女仔過左一定年齡都未有著落, 就好似過左止蝕位唔記得止蝕咁..

• 尋晚出去同個fd傾計~
    男人, 真係幾多歲都會有market, 反而女人就真係有depreciation...一旦過左某個年齡都未能搵到合適既對像, 就只會越黎越難搵....

• 哈哈。。。甘灰

• 關你鬼事咩?

• On

• 你自我安慰緊呀?

• Oh replied @ 2009-09-26 12:15 pm

關你鬼事咩?

又真係唔關我事既, 因為我唔係女~哈哈

Miss 28 replied @ 2009-09-26 12:15 pm

哈哈。。。甘灰

我有一個朋友就係咁, 同個拍拖十年既男朋友分手之後先發覺, 原來身邊一個choice都無....我同個fd講起, 我fd又話佢身邊有個就快30歲既女仔同佢講, 如果佢(個女仔)30歲時都未有對像, 生日會收埋自己喊番幾日先..

• =.= replied @ 2009-09-26 12:17 pm

你自我安慰緊呀?

可能都係~哈哈

我覺得男人就真係咩年齡層,要搵咩年齡女朋友都有機會成功, 女人...真係未必得~

• 生日會收埋自己喊番幾日先.

============================

嘩甘慘。。。。no la...when the ppl get older, sometimes 'll start to enjoy their OWN lifes...

• Miss 28 replied @ 2009-09-26 12:22 pm

生日會收埋自己喊番幾日先.

嘩甘慘。。。。no la...when the ppl get older, sometimes 'll start to enjoy their OWN lifes...

咁又係~唔一定個個女仔都要止蝕; 亦唔一定個個男仔都溝女好叻。

我身邊有兩三個同我同年而又單身既女仔, 都睇得出佢地暗暗地有d心急囉

• 有d心急 for sure but it comes, it comes

• Miss 28 replied @ 2009-09-26 12:22 pm

生日會收埋自己喊番幾日先.

嘩甘慘。。。。no la...when the ppl get older, sometimes 'll start to enjoy their OWN lifes...>>>>>>>>>>>>>>>>>enjoy own life? i think only those who can afford can say.........if not, no life, no partners...that's tragic life...

• 係架~ 所以女人趁候生有得揀就要揀盡佢

• Miss 28 replied @ 2009-09-26 12:41 pm

有d心急 for sure but it comes, it comes

哈~好似電盈d小股東咁

反正都蝕哂, 不如pat係度等好過

• me replied @ 2009-09-26 12:45 pm

係架~ 所以女人趁候生有得揀就要揀盡佢

何謂揀盡佢呢?

• 現代人未必會將愛情或婚姻擺係第一二位,版主你咁講好睇低現代女性喎

好明顯你既質素有限同埋大男人主義

• Kort replied @ 2009-09-26 12:19 pm

=.= replied @ 2009-09-26 12:17 pm

你自我安慰緊呀?

可能都係~哈哈

我覺得男人就真係咩年齡層,要搵咩年齡女朋友都有機會成功, 女人...真係未必得~

噢~~ 就算係咁又點呢?

• 我成日都唔明白一樣野:

點解自肯結婚生仔0既女人, 就一定要比人批評呢?

一係就話人: 你緊係無人要先咁講啦~

一係就話人: 你緊係唔鐘意你依家條仔先咁講啦~

一係就話人: 人地緊係未同你求婚你先咁講啦~

一係就話人: 你第時一定後悔.

咁自己選擇條生路行下都唔得咩

• Phoebe replied @ 2009-09-26 12:47 pm

現代人未必會將愛情或婚姻擺係第一二位,版主你咁講好睇低現代女性喎

好明顯你既質素有限同埋大男人主義

係咩?

我歡迎大家傾計既, 你有唔同見解可以大家拎出黎參考下 =]

• 國務院示:

本帖內容所述有嚴重歧視女性,以及侮辱女性,

不尊重女性爲國家及社會所作出之努力及貢獻

現根據中國國家憲法第一百二十五條第二章有關

女性權益之第三節內容,呼籲版主立即停止一切

有關本版所述及之內容及歧視行為。

二零零九年九月二十六日

• 做人要有一定目標同實現自己既理想才不枉這生

做人最要係要活得開心,自己一個人都可過得逍遙自在,兩個人係一齊,外人可能覺得美滿,但係咪真係開心幸福真係只有自己知

可能我比較另類同獨立,我鍾意去睇下世界,我有自己既理想,我會用盡畢生力量去實踐佢

• 男人其實都一樣....你見D老伯六七十歳都返去大陸搵件做得自己個孫慨就知啦!!!!!!米一樣心急

• 人地有無著落, 你理得人地咁多啦

• 我覺得就算係拍拖都唔一定要結婚, 同居一樣都可以.

我依家就做緊呢樣野

• easonfan replied @ 2009-09-26 12:48 pm

睇黎個topic真係太惹火 XD

老實d講, 我個人又真係無咩特別睇法, 只係單純咁見到身邊幾個女仔都好為自己著急, 但又無出路咁先同個fd傾下

我無話個個女仔都一定要搵人嫁, 只係講下身邊有咁既現像者

• 所以我男朋友有時會好奇怪, 點解我唔會好似其他女人咁同佢傾下結婚0既野.

我心諗: 講黎做乜0者? 依家咁咪幾好, 大家都已經日見夜見喇, 又有夫妻feel

• Kort replied @ 2009-09-26 1:00 pm

easonfan replied @ 2009-09-26 12:48 pm

睇黎個topic真係太惹火 XD

老實d講, 我個人又真係無咩特別睇法, 只係單純咁見到身邊幾個女仔都好為自己著急, 但又無出路咁先同個fd傾下

我無話個個女仔都一定要搵人嫁, 只係講下身邊有咁既現像者

哦~~~ 咁我都講下我所見0既你知啦~~~

我身邊幾個男性朋友, 唔係好差架炸, 就係無女朋友, 佢地有時都好lonely, 成日係到呻~~~

咁我係咪又要出返個post呢?

