SL可以維持幾耐?真係會更開心?

• 哈,估唔到今朝就實踐咗...

• katie果段字正正就係SL同我分手原因

我知佢心裡面其實好痛苦, 所以佢要怨恨我我都無話可說

只希望佢可以搵到佢既真愛

• 如果關係真係發展到呢種地步就真係不妙啦, 所以我都係揾人妻做SL, 就係唔想因貪得個貧字...

• 晨早約會, 估唔到攰成咁, 一陣仲要去開會, 希望唔好烚著就好

• 我同SL一年裡經常吵架

最近發覺我已經沒那麼緊張他

關係反而好左些

• 我都覺得同 SL 相處好難, 對方會要求平等. 經常見面, 要 take care 多D, 時間又點分配呢 ? 我只係想在短短見面時間開開心心, 好簡單. 但係佢會問我好多問題, 最後冇晒 mood. 可能佢係單身, 和已婚不同. 之後又試過與一個已婚, feel 好不同. 似 SP 多D. 真係好得意, 要找到一個 match 真係不容易.

• 極矛盾關係

作為女人, 先愛才性

太愛會變緊張, 大家也不開心

所以我覺得不快樂佔多數

• Sky-runer replied at 2013-02-05 3:56 pm

---------------------------------------------------------------

我都覺得同 SL 相處好難, 對方會要求平等. 經常見面, 要 take care 多D, 時間又點分配呢 ? 我只係想在短短見面時間開開心心, 好簡單. 但係佢會問我好多問題, 最後冇晒 mood. 可能佢係單身, 和已婚不同. 之後又試過與一個已婚, feel 好不同. 似 SP 多D. 真係好得意, 要找到一個 match 真係不容易.

===============================================================

找單身太危險

• winnieMM replied at 2013-02-05 4:15 pm

---------------------------------------------------------------

Sky-runer replied at 2013-02-05 3:56 pm

我都覺得同 SL 相處好難, 對方會要求平等. 經常見面, 要 take care 多D, 時間又點分配呢 ? 我只係想在短短見面時間開開心心, 好簡單. 但係佢會問我好多問題, 最後冇晒 mood. 可能佢係單身, 和已婚不同. 之後又試過與一個已婚, feel 好不同. 似 SP 多D. 真係好得意, 要找到一個 match 真係不容易.

===============================================================

找單身太危險

係! 同意. 上次都好驚. 找已婚大家都明大家

• 單身太多時間

易請難送

• 大家講得啱呀。記得之前係網上同個單身女子,非常好偈,話題源源不絕,對佢由好感轉變到愛念,但又一日,突然問自己,我可以俾啲咩佢呢?我憑甚麼要佢飽受思念既煎熬呢?若真的為佢好,就是離開。結果搵咗個籍口走了。

不過就算係已婚的,都要搞清楚,佢係埋都想,在維持現狀下,追求額外的補足而已。

• 咁多錯字都有,咩事...

• 睇得懂

放心

• :)

Winnie,既然妳苦多於甜,有無諗過放棄?唔忍心?

• 每次吵架也想分手, 捨不得

• 女人太用情

這些關係裹面

永遠傷害最大

• over1年了,細水長流,幾開心

• winnieMM replied at 2013-02-05 6:33 pm

每次吵架也想分手, 捨不得

既然捨不得,就不要再講分手,互相傷害啦

• winnieMM replied at 2013-02-05 6:34 pm

女人太用情

這些關係裹面

永遠傷害最大

其實妳都要分清主次,大家焦點還是各自家庭。

• tyga replied at 2013-02-05 8:42 pm

over1年了,細水長流,幾開心

恭喜晒!有無心的分享。細水長流,我啱啱琴日講過,真巧!

• 想搵sl, 每人都有佢既原因. 我自己就因為結婚好耐, 感覺好淡. 所以嘗搵sl. 曾經遇過一個, 佢同我情況差不多, 都係有家庭有小朋友, 不過最後都無一齊.

係sl relationship, 男同女好唔同, 唔一齊既原因, 係佢最後都同佢既ex一齊.

若果理智去諗, 今日比你搵到個sl, 係埋一齊一段時間, 都有可能同佢會淡. 當然, sl同伴侶最大分別, 你同sl磨擦係少好多. 大家都將最好既比sl睇, 甜蜜感覺自然可以廷長. 其次, sl始終帶有偷情意味, 不論男女, 都會好享受固中感覺, 因為呢d, 係偷來原本不屬於你既嘢. 既然係一齊, 就盡量享受呢段時間.

• mc, 認同。其實多花點心思係每次約會, 應該會有啲幫助。

• 其實我覺得都係雙向嘅,正如 mc 所講啦,喺 sl 關係裏面,各有不同原因

同 sl 相處都有某程度上嘅難度,好似我咁,唔可以話見就見

見唔到都會keep 住 whatsapp,感覺都係 sweet 嘅

希望大家同你哋嘅 sl 可以永遠都咁 sweet sweet

• 不投入太多

便不辛苦吧

• 能夠妳地夠得sweet, 我想妳地既SL都會開心, 希望妳地能打破7年最耐記錄!

• tonyabc replied at 2013-02-06 11:07 am

能夠妳地夠得sweet, 我想妳地既SL都會開心, 希望妳地能打破7年最耐記錄!

7年是你

還是其他人?

