打工真係好難頂

• 打工真係好難頂

日日堆積如山做不完的工作

樣樣都話urgent

再加上仲要比老板日日罵, 所有�炡ㄚY我錯哂

又要扮可憐扮死狗唔可以反駁

香港打工點解咁難頂

以前係外國做�炡ㄜ禶

• 個個都係咁上下

• 唔係呀, 我曾幾何時係咁, 但依家無喇

• easonfan replied @ 2009-10-06 1:10 pm

唔係呀, 我曾幾何時係咁, 但依家無喇

================

點解決?

• 我覺得, 因為以前無經驗, 所以係技能上什至係人事關係上都會因唔識處理而不知所措, 但係人大左, 接觸0既野多左, 知識多左, 好多問題都識得解決同埋積極面對

• 妳真做得好, 點會俾人鬧? 問下自己交左幾多貨出黎先啦

• 閑人 replied @ 2009-10-06 1:14 pm

妳真做得好, 點會俾人鬧? 問下自己交左幾多貨出黎先啦

===========

佢所有�炡�睇唔過眼的, 行過見到有雜物都會罵過不停, 再捉個同事出�謗

• 睇妳老細好唔好... 香港都會有好老細既.. 不過好似少d..

• 無理取鬧, 係老闆0既其中一個特點黎0既.

我有時都要接受, 不過我有睇唔過眼0既野, 我一定會同老闆反映

• easonfan replied @ 2009-10-06 1:13 pm

我覺得, 因為以前無經驗, 所以係技能上什至係人事關係上都會因唔識處理而不知所措, 但係人大左, 接觸0既野多左, 知識多左, 好多問題都識得解決同埋積極面對

================

點樣幾先可以提升技能至人事關係? 時間?

• 時間係其中一個因素, 另一樣野係經驗累積

借問聲你做邊行?

• 「工」字不出頭, 一出頭就入「土」為安~~

• bluebloodtiger replied @ 2009-10-06 1:21 pm

睇妳老細好唔好... 香港都會有好老細既.. 不過好似少d..

===========

我以前大部份都係跟男老細, 對我好好, 唔多理我其他��, 總知我交到功課就得

而家女老細 樣樣都要捉住�謠瞥elppppp

• 閑人 replied @ 2009-10-06 1:14 pm

妳真做得好, 點會俾人鬧? 問下自己交左幾多貨出黎先啦

=============================================================

我諗有 d 人係無論對方做得有幾好, 總會唔多鐘意 or 會有微言~~

• 打工仔, 除左經驗同技能之外, 執生, 都係好緊要.

• 哈哈哈哈~~~ 我明白你!!

我以前都係跟女上司做事, 女上司係比男上司麻煩

所以我都唔鐘意女上司, 男上司會好好多, 但係男上司未必細心, 好多野你要跟手跟得好足

• easonfan replied @ 2009-10-06 1:26 pm

哈哈哈哈~~~ 我明白你!!

我以前都係跟女上司做事, 女上司係比男上司麻煩

所以我都唔鐘意女上司, 男上司會好好多, 但係男上司未必細心, 好多野你要跟手跟得好足

============

真係好煩, 有次捉�鬻琤X去請我飲咖啡成個幾鐘, 呢樣個樣不停訓話, 問我好多�洀

• 我都唔鐘意跟女上司做事

我依家都係跟男老闆

• 你無辦法呀, 唯有執生啦

• 我唔識執生ga

login to reply

looks like your connection to she.com messageboard was lost, please wait while we try to reconnect.