如果做左2年野,連35K都搵唔到,真係檢討下啦!

• 見到之前有個post,話係咪好多人搵15k以下,
    認真,除非你話自己好早讀唔成書,咁另計啦,
    否則就算讀到副學士畢業都好,
    如果做2年野,連35k都搵唔到,真係檢討下啦!
    好似我咁,我喺HKU畢業之後,
    去左我阿爸朋友間公司做,做左年半都已經40K啦,
    都唔明咁多捱咁耐都原地踏步。

• are you kidding!? you just lucky,,,, many people even u-graduate cannot earn more than 35k....

重系度曬命!!!!!

the only people need to be 檢討 is you!!!!!!!

• 冇社会經驗,第一份工,重系系老豆分司幫手,即係未出泥捱过,冇工作經驗.

fresh-grad,,,甘都有4皮,,重吾系死好命!?

• 哇。。樓主你真係食米唔知米貴

你係你阿爸朋友公司做

梗係可以咁大口氣啦

你試下出去靠自己

你有35K我真係乜都得

• 認真, 幾多KONG U仔做7-8年都未必有35K一個月啦..樓主你唔好咁離地啦

• littleeA replied at 2017-01-18 2:41 pm

---------------------------------------------------------------

認真, 幾多KONG U仔做7-8年都未必有35K一個月啦..樓主你唔好咁離地啦

===============================================================

下..我離地咩?

我身邊唔少朋友都同我情況差唔多啫

我唔知我有咁睇法有咩問題

• Pinno replied at 2017-01-18 3:43 pm

---------------------------------------------------------------

littleeA replied at 2017-01-18 2:41 pm

認真, 幾多KONG U仔做7-8年都未必有35K一個月啦..樓主你唔好咁離地啦

===============================================================

下..我離地咩?

因為你d 朋友都係同你同一個class既人叫嘛~

我自己都識一個有少少家底同家族聲望既朋友

佢知我好想買到一部"一機難求"既ageloc me

我咁想要係因為部機係護膚產品界係一個突破既發明

ageloc me佢地有套system可以分析到點樣解決肌膚老化等問題

但部機好難訂到

因為佢人面廣, 靠佢真係可以快好多預訂到

所以其實樓主你同一般人真係活係兩個世界入面

• mailll replied at 2017-01-18 3:55 pm

Pinno replied at 2017-01-18 3:43 pm

littleeA replied at 2017-01-18 2:41 pm

下..我離地咩?

因為你d 朋友都係同你同一個class既人叫嘛~

我自己都識一個有少少家底同家族聲望既朋友

佢知我好想買到一部"一機難求"既ageloc me

我咁想要係因為部機係護膚產品界係一個突破既發明

ageloc me佢地有套system可以分析到點樣解決肌膚老化等問題

但部機好難訂到

因為佢人面廣, 靠佢真係可以快好多預訂到

所以其實樓主你同一般人真係活係兩個世界入面

算啦..樓主唔會明白民間疾苦架啦..

btw, 你個fd都幾唔話得喎..幾照顧朋友

• Pinno

請問你做咩職業架?

Log in to reply