唔明d人點解有老公/老婆仲要去搵d咩sp/sl

• skywalkerj replied at 2010-11-10 12:01 am

-----------------------------------------------------------------

分開答啦嗄,幾樣嘢嚟~

1)假如妳先生一個月先番屋企1次

~~~如果為工作為頭家,大家協調吓囉,佢都唔想架~

,而且不但止吾比家用還只問妳攞錢,

~~~~唔比嗄嘛~睇咩原因先啦!,有都唔俾....分開囉!唔関勾佬事喎

如果妳先生回家後只做自己野如街外人一樣妳會咩感受

掛著睇電視而我又得閒兼悶時,我會chi佢手脾,拉佢肚腩,仲唔理我同佢死過,長期係咁我大喊十鬧爆~咩咩感受

=================================================================

妳咁講都只是一兩次,我講既連續幾年,做幾次妳會WORK,當幾年都係這樣我話妳知,答案係連妳自己都會冷淡。

=================================================================

呵~你擋全世界得會發生咁.....好大件事,大把人係咁啦!

• fly replied at 2010-11-10 12:08 am

-----------------------------------------------------------------

儀 replied at 2010-11-09 8:39 pm

. replied at 2010-11-09 8:33 pm

呢個社會如果係一加一等於二咁簡單就唔會咁多問題啦.一句講曬,贏係winner,輸係loser,睇你揀邊條路行,自己輸唔輸得起.

當然啦!一加一等於二咁簡單就唔會咁多問題啦,但為左私慾輕家重罪係伴侶身上問題就更大更多,婚姻不是賭大細,婚姻如栽培花–樣,要用心要溝通要愛護,要互信。

栽培得到、愛護有用就無聊多心。

為騙人感情,呃人上床的,真係想出手幫佢剪q左佢…呵呵

吓,?你講我?唔好揾我代罪喎!

• 呵~你擋全世界得會發生咁.....好大件事,大把人係咁啦!

多謝妳解答我全部問題

我講出黎只是想睇下大家見解,和我估既差不多,吾係要爭起事端或駡戰

如引起大家吾開心或反感,我先向大家SAY SORRY

• skywalkerj

Agree w you, I think you are mature ppl

Can I add you, coz I want find chatmate by mail only.

• skywalkerj replied at 2010-11-10 12:27 am

呵~你擋全世界得會發生咁.....好大件事,大把人係咁啦!

多謝妳解答我全部問題

我講出黎只是想睇下大家見解,和我估既差不多,吾係要爭起事端或駡戰

如引起大家吾開心或反感,我先向大家SAY SORRY

呵~你擋全世界得你會發生咁.....好大件事,大把人係咁啦!我講誇d啫,唔洗sorry^^

• fly replied at 2010-11-10 12:01 am

路人甲 replied at 2010-11-09 11:55 pm

現代人生活唔同左,我太太一年出4至5次美國trip。

想唔搵SL都難,不過唔work, 尢其當你真係愛你個SL,

兩頭唔到岸~~對佢好唔公平,最後都要放手~~

兩個都愛就無謂,睇你都係時間多心唔定,haha

如果出trip唔係好長,同朋友過都ok,如果長到你覺得同大家婚姻有問題要大家傾傾好…

直情係lonely呀,結左婚朋友少左, 係lonely情況下咪出事lor,

不過SL對於我唔太work, 我太心軟,反而成日唔開心~~

當然兩個都愛啦,唔愛搵泥做乜~~

同太太傾過啦佢話搵$, 間公司佢老豆既,又唔見佢搵到$,

...根本無得傾~~

• wife replied at 2010-11-10 12:31 am

skywalkerj

Agree w you, I think you are mature ppl

Can I add you, coz I want find chatmate by mail only.

