好唔開心,我就快比屋企人趕出黎自己住啦,爸爸媽媽又離左婚唔會接我一齊住,女仔租套房有乜野要注意...?唔該指點一下...

• 佐敦都有好多平房租的,可以行下果區架細間地產問下,順便睇埋環境

• 你去http://www.suite.com.hk/, 然後選擇揾盤, 入面有個何文田尊貴套房, 就有資料.
    <br>
    <br>我覺得果度好在遠離mongkok的雜, 但去mongkok市中心又方便.
    <br>
    <br>

• 土瓜灣紅磡交通好便,
    <br>去尖沙咀乘小巴7號(尖東),
    <br>去佐敦乘小巴26號,
    <br>去旺角乘紅色小巴,
    <br>去荃灣搭亡命小巴25分鐘就到,
    <br>過海都好快,
    <br>15-20分鐘就去到銅鑼灣,
    <br>勁方便

• 我住過jordan, 坦白講, 夜晚真係雜, 唔適合單身乖乖女. 我果陣唔敢去夜街.

• 如你一個人住,
    <br>預算水費一季要百多元
    <br>
    <br>
    <br>by 個人經驗 - 10/29/06 23:04
    <br>
    <br>ha?0甘貴, 唔係一個人住十幾蚊半年ja 咩
    <br>
    <br>by fish - 10/29/06 23:19
    <br>
    <br>因為舊樓一開二單位的廁所大多數用淡水嘛
    <br>

• 佐敦近我番工少少都好喎!
    <br>不過唔知會唔會好雜
    <br>

• 我住過jordan, 坦白講, 夜晚真係雜, 唔適合單身乖乖女. 我果陣唔敢去夜街.
    <br>
    <br>by de - 10/29/06 23:22
    <br>
    <br>我都住過佐敦單楝式的私人樓,
    <br>該處真的幾雜
    <br>

• 佐敦近我番工少少都好喎!
    <br>不過唔知會唔會好雜
    <br>
    <br>
    <br>by Rachel - 10/29/06 23:23
    <br>
    <br>佐敦係有3k,
    <br>但附近好多一樓一及好殘,
    <br>你敢唔敢住?
    <br>

• 我係mong mok 番工, 0甘住邊度好d ar?

• 土瓜灣紅磡交通好便,
    <br>去尖沙咀乘小巴7號(尖東),
    <br>去佐敦乘小巴26號,
    <br>去旺角乘紅色小巴,
    <br>去荃灣搭亡命小巴25分鐘就到,
    <br>過海都好快,
    <br>15-20分鐘就去到銅鑼灣,
    <br>勁方便
    <br>
    <br>by 個人經驗 - 10/29/06 23:21
    <br>
    <br>之前都有聽過土瓜灣好
    <br>聽完你咁講
    <br>好似真係唔錯喎!
    <br>而且我見土瓜灣好似有好多套房出租架!
    <br>
    <br>你點解咁早就自己搬出黎住既?怕唔怕講呢?

• thx rachel<br><br>個人經驗<br>咁如果我係男仔要注意D乜?<br>係咪唔好得罪D 鳳姐?<br>租套房洗唔洗工作証明?

• 我都住過佐敦單楝式的私人樓,
    <br>該處真的幾雜
    <br>
    <br>
    <br>by 個人經驗
    <br>
    <br>你住左幾耐? 我住左年半頂唔順lu. 我果邊近austin road, 已經唔係咁雜. 但附近多餐廳, 衛生好差, 成日有小強同老鼠, 鹽蛇, 夏天真係嚇餐死!!

• 係喎....係咪D套房通常好多小強同老鼠, 鹽蛇? 都幾麻煩.....最驚呢D

• 最重要係上鹹網睇下啲一樓一地址會唔會係你睇緊樓嗰啲,
    <br>因啲地產經紀為咗做生意會唔講俾你聽o架
    <br>http://www.man161.com/

• 咁如果我係男仔要注意D乜?
    <br>係咪唔好得罪D 鳳姐?
    <br>租套房洗唔洗工作証明?
    <br>
    <br>by friend - 10/29/06 23:31
    <br>
    <br>
    <br>你驚俾人強呀?
    <br>唔使驚喎,
    <br>最多俾人老笠,
    <br>記住租間屋時間房要大啲,
    <br>可以放張雙人床,
    <br>預你女友日後與你同居
    <br>

• 係喎....係咪D套房通常好多小強同老鼠, 鹽蛇? 都幾麻煩.....最驚呢D
    <br>
    <br>by friend
    <br>
    <br>唔係套房特別多, 係我住果度附近多餐廳!
    <br>
    <br>你係男都驚???

