y咁多女仔恨找個人嫁左唔洗做, 等老公養, 最好有樓有車做少奶奶.....

• 因為女人天性係懶同雞格

• i don't think so

• That's very normal to dream of. Just like guys want pretty and sexy gals. People like money.

• 又唔好一竹桿打一船人﹐ 但真係好多港女係 (口甘)。

我個老死千等萬等﹐ 三十幾歲人重係到等。 幾年前俾佢等到個海外歸僑竹苼醫生仔﹐ 二十幾歲﹐ 未見過世面﹐ 咪俾我老死一啖 dap 左儸。 結婚日重做埋佢伴娘添。 提過佢花靚仔無本心﹐ 但又唔敢潑太多冷水。

婚後從青衣公屋搬到半山﹐住豪宅﹐ 開靚車。 身光頸靚﹐ 連工都辭埋﹐ 做其少奶奶﹐羨剎傍人﹐ 真係唔抵得佢。

唔夠一年﹐ 個醫生仔俾個醫生女主動黐埋。 個醫生女同樣係海歸派﹐ 同醫生仔同聲同氣﹐ 唵嘴形。 老死現今日日以淚洗面。 但又唔噴氣返青衣娘家。

• 我又唔同意wor

你點都係要鐘意佢先嫁架...

唔鐘意點嫁呀?

有錢大曬咩.....

• 唔識諗既女仔~~先會等人養...

而家d女仔個個有能力養自己架啦!!!

• 有能力還有能力,黎姿夠搵到錢,咪一樣嫁有錢佬,如果佢老公無錢,佢會嫁一個五十幾歲跛佬嗎?

rooney09 replied @ 2009-08-18 4:08 pm

唔識諗既女仔~~先會等人養...

而家d女仔個個有能力養自己架啦!!!

• 除子琪老公夠樣衰啦,又廢,唔係大把錢,會有靚女送上門嗎?李街街做得isabella 老豆,又係樣衰衰咁,只要你有錢,d 女自然會鐘意你架啦,你話要鐘意先得,其實都係睇個價到唔到你心目中果個姐,到價自然醜佬都變靚仔

yeungchi replied @ 2009-08-18 4:04 pm

我又唔同意wor

唔鐘意點嫁呀?

有錢大曬咩.....

• 唔同意唔駛人養既女仔=識諗

一係你做師姑, 唔係識左條仔, 唔駛佢養就冇感情問題

識諗既女仔, 識去怎樣同老公仔維繫, 有個快樂健康既家庭

剩係識得諗到女仔咁負面, 你份人諗野都有問題啦 !

• 你個fr 三十幾歲嫁個廿幾歲醫生仔,唔好計錢,淨係賺個年齡差距同埋條件,佢都賺夠無蝕,歎左個靚仔幾年啦,你要包個咁好條件既後生靚仔,你估平架?

嫁個有錢人 replied @ 2009-08-18 3:24 pm

又唔好一竹桿打一船人﹐ 但真係好多港女係 (口甘)。

我個老死千等萬等﹐ 三十幾歲人重係到等。 幾年前俾佢等到個海外歸僑竹苼醫生仔﹐ 二十幾歲﹐ 未見過世面﹐ 咪俾我老死一啖 dap 左儸。 結婚日重做埋佢伴娘添。 提過佢花靚仔無本心﹐ 但又唔敢潑太多冷水。

婚後從青衣公屋搬到半山﹐住豪宅﹐ 開靚車。 身光頸靚﹐ 連工都辭埋﹐ 做其少奶奶﹐羨剎傍人﹐ 真係唔抵得佢。

唔夠一年﹐ 個醫生仔俾個醫生女主動黐埋。 個醫生女同樣係海歸派﹐ 同醫生仔同聲同氣﹐ 唵嘴形。 老死現今日日以淚洗面。 但又唔噴氣返青衣娘家。

• 唔同意唔駛人養既女仔=識諗

一係你做師姑, 唔係識左條仔, 唔駛佢養就冇感情問題

識諗既女仔, 唔駛做又有老公養之餘, 識去怎樣同老公仔維繫, 有個快樂健康既家庭

剩係識得諗到女仔咁負面, 你份人諗野都有問題啦 !

