好唔開心,我就快比屋企人趕出黎自己住啦,爸爸媽媽又離左婚唔會接我一齊住,女仔租套房有乜野要注意...?唔該指點一下...

• rachel

我而家住緊套房

都ok架

我都係尖沙嘴番工

我就住土瓜灣(13街)

因爲真係好平

落樓下就有5c去尖沙嘴

每個月車費都只係300蚊

如果紅墈同尖沙嘴套房會比起土瓜灣貴好多

我問過尖沙嘴都要3000蚊

3000蚊向元朗已經可以租到500尺屋

我都係覺得唔抵,

因爲土瓜灣番工車錢又唔係貴,

車程要半小時。

我呢道屋租1600蚊包水(150尺房)

有自己洗手間同廚房,

我住呢間仲要係2面窗(不過一面係對住人地個窗,一面先對街)

同埋我覺得土瓜灣交通好方便

我覺得治安無問題

都係好街坊feel

13街呢到就全部都係舊樓

如果你唔怕舊同要行樓梯

我覺得真係幾好

• 我諗都要大概預番咁多錢啦... :(.

by Rachel - 10/30/06 00:20

你要預埋搬時多唔多野搬入新居,

因搵人搬都要錢,

如果是舊樓,

工人會加錢(因無電梯),

可以的話,

問人同事有無菲傭可以幫手(需然係違法),

但對你是一個女仔來說是安全啲,

如傢俱多,

亦可問下啲菲傭有無其他fd係男菲傭幫手,

咁樣起碼唔會俾搬運公司斬到你一頸血

• YY
    幾好喎.....咁小動物(蟲)問題嚴唔嚴重?
    十三街係那??

• hi yy,

幾年前我都睇過13街,

都睇中一個,

後來再睇現時住這個就喜歡這間,

因無13街咁多車房

不過,

土瓜灣同紅磡真係幾方便

• TYPOS. 十三街係指邊度? 街名?

• 同埋唔知係環境定咩

我係7月夏天時搬入黎

我8月時候夜晚都唔洗開冷氣訓覺

呢到係好涼

唔知點解

不過順帶一提

住套房係同其他幾戶share一個單位

所以電費會計得貴d

因爲電燈公司係計每一個單位的電費

越用得多就計得越貴

例如頭唔知幾多度電計$0.8,超過某個數就$1.2一度電,再超過某個度數就$1.4一度電

甘套房係4-5戶人share一個單位

用電一定好多

所以業主會收得貴d,

例如我呢到就收$1.2一度電

• 十三街係指邊度? 街名?

by friend - 10/30/06 00:28

近欣榮花園

• to yy:

$1600 真係好抵呀

但係會唔會包埋冷氣機架?

聽你地咁講

我諗土瓜灣都幾理想

如果尖咀唔雜既話

$3000我都會接受既

因為想連車費同時間都慳番

因為我成日都要OT到好夜

• by yy - 10/30/06 00:29

個業主呃你,

電費不是這樣計,

大約0.9 一度電,

你快啲問佢攞番以前的電費單計數,

要佢退番俾你

• 個人經驗
    唔記得左你而家住果個套房係邊區?

• $1600 真係好抵呀

但係會唔會包埋冷氣機架?

by Rachel - 10/30/06 00:31

唔包冷氣機無人會租,

所以業主一定包,

視乎架機有無壞,

所以你睇啱個單位時一定要試下部機

• 唔記得左你而家住果個套房係邊區?

by friend - 10/30/06 00:31

我唔會隨便話俾人(特別係男人)知我一個人住o架,

驚蝕底 ^_^

• 個人經驗
    下。。。你係男定女?

• 你要預埋搬時多唔多野搬入新居,

因搵人搬都要錢,

如果是舊樓,

工人會加錢(因無電梯),

可以的話,

問人同事有無菲傭可以幫手(需然係違法),

但對你是一個女仔來說是安全�E,

如傢俱多,

亦可問下�E菲傭有無其他fd係男菲傭幫手,

咁樣起碼唔會俾搬運公司斬到你一頸血

by 個人經驗 - 10/30/06 00:25

真係唔該呀你好細心!

你個提議都幾好喎

我依方面都有打聽過

知道有一間搬屋公司係唔錯

因為係教會既人開

同事都讚幾好呀

而且有免費到戶報價

• to yy:

咁你依家電費幾多錢到呢?

• 下。。。你係男定女?

by friend - 10/30/06 00:36

你認為呢?

• 紅磡有d唐樓套房, 1800都見過, 有lift 都係二千多, 要小心睇附近環境, 都有機會揾到不錯的. 睇咗環境先搵附近地產, 祝你好運.

• 個人經驗
    應該係男?

• to yy:

依個網頁可以比你參考下

應該對你有用架 good luck

http://hk.knowledge.yahoo.com/

question/?qid=

• 紅磡有d唐樓套房, 1800都見過, 有lift 都係二千多, 要小心睇附近環境, 都有機會�悄鴗ˋ貜�. 睇�W環境先搵附近地產, 祝你好運.

by kali - 10/30/06 00:40

wa...thank you

估唔到有咁平既房租

我仲以為始終係越貴越好

• 13街其實係一排全部舊樓的街

係咪真係有13條我都唔知

我稔起碼都有10條8條

所以好多舊樓套房都呢到搵得倒

個人經驗:

無架啦

我租時agree左$1.2一度電

而且我覺得都合理

電燈公司頭唔知幾多度電好似係$0.8

5戶人一齊用電,好容易過quota

甘我覺得如果收我地$0.9就好似太少

同埋我覺得下面d車房對我完全無影響

我放假日頭向屋企都唔覺得車房會特別嘈

Rachel

thank you

不過我呢到包水費wor

• 首400度(0.86),

跟住600度(0.932)

之後的(不知都多少度) 是 (0.996)

我睇番上期張電費單

• 咁其實有無D商住兩用既單位租架?