可以E-MAIL比我,大家做下筆友傾下感受都OK

[email protected]

P.S.我想帶出,無錯每個人都想有一個完整的家庭,但吾代表人人擁有,

正如我之前所講世上有黑色和白色但同時因其他因素會產生出灰色。

• agree w missedcall

after married will lost many fds

really lonely too much

• 呵~你擋全世界得你會發生咁.....好大件事,大把人係咁啦!我講誇d啫,唔洗sorry^^

除和妳SAY SORRY外還有傳統的人架

我只是和平討論不過開始覺自己火爆所以講定先

所謂禮多人不怪

不過現實真係吾係像幸福的人想像

1.只能見著別人成為人父母而自己無得做別人父母的感受

2.只能因為愛而只能靠幻想去擁有生理需要的感受

係幸福的人無可能明白的。

• skywalkerj replied at 2010-11-10 12:50 am

呵~你擋全世界得你會發生咁.....好大件事,大把人係咁啦!我講誇d啫,唔洗sorry^^

所謂禮多人不怪

諗太多嘢啦!

• 版主,你唔明,但大把人明. 你唔明可能係你思想諗嘢太單一化,唔接受現實生活中的複雜性,例如真有錯誤決定、人或事都會變或有行不通的事情等等等等. 或者簡單點講,你係唔接受人性有弱點這回事

• ang

Maybe 版主 is young gal

or after a few years / married

she can easy get it

• wife replied at 2010-11-10 1:34 am

ang

or after a few years / married

agree... 可能佢太幸福啦~~

但我希望佢呢世都唔明~~

• 儀 replied at 2010-11-09 8:39 pm

. replied at 2010-11-09 8:33 pm

呢個社會如果係一加一等於二咁簡單就唔會咁多問題啦.一句講曬,贏係winner,輸係loser,睇你揀邊條路行,自己輸唔輸得起.

當然啦!一加一等於二咁簡單就唔會咁多問題啦,但為左私慾輕家重罪係伴侶身上問題就更大更多,婚姻不是賭大細,婚姻如栽培花–樣,要用心要溝通要愛護,要互信。

你講緊嘅係廢話,呢d係人都知

• 儀 replied at 2010-11-10 1:00 am

所謂禮多人不怪

諗太多嘢啦!

我由一開始已講我係其中一個case,而其他係我身邊親人的case

全部係事實,我無加過任何幻想,只是我將性別調轉。

• wife replied at 2010-11-10 1:34 am

ang

我都認為儀及樓主係年紀輕的人

我都希望她們一世都感受吾到呢d滋味

• 諗太多嘢啦!

我由一開始已講我係其中一個case,而其他係我身邊親人的case

全部係事實,我無加過任何幻想,只是我將性別調轉。

放心..我不是不舉,吾係我有問題。

• 算啦,亦無謂去插版主,每個9人有自己睇法

我估冇乜人係結婚前會覺得要搵sl/sp,但事實同理想候2回事!

• norman replied at 2010-11-10 10:09 am

算啦,亦無謂去插版主,每個9人有自己睇法

我估冇乜人係結婚前會覺得要搵sl/sp,但事實同理想候2回事!

吾係插樓主,只是和平討論

• what a wonderful world

ppl are so desperate to justify their faults by different misleading reasons.

Creeps, like skywalker or the like, always have to have someone else to blame. It's pathetic.

And person with really decent mind, like the thread holder, are under attacked for no good reason.

She is regarded as pedantic.

let's cry for this twisted world.

• 我響呢間公司做了十幾年, 會計文員仔一個

人工根本唔夠我買車, 買樓, 我唔係想買新既豪宅, 我過海見城市花園都唔錯, 我唔會嫌舊

我入職時諗住老闆會好快升我加我人工,好似其他同學咁, 點知唔係

我咪穿佢櫃桶底囉, 偷了公司錢去買左架寶馬, 買左間樓響西半山

邊個知我苦況吖, 我覺得我都係活係灰色地帶架

skywalkerj , 你話係唔係, 岩唔岩?