• metureguy佢話keep咗7年

• 明白了

不妒忌

只佩服

感情也需要營造

自問沒了那心情

• 妳試下放低一段時間, 覺得好需要佢時再見佢, 感覺會好好多

• 7 年...... 唔敢諗究竟可以一齊幾耐

只怕自己放太多感情落去,正如 winnieMM 所講,投入就會有痛苦

所以盡量都希望可以 hold 得住自己嘅感情

• 不過妳地要現實少少, 始終伴妳地終老既, 係妳老公既機會大過SL, 所以虧欠咗佢, 就要對老公更好, 咁心理都好過啲

• tonyabc

一直都是用這心態交往

我們都沒打算要放棄家庭

但女人總是比較感情豐富

我所見都是女人受傷比較多

真不公平

• 其實如果妳對佢有真感情,又為佢好,就要正面啲樂觀啲,鼓勵多些佢投入自己既家庭,咁先至會實在開心

• tonyabc replied at 2013-02-06 12:18 pm

其實如果妳對佢有真感情,又為佢好,就要正面啲樂觀啲,鼓勵多些佢投入自己既家庭,咁先至會實在開心

=============================================================

我們都很盡力保護自己家庭

我正學習不要太愛

• winnieMM replied at 2013-02-06 2:45 pm

我正學習不要太愛

其實好難控制架喎, 始終情感嘅野唔係妳話唔愛就唔愛咁簡單

• 我都有sl,坦白講我想同現任分開,但正如其他版友一樣,我既家庭唔係兩個人,感覺有好大責任,但對SL既愛,我敢講比我以往任何一次既交往都要肯定。

好想同SL可以光明正大一齊過埋下半生,但真係唔知點面對,亦都無勇氣放低現在既屋企

但無論如何,我同SL既日子,當然有時會嗌下交,但總佸黎講,係非常非常甜密

• vtman replied at 2013-02-06 3:33 pm

我都有sl,坦白講我想同現任分開,但正如其他版友一樣,我既家庭唔係兩個人,感覺有好大責任,但對SL既愛,我敢講比我以往任何一次既交往都要肯定。

好想同SL可以光明正大一齊過埋下半生,但真係唔知點面對,亦都無勇氣放低現在既屋企

但無論如何,我同SL既日子,當然有時會嗌下交,但總佸黎講,係非常非常甜密

有小孩?

這樣更複雜更大責任了

我會諗, 二個人痛苦好, 還是二個家的人痛苦好?

我倆任性受苦是活該的

但禍不及家人呢

• 好似好多野學咁。好複雜

• 唔係開心就得喇咩

• newbie replied at 2013-02-06 4:16 pm

唔係開心就得喇咩

learning to love each other...

• winnieMM replied at 2013-02-06 2:45 pm

tonyabc replied at 2013-02-06 12:18 pm

其實如果妳對佢有真感情,又為佢好,就要正面啲樂觀啲,鼓勵多些佢投入自己既家庭,咁先至會實在開心

=============================================================

我正學習不要太愛

愛真係好麻煩既事,有種抽乾你靈魂既感覺。所以揀個無咁愛做SL, 心理負擔會輕啲。希望係咁就好。

• newbie replied at 2013-02-06 4:16 pm

唔係開心就得喇咩

是將自己快樂建築別人痛苦上

所以要開始便要決志好好保密

• tonyabc replied at 2013-02-06 4:31 pm

winnieMM replied at 2013-02-06 2:45 pm

tonyabc replied at 2013-02-06 12:18 pm

我正學習不要太愛

愛真係好麻煩既事,有種抽乾你靈魂既感覺。所以揀個無咁愛做SL, 心理負擔會輕啲。希望係咁就好。

agree

• vtman replied at 2013-02-06 3:33 pm

我都有sl,坦白講我想同現任分開,但正如其他版友一樣,我既家庭唔係兩個人,感覺有好大責任,但對SL既愛,我敢講比我以往任何一次既交往都要肯定。

我好明白不能一起的痛苦,但記住,俾爸媽離棄的細路更慘,還有妳曾轟烈愛過的老婆,將會比你痛苦十倍。所以係男人既,就要吞得下痛苦。如果唔係,我都睇唔起你。

我都吞緊...

• winnieMM replied at 2013-02-06 4:35 pm

newbie replied at 2013-02-06 4:16 pm

唔係開心就得喇咩

是將自己快樂建築別人痛苦上

所以要開始便要決志好好保密

有SL六分大開心四分大痛苦。所以唔需要SL或忍受到無SL, 可能更幸福。

• 好奇一問

男人真的會愛SL比太座深?

我一直抱持懷疑心態

只覺是男人留下女人手段

• 呢排忙又要整理自己心情,可能會覆得慢啲。不過可以同大家傾下,都舒服咗啲。

• 我唔係想有SL,但愛上佢真係控制唔到,佢係單身,如果佢唔係單身還好,看似無咩責任︳我亦都唔使咁多期望,但佢係單身,令到我好自責

• winnieMM replied at 2013-02-06 5:02 pm

好奇一問

男人真的會愛SL比太座深?

我一直抱持懷疑心態

只覺是男人留下女人手段

又唔可以咁講,我只可以說,愛情比感情吸引力更大,並非純粹人既差別

• vtman replied at 2013-02-06 5:04 pm

我唔係想有SL,但愛上佢真係控制唔到,佢係單身,如果佢唔係單身還好,看似無咩責任︳我亦都唔使咁多期望,但佢係單身,令到我好自責

唉,明知同單身既,有呢種結果的可能性甚大,你都唔曉未火燒身前離去,請問點收科?當年,我抽身離去,你估無痛苦架,不過都捱得過

Log in to reply