想找點安慰,有人在嗎?想傾訴一下。

• Make it when u r young

• 其實都唔細喇, 不過未死都要變, 如果唔係自己比自己悶親ga

• Change from what to what then

• 做到先講啦

係呢, 我眼瞓了, 我去做我ge sexy girl了

• hi, 又放工了!剛洗完白白

• hi Living..你好,我可以陪你傾計呀^^

• 今天很傻, 隨便找了個電話, 事旦揾咗個社工, 同我傾心事,倒下情緒垃圾。

其實現代都市人,每天都要面對很多的壓力, 我似我咁, 我其實就嚟爆炸。

工作, 家庭, 面對住自己關心嘅人, 唔係好識表逹自己對佢地嘅關愛,以為將所有問題都扛在自己身上,其實別人一樣會看得穿你的情緒很緊。

找個人分擔, 談可容易,有時唔係人人都會明白你。而且當自己覺得自己抬緊嘅係一座山, 我比啲你, 咪即係叫你同我一起受苦, 我唔忍心。

所以最終揾咗個pro 嘅社工,傾完真係好咗好多。起馬, 佢比我喊, 但佢唔會心痛, 我小左分罪惡感。

• alice 你好呀

• 找人傾係其中一個好好既方法。今晚舒服一點,可以訓得著嗎?

• 其實我係爛瞓豬嚟嘅, 好少瞓唔著的

• living replied at 2014-08-16 11:43 pm

---------------------------------------------------------------

今天很傻, 隨便找了個電話, 事旦揾咗個社工, 同我傾心事,倒下情緒垃圾。

其實現代都市人,每天都要面對很多的壓力, 我似我咁, 我其實就嚟爆炸。

工作, 家庭, 面對住自己關心嘅人, 唔係好識表逹自己對佢地嘅關愛,以為將所有問題都扛在自己身上,其實別人一樣會看得穿你的情緒很緊。

找個人分擔, 談可容易,有時唔係人人都會明白你。而且當自己覺得自己抬緊嘅係一座山, 我比啲你, 咪即係叫你同我一起受苦, 我唔忍心。

所以最終揾咗個pro 嘅社工,傾完真係好咗好多。起馬, 佢比我喊, 但佢唔會心痛, 我小左分罪惡感。

===============================================================

唔好屈係心,要釋放呀,要勇敢沖破,我睇TVB沒女,女人要勇敢去面對自己前路,身邊人只能同自己打氣,真正過唔過到只有自己,如果自己都唔去過,再叫你加油,都係過唔到呀!加油過左去

• Good move

• 說起沒女,我覺得就是社會太多「分類」,令到所有人都有無形的壓力。

香港很多單身的女人?我也認識很多單身的男人。

根本不是簡單的數字配對,是遇上對的人的問題 。

• candidate replied at 2014-08-16 11:53 pm

---------------------------------------------------------------

Good move

===============================================================

我以為伯伯今天没上來啊!

• alice replied at 2014-08-16 11:55 pm

說起沒女,我覺得就是社會太多「分類」,令到所有人都有無形的壓力。

香港很多單身的女人?我也認識很多單身的男人。

根本不是簡單的數字配對,是遇上對的人的問題 。

名稱只係一個付號,唔重要!

重要係緣份,一條KEY係唔響,找到2條能響得好聽KEY唔係咁簡單。

• living replied at 2014-08-16 11:59 pm

candidate replied at 2014-08-16 11:53 pm

Good move

我以為伯伯今天没上來啊!

近在遠處

• 好在我近來睇了幾本書, 幫咗我唔少, 識得多看自己和別人的情緒。

別人說什麼没女, 港女, 我一點也不在乎別人,最重要是自己怎樣睇自己。自己覺得自己係值得有人愛的是最重要的, 千其唔好連自己得看不起。

自愛, 才是出路。

• living replied at 2014-08-17 12:04 am

好在我近來睇了幾本書, 幫咗我唔少, 識得多看自己和別人的情緒。

別人說什麼没女, 港女, 我一點也不在乎別人,最重要是自己怎樣睇自己。自己覺得自己係值得有人愛的是最重要的, 千其唔好連自己得看不起。

自愛, 才是出路。

無限個"讚"

• 有時男女交往太多計算, 都係死。

就係大家都唔用心。

• I hate 沒女this term. Woman can live happily even without a man

• 對呀, 找個愛人依賴下也好, 但其實依賴自己也不錯呀!

