平反六四!

• AO TAM replied @ 2009-06-04 2:36 pm

咁反摑骨架,大陸對我地咁好都要反,你搬去台灣吧啦

>>>>>有乜好,香港就黎变到大陸冇曬言淪,讀書,上網自由

• 其實平反咗又點呢??
    只不過係有人行出嚟講一句你地想聽嘅嘢,
    跟住出年六四又搞乜呢??
    唔通要求聯合國介入,開軍事法庭審呀??

• 邊有人答到你平反咗之後點丫
    佢地根本係盲目嗌口號

• 根本都唔需要問, 因為根本無可能平反得到.

中國根本唔會比你咁做.

• 上常平反多d仲好啦

• 其實我唔係想知可唔可以平反

我係想問家下嗌話要平反啲人,如果真係有人出嚟承認咗,咁又點呢??

係咪已經解決咗呢??

• 哈哈~~~ 我諗佢地0既意思係叫做"拎返個公道, 以祭亡魂"掛.

• 哈哈哈∼佢地0既意思係瓦解黨派,建立新中國,以香港再同英方簽租借條約一百年。以祭亡魂"掛.点止甘簡單呀

• "拎返個公道, 以祭亡魂"

到家下仲唔明白呢個世界係無百份百公道呢個道理??

正如生得靚女就多人溝一樣,邊有公道架,
    條仔承認咗唔溝你因為佢貪靚女所以唔刮你,咁又點呢?? 解決咗問題架嗱??

諗吓之後點行好過啦 !!!!

• 想知

乜你睇唔出年年去平反0既人係0的乜人居多架咩?

• 我要平反  四川大地震

我要個天俾番個公道中國人

• 想知 replied @ 2009-06-04 5:56 pm

其實平反咗又點呢??

平反左又點???

要有個正確的價值觀, 至少可以討論, 唔係唔講得ma, 中國自己又話日本改教科書, 又話唔認錯, 唔檢討唔好好教育下一代日本年青人.......

中國自己又點呢?? 重話自己係大國, 文明之國...

• 平反 replied @ 2009-06-04 6:29 pm

我要平反  四川大地震

我要個天俾番個公道中國人

-----------------------------------

之前唐山大地震都未平反,係都唐山先啦

我要平反唐山大地震

• 無題

問題就係呢度,如果現今當權者承認咗,只會帶出一連串更多訴求,甚至社會衝擊,
    但係對整體宏觀發展有乜幫助??

• 無題 replied @ 2009-06-04 6:30 pm

想知 replied @ 2009-06-04 5:56 pm

其實平反咗又點呢??

平反左又點???

要有個正確的價值觀, 至少可以討論, 唔係唔講得ma, 中國自己又話日本改教科書, 又話唔認錯, 唔檢討唔好好教育下一代日本年青人.......

乜全球整係得中國係咁?? 唔好唔記得仲有個美國, 難道你以為下下都用人權出黎做借口0既美利堅合眾國真係好人道嗎?

• 想知 replied @ 2009-06-04 6:48 pm

無題

問題就係呢度,如果現今當權者承認咗,只會帶出一連串更多訴求,甚至社會衝擊,

到時我相信會惹來十多億人口要平反.

• 想問大家,當年成吉思汗南征北伐,
    相信戰死沙場人數都唔少,
    點解無人為佢地平反?

• 有嘢想講 replied @ 2009-06-04 6:55 pm

想問大家,當年成吉思汗南征北伐,

點解無人為佢地平反?

我答你呢個問題: 因為0個陣時仲係君主統治, 所有野包括人民, 社會制度都係君主0既財產. 而最最最重要0既一點就係, 0個陣時唔興講人權.

呢個答案你0岩唔0岩聽?

• 我是作為一個母親的心情

如果平反六四後 = 赦了當年學生的罪

可以令在當天死去數千名學得已洗去動亂國家治安的罪名,還給他們一個公道!
    給數千名學生們的父母一點點安慰。
    也可以使現在在海外逃亡的民運人仕可以回國,可以重見他們20年沒見的親人。

• 可以令在當天死去數千名學得已洗去動亂國家治安的罪名,還給他們一個公道!

乜你認為真係可以咩???

唔好話我黑心, 我相信等到世界末日, 你所想0既事都唔會實現得到.

• 咁家下睇番轉頭點解又無人出聲?
    唔通打人打贏咗就係啱?

• 有嘢想講 replied @ 2009-06-04 7:00 pm

咁家下睇番轉頭點解又無人出聲?

