想知單身既你, 會點為自己打算?

• 單身人仕係香港越來越普遍, 你地會點為自己將來的生活打算呢? 大家分享吓!

• 好既事業都未有,仲邊理得單身既問題?

• 打算....年紀唔細, 最近失業又唔係咩專材, 又唔多錢, 仲係單身無老公無仔女無家庭, 你話仲有嘜打算, 見步行步囉....

• 唔知, 答唔到自己.

• 未結婚但拍緊拖0既可唔可以答呢個問題架???? (不過我都應該唔打算結婚)

• 單身或有bf 都可以答, 講真而家都係靠自己多個老公或男友啦

• 有人愛, 先至更加要學識獨立.

我對將來, 暫時都無乜特別, 都係努力0的做好依家呢份工, 一心向住呢行發展, 工餘時間報下0的短期課程讀, 學多0的野, 諗住增加自己0既本錢咁.

盡量係自己後生0既時候做自己想做0既野, 同埋去自己想去0既地方.

• easonfan

相信你仲好後生, 你個講法都啱, 趁後生真要去做夕多d自己喜歡既野

• -_- replied @ 2009-08-13 9:37 pm

打算....年紀唔細, 最近失業又唔係咩專材, 又唔多錢, 仲係單身無老公無仔女無家庭, 你話仲有嘜打算, 見步行步囉....

.>>>>>正正係咁, 唔係更加要諗好將來, 唔係好d咩?

• 我27

呢0的咁做唔上唔落

• 其實無特別諗....至少要有份stable 既工作先啦, 生活無左錢唔得

• 真想去一些自己想去既地方, 但又好怕寂寞

• easonfan replied @ 2009-08-14 12:04 am

我27

呢0的咁做唔上唔落

>>>>>>哇!!!咁後生, 做乜都得啦, 盡量去享受你既人生

• 將來 replied @ 2009-08-14 12:09 am

easonfan replied @ 2009-08-14 12:04 am

我27

呢0的咁做唔上唔落

>>>>>>哇!!!咁後生, 做乜都得啦, 盡量去享受你既人生

唉.... 咁計較做乜呢, 後生唔後生又有咩分別呢?

就算七老八十, 都可以享受人生, 無分年齡

• 女孩像我@杏子 replied @ 2009-08-14 12:05 am

真想去一些自己想去既地方, 但又好怕寂寞

>>>>>>我覺得做人要有目標, 唔好剩係plan而唔做, 我都試過一個人去歐洲, 相信你一棣可以

• 後生膽量大D去做自己想做既事

• 女孩像我@杏子 replied @ 2009-08-14 12:05 am

真想去一些自己想去既地方, 但又好怕寂寞

去0羅~~~ 一個人去旅行無咩問題, 我都計劃緊下年去希臘.

不過如果你真係一個人去的話, 投宿方面你要小心0的選擇

• 女孩像我@杏子 replied @ 2009-08-14 12:12 am

後生膽量大D去做自己想做既事

呢0的係人地規限左自己0既0者.

我識得有0的朋友, 三十多, 有0的仲結埋婚, 女人黎, 出去玩得不知幾大膽.

我相信唔關年齡事

• 希臘咁ROMANTIC??

• 我去希臘目的係觀光

去雅典娜0個個巴特農神殿

• 雖然都就黎30, 仲係一支公, 但係我仲覺得自己好細咁, 即係思想仲係25,26 咁, 真係唔知過多幾年會點.

• katie

可以話你知, 過幾年都係咁, 心境年輕, 冇問題吖

• 未有打算, 好擔心自己嫁唔出...

• 雖然我思想同心境都白痴, 不過都有d 驚要孤獨終老,如果要揾一個傷害自己的人, 咁又不如一個人扮潚灑

• 各位, 我已經有左嫁唔出0既打算

• 喂老友, 咪咁灰啦, 希望在明天

咪越講越令我驚, 我仲存一絲憧憬

• 我都想係度分享下...

時至今日,真係好多單身貴族出現,佢地對婚姻冇信心,加上個人主義,令搵伴侶越見困難...

我39,經過6年半拍拖歲月,半年前開始回復單身..

原先諗住結婚,而家人財兩失,打擊真係好大,現在仍積極還債中,明年中會還清所有債務...

從頭開始,還債同時會減少無謂消費,並會接住半年內儲6個月應急錢並,然後開始拿人工5成月供股票/基金...

希望自己投資上會順利,5年內夠首期買間600呎"寡佬屋"自住,於願足矣...

另期望60歲退休時可以達致"財務自由"

女友/老婆?我暫時都冇心情諗嘞...

• 其實都無需要諗咁多0既.

現今世代, 結左婚都可以離婚, 無野係絕對.

最緊要活得開心

• 其實我又想分享一下:

好似我呢個年紀, 依家26-32 到果d 女仔, 好慘, 呢個年代男少女多, d 女仔唔值錢, 我最憎果d 30 到尾, 4張果d 女人成日話自己後生好多人追呀, d 男人任揀, 妖佢都識講佢後生時la, 我地呢個range 果d 真係受緊冇好男人之苦, 佢地真係好黑我憎, 我想帶出 依家有冇男人唔關樣事, 係睇你好唔好彩, 遇唔遇到啫.

講完嘞, 我去瞓覺嘞, 費時越講越諗得多, 瞓唔著聽日變熊貓就唔靚女嘞.

good nite

• katie replied @ 2009-08-14 1:24 am

其實我又想分享一下:

好似我呢個年紀, 依家26-32 到果d 女仔, 好慘, 呢個年代男少女多, d 女仔唔值錢, 我最憎果d 30 到尾, 4張果d 女人成日話自己後生好多人追呀, d 男人任揀, 妖佢都識講佢後生時la, 我地呢個range 果d 真係受緊冇好男人之苦, 佢地真係好黑我憎, 我想帶出 依家有冇男人唔關樣事, 係睇你好唔好彩, 遇唔遇到�F.