• 他愛理想,自愛更強

• 人真係好其怪, 好多時要借愛人先懂得自愛, 認為有人愛人先有自己的價值, 其實應該係調轉, 你有價值, 別人才會懂得珍惜你, 你愛你自己, 才懂得愛人。

不過有時我都控制不到自己, 當愛上一個人仍然是奮不顧身, 太投入, 結果都係忘了對自己也要好一點。

• 我諗我運氣比你更差...

同前度分手後,無再遇到好既男人.

如果只係想識外表出眾,有好多.

如果只係想識搵到錢高學歷,有好多.

但要識一個每樣野都不過不失,就好困難,而且仲要溝通到,對方又對自己有好感.

當遇到又會自問何德何能...

但問題係每樣野都不過不失既人,又多數都唔係想要發展一段正常關係,可能係佢地隨手可得.

• 未致於隨手可得

• 我以為都會以為是運氣不好, 一直遇不到一個對的人, 其實係錯覺都的。

我的經歷話比我知, 唔好信命, 做女人要有自信, 有信念, 扮靚啲, 唔好比的條件限住自己去揾一個啱自己嘅人, 憑值覺去選吧。

不幸只是假象, 選擇是由自己的。至少你可以選擇你每人開心去面對每一件事, 一笑自知, 定係自怨自挨的的走到死胡同裏。

• 每個人有每個人嘅故事, 有時我不想說出來給別人聽, 並不是我要保留甚麼, 而是, 太多人有負面的情緒, 我再多說, 有時別人以為這裡是埋怨,結果得到的只是反效果。

信我, 不幸只是借口, 為自己做一點東西吧, 男人不珍惜你的付出, 你就為自己付出, 對自己好啲, 有時情緒到時, 我知是很難走, 但總會過的。

珍惜自己, 世界其實很大。你的心也可以很闊呀。

• 不同的態度去面對, 同一件事情, 得出來的卻可以好不同。

我自少没有人教我, 全部都係自只跌跌碰碰得出來的,過中辛酸, 唔係太多人明白。

我現在還不是做得很好, 有時會覺得自己好笨。但不打緊, 世界總會有人為你打氣, 自己也要為自己還有分力, 加油加油, 路難行, 可要休息,然後懷著感恩的心上路呢, 最少也要感謝自己没有放棄自己呀,

• 有時女人可憐, 男人更可憐, 時時要扮強人的男人, 其實佢地都傷害很多。

• 愛他不是為了他,女人為自己而愛他

• candidate replied at 2014-08-17 2:08 am

愛他不是為了他,女人為自己而愛他

點解

• candidate replied at 2014-08-17 2:08 am

愛他不是為了他,女人為自己而愛他

女人愛付出,以為這是愛,卻不明白對男人來説,你的付出可能亦會是一種壓力。

特別是如果付出是為了得到。令男人想逃跑。

• 真正愛一個人,不會感到壓力,只會是享受

有一種得到心態,除了覺得是勝利,就是想得到一個人認何

• 自然是最好的,可惜人總是太刻意。

出外走走,是出路,看看大自然,不多言語,都能平靜的守護著,破壞平衡反而是我們人類自己。

• 當你遇上,又如何自然? 出外走走是美好,可惜要努力搵錢,唯有順其自然,走相反路線,看如何,都是好事

• 好久好久沒有醉。昨晚獨自喝個半醉

• 路過 replied at 2014-08-17 11:55 am

當你遇上,又如何自然? 出外走走是美好,可惜要努力搵錢,唯有順其自然,走相反路線,看如何,都是好事

=============================================================

不愉快是生活的一部分。不開心使我們情緒低落,但做人為什麼要時刻情願高漲?