• hm replied @ 2009-08-18 5:33 pm

你個fr 三十幾歲嫁個廿幾歲醫生仔,唔好計錢,淨係賺個年齡差距同埋條件,佢都賺夠無蝕,歎左個靚仔幾年啦,你要包個咁好條件既後生靚仔,你估平架?

<---- 哈哈,市面上係無乜架啦,有錢都包唔到,離婚又可以拿返筆,真係封左蝕本門

• hihi replied @ 2009-08-18 5:30 pm

你話要鐘意先得,其實都係睇個價到唔到你心目中果個姐,到價自然醜佬都變靚仔

yeungchi replied @ 2009-08-18 4:04 pm

我又唔同意wor

唔鐘意點嫁呀?

有錢大曬咩.....

有錢唔係大曬,但係都大唔少囉

你可以話,佢有錢你未必一定會鍾意佢,但係會加好多分囉

一個男仔平平無奇,無咩缺點但都無咩優點,你未必會考慮佢

但同樣一個條件差唔多既男仔,但佢好有錢,你好自然地會考慮下佢

當然,不排除有女仔係完全唔使錢份上,但唔會多囉

• 就版主既問題

我諗唔係單純女仔想做少奶奶,而呢個係人性問題

大部份人都係懶,最好就有得玩又唔使做

只係一直以黎,男性經濟能力比較好,女仔係比較有條件搵個人養佢

而女仔咁樣做,亦唔會受到太多既批評,反而係會令人羨慕

而男仔唔係無條件咁做,只係外界一直對呢類男士有較負面既批評,例如食軟飯、無能等

• 講咁多都無用, 我都諗住放長雙眼睇港女做老姑婆架喇

• 我恨嫁,但我唔介意對方的學識同收入,只要大家夾得來同真心真意愛我就得啦,但似乎連咁樣都好難達到...

• 有錢咁又點?

講野串柒柒, 自以為自己有錢0的女人就一定要成車成車咁痴埋去, 下下搵錢撻人, 唔選擇佢, 就話人眼光短淺, 我只係想選個我鐘意, 同我夾, 我同佢一齊開心0既0者, 唔係咁都唔呀??? 咁都要比人話???

呢種人, 幾有錢都唔關我事!

• 嫁個有錢人 replied @ 2009-08-18 3:24 pm

唔夠一年﹐ 個醫生仔俾個醫生女主動黐埋。 個醫生女同樣係海歸派﹐ 同醫生仔同聲同
    氣﹐ 唵嘴形。 老死現今日日以淚洗面。 但又唔噴氣返青衣娘家。

====>其實可以發達唔洗打工受氣男男女女都想.  但有時人都要實制一點.  想清楚後果.  完全依靠老公經濟才生活到. 一旦老公離開自己, 咁就一無所有.  做女人, 最好有自己事業, 不斷進步自己, 起碼可以作後盾, 有乜事都重可以生活下去.

• 講現實....係各取所需
    未婚前要睇大家需要乜野,亦唔好扮野,大家雙方都要真情剖白,講出對對方既要求,合則繼續,不合就唔好虛偽勉強
    如果公一份婆一份先可以維持頭家,而大家甘心情願一齊建立,咪好好做好佢lor..千其唔好結左婚後埋怨要捱
    如果個男人唔鍾意個老婆做事既,要個老婆留在家中,千萬不要嫁左又喊悶....

• 我個老死千等萬等﹐ 三十幾歲人重係到等。 幾年前俾佢等到個海外歸僑竹苼醫生仔﹐ 二十幾歲﹐ 未見過世面﹐ 咪俾我老死一啖 dap 左儸。

=====>可唔可以講下你個老死點一啖 dap 左個靚仔醫生?

• 恨做少奶奶唔係問題, 但唔該睇送食飯.