• 拍拖都唔一定要結婚, 同居一樣都可以.

==============================

yes agree 2

• 國家主席胡錦濤

國務院總理溫家寶

副總理王歧山

• 我唔會咁做, 因為我唔想引起駡戰, 你知架啦版主, 近期先發生趙小姐風暴, 只會加速港男港女大鬥法.

而且我覺得: 人地0既野, 關我鬼事

• 結婚係因為將來會有機會離婚先至有既保障,兩個人係好既駛鬼要咩法律關係

結婚容易架,但離婚有排搞,好多人都搞到反曬面

我出街啦,你地慢慢傾啦

不容我最後一句: 版主,你咪鬼再開呢的thread啦,你已經好乞人憎

• easonfan replied @ 2009-09-26 1:02 pm

咁我係咪又要出返個post呢?

why not? 呢度有言論自由架bor~

再者, 我相信每個人都有佢地追求既生活方式, 只係有d人真係過唔到佢地自己想要果種~

• 只係有d人真係過唔到佢地自己想要果種~

唉~~~~ 你理得人呀~~

仲有呀, 你用止唔止蝕黎形容, 本身顯示你自己都好有問題啦, 講野方面

• 咁八掛做乜呀~~~ 唉

• 女人一定要有個男人至過得世? 版主你咪咁幼稚啦。

女人到左某一個年紀,會覺得前途緊要D,而家呢個年代,D男人養唔起家,好多都要公一份婆一份,俾你執到件,邊個可以擔保天長地久先? 

有老公又好,無又好,都係努力工作,增值自己為上策。有D男人真係執一都要喊3聲,何必難為自己呢。

• Phoebe replied @ 2009-09-26 1:04 pm

不容我最後一句: 版主,你咪鬼再開呢的thread啦,你已經好乞人憎

奧, 咁真係好可惜 :(

不過我覺得我搵唔到一個理由去憎一個人, 特別係只係意見不合而已 =]

• 唔係個話題惹火,

係你捉住現像當本質

用你兩個女仔 fd 兩個極端例子

去概括全世界

六十億人口之一半的女性生存選擇及權益

無視自己胡亂取焦點

胡亂作結論

而得出此嚴重侮辱女性尊嚴之詞!

• 版主

我同你意見都不同1, 不過我唔覺你黑人憎, 但係就覺得你用詞好有問題

• haha replied @ 2009-09-26 1:07 pm

女人一定要有個男人至過得世? 版主你咪咁幼稚啦。

女人到左某一個年紀,會覺得前途緊要D,而家呢個年代,D男人養唔起家,好多都要公一份婆一份,俾你執到件,邊個可以擔保天長地久先? 

有老公又好,無又好,都係努力工作,增值自己為上策。有D男人真係執一都要喊3聲,何必難為自己呢。

你講得岩呀, 有d人真係要左都好過唔要~

• haha replied @ 2009-09-26 1:07 pm

女人一定要有個男人至過得世? 版主你咪咁幼稚啦。

你講得岩呀, 有d人真係要左都好過唔要~

• 版主你自己咪又係識唔到女朋友,你自己唔急咩? hohohohohoho

• haha replied @ 2009-09-26 1:14 pm

版主你自己咪又係識唔到女朋友,你自己唔急咩? hohohohohoho

佢話男人無論幾大都會好易識到女, 所以我估佢唔驚.

不過唔知點解我身邊0既男性朋友就好鬼死急

• 唔急就唔會上she 蒲啦,佢一見有she友搵朋友個Dthread就會去搭訕架啦......

• 係咩?

真係唔知佢喇, 同佢唔多熟.

你唔講真係唔知

• 易識到女朋友個D男人係本身好有條件,一係有or 有學識or有材能or本身人品好好.......咩都無個D唯有北上。睇怕呢個都會係kort既唯一出路.......

• typo....一係有$

• 各位sis。。。算數啦

• 無話, 我都係講現實炸~~

• 男人, 真係幾多歲都會有market, 反而女人就真係有depreciation...一旦過左某個年齡都未能搵到合適既對像, 就只會越黎越難搵....

你講岩.......左部份!!

男人都到左某個年紀都會愈黎愈難搵, 9而9之, 呢 2 group 人又更加大欖都扯唔埋.

• I'm not sister!!

• 現代人未必會將愛情或婚姻擺係第一二位,你咁講好睇低現代女性喎

好明顯你既質素有限

所述有嚴重歧視女性,以及侮辱女性

做人要有一定目標同實現自己既理想才不枉這生

做人最要係要活得開心,自己一個人都可過得逍遙自在,兩個人係一齊,外人可能覺得美滿,但係咪真係開心幸福真係只有自己知

我比較另類同獨立,我鍾意去睇下世界,我有自己既理想,我會用盡畢生力量去實踐�

講黎做乜0者? 依家咁咪幾好, 大家都已經日見夜見喇, 又有夫妻feel

結婚係因為將來會有機會離婚先至有既保障,兩個人係好既駛鬼要咩法律關係

結婚容易架,但離婚有排搞,好多人都搞到反曬面

女人一定要有個男人至過得世?你咪咁幼稚啦。

女人到左某一個年紀,會覺得前途緊要D,而家呢個年代,好多都要公一份婆一份,邊個可以擔保天長地久先?

--------------------------

我想問, 男人面對女友催婚, 用上述講法去拒絕, 係咪一樣咁合情合理呢?

女士們, 妳地話係就得架喇!

Log in to reply