唔通打人打贏咗就係啱?

其實係可以0既, 只要有人做就得, 我建議你嘗試去信比長毛同埋李柱銘.

• 乜你認為真係可以咩??? <<<<一定很困難,但為了一個堅持,一定有人會繼續下去....
    你所想0既事都唔會實現得到<<<<<總會有呢一日,不過政治學家分折係10多年後既事...

• 有嘢想講 replied @ 2009-06-04 6:55 pm

點解無人為佢地平反?

人係要進步吧.... 軍人係唔應該殺一般平民.. 點解屠城, 南京大屠殺呢d係罪行就係咁解...

想知 replied @ 2009-06-04 6:48 pm

無題

你基本價值觀巳有問題了, 做錯事就要認同改, 這是負責任的表現, 同時亦都是改進的原動力...

平反左又點???

乜全球整係得中國係咁?? 唔好唔記得仲有個美國, 難道你以為下下都用人權出黎做借口0既美利堅合眾國真係好人道嗎?

我似乎唔係講人道問題...

• +ggg replied @ 2009-06-04 7:08 pm

乜你認為真係可以咩??? <<<<一定很困難,但為了一個堅持,一定有人會繼續下去....

你所想0既事都唔會實現得到<<<<<總會有呢一日,不過政治學家分折係10多年後既事...

呀師奶, 你究竟知唔知道, 呢件事所帶黎0既後果會係咩?

我睇你都係唔知架喇, 你只係一個住係NEW YORK CITY而又經常睇八掛雜誌0既師奶.

• 無題 replied @ 2009-06-04 7:12 pm

有嘢想講 replied @ 2009-06-04 6:55 pm

點解無人為佢地平反?

人係要進步吧.... 軍人係唔應該殺一般平民.. 點解屠城, 南京大屠殺呢d係罪行就係咁解...

想知 replied @ 2009-06-04 6:48 pm

無題

你基本價值觀巳有問題了, 做錯事就要認同改, 這是負責任的表現, 同時亦都是改進的原動力...

平反左又點???

我似乎唔係講人道問題...

咁請問平反六四0既目的又係咩呢??? 想帶出0的咩呢???? 反對中國浪費彈葯???? 反對中國胡亂浪費坦克車?????

• 今晚同我去九龍塘開房la.

who is interested?

• 咁請問平反六四0既目的又係咩呢??? 想帶出0的咩呢???? 反對中國浪費彈葯???? 反對中國胡亂浪費坦克車?????

我其實巳答了你.....

• 司徒華﹕13年後六四或會平反

上月訪問北美,在波士頓哈佛 大學的講座中,一位聽眾問我﹕「什麼時候,才會平反六四 ?」我答﹕「或會在13年後的2022年。」

傳媒曾報道過我上述的話,但語焉不詳。其後,又有記者查詢,但都寫得不清不楚。現在,只好自己來再說一遍,以作交代。

政治變革,有兩種模式﹕由上而下,或由下而上。由上而下的變革,付出代價較小,而且較順利,成功的機會也較大,變革後大多能保持社會的穩定。由下而上的變革,不但付出的代價較大,而且較多波折,成功的機會也較小,變革後社會往往出現動盪。最好的變革是,由上而下,又有由下而上的配合。

「平反六四」,我認為是中國政治變革的開始,是走向民主的第一步。我希望,這變革的第一步,是由上而下,又有由下而上的配合的。

胡溫的任期,到2012年便屆滿。中共的最高領導層的接替,從來都是由權威最高的元老欽點的。華國鋒由毛澤東 來欽點,只不過他低能,被汪東興、葉劍英、胡耀邦等逼了下台。繼而復出的鄧小平 ,欽點了胡耀邦和趙紫陽;再後,把胡趙廢了,又欽點了江澤民 。他不但欽點了江澤民,還欽點了隔代的胡錦濤 和溫家寶 。到了2012年,胡溫都要卸任,環顧目前中共,再沒有像毛澤東或鄧小平,這樣具權威可欽點最高領導層的人物了。到那時候,胡溫也未具有這樣的權力和威望,這樣,內部的權力鬥爭必定會激化。

2022年 接替胡溫的也要卸任

但這激化的內部權力鬥爭,由於當前金權結合的既得利益集團的分贓和妥協,還不至於出現表面化的衝突和分裂。權力的轉移,還是能夠保持相對的穩定,不會出現動盪的。

到了2022年,接替胡溫的最高領導層,也要卸任了。那時更沒有能夠欽點再下一代最高領導層的人物,內部的權力鬥爭,必定會比2012年更為激烈。在這權力鬥爭中,或會有一方,利用「平反六四」,來打擊對手,提高自己的聲望。這一方,大多是手上沒有鎮壓六四的血漬的。

