如果你男友同佢父母岩 岩 一年前買左樓...

• 你想問咩呀???

• 當然一年前未同佢拍拖

我稔﹐如果同佢真係會結婚﹐咁點算?

我自己一個點供樓?

未識佢前﹐我都有稔過同父母一齊買屋。

咁我仲應唔應該咁做?

但﹐佢又一間我又一間﹐咁好似唔知點咁

有無人可比下意見。

• 如果你男友同佢父母岩 岩 一年前買左樓...

==================

等我估下...

如果你男友同佢父母, 岩岩係一年前買左樓...佢將所有錢攞曬去供樓....無錢拍拖....咁仲應唔應該一齊呀....

• 我估最有可能既情況係, 婚後你同佢父母一齊住

• 慢左添...仲要估錯...haha

• 我既問題就係﹐我當然唔會同佢地住。

(我指婚後)

相見好同住難。

• BiH replied @ 2009-10-02 11:50 am

我估最有可能既情況係, 婚後你同佢父母一齊住

版主絕對要考慮埋呢個可能性

• 咁如果佢一定要你咁做呢?

• 煩咁多做咩,佢又無話要同你結婚,世事多變,將來嘅嘢無人知,既然唔知,又何必杞人憂天呢???

• 咁你應該同你男朋友相量下囉.

佢咁做, 佢得唔得同你2個人搬出住先得呢!

• BiH replied @ 2009-10-02 11:50 am

我估最有可能既情況係, 婚後你同佢父母一齊住

唔講相處﹐就講實際情況﹐ 佢地住得離我公司好遠 (我和男友公司只差10分鐘車距) 我男友每日都要開一小時車先返到工。

• easonfan replied @ 2009-10-02 11:52 am

咁如果佢一定要你咁做呢?

我會一路拍拖落去﹐唔會稔結婚﹐直至其中一方頂唔順為止。

• lady replied @ 2009-10-02 11:56 am

easonfan replied @ 2009-10-02 11:52 am

咁如果佢一定要你咁做呢?

我會一路拍拖落去﹐唔會稔結婚﹐直至其中一方頂唔順為止。

咁咪得0羅, 咁所以唔需要諗太多

• 但正常黎講, 應該係你頂唔順先喎~

• 啊... replied @ 2009-10-02 11:54 am

咁你應該同你男朋友相量下囉.

佢咁做, 佢得唔得同你2個人搬出住先得呢!

佢有題到婚後我搬去同佢住。我亦反影左比佢知我唔會搬入去。

但大家當時只係輕輕提下。 無深究。

如果以佢依家要供僅層樓﹐我地就永遠都唔會可以再一齊買樓。

所以我系到稔﹐我係咪應該做番以前未識佢時所定既計劃﹐ 就係同父母住﹐同父母一齊夾份買樓。

• 咁係咪婚後都係各自有一層樓係供既, 然後2口子又出去租屋住呢?

其實都得嫁, 但只係有D辛苦姐.

• 啊... replied @ 2009-10-02 11:58 am

但正常黎講, 應該係你頂唔順先喎~

但佢好想結婚﹐仲想有小孩子。

(我真係好想同佢講﹐稔唔惦呢個問題﹐結唔到婚)

• 咁係咪婚後都係各自有一層樓係供既, 然後2口子又出去租屋住呢?

啊... replied @ 2009-10-02 12:02 pm

僅係唔係喇﹐無錢架喇。

供完層樓仲邊會有錢出去租

• 佢地住得離我公司好遠 (我和男友公司只差10分鐘車距) 我男友每日都要開一小時車先返到工。<

住得甘遠真系無朋友

我太古去天水團

吾超速都糸45min, 佢地住大6呀

• 咁你諗住點, 結左婚但都分開住?

• lady replied @ 2009-10-02 12:02 pm

啊... replied @ 2009-10-02 11:58 am

但正常黎講, 應該係你頂唔順先喎~

但佢好想結婚﹐仲想有小孩子。

(我真係好想同佢講﹐稔唔惦呢個問題﹐結唔到婚)

good, 你認該同佢講

• 如果真係各自企硬, 一定分手收場

• 好多父母都會比首期個仔供樓,等個仔結婚2公婆住。 未必代表要同父母一起住。 落父母名,可能覺得個仔仲後生,又唔知道將來個媳婦好不好。

我見意,將來生BB前或後,換層大小小既樓,然後明正言順落兩個人名,一起供樓。現在層樓你無名,要供都幫自己父母供。

• Flower replied @ 2009-10-02 12:46 pm

好多父母都會比首期個仔供樓,等個仔結婚2公婆住。 未必代表要同父母一起住。 落父母名,可能覺得個仔仲後生,又唔知道將來個媳婦好不好。

第日有咩事起上黎, 或者有0的咩argue, 你好吃虧.

