要升職真係好難…...

• 面子重要d定係升職重要d?比著我,如果我老細咁同我講,我即刻乖乖地去進修英文啦,依家做野閒閒地用下電腦,寫下report呢d都要用英文,你英文唔得真係好難服眾,比心機學好佢啦

• woohoo replied at 2015-12-17 7:17 pm

---------------------------------------------------------------

咁你都聽唔明?你老細擺到明俾機會你喎

你唔係因為咁小事而唔去進修呀?

===============================================================

真係?我仲以為佢想婉轉咁拒絕我......諗返起,其實佢語氣都唔算係堅決唔俾我升而亂咁作個藉口喎......

• canon replied at 2015-12-21 5:39 pm

---------------------------------------------------------------

面子重要d定係升職重要d?比著我,如果我老細咁同我講,我即刻乖乖地去進修英文啦,依家做野閒閒地用下電腦,寫下report呢d都要用英文,你英文唔得真係好難服眾,比心機學好佢啦

===============================================================

兩樣對我黎講都重要架...人要面,樹要皮,俾D後生見到我咁大個仲同佢地一齊上堂都幾魚架.....我都知英文緊要,但真係好難過到自己個關......

• 或者你試下去wall street進修啦,因為我見佢入面都好多在職人士進修架,

佢入面都有d商務英語或者企業英語呢d課程,所以你都唔需要太擔心,

你可以上佢website睇睇:

http://www.wallstreet.edu.hk/

• KANDY replied at 2015-12-22 5:09 pm

或者你試下去wall street進修啦,因為我見佢入面都好多在職人士進修架,

佢入面都有d商務英語或者企業英語呢d課程,所以你都唔需要太擔心,

如果有D差唔多年紀一齊上堂都好D,咁會唔會教埋ORAL個D架?

• parrie replied at 2015-12-22 5:31 pm

KANDY replied at 2015-12-22 5:09 pm

或者你試下去wall street進修啦,因為我見佢入面都好多在職人士進修架,

如果有D差唔多年紀一齊上堂都好D,咁會唔會教埋ORAL個D架?

會呀,不過你本身底子差,平時自己都要練好d oral,

咁你得閒係屋企都要自己上下youtube邊聽邊練先得:

• 俾我唔理同後生定成人上堂啦,有得升職撲住去啦!

• 俾機會升職,前提系自己學英語,呢個系機會來的!

• 正面啲,No pain no gain la

• 有得升職,又有得進修,點解唔去啊?咁好的機會

login to reply

looks like your connection to she.com messageboard was lost, please wait while we try to reconnect.