• 睇咗大家的意見, 我想問下, 有幾多位係親身經驗 ?

單身睇已婚, 已婚睇離婚, 離婚睇單身, 會否以偏概全 ?

• 其實版主意思都係唔贊同結婚既有第三者呢個觀點啫.

即係一決定一齊, 無論點辛苦, 另一半點對你, 都要捱落去, 唔可以有第三者.

相信版主亦唔贊同離婚吧, 因為傳統上係無離婚呢回事, 只有死忍, 唔知我有無理解錯呢 ???

• norman 10:09am nov 10, 2010 算啦,亦無謂去插版主,每個9人有自己睇法

==================

你可以訪問下踎緊監既人, 有幾多個細個時想到大左會在這裡?

事實同理想真係兩回事啊

• skywalkerj , 你話係唔係, 岩唔岩?

苦主

1.你買吾到樓可以租樓,再者我吾覺得做左1x年既會計文員會買吾到樓,只是你吾懂慳錢。10年前既都只是幾拾萬-100萬大有樓在,首期只是$20萬$30萬。

你至少還有其他選擇,而且可以和家人相量借錢,如你和家人住成拾幾年都儲吾到錢,只可以講你大洗。

我以前剛出黎做野儲8成錢,幾仟蚊人工儲$5000/mth,我諗現在d人連儲2-3k已鬼殺咁嘈。我以前幾個站既地鐵我都吾坐,行路番工放工架,食早餐$2波羅包加一杯清水。我一年都吾去戲院睇戲吾去玩樂,我好細個就知咩叫以家為本的道理。妳和班80後90後有咩分別,乜都要政府幫,一出黎畢業就話又政府幫手置業,不知所謂。

• 罪人 11:08am nov 10, 2010 其實版主意思都係唔贊同結婚既有第三者呢個觀點啫.

即係一決定一齊, 無論點辛苦, 另一半點對你, 都要捱落去, 唔可以有第三者.

相信版主亦唔贊同離婚吧, 因為傳統上係無離婚呢回事, 只有死忍, 唔知我有無理解錯呢 ???

===============================

呢 d 咪叫做無限上綱上線囉, 文革咩而家

• 道友明 replied at 2010-11-10 11:09 am

norman 10:09am nov 10, 2010 算啦,亦無謂去插版主,每個9人有自己睇法

事實同理想真係兩回事啊

agreed..

• 道友明 replied at 2010-11-10 11:09 am

norman 10:09am nov 10, 2010 算啦,亦無謂去插版主,每個9人有自己睇法

事實同理想真係兩回事啊

完全同意

• skywalkerj 11:12am nov 10, 2010

苦主

1.你買吾到樓可以租樓,再者我吾覺得做左1x年既會計文員會買吾到樓,只是你吾懂慳錢。10年前既都只是幾拾萬-100萬大有樓在,首期只是$20萬$30萬。

你至少還有其他選擇,而且可以和家人相量借錢,如你和家人住成拾幾年都儲吾到錢,只可以講你大洗。

我以前剛出黎做野儲8成錢,幾仟蚊人工儲$5000/mth,我諗現在d人連儲2-3k已鬼殺咁嘈。我以前幾個站既地鐵我都吾坐,行路番工放工架,食早餐$2波羅包加一杯清水。我一年都吾去戲院睇戲吾去玩樂,我好細個就知咩叫以家為本的道理。妳和班80後90後有咩分別,乜都要政府幫,一出黎畢業就話又政府幫手置業,不知所謂。

===============================

每個人洗錢量度都唔同, 有 d 人茶餐廳就可以, giodano 穿上身無問題; 我唔係, 我鐘意買名牌衫買名牌手袋, 出入要係酒店食, 有咩唔妥? 我份人工唔夠我洗, 我咪穿老闆櫃桶囉, 鬼叫佢唔加多幾萬俾我呀