最少屙篤尿照下自己個衰樣先, 然後問下自己憑乜野.

• 問題係有d女仔成日把口提住要做少奶奶,外表又普通果下難頂,自己出身普通,住公屋、男友又唔係搵得多,可能升上去都係幾萬蚊,佢就話想嫁,嫁左唔使做,我好睇唔起呢種女仔,一點志氣都無,自己屋企父母唔使養嗎? 要老公養埋? 幾萬蚊一個打工仔係佢眼中好似好多咁,其實供埋樓、生埋仔,又學人過埋d中產生活,邊有能力養埋你父母呀,就算比都比得唔多啦,為左自己懶,連父母既利益都不顧,你話生女呀,生著呢d女,真係白生

• 依家D女仔都係睇 belle 同 徐小姐 做榜樣架哪。話知你費柴唔費柴﹐ 大奸唔大奸。 做正印 BOR。 好命就得啦。

城中富豪﹐ 十個佔十一個都係十妻八妾架哪。 理得你八九十歲﹐ 秋收冬藏。 三奶﹐ 四奶﹐ 五奶。 ..... 綠續有來。 最離普個位女大狀﹐ 老豆退休法官﹐ 早期黐埋大瘤度﹐ 依家又埋堆蠢官﹐ 連仔都生埋。睇個位蠢官﹐ 重老過佢老豆。

娛樂圈咪一樣。 大哥 (前日睇籌款大蘇﹐ 未化裝﹐露真面鏡頭前講左幾句﹐ 個樣嚇死你﹐ 成個七老八十﹐ 鷄皮鶴髮 (口甘)款)﹐ 校長﹐ 三寸丁﹐ 加埋個班老柴﹐ 邊個唔係三妻四妾。

有情飲水飽﹐ 唔係香港人。

ps 男人點 dap 女人﹐ 有錢就得啦。 女人 點 dap 男人﹖ 係女人都識。 唔使講吧。

• 恨唔係問題

XDD

講真呀, 呢啲女咪又係呢啲父母教出的....

• 大部份女人天性如此,懶,虛榮,貪威識食,又知道自己個西可以換取著數,搵到男人著數人地話佢叻女、好命,個個羨慕,男人唔係唔貪,不過男人被教育成唔可以靠女人,否則就無面,所以大部份男人唔會以食軟飯為目標

• 公司幾個同事屋企老婆都唔駛做, 連我上司個老婆都係, 同事人工過兩萬, 我見過佢地老婆, 但係人地兩公婆冇乜問題喎, 生活正正常常, 唔係大駛, 過得開開心心, 好過你呢啲人, 又唔清楚人地生活習性及環境, 人地兩公婆點過生活好似要你審批先得, 人家就係過緊呢種生活, 人地恨唔恨/點駛錢都唔到你批判啦 !

• y咁多女仔恨找個人嫁左唔洗做, 等老公養, 最好有樓有車做少奶奶.....
    ===============================================

why NOT?

• 同事人工過兩萬<<<<< 同有樓有車做少奶奶爭好遠,兩萬養一家,無一人會恨,我比阿媽家用都萬八一個月

• 我講例子, 人地一樣生活得倒, 你畀家用萬八一你既事, 人地兩萬幾個一過月, 開開心心, 正正常常生活 倒就得

• 一個女人能自給自足唔駛恨==>都可以心胸窄, 唔抵得

一個男人有多少少錢==>都可以養得起你, 份人冇口德

• 你呢個例子好像同主題無關,照你說法,你同事們的老婆就不屬於樓主所講的那種女仔 (亦有可能心裡面都恨,但無咁既命水),兩萬幾當然生活得到,拿綜援都生活得到呀,題目講的係 "恨" 做少奶奶有樓有車,並不是說做唔到就無法生活