目前的維權事件、資訊網絡、宗教活動、環保醒覺等等,日益發展,正積聚着民間的公民力量。這些民間公民力量的發展,不但無法遏止,而且遍地開花,無處不在。13年後的2022年,這一股在中國大陸的力量,將會更為壯大,同時也有政治變革和「平反六四」的訴求。這一股力量由下而上,將會配合權力鬥爭的一方,響應政治變革和「平反六四」。

我不是算命先生,不能把時間算得那麼準,只是提出一個可能性而已。

1917年,俄羅斯 爆發10月革命,建立了蘇共的政權;1990年,戈爾 巴喬夫和葉利欽 ,把蘇聯瓦解了,結束了一黨專政,歷時共73年。1949年,中共奪得政權,到2022年,也剛巧是73年。希望73這個數字,成為歷史的巧合。

13年不算短,也不算長。但即使平反了六四,建設民主中國,恐還要走一段頗為漫長、崎嶇、曲折、艱苦的道路。

• some posted are very right, USA is not any better than china.

i remember I saw few 60+ when GB go for the war, some actress singers saying disagreed his order, and end up the singers got no more singing live show for whole year, and even the got point out who is the spy which her husband also disagree the war....

when i hear US always using 人道........ really, i am not interested to their bull shxt anymore.

• 歷史不能遺忘...至於平反..其實都過左咁多年..中國政府要還就一早還...

• 犬儒 replied @ 2009-06-04 4:14 pm

• 算吧啦

你就真係應該"算吧啦",只係一個唔知住響地球既邊一弗,淨係識得上she吠既廢物。你都係:算吧啦!!!

• 還天安門母親一個公道

對呀。 至少讓她們可以拜祭死去的子女吧。。

• 十蔔

• shegal replied @ 2009-06-04 7:15 pm

今晚同我去九龍塘開房la.

who is interested?

where to meet? how to contact?

• (明報) replied @ 2009-06-04 7:32 pm

must be no way beyond 4-2-2024

• 其實平反咗又點呢??

by 想知 - 06/04/09 17:56

----------------------

咁中國憑咩鬧日本否認南京大屠殺? 人地認左又點?

by 算吧啦 - 06/04/09 18:52

-------------------------

只要知道一個事實, 就會明白美國同中國既人道差距:

中國係目前向世界輸出最多非法移民既國家, 而美國就係目前最多移民前往既國家.

夠未?

乜你認為真係可以咩???

唔好話我黑心, 我相信等到世界末日, 你所想0既事都唔會實現得到.

-------------------------

冇所謂, 咁香港人, 中國人就繼續悼念六四, 繼續抗爭, 直到實現得到為止. 中國唔俾人民實現, 亦唔使旨意人民會放棄抗爭.

• 《沉默串謀者》──默不作聲,也會助紂為虐

週一, 2008-06-09 21:10 — 小狼

向大家推界一本新書:伊唯塔.傑魯巴維(Eviatar Zerubavel)的著作《沉默串謀者──真相,為何隱藏在眾目睽睽之下?》。博客來書籍館上,有這本書的內容簡介、推薦序、目錄與部份內文。

熟悉小狼的朋友,也知道在下是個難以容忍歪理四佈的人,對於反智歪理,在下無法默不作聲,視若無睹。因為我很小的時候,就已學會了:默不作聲,不等於你真的與那邪惡的事無關。在選擇默不作聲的一刻,你已成為了邪惡的幫兇。你不去嘗試阻止邪惡,邪惡就只會繼續發生或持續下去。

我猜想有人必定會反駁:是否你不沉默,那件邪惡的事就一定會被阻止嗎?會從此徹底消失嗎?若阻止不了,那又何必出聲,作無謂犧牲?