正如有 d 人每星期想同老公做1次愛就夠, 有 d 要5次, 唔係就唔飽, 所以要大條道理出去偷食

你都識講啦, 好多灰色地帶

• cos 貪心

• 苦主 replied at 2010-11-10 10:56 am

我響呢間公司做了十幾年, 會計文員仔一個

人工根本唔夠我買車, 買樓, 我唔係想買新既豪宅, 我過海見城市花園都唔錯, 我唔會嫌舊

我入職時諗住老闆會好快升我加我人工,好似其他同學咁, 點知唔係

我咪穿佢櫃桶底囉, 偷了公司錢去買左架寶馬, 買左間樓響西半山

苦主-婚姻和工作吾同

工作妳可以轉工,我做左吾夠5年會計,人工加5x%,睇你個case根本無實質既支持,用第2個比喻啦,我5年己買左人生第1層樓啦。

• skywalkerj 11:12am nov 10, 2010

苦主

我以前剛出黎做野儲8成錢,幾仟蚊人工儲$5000/mth,我諗現在d人連儲2-3k已鬼殺咁嘈。我以前幾個站既地鐵我都吾坐,行路番工放工架,食早餐$2波羅包加一杯清水。我一年都吾去戲院睇戲吾去玩樂,。妳和班80後90後有咩分別,乜都要政府幫,一出黎畢業就話又政府幫手置業,不知所謂。

-------------------------

我好細個就知咩叫以家為本的道理>>>>>>>> 哈哈哈, 笑倫死, 真龜你講得出!!! 後面無講果句係...我大左先知呢個唔係道理, 所以都係有得食就食

• skywalkerj 11:23am nov 10, 2010 苦主 replied at 2010-11-10 10:56 am

苦主-婚姻和工作吾同

工作妳可以轉工,我做左吾夠5年會計,人工加5x%,睇你個case根本無實質既支持,用第2個比喻啦,我5年己買左人生第1層樓啦

==========================

哈哈, 呢度係人都知你叻, 有物業, 還有 2 部車添

你地班怨婦還不快快 add 我 msn 等我 慰藉妳地!!!!

• 有得食就食 , 係唔係指有日過日才算

• jess replied at 2010-11-10 11:27 am

有得食就食 , 係唔係指有日過日才算

算啦..吾講啦已離題。大家喜歡點講就點講吧。

• wife replied at 2010-11-10 12:39 am

agree w missedcall

after married will lost many fds

really lonely too much

this i agree with you. but sometimes it is by choice

a friend got married 4 years ago. i was 伴郎. i have not heard from him after he was married. 4 whole years. sometimes you choose to lose your friends.

• skywalkerj 11:23am nov 10, 2010 苦主 replied at 2010-11-10 10:56 am

苦主-婚姻和工作吾同

工作妳可以轉工,我做左吾夠5年會計,人工加5x%,睇你個case根本無實質既支持,用第2個比喻啦,我5年己買左人生第1層樓啦。

===========================

有咩唔同?

當然婚姻理論上係神聖的, 係一種承諾, 工作唔係, 雖然講你都唔明, 你都係當一樣野

婚姻唔滿意, 性呀, 愛呀, 都唔妥, 同先前諗既, 講既都唔同,咪出去偷食囉

, 其實係有苦自己知架

工作上唔like, 無得加人工, 唔夠洗, 咪出去秘撈囉

個 logic 係一樣

• 其實個源頭係人根本就唔係天生一夫一妻既物種,只係受到制度約束

• 苦主 replied at 2010-11-10 11:40 am

苦主-婚姻和工作吾同

有咩唔同?