你都有病 replied @ 2009-08-19 1:45 pm

我講例子, 人地一樣生活得倒, 你畀家用萬八一你既事, 人地兩萬幾個一過月, 開開心心, 正正常常生活 倒就得

• (亦有可能心裡面都恨,但無咁既命水),

----

其實九成九既人心裡面都恨, 但無咁既命水一樣, 等同啲人鍾意話霍家. 李家二世祖, (可能心裡面諗, 你有咁既命水屋企係富豪, 你就唔等老豆比錢駛, 既然老豆比咁多錢, 做用黎做大事叻過老豆);

• 其實九成九既人心裡面都恨, 但無咁既命水一樣, 等同啲人鍾意話霍家. 李家二世祖, (可能心裡面諗, 你有咁既命水屋企係富豪, 你就唔等老豆比錢駛, 既然老豆比咁多錢, 做用黎做大事叻過老豆);

不同,做富豪個仔只會係發夢,因為要等下世先有機會,女人通過結婚發達既例子比比皆事,兩種恨係唔同性質,後者係極相信自己有可能/有條件/應份得到的

• easonfan replied @ 2009-08-18 10:53 pm

不過又真係有班女痴埋去喎!

仲要出盡招數爭番黎

• 爭氣 replied @ 2009-08-19 6:30 pm

easonfan replied @ 2009-08-18 10:53 pm

不過又真係有班女痴埋去喎!

仲要出盡招數爭番黎

0個0的人我唔理啦, 人地做乜都唔關我事.

只要知道自己唔係咁就得喇

• 不同,做富豪個仔只會係發夢,因為要等下世先有機會,女人通過結婚發達既例子比比皆事,兩種恨係唔同性質,後者係極相信自己有可能/有條件/應份得到的

以後港男應向陳振聰學習

• 有幾可會有個咁Q有錢,又咁岩得咁橋個老公唔係到,而且又蠢得咁交關既富婆呀?百萬中無一架

• 咁兩位姓李太子爺夠百萬中無一啦.

作為男人, 我就唔敢咁心頭高, 求其搵到個好似三奶咁, 都還得神落啦.

• 使鬼姓李果兩個咁有錢咩,一般港女又唔係明星,點會痴到豪門呀? 唔使做既少奶奶,有車有樓之嘛,求其幾千萬,甚至千零萬都得啦

• 恨咪恨囉, 人知常情, 唔好話發達啦, 咁緊係, 有幾多個咁好命做千萬富豪

• 男人天性愛冒險,比較多鐘意創業,而且又鐘意播種,唔博殺都唔得,女人有幾個會創業呀? 唔創業好難發架嘛,而且女人唔係有錢就可以得到理想中既伴侶,比人話包鴨好難聽既,花男人錢反而ok,地位隨即提高

• I only know that by supporting my sexy and pretty gfs financially, I find meaning in life to work hard and get extra incentives to work even harder to achieve greater success and make even more money:

My reward: great sex with my gfs:-)

• 男人追求great sex,女人用sex 換取好生活,各取所需,好正常

• emm replied @ 2009-08-20 2:28 pm

男人追求great sex,女人用sex 換取好生活,各取所需,好正常

-----

你講緊妓女或援友嗎?

• 援交

• hermit,

Your thinking is outdate lah. It's normal to have fair trade in all aspects of life. Marriage is also a type of trade, just many people accpt this kind of trade:-)

• 哦......等價交換~

• 好多女人為錢嫁,你都可以話佢地援交得好成功,得到一份長期聘用書

hermit replied @ 2009-08-20 2:46 pm

emm replied @ 2009-08-20 2:28 pm

男人追求great sex,女人用sex 換取好生活,各取所需,好正常

-----

你講緊妓女或援友嗎?

• 使鬼姓李果兩個咁有錢咩,一般港女又唔係明星,點會痴到豪門呀? 唔使做既少奶奶,有車有樓之嘛,求其幾千萬,甚至千零萬都得啦

乜你覺得一般港女又可以話痴就痴到千零萬港男? 如果唔係有父蔭或者行大運, 幾多人可以未結婚前搵到呢個數? 咁易搵你班港女自己早就搵到啦, 洗靠人? 搵到呢個數都唔係傻仔, 人地望見你班港女擘大對髀就知你想點啦.