• haha...sorry yy

證明我真係好眼訓啦

今晚好彩有你地陪我傾下

感覺冇咁無助

特別多謝個人經驗

下次再傾過啦

• 拒因爲甘多戶人一齊用

等如如果開冷氣

一晚就成5部冷氣,燈,電腦等等一齊開

保守估計都等如一般家庭2-3倍電的用量

所以一定會計大左

所以電費應該唔止用到第三級,

拒寧願賺你錢好過自己比啦

同埋我都已經agree左

都算啦

我每日大約開4小時冷氣(不定)

今個月電費就大約$250

我覺得都唔算太貴o既

• 咁其實有無D商住兩用既單位租架?

by friend - 10/30/06 00:54

尖沙咀好多,

大多數是3樓以下商用,

樓上是住宅

• 交每月$250算好平啦,

我每兩個月俾一次(夏天大約$1000, 冬天大約$700)

• 哇 你識咁多野架....thx VERY MUCH
    咁果個D本身係咪住宅大?來? 知吾知大約幾錢租到?

• 哇 你識咁多野架....thx VERY MUCH
    咁果個D本身係咪住宅building來? 知吾知大約幾錢租到?

• .

• 度度唔同價錢,

要視乎面積,

你可參考加連威老道同厚福街,

這兩條街好多都係商住兩用

• 個人經驗

你開冷氣開得好行呀????

夏天電費甘貴o既???

我之前同bf住

兩丁友住400尺

夜晚開足冷氣,

用電熱水爐,

都係1000蚊以内

你一個人住都甘貴!!

• 同埋如租尖沙咀,

最好唔好搵大行,

搵地膽地產仲多盤同仲平,

大行係該區開舖大多是想做毫宅生意,

對租盤無乜心機跟

• 其實我打算下次如果要搬都係選擇番土瓜灣

不過比較想搬去譚公道

比較近買野(超市,街市,食野)

唔知個人經驗你覺得土瓜灣仲有邊到好呢

譚公道ok唔ok呢?

• by yy - 10/30/06 01:10

我勁多電器

電腦又長期開,

一部電腦開全日等如開一次洗衣機

• 譚公道都可以接受,

但落山道就要唸唸,

因好多一樓一,

浙江街益豐大廈就千祁唔好揀,

勁雜

• 係咩?

多一樓一丫?

我就唔會考慮啦

我就覺得譚公道好緊超市,街市,食野,

洗衫鋪,投注站,銀行,

而且呢條街更加交通方便,

更加多車搭去不同地方

所以好似幾好甘

比13街貴d但又平過紅墈wor

• 但近街市會好鬼嘈,

高啲無咁應聲,

但高啲日日行樓梯又好金

• 但日後有地鐵都近傲翔灣唔近譚公道嗰邊

• 哈哈

我個人好奇怪

唔住得太靜的地方

之前住元朗村屋太靜,會好驚

而家住土瓜灣多車聲就好好多

不過都未試過多人聲會係點添

我而家呢到都7樓

難唔到我

不過搬屋可能會好貴就真

• 咩原來遲d會有地鐵咩???

• 撞鬼囉, ^_^

竟然有人鍾意多聲,

我樓下久不久有車停低塞住後面就不停响安,

我真係好想大聲叫落去"咪嘈呀"

• 係呀, 有地鐵呀,

我都係睇報紙知,

不過唔出奇,

成個傲翔灣係度,

有地鐵係遲早的事,

不過唔知個站開近邊條街

• 哈哈

係丫

我唔喜歡太過靜的地方

當然都唔係喜歡太嘈拉

如果隔離屋裝修我都會好孟啦~

我摟下果到多巴士不過好少會塞車而響安

所以都係車聲姐

如果有地鐵就慘囉

呢區實加租

我要訓拉

明晚再講啦

再見

• goodnight yy

• rachel,

網上d 地產網同埋街果d 地產鋪貼出黎d 紙都好多係假盤黎架, 要行入去問佢地而家手頭上有咩盤呀~ 門口寫果d 通常好平, 但入到去問都唔會咁平架!

祝你好運!!

• 看了以上的post, 我真係好佩服一個女仔住套房的女孩子, 因為現在或日後都唔可以保證嗰間屋 / 樓有d 咩人出入, 萬事小心喇!

• .

• Suite / Room / Mini Flat for Rent

開放式 約260尺 (有廁所) 冇煮食 + 不可養寵物

西營盤正街近 Island Pacific Hotel 港島太平洋酒店

(往上環 8mins, 中環 13mins, 機場 30mins)

樓下交通方便, 有巴士站, 電車站, 便利店,超市, 快餐店等!!

10年樓齡,管理完善

簡單裝修

Any queries, email to [email protected]

Log in to reply