• badluckgal replied at 2014-08-17 1:08 am

我諗我運氣比你更差...

但要識一個每樣野都不過不失,就好困難,而且仲要溝通到,對方又對自己有好感.

但問題係每樣野都不過不失既人,又多數都唔係想要發展一段正常關係,可能係佢地隨手可得.

When luck knock your door, u refuse to open. You expect it would break into ur home?

• 過路 10:17am aug 17, 2014

真正愛一個人,不會感到壓力,只會是享受 <----你講得好岩!!!

但好可惜,我對佢黎講係壓力,所以...都無咩結果可以盡早離場.

只係我同佢又唔捨得....

• 順其自然,會舒服點。

• badluckgal replied at 2014-08-17 12:27 pm

過路 10:17am aug 17, 2014

真正愛一個人,不會感到壓力,只會是享受 <----你講得好岩!!!

但好可惜,我對佢黎講係壓力,所以...都無咩結果可以盡早離場.

我呀阿媽愛我, 夠真啦, 但係我都唔一定會享受, 有時都會覺得係壓力。

我都愛阿媽, 我過不想有緊的感覺。

如果係愛對方, 其實佢活得快樂就夠了, 所以我現在好多時都會問自己,所謂愛, 其實係咪自己騙自己呢?

• candidate replied at 2014-08-17 11:55 am

好久好久沒有醉。昨晚獨自喝個半醉

伯伯, 希望你醉完好番啲...

• 哈哈,亞媽d叫囉唆,係煩,不是壓力

對亞媽的愛,不是愛情,愛情難以代替

或許你未遇到個你愛佢的人

• candidate replied at 2014-08-17 11:55 am

好久好久沒有醉。昨晚獨自喝個半醉

一起分享飲酒的喜悅時光, 不是更好嗎?

• 自然係, 10 9 8 7 6 5 4 3 2。

• 路過 replied at 2014-08-17 1:40 pm

哈哈,亞媽d叫囉唆,係煩,不是壓力

對亞媽的愛,不是愛情,愛情難以代替

或許你未遇到個你愛佢的人

愛情難以代替, 對, 那不要怕那個人愛你不愛你, 真正愛不會走。

• living 1:24pm aug 17, 2014

badluckgal replied at 2014-08-17 12:27 pm

我呀阿媽愛我, 夠真啦, 但係我都唔一定會享受, 有時都會覺得係壓力。

如果係愛對方, 其實佢活得快樂就夠了, 所以我現在好多時都會問自己,所謂愛, 其實係咪自己騙自己呢?

你唔明白我個case...

正常愛係有條件既,至少對方都愛你,單方面既付出的確無意思...

無條件既愛我相信得父母,其他人出現得比較少.

• candidate 12:18pm aug 17, 2014

badluckgal replied at 2014-08-17 1:08 am

我諗我運氣比你更差...

When luck knock your door, u refuse to open. You expect it would break into ur home?

我只係遇到一個食家,應該唔係luck knock my door.

佢一直未決定會唔會同我認真發展,同時有識其他女同食.

不過,我未比佢食.

可能因為未比佢食所以仲會花時間係我身上啦...

我係鐘意佢,不過無期望過有咩結果,只係晒緊自己時間...

無辦法真係無咩男人係好既係我身邊出現.

• Blacklucklady,明知佢係食家,你都係吸早回頭,時間耐左更傷

• badluckgal replied at 2014-08-17 6:56 pm

living 1:24pm aug 17, 2014

badluckgal replied at 2014-08-17 12:27 pm

你唔明白我個case...

正常愛係有條件既,至少對方都愛你,單方面既付出的確無意思...

無條件既愛我相信得父母,其他人出現得比較少.

父母的愛同男女的愛跟本不同,怎何比較? 無條件付出的愛,個根一定要好穩

Log in to reply