我舊波士正正就係你講既有樓有車千零萬港男, 佢大陸有生意兼有樓收租, 一個月平均有十幾廿萬收入, 但我最佩服佢唔係呢樣, 而係佢親自設計既玩女方程式:

a/ 每個月固定出3萬蚊包女, 而佢既女長時間維持在3-4個左右

b/ 條友專向中學讀唔成書, 岩岩出黎無耐既屋村妹埋手

c/ 無論D女加多定減少, 佢每月3萬呢條數都唔會變, 得2條女就每人萬五, 4條女就每人7500, 佢仲專登介紹D女去互相認識

d/ 而佢對班女有三大要求: 隨傳隨到, sex, 同埋唔可以有第二條仔

e/ 除左現兜兜俾cash外, 一齊出入高級餐廳, 會所, 出下埠咁, 我舊波士包埋, 有時仲會請埋條女既frd, 當然係frd面前就話係男朋友啦

佢呢5招可以話係絕招, 每一招都無死錯人. 向岩岩由學校出黎既屋村妹埋手, 就係貪佢地無工作經驗, 而呢D女見一個月最多陪下我舊波士一個禮拜, 每晚幾粒鐘咁大把, 單係一個月服侍一個老細幾次就最少有7叉幾野, 又唔洗俾人話做雞咁難聽, 對呢D好食懶飛既屋村妹黎講就梗係筍啦. 久而久之, 又冇學歷又冇實際工作經驗, 出去捱份4000蚊文員都冇人請啦, 咁就變得更加好食懶飛, 更加唔願出去打工, 墮入我舊波士既惡性循環陷阱.

而令佢地互相認識, 美其名話對D女"坦白", 實質就係令佢地互相監察, 因為我舊波士係固定每月出3萬cash, 如果篤爆是但一個出面有另一條仔而令佢被飛出局, 其他女就可以食埋佢條數.

而請佢地去高級餐廳同場所消費, 目的就係要佢係班同輩屋村frd面前"升呢", 製造朋輩壓力俾佢, 令佢要加多兩錢肉緊去招呼我舊波士, 因為一旦被飛, 再無能力出入呢D場所, 就會係班frd面前"降呢", 對佢地黎講係"玀爆".

如是者, 每個月3萬cash再加飲飲食食, 我估舊波士每個月大概洗4-5萬係班女仔身上啦. 最初我問佢, 既然你咁捨得洗錢, 照計你集中火力追個賣相又標青, 學歷又高, 又有教養又得體既女仔做你女朋友都得啦. 點知佢既答案, 令我發覺原來我當時既想法係一D都唔實際. 佢話:

a/ 一個男人只要有本事, 就一定唔會甘於長時間淨係對住一個女人.

b/ 女人想唔洗做俾男人照顧, 男人不停追求青春美女, 呢D都係天性. D女人唔會覺得自己靠男人有咩問題架, 咁我都一樣係順住我既男人天性去做. 我而家做法, 令我可以不停有新既青春少女俾我玩, 各取所需, 何樂而不為?

c/ 你叫我追個有學歷有教養既女人, 我用黎做乜先? 講做生意, 就算我溝個碩士生, 佢都未必比得上我而家班伙計咁幫得手啦, 而且擺個事頭婆係office亦有其他問題, 壞處多過好處. 講帶出黎見人, 我同D客應酬都落club啦, 帶自己條女出黎阻頭阻勢做乜先. 想生仔, 以我條件, 我幾多歲都可以搵到人同我生, 而家我唔會諗呢樣野住. 講溝通, 而家香港D女, 唔俾多餘野我煩已經偷笑, 仲點要求佢理解我既野. 左計右計, 講到尾咪又係上床, 咁不如大家明碼實價好過啦.

我覺得, 我舊波士招數真係值得港男們學習. 家家有求, 其實平有平玩貴有貴玩唧, 呢個formula, 照計香港同大陸一樣行得通.

Log in to reply