• 最重要係上鹹網睇下�E一樓一地址會唔會係你睇緊樓�M�E,
    <br>因�E地產經紀為�W做生意會唔講俾你聽o架
    <br>http://www.man161.com/
    <br>
    <br>by 個人經驗 - 10/29/06 23:35
    <br>
    <br>
    <br>haha...
    <br>原來依種網都好有用喎!
    <br>唔該曬你呀
    <br>

• 應該係man169.com,
    <br>鹹網唔多記得網址,
    <br>哩樣你要問下啲鹹濕仔至知

<br>
    <br>
    <br>唔係套房特別多, 係我住果度附近多餐廳!
    <br>
    <br>你係男都驚???
    <br>
    <br>by de - 10/29/06 23:38
    <br>
    <br>我最怕小強...
    <br>見到就會全身唔敢郁..
    <br>一般套房係咪真係唔會有架?
    <br>
    <br>另外收信件會唔會好麻煩?

• 另外收信件會唔會好麻煩?
    <br>
    <br>by Rachel - 10/29/06 23:41
    <br>
    <br>收信唔麻煩,
    <br>你同隔離套房share一個信箱

• thx 個人經驗<br><br>de<br>男仔驚呢D野唔出奇. 我有D朋友都怕呢D<br>訓訓下有隻小強/鹽蛇爬過來咪話唔驚<br>

• rachael 想安全可以用PO box <br>不過就煩D囉

• de
    <br>男仔驚呢D野唔出奇. 我有D朋友都怕呢D
    <br>訓訓下有隻小強/鹽蛇爬過來咪話唔驚
    <br>
    <br>
    <br>by friend - 10/29/06 23:47
    <br>
    <br>做好個人及家居衛生就唔會有
    <br>

• 我尋日租左個淘大花園的套房, 3.2 k...
    <br>依家比左訂, 又有d 十五十六, 你睇下你有無興趣la...
    <br>果度ok, 無一樓一, 有lift, 有24 小時保安。

• to個人經驗
    <br>
    <br>多謝你呀你既經驗真係好實用
    <br>本來我今日真係好唔開心好驚架
    <br>喊左出黎添
    <br>
    <br>不過依家總算安心0的啦
    <br>
    <br>你有冇msn之類可以聯絡你呢?

• <br>
    <br>淘大花園套房?
    <br>即係一個單位�堶扈略H地一間房要同包租公(婆)一間屋?
    <br>管理費幾多?
    <br>

• 我住過公屋 而家住套房
    <br>在大埔
    <br>個人覺得而家住套房 仲靚0的
    <br>呢度既人都幾自律
    <br>
    <br>大埔套房好多都係 2000蚊
    <br>
    <br>仲有網上睇倒既盤 雖然多
    <br>但搵樓 落區睇 就最好
    <br>

• rachael 想安全可以用PO box
    <br>不過就煩D囉
    <br>
    <br>by friend - 10/29/06 23:48
    <br>
    <br>PO Box 好似唔易申請架
    <br>好似要等有位先得
    <br>你有冇用開呢?可唔可以偷偷放d重要文件入去當保險箱?

• to個人經驗
    <br>
    <br>多謝你呀你既經驗真係好實用
    <br>本來我今日真係好唔開心好驚架
    <br>喊左出黎添
    <br>
    <br>不過依家總算安心0的啦
    <br>
    <br>你有冇msn之類可以聯絡你呢?
    <br>
    <br>by Rachel - 10/29/06 23:51
    <br>
    <br>將心比己,
    <br>日後有人開這些topic,
    <br>到妳又有這些經驗就要幫下人
    <br>

• 我尋日租左個淘大花園的套房, 3.2 k...
    <br>依家比左訂, 又有d 十五十六, 你睇下你有無興趣la...
    <br>果度ok, 無一樓一, 有lift, 有24 小時保安。
    <br>
    <br>by Ann - 10/29/06 23:50
    <br>
    <br>Ann 點解你唔想租既?

• 將心比己,
    <br>日後有人開這些topic,
    <br>到妳又有這些經驗就要幫下人
    <br>
    <br>
    <br>by 個人經驗 - 10/29/06 23:55
    <br>
    <br>我知道...希望到時我已經習慣曬自己生活啦

• 我落左訂, 只是我是先斬後奏, 未問過家人gar..........我的家好迫, 好想走出來, 但依家又覺得自己太快落左訂..
    <br>不如你比個msn 我, 我可以同你詳談我的情況。

• 淘大花園套房?
    <br>即係一個單位�堶扈略H地一間房要同包租公(婆)一間屋?
    <br>管理費幾多?
    <br>
    <br>
    <br>by 吓 - 10/29/06 23:53
    <br>
    <br>不如阿ann 係度講下啦, 你睇啱唔又想要唔代表要人幫你要咗佢o麻, 況且版主想搵2.5k-3k, 而家你同人簽約3.2k wo

