我呢個朋友...........

• 有個朋友, 女28, 2年無做野, 早3個月前佢同我講佢鬼上身, 入左醫院精神科, 之後政府批左佢每月攞3K醫療金(佢FATHER MOTHER 都無野做, 但其實佢吾係鬼上身, 佢可能係扮野, 想攞政府錢) 我扮信佢.....我同佢都FRIEND, 我見佢無咩錢洗, 有時叫佢出黎我請佢食飯之類.....佢成日話 , 但到果日又SEND SMS比我多多籍口話吾去 .... 今日又係咁.....有時同佢FRIEND....但都幫佢吾落日日係屋企瞓覺上網...隻鬼都走左9年, 仲鬼咩上身呀....有時都睇吾過眼佢成家人做戲扮鬼上身.....

• 如果佢真係扮野, 咁你都無佢扮法, 但唔明點解你要「扮」信佢呢?

• 忘記他

• 做人唔好先咁陰謀論啦, 佢可能真係精神出現左問題, 妳又唔係醫生, 憑乜野去判斷佢扮野? 無人想有病, 妳估病真係咁好玩咩. 我就係一個長期病患者, 外表睇就乜事都無, 但係同我既親人或者好熟既人, 先知我有幾辛苦

• 我爸爸都曾經係一個精神病患者, 佢既朋友, 無乜幾多個睇得出, 只有屋企人, 成日對住佢, 先知佢係有問題

• csls0518 replied @ 2009-11-21 10:06 am

如果佢真係扮野, 咁你都無佢扮法, 但唔明點解你要「扮」信佢呢?

有時d野, 我心知算la, 佢d醫療女金攞到2月就要重新比醫生評估先再有得攞, 我問佢" 你而家好番曬, 咁2 月之後你打吾打算揾工"? 佢無出聲......之後話..."我想一邊攞政府錢, 一邊靜雞雞做下pt.................

我有d想"柄"佢~~~

• 湯馬士:

你又憑咩判斷版主?!

• 你地睇下佢幾清醒~~~

• May

殺佢全家

• 我都有朋友話我知佢既男朋友話佢夜晚鬼上身, 我覺得昨為一個朋友, 係應該先諗辦法幫佢去解決件事, 而唔係正如 thomas 所講用陰謀論去諗對方, 可能對方真係兩樣都有都唔定, 不過從醫學角度去睇係永遠唔會信被鬼上身既人真係鬼上身, 只會信係對方有精神病或思覺失調而產生幻覺, 從而會用呢種既醫學上去醫治「病人」。

當然, 未必每個人都一定係被鬼上身, 可能真係有精神病都唔定, 因為我以前都接觸過有舊同事看似被鬼上身, 但實際上係精神病既例子。

所以版主如果真係唔想再繼續扮友好, 就遠離呢個朋友, 如果唔係, 不如幫佢搵出問題既根源去治標治本~~

p.s. 之前打錯字, 現更正為「如果佢真係扮野, 咁你都無佢 "辦" 法, 但唔明點解你要「扮」信佢呢?」

• 如果你係真心關心人 ... 咪了解下佢點解會咁囉 ....
    同佢傾多 d 計囉 ~ 

• may, 咁你會唔會告發佢丫?

• 我諗我揾埋工比佢, 佢都吾做......之前試過la............佢有個家姐係出面住, 每個月仲有比家用....佢3個人月入5k, 仲吾洗交租.....

• csls0518 replied @ 2009-11-21 10:16 am

may, 咁你會唔會告發佢丫?

吾會...........

• may, 咁你會唔會遠離呢個朋友呀~~

• csls0518 replied @ 2009-11-21 10:22 am

may, 咁你會唔會遠離呢個朋友呀~~

佢係一個好正常既人.....佢有工吾做....無錢為有行呢條路, 我明白......我會再比時間....但佢下年3年無做野.......我覺得佢可能已經同勞動市場脫左節............佢有機會會一路份落去...........

• may, 咁佢係唔搵定係點? 其實如果佢真係無病專登去呃政府 $$, 咁呢種人亦唔值得你浪費時間落去佢身上啦~~ 但如果係有病, 咁你先再幫佢啦~~ 不過你有無試過陪佢去睇醫生? 同埋佢有無話你知佢真係只係扮病呃緊政府 $$

• csls0518 replied @ 2009-11-21 10:31 am

may, 咁佢係唔搵定係點? 其實如果佢真係無病專登去呃政府 $$, 咁呢種人亦唔值得你浪費時間落去佢身上啦~~ 但如果係有病, 咁你先再幫佢啦~~ 不過你有無試過陪佢去睇醫生? 同埋佢有無話你知佢真係只係扮病呃緊政府 $$

唉..............., 一句.............i know her!!!!

• 但佢有無講明係呃緊政府 $$ 先~~

• csls0518 replied @ 2009-11-21 10:35 am

但佢有無講明係呃緊政府 $$ 先~~

佢掂會用呢d字眼..............

• 比我都吾會大大聲話呃緊政府la................最多咪吾出聲.......

• 唔係喎, 我都識有人真係呃緊政府 $$, 不過我只可以選擇遠離呢個人~~

• 其實有咩好勞氣, 好似 csls 咁, 疏遠咪算囉

• 仲有呀, 有次佢家姐買D 衫送比我朋友..............佢呀媽話" 你睇你幾幸福..............." 

呀媽都係咁.............個女吾做野....仲話佢幸福

• 咁唔係可以點, 唔通話佢唔幸福嗎?

• 版主似是你有精神病多d

Log in to reply