當然婚姻理論上係神聖的, 係一種承諾, 工作唔係, 雖然講你都唔明, 你都係當一樣野

婚姻唔滿意, 性呀, 愛呀, 都唔妥, 同先前諗既, 講既都唔同,咪出去偷食囉

, 其實係有苦自己知架

個 logic 係一樣

妳講個case係勤力可以慢慢向上爬,只要有好好的理財能力就自然有機會,一份工吾夠2份,2份吾夠做3份,又或者減少購物亦可以,但婚姻有好多事情努力吾代表有方法解決,就像黃日華+陳秀珠一樣。

樓主講既topic,我亦無完全反對或覺得樓主錯。只是當中現實係有另一類既問題吾係話離婚又或者傾談就可以解決到,只會製造更大既問題,所謂既家家有本難諗得經。好多謝妳給我保貴意見。完

• skywalkerj 11:56am nov 10, 2010 苦主 replied at 2010-11-10 11:40 am

苦主-婚姻和工作吾同

有咩唔同?

, 其實係有苦自己知架

個 logic 係一樣

妳講個case係勤力可以慢慢向上爬,只要有好好的理財能力就自然有機會,一份工吾夠2份,2份吾夠做3份,又或者減少購物亦可以,但婚姻有好多事情努力吾代表有方法解決,就像黃日華+陳秀珠一樣。

樓主講既topic,我亦無完全反對或覺得樓主錯。只是當中現實係有另一類既問題吾係話離婚又或者傾談就可以解決到,只會製造更大既問題,所謂既家家有本難諗得經。好多謝妳給我保貴意見。完

=================================================

工一份唔夠, 就搵二份

男心/女人一個唔夠, 就搵多個

婚姻因為有其他人唔明既原因唔可以離婚

工亦可能有 d 野令到唔可以轉工

所以情況咪一樣

你就響度插我話我應該係大洗

點解就會諒解自己因為太太唔肯做愛而去搵食?

好奇怪的 logic

...未完

• 哂氣啦

同呢 d 搵食男 skywalk 講他從來都唔識既道德? 哈哈

• 苦主 replied at 2010-11-10 12:05 pm

工一份唔夠, 就搵二份

所以情況咪一樣

好奇怪的 logic

...未完

首先我講聲對吾住,如妳覺得我係插妳或我有不敬之處我講多聲對不起!

工作只係為生活而番工,我諗無人為興趣而番工,不過我知有部分人既工作係興趣。

ML係男和女增加感情其中一種行為,亦係製造下一代一種途徑。

工作搵錢吾夠係真的可以搵多1-2份工搵錢,社會上亦有好多人係咁。

而婚姻<--ML吾夠吾代表可以搵多幾個情人。

如攞婚姻和工作去當比喻,我諗吾係咁合適,當中產生的感受完全無法對比。

工作可以好理性去分析,但愛情好多野無得去用理性分析。

但我同意妳講既係有問題吾代表可以係出去偷食的理由,我從來無講過話岩/錯。

• skywalkerj 12:45pm nov 10, 2010 苦主 replied at 2010-11-10 12:05 pm

工一份唔夠, 就搵二份

所以情況咪一樣

好奇怪的 logic

...未完

首先我講聲對吾住,如妳覺得我係插妳或我有不敬之處我講多聲對不起!

工作只係為生活而番工,我諗無人為興趣而番工,不過我知有部分人既工作係興趣。

ML係男和女增加感情其中一種行為,亦係製造下一代一種途徑。

工作搵錢吾夠係真的可以搵多1-2份工搵錢,社會上亦有好多人係咁。

而婚姻<--ML吾夠吾代表可以搵多幾個情人。

如攞婚姻和工作去當比喻,我諗吾係咁合適,當中產生的感受完全無法對比。

工作可以好理性去分析,但愛情好多野無得去用理性分析。

但我同意妳講既係有問題吾代表可以係出去偷食的理由,我從來無講過話岩/錯。

=========================================================

有幾唔同?

咪又係歪理

你就識企位, 識話無話岩, 無話錯

是否就係咁就可以正名你搵食既道理先?

點解係要將錯既野當岩既呢?