• 依家又覺得自己太快落左訂.. <--------落訂可以撻訂, 無理由要人幫你啃

• sorry Ann
    <br>但係我覺得3.2已經過左我budget
    <br>而且我真係想盡可能陪多d婆婆
    <br>依家先了解多0的
    <br>等到舅父真係逼我走時就唔會咁手忙腳亂
    <br>

• RACHEL<br><br>睇下你申請邊度既郵局啦, 我本身用緊沙田中央郵局果個PO box, 申請左好快就有.<br><br>個郵箱前面一定要有key先開到, ?箱?面後邊係有個洞比郵差派野比你. 唔係密封既.<br>當然普通人只能從前面用key開郵箱, 後面只由職員先入到去. 所以, 應該好安全既. <br>除非職員?信箱後面個洞偷你野啦 <br>

• Ann 不如你試下同個業主傾傾?
    <br>睇下可唔可以比番一半啦?

• RACHEL<br><br>睇下你申請邊度既郵局啦, 我本身用緊沙田中央郵局果個PO box, 申請左好快就有.<br><br>個郵箱前面一定要有key先開到, 在箱入面後邊係有個洞比郵差派野比你. 唔係密封既.<br>當然普通人只能從前面用key開郵箱, 後面只由職員先入到去. 所以, 應該好安全既. <br>除非職員?信箱後面個洞偷你野啦 <br>

• 做好個人及家居衛生就唔會有
    <br>
    <br>
    <br>by 個人經驗
    <br>
    <br>我日日清潔架. d小動物響外面爬入屋, 搞到我唔敢開窗呀

• 我of course 可以撻訂la, 我自己都睇左好多間套房, 一d 就好殘, or 無保安, 睇左咁耐都是依個盤比較好,所以先問下rachel, 我都是單身女仔一個, 好明白想要d 安全d 的。
    <br>
    <br>個盤都是套房, 獨立bathroom,包差向同管理費..

• de<br>用防蚊網會唔會防到d小動物爬入來?<br><br>

• 唔該你friend
    <br>
    <br>我之前就係想去沙田申請個PO box
    <br>佢話要等半年至一年
    <br>所以我就放棄左
    <br>
    <br>覺得住套房好似唔係咁安全
    <br>所以想要個地方放重要野
    <br>銀行保險箱又怕太貴
    <br>
    <br>唔知租套房後可唔可以換曬d鎖...?

• rachel,
    <br>
    <br>3k 以下我都睇過d, 都是mk 同佐敦的, 不過環境就一般, 你去睇時要小心d, 同你要預大約10000, 一個月上期, 1-2 個月按金, 同你要申請上網, 同買d 家私.....

• 我日日清潔架. d小動物響外面爬入屋, 搞到我唔敢開窗呀
    <br>
    <br>by de - 10/30/06 00:09
    <br>
    <br>試下用白醋開水抹窗及窗框
    <br>放來來曱由屋入廚櫃

• de
    <br>用防蚊網會唔會防到d小動物爬入來?
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>
    <br>我未試過, 唔知呀.

• 唔知租套房後可唔可以換曬d鎖...?
    <br>
    <br>by Rachel - 10/30/06 00:12
    <br>
    <br>當然可以,
    <br>但換鎖費要幾百蚊, 要視乎用邊種
    <br>

• 試下用白醋開水抹窗及窗框
    <br>
    <br>by 個人經驗 - 10/30/06 00:14
    <br>
    <br>仲有噴啲殺蟲水去窗外的牆

• 試下用白醋開水抹窗及窗框
    <br>
    <br>by 個人經驗 - 10/30/06 00:14
    <br>
    <br>仲有噴啲殺蟲水去窗外的牆
    <br>
    <br>by 個人經驗
    <br>
    <br>有呀, 當時噴殺蟲水已經成為我的習慣了.........
    <br>不過現在都不用啦, 因為我jordan了,
    <br>現在的地方衛生好好多, 無呢個煩惱.

• Thanks Ann
    <br>
    <br>我諗都要大概預番咁多錢啦... :(.
    <br>
    <br>同埋呢...非不得已唔好搬出去
    <br>依個係我既感覺
    <br>尤其如果你屋企只係因為太細既話
    <br>
    <br>可能我自小就唔可以同爸爸媽媽一齊啦
    <br>所以我好羨慕你地架
    <br>
    <br>雖然訂金冇左會肉痛d
    <br>但係諗清楚最重要
    <br>依個係我個人意見啦....

• 當然可以,
    <br>但換鎖費要幾百蚊, 要視乎用邊種
    <br>
    <br>
    <br>by 個人經驗 - 10/30/06 00:15
    <br>
    <br>你會唔會換鎖呢?

Log in to reply