎, 其實我唔想攞...

• Daydreaming replied at 2010-04-30 3:30 pm

cyt342 replied at 2010-04-30 3:12 pm

其實我都幾信 "人在做, 天在看" ... 我亦都相信 "付出一定會有回報"

唔使問太多..幾時有回報...因為會係不知不覺出現...只要經常保持開朗態度...好多人會錫你架...放心啦~~~

好多謝你! 開朗? 我以前真係好開朗嫁, 不過人大咗, 好多野都會諗埋一邊, 有時諗野會變得複雜咗... 悲觀咗...

• 努力啦, 版主,

一定捱得過既!

• cyt342 replied at 2010-04-30 5:26 pm

好多謝你! 開朗? 我以前真係好開朗嫁, 不過人大咗, 好多野都會諗埋一邊, 有時諗野會變得複雜咗... 悲觀咗...

人生路係會有好多唔同波折架....你既苦惱我可以理解....唔好悲觀....得閒咪同我地傾下囉....今日陽光都好燦爛...又係美好既一天來架~~~~~

• 不如找社工,你個case不如申請綜緩,甘你工作壓力無甘大

• 版主, 撐下去啦, 總有天晴既一日

我都試過唔好既日子, 都頂左幾年, 你要加油呀

• 小男人 replied at 2010-04-30 5:29 pm

努力啦, 版主,

一定捱得過既!

小男人, 多謝你!

• F replied at 2010-04-30 5:39 pm

不如找社工,你個case不如申請綜緩,甘你工作壓力無甘大

我唔想攞綜援, 好似話攞綜援無得做野, 就算做都要比哂啲$佢地~~ 仲有攞綜援要做番啲社會服務, 例如掃街, 油油...

• 撐 replied at 2010-04-30 5:42 pm

版主, 撐下去啦, 總有天晴既一日

我都試過唔好既日子, 都頂左幾年, 你要加油呀

我會架, 撐! 撐丫嘛! ok!

Log in to reply