• 生BB仲好,以名校區為由,換樓!然後一齊供樓。

• 但係個男0既未必肯, 因為佢已經本身有層樓要供

• 所以我成日覺得, 唔好依靠父母係最好.

應該要依靠自己0既能力

• 父母有錢, 都唔關我事

• 第日有咩事起上黎, 或者有0的咩argue, 你好吃虧.<--如果唔幫手供,都唔可以話吃虧。幫老爺奶奶供樓講唔通。自己父母都未供,我過唔到自己。

3名字<-- 1/3 X 1/2 = 得1/6。

• 但係個男0既未必肯, 因為佢已經本身有層樓要供

天水圍, 仔女邊有前途?

好多人因爲甘而分手。

雙方都唔應該企"hard",要溝通,要妥協。

• flower replied @ 2009-10-02 12:51 pm

第日有咩事起上黎, 或者有0的咩argue, 你好吃虧.<--如果唔幫手供,都唔可以話吃虧。幫老爺奶奶供樓講唔通。自己父母都未供,我過唔到自己。

3名字<-- 1/3 X 1/2 = 得1/6。

我0既意思係: 你知架啦, 婆媳糾紛, 係永遠都解決不了0既問題, 分別只在於大與小. 而且99永遠都無可能當你呢一個媳婦係親生女, 把口咪咁講0羅, 但真正做到0既, 無乜, 而你都無可能當佢係你親生呀媽, 係咪先?

一陣嘈起上黎, 你唔會知個99講0的乜, 如果一句撻埋黎: 呢間屋係我0既, 你估你有份呀???? .... 你話幾無癮

• lower replied @ 2009-10-02 12:53 pm

但係個男0既未必肯, 因為佢已經本身有層樓要供

天水圍, 仔女邊有前途?

好多人因爲甘而分手。

雙方都唔應該企"hard",要溝通,要妥協。

所以我支持樓主應該要將心�堶�0既諗法同佢條佬講, 既然佢條佬都想同樓主有將來的話. 愈早講愈好, 唔好理係認真定講少, 至少要比另一半有個咁0既concept先

• 相見好同住難。唔好一起住。

所以我咪話要換樓,然後還錢給父母,再自己換出市區。

天水圍就話有能力自己一個供,市區的話就未必掛?

• 真係唔好同99一齊住, 可以的話都唔好.

我都同男朋友講, 我一定要有自己一個地方先, 後先諗結婚, 唔理租又好, 供又好.

• lady 你bf會不會係特別孝順個D人?除非係,如果唔洗男仔而家都唔中意同父母住la.

• easonfan, Flower

最最最大問題係我父母﹐同佢父母本身都係無屋無咩錢的。

佢又係大仔﹐個妹仲細佢十年。 佢要養父母。

所以我稔佢呢層岩 岩-供既樓應該無得走架喇。

而佢份糧每月都比左一半落層樓到。

真係頭都痕埋。我完全稔唔到有咩解决方法。

• 唉﹐有時真係稔﹐拍拖同結婚係兩回事。

如果可以一世拍拖﹐我稔唔會有咁多人分手。

• 我只稔到一個解決方法就係一世唔結婚

• lady, 早 d 了解 bf 和妳的未來大計...對妳有好處的...

• 咁你問吓你bf, 結婚後肯唔肯搬去同你父母住啦,

係自己屋企, 點都唔駛受奶奶氣ma,

佢肯既, 你咪照買樓囉, 不過佢唔肯, 你都應該照買,

我而家就係自己無樓, 要同奶奶住, 谷到爆炸, 如果我有樓, 我搬左十世.

• 有好多樓既男朋友最搶手

有自己物業獨居既爭住溝

無物業或租屋住既慢慢守

同家人租樓供樓既好快走

• 版主,

結婚唔一定要買樓, 買樓同結婚根本就係兩件事. 我都係提議租屋先, 有多餘錢就另作投資.

• 如果租屋都租唔起就無謂結婚住, 勤力專注事業多幾年先算.

• 一日唔解決, 一日都唔好結婚

• I will!

Log in to reply