版主講一些岩既道理, 你地就不斷話他/她

說婚姻會有不同 case, 會有灰色地帶

你敢否認這樣係為你搵 sp/sl 而遮醜嗎?

• 苦主,

我覺得你說的有道理的, 版主說的都有佢道理

大家都有自己出路, 側重的重點會唔同..

而我係好反對因為利益,性,貪新忘舊而交sl

sp 我向來不接受, 感覺是遊戲, 而且好污穢

有sl係醜事, 在心理上我還是覺得的, 而且應該無可能被認同, 但會一日比一日普遍

離婚在舊時都係好醜的事, 好在今時今日大多數人都接納

• 其實幸福並不是天掉下來, 是要自己付出努力及愛才可得到.

首先選擇對象是很重要的. 如果婚前明知對方性格和品格不好但仍與他/她結婚, 婚後生活亦不會好得到那裡.

另外 commitment 亦是很重要, 如果我對對方有不忠的心, 佢係遲早會 feel 到的. 到時雙方關係自然會改變, 想幸福都難

最後就是要先付出愛, 很多的愛. 我對對方所做的,對方是會feel 到的. 除非佢根本就係搵食一族 (回應我第一個point), 否則一個decent 的伴侶就會以愛心回應 ...

當然, 以上的說話只有值得擁有幸福的人才會認同的. 其他的"理論"我亦不想浪費時間去辯駁.

願天下真正有心人都能有幸福美滿的婚姻 ...

• 傳統的人 replied at 2010-11-10 2:02 pm

其實幸福並不是天掉下來, 是要自己付出努力及愛才可得到.

首先選擇對象是很重要的. 如果婚前明知對方性格和品格不好但仍與他/她結婚, 婚後生活亦不會好得到那裡.

另外 commitment 亦是很重要, 如果我對對方有不忠的心, 佢係遲早會 feel 到的. 到時雙方關係自然會改變, 想幸福都難

最後就是要先付出愛, 很多的愛. 我對對方所做的,對方是會feel 到的. 除非佢根本就係搵食一族 (回應我第一個point), 否則一個decent 的伴侶就會以愛心回應 ...

當然, 以上的說話只有值得擁有幸福的人才會認同的. 其他的"理論"我亦不想浪費時間去辯駁.

願天下真正有心人都能有幸福美滿的婚姻 ...

如果婚前唔發覺, 婚後先知道, 咁點算呢?

例如婚前無sex, 因為尊重, 點知婚後都無, 咁係咪因為愛而一世好似守寡咁呢?

• 版主,

我是一個好重commitment的人, 說出口的是一定要做好..

沒有把握的我從不commitment (除左有一次係半被迫吧)

對你自己, 真心愛一個人係唔係一定會永久呢?

如果你另一伴有了sl, 離婚係唔係一定會做的事

• 你們腦裏除了sex還有什麼? 與街邊的狗公有什麼分別 ?

同你講都嘥氣

• 罪人 replied at 2010-11-10 2:11 pm

如果婚前唔發覺, 婚後先知道, 咁點算呢?

例如婚前無sex, 因為尊重, 點知婚後都無, 咁係咪因為愛而一世好似守寡咁呢?

如果你問我, 我會覺得係的, 係要一世都無, 慘唔慘人生經歷, 總好過脊骨有事唔郁得的人 (只要兩者有愛情)

但如果係無愛情就係兩個都有性需要, 我心都感覺係罪(兩公婆都係咁話)

• 傳統的人 replied at 2010-11-10 2:17 pm

你們腦裏除了sex還有什麼? 與街邊的狗公有什麼分別 ?

同你講都嘥氣

其實唔知你係唔係說我也是狗? 如果你唔會回應我你可以點我名我唔介意,

只係我有發言而你從沒有回應, 我才問你小小意見

若我說的是你不想看的, 都可以說明, 我也不會再在你這裡發言..

thanks

Log in to reply