我的回答是:如果我們要某件事「一定」成功、「徹底」成功,才去做的話,那麼,人類許多事情都,根本就不用再做。邪惡也只會永遠地持續,沒有改變的希望。

誠然,我們確實要做得明智,選擇一些較好的方法去做,令一件事盡量做得有效果,使它的成效更大。但卻不等於要確保我們的行動「一定」成功,或者「徹底」成功,才能被視為有效果,才值得我們去做。

只要我做出了聲、做了某些東西,能夠令多些人明白那是邪惡的事,不加入邪惡的行列;或者把「它是邪惡的」的訊息傳給多一個人,那麼這個結果,雖然不徹底,但已是有效果。

只要我們做出了聲、做了某些東西,能夠增加令多些人明白那是邪惡的事,從而決定與邪惡為敵,站在道理那方的機會,那麼這個結果,雖然說不上一定,但也非無作用。

如果我們真的因為它只是「可能」有效,或者效用並「不完滿」,就自願放棄,那麼大家只會眼巴巴看着邪惡的擴張或持續。到頭來,受害的只會是自己。

我且給大家舉出兩件耳熟能詳的例子。

一:孫中山先生推翻滿清的革命。如果他們計較於革命不「一定」成功,也未必能「徹底」有效,就不行動,於是中國繼續遭受着清朝的腐敗統治,以及列強的肆意侵掠,大概早就已可能已滅亡。

二:一段關於納粹逼害的名言:「當納粹份子逼害共產黨員時,我默不出聲,因為我不是共產黨員;當納粹份子逼害基督徒時,我默不作聲,因為我不是基督徒;當納粹份子逼害猶太人時,我默不作聲,因為我不是猶太人;當納粹份子的屠刀對準我時,已沒有人出聲,因為他們全被殺光了。」

選擇對邪惡默不作聲的人,不但成了邪惡的幫兇,也害了自己;如果他還逼迫其他正在發聲的人,要別人跟他一起默不作聲,那麼他更等於成為了邪惡軍團的士卒──即使他自己應為,他沒有把靈魂賣給邪惡,但他的實際行動,卻與真心效忠邪惡的士卒無異。《沉默串謀者》�堙A有一些相關的例子,各位可以細讀。

我接納每個人眼中的有道理並不相同;我體諒每個人都有害怕的心理,包括我;我明白大家也有不同的選擇,包括時機;我歡迎大家給我建議,怎樣可以使發出的聲音或進行的行動來得更有效。但逼迫我一起默不作聲的話,我死也不能妥協。

對不公義的事出聲,不但是一個選擇、是一種權利,更是享受或希望擁有更美好世界的人們,必須身體力行的義務。如果大家都默不作聲,未來必然是悲觀的;只要大家都能一起出聲,聚沙成塔,那麼誰會不對未來樂觀?

如果放棄的話,就什麼都沒有了;如果什麼都不做,就永遠都只會是這個樣子。就算事情再少,就算前進的步伐再少,因着人們這個群體社會�堙A我們與其他人的羈絆,也因着此時與未來的連繫,蝴蝶拍了一下翅膀,結果就與牠不拍翅膀,完全不同。

• 今年六四15萬人....

我在等緊聽今晚這個數字....thanks !

• 美國與中國的人道差距, 艱深的理論我不講了, 我只要道出以下事實:

美國從未發生像中國的文革

美國從未用坦克, 殺害和平抗議的同胞

中國係目前向世界輸出最多非法移民既國家, 而美國就係目前最多移民前往既國家

• 我真心支持 "平反六四"

• 車!平反六四吾易開x

• 20年前我聽到這件事的一刻.......至今還歷歷在目,一點也不能退減
    我所收藏當年的錄影帶和後期所購買的詳盡DVD還好好的保存,我要提醒自己這是對人民一個極大的恥辱
    我希望在我有生之年可以看到六四得已平反...!!!

• 題外話:

在NY..6年前認識了一位在上海過來的21歲女大學生,她是過來供讀碩士的,原來她從未聽聞六四的慘況,她現在當然從互聯網清楚了
    她現在已經正式居留在NY, 也進入了一間政府高中教書...

• +ggg~~~i love you

msn:[email protected]

• alias:算吧啦真係應該"算吧啦" replied @ 2009-06-04 8:51 pm

算吧啦

你就真係應該"算吧啦",只係一個唔知住響地球既邊一弗,淨係識得上she吠既廢物。你都係:算吧啦!!!

e~~~~~???? 唔通你就係+ggg個好朋友 / 分身... 酒心朱古力??????

• Hong Kong is going down, Shanghai is going up!

up佢條毛,呢幾日youtube,facebook乜Q都blockx曬,資訊咁唔流通可以取代香港,發夢啦!

• 呢度都有咁多低賤既口腔期動物,爭取咩民主自由平反六四都係多七餘,最緊要揾多d錢塞爆個口同肚之後拉督舒暢既屎好過.

Log in to reply