講完�R, 我去�k覺�R, 費時越講越諗得多, �k唔著聽日變熊貓就唔靚女�R.

good nite

我都係你講0個個range, 但係我無咁諗過, 咁諗唔健康

• 我係四張空姐仲未有男友同有心理會永世單身, 但每次喲人問到結婚未或有冇拍拖, 就好黑人憎話係唔係眼角高呀或無可能喎係飛機上識咁多人, 大佬, 係到做野架, 忙死你估係到找老公咩....@@

• katie replied @ 2009-08-14 1:24 am

其實我又想分享一下:

好似我呢個年紀, 依家26-32 到果d 女仔, 好慘, 呢個年代男少女多, d 女仔唔值錢, 我最憎果d 30 到尾, 4張果d 女人成日話自己後生好多人追呀, d 男人任揀, 妖佢都識講佢後生時la, 我地呢個range 果d 真係受緊冇好男人之苦, 佢地真係好黑我憎, 我想帶出 依家有冇男人唔關樣事, 係睇你好唔好彩, 遇唔遇到�F

<<<<<

如果對方無啦啦講返佢以前多人追黎潤你, 又好似那個啲既.

我有兩個女性朋友一個廿四, 一個三十, 後生過我成4年-10年, 一個冇乜口德+講到賤賤格格笑我結婚, , 我老公及奶奶, 懶醒扮專家講婚姻 一個就成日講我老公, 成個問題少女, 問完又教你兩招, 兩個講完一輪又唔見得好有見地, 我真係想寸佢兩個好耐, 拖又未拍, 經驗好似一無所知, 連地我個common fd後生仔, 覺得我大佢地咁多結埋婚都索個佢地, 有人追都唔奇, 佢地, 算罷啦 !

• scharer replied @ 2009-08-14 1:17 am

我都想係度分享下...

>>>>>多謝分享, 你好有計劃, 想問你係唔係專業人士, 有無遇到年紀大, 搵工難的問題

• 空氣 replied @ 2009-08-14 2:17 am

......>空姐小姐, 成日聽人講, 你地果行, 到咁上下會俾公司嫌棄,你有冇呢個問題?

• 其實有幾行都唔係咁同大家想像咁.
    比如護士, 好多人有幻想, 點知追到手先發覺唔係個回事. 日日對住古怪既人, 又有病人又有死人, 又要處理屎屎尿尿, 又要輪班. 個人都無曬 feel 兼無精神, 再唔好要求什麼溫柔體貼啦.
    又好似空姐咁, 就算真係好女仔, 見慣比較多有錢有成就既人都唔肯跟你, 但耐左你知道空粗姐圈子幾亂時, 好多男人都只會玩玩下, 唔會打算同呢行既人結婚.
    會計都開始有人反感, 要自己既伴侶永遠在公司 OT, 之後就成條死魚咁, 有伴不如無伴.
    法律又死伙, 下下都好似算住算住, 規規舉舉, 唔係真係咁易頂.

總之伴侶既野, 好又死唔好又死.

• 其實行行都係有另一枯燥一面喎

有幾多行幾多公司裡面冇"騎呢人" 或 "敗類"呢 ?

現在y世代, 普遍冇以前既人做事認真, 咁有責任感, 對感情玩玩下, 鍾意就及時行樂, 鍾意亙flirt做邊行都係咁架喇 !

• 不如大家都養隻貓先啦, 似番個家先嘛.  ^^

• 總覺得養寵物, 就更似孤獨老人, 成日老人與狗既畫面即刻出咗黎

• 趁單身既時候去博返第一筒金返來, 等自己屋企人生活過得好D, 呢個就係我既打算了, 不過未成功住, 仲努力緊.

• 單身梗係最緊要有錢啦..... 起碼自身ok先, 唔洗靠人

• 我想養陸龜, 不過屋企無咁大

• big lung replied @ 2009-08-14 3:11 pm

單身梗係最緊要有錢啦..... 起碼自身ok先, 唔洗靠人

>>>>>這個當然,但係需要方向及計劃

• 我覺得愛情同事業點都要有一樣囉, 最少都有份穏定的工作囉. 如果唔係雙失就好慘.

• 空氣 replied @ 2009-08-14 2:17 am

......>空姐小姐, 成日聽人講, 你地果行, 到咁上下會俾公司嫌棄,你有冇呢個問題?

當然有啦, 人工貴同新人俾係多好多...埋樣野都發生係多數既大公司到.....@@

• I didnt plan for any wo...only happy all the days!

• 空氣,

I have many pretty 空姐小姐 friends:-) You want to be one of them?

• Fed

thanks but no thanks la. 岩岩樓上有位先之講空姐既圈子係好亂架, 大攪男女關係, 真係攪笑

• 空氣

其實你係咪唔駛點飛 or 好高級呢? 如果唔係再做都殘得好快喎

• ?Uacute;有朋?Iacute;做CATHY
    出左名?Aring;姐?Ouml;?Yacute;大ÅÍ男女Ãö係
    ?oslash;係呃你
    ?iacute;然?oslash;係?Oacute;?Oacute;?Otilde;
    不過去?igrave;外地?Igrave;LONELY
    一夜情?oslash;奇Åo

• 其實你地身邊係咪真係好多單身﹖

Log in to reply