如果你見到有人揹住條屍會點?

• 爺爺客死異鄉 孫千裡背屍回家

一名來自四川的爺爺春節期間到廣東探望在外打工的孫兒,但這位 76歲的老人不幸客死異鄉。男孫日前把爺爺的屍體用衣服包起來,乘火車走過約 1,500公裡的路程,從廣州運回四川安葬。內地傳媒都把事件跟趙本山主演的電影《落葉歸根》相提並論。眾網友稱讚男孫的孝心,但不認同他背屍乘火車的做法。

來自四川省安嶽縣的曾明興,有兩個兒子和三個女兒,二兒子在東莞打工。今年春節,他應二兒子的要求南下東莞玩,其間突然生病進院,醫生診斷他患上肝癌,並在大年初三病逝。為了讓老人能「完整地」返回家鄉土葬,曾家惟有派男孫背着爺爺屍體回家。

曾家男孫(前中)背着爺爺的屍體由廣州乘火車回老家,匆匆步出重慶火車站。互聯網

• 《落葉歸根》真實版...
    只講孝心...好感動!

• 感動落淚!!

本初人性既至高體現做法之一(未必合法理, 亦未必科學), 但係, 體現左人性善美既一面, 比我哩的係 she 吵吵鬧鬧之輩強多了!!

• 但如果佢o係我隔離,我會好驚。

• 當然啦, 人之常情!

• 我講到甘響, 如果, 佢o係我隔離, 我都會好驚.

哩的同果兩兄弟個行為既本質, 係兩回事黎既!

• 咁又係,兩兄弟係孝感動天,俾著我細佬,我估佢都唔會肯!

• 孝心還孝心...人死後有屍毒架嘛~咁係好易病菌傳染o架.....比d常識好喎 !

• @@ replied @ 2010-02-24 11:56 am

孝心還孝心...人死後有屍毒架嘛~咁係好易病菌傳染o架.....比d常識好喎 !

=====

你都要比的心機聽書好呀! :)

• 孝心還孝心...人死後有屍毒架嘛~咁係好易病菌傳染o架.....比d常識好喎 !

by @@ - 02/24/10 11:56

講得好

• 鄉下人衛生知識淺簿,佢唔會理會屍體發出�黈藂�和病菌,只想保存全屍返家鄉安葬

我看過趙本山主演的電影《落葉歸根》...他只係完成男工友的遺願,背屍走遍多個地方...此電影值得睇架

• agree replied @ 2010-02-24 2:49 pm

孝心還孝心...人死後有屍毒架嘛~咁係好易病菌傳染o架.....比d常識好喎 !

講得好

=====

又唔專心聽書喇!?

• 呵~人地就唔專心聽書

你就讀死書囉!訶!

• agree replied @ 2010-02-24 2:49 pm

講得好

=====

@@ replied @ 2010-02-26 2:16 am

呵~人地就唔專心聽書

你就讀死書囉!訶!

====

咪, 我一早係二樓話左個行為"未必合法理, 亦未必科學", 我甘講係因為, 我知道係會有病毒同細菌既問題. 我係見到你講 "......比d常識好喎.......", 我用返同一個口吻玩下姐, 唔好甘認真!

我欣賞既係拒地個心姐

我以前從未入過 "goosip" 版, 今次入黎哩個版既幾條 threads 搗下蛋, 先發覺自己完全唔識哩度既 chat 法架! :)))

得罪曬, 甘多位!

• 呵~原來唔專心聽書嗰個係你..

哎~我玩咗幾日見都d咁可憐嘅事被吸引入嚟睇吓,但衛生上實在太危害世人不得不提點吓嘅,A~之但係思想愚孝不管理智的就會照跟架嘞...嘞!AND 少少回應者咁大反應~我係見到你講 "......人之常情.......", 我用返同一個口吻玩下姐, 唔好甘認真!

呵我唔怪你嘅~常識科依家嘢係咁架,所以我知死雞係粹件上好,咁就唔洗�捷獄\啦!

我係好心提點下姐 !

我以前從未入過 "goosip" 版, 今次入黎哩個版既幾條 threads 搗下蛋, 先發覺自己完全唔識哩度既 chat 法架! :)))

得罪曬, 甘多位!

• 唔好怪我啦

我讀得書少係甘上下架啦

Log in to reply