純粹傾偈

• 就算有個人响身邊又點,冇交流咪一樣覺得好寂寞。
    好想同人傾下偈啊!

• 好呀, 你想傾咩呢

• 好開心有人回應,

其實我有兩年冇開POST,

今晚特別空虛, 好想搵人傾下。

• 我 join 左呢度都應該有三四年了, 不過除左頭幾個月之外, 其他時候都好少出聲, 係近期又多左

我都幾同意你 subject 入面寫既野

• 我開始懷疑係咪自己要求高。 

其實兩人相處係咪唔須要精神交流?

• 幾好喎, 純粹...受埋我得唔得.

• Sandy,

當然唔係啦~

• 我唔會比msn你又唔會問你要!

• 其實係需要的, 不過總唔可以要求時時刻刻都有

溝通到我已經覺得唔錯, 尤其係而家呢個世代

你指的精神交流有無特別指邊方面?

• 緊係得,開心都黎唔切∼∼

• Sandy, 你同佢溝通有咩問題啊?

• 我同你一樣~~

• Sandy,

溝通唔係淨只靠講, 留心去observe 重緊要.

• 有冇MSN不如一齊傾吓?

• 我又傾﹗斟埋我呀 :)

• 唔知點解一REPLY就有error。

我解嘅溝通唔到,係兩個人價值觀唔同,點講都唔明。

• 精神上交流唔到,係因為其中一方唔上心...有時兩個人相處耐咗...係需要久唔久為對方製造一些驚喜...

• 細個拍拖好簡單,無無聊聊,講下學業,朋友又一日。

大個咗,反而唔識點拍拖。

• Sandy ,

是否因為您們的背境很不同..所以價值觀分歧大?

• she.com 真係應該改善下個 forum, 越黎越慢

價值觀唔同呢樣野好難解決

畢竟一個人建立左幾十年既價值觀,

絕對唔會因為你一句說話, 或者一年半載而改到

有時只可以互相體諒, 或者故作視而不見

Baby, 呢樣野同上唔上心未必好大關係

• 點講呢,有d人根本覺得內心交流唔太重要嘛。

• Sandy replied @ 2009-03-28 12:31 am

唔知點解一REPLY就有error。

我解嘅溝通唔到,係兩個人價值觀唔同,點講都唔明。

----------------

唉, 價值觀唔同好大件事. 尤其是係有衝突果種. 好致命喎.

其實唔係講極都唔明, 係大家的believe唔同. 如果可以尊重到對方的價值觀再加上包容會唔的. 千祈唔好想去改變對方.

有咩價值觀唔同? 有冇例子.

• 如果對方唔合作,點任你點努力都溝通唔到,好多男人都唔願意溝通,唔鐘意主動講心低話...

如果價值觀唔同就要雙方遷就下/包容/尊重對方想法,有無呀版主﹖

• 人大左, 溝通某程度上我覺得難左

拍拖時好多野你以為對方應該會知, 應該要做 / 體諒等等

無將感受 / 看法講清楚, 誤會結果越黎越大

所以而家拍拖有機會我都儘量講清楚自己既諗法

誤會可免則免, 佢又可以明白我既諗法同點解

• 其實我唔會傻到想改變一個人,

但發現原來不斷將問題視而不見都唔係辦法,

內心好唔平衡。。

• 千祈唔好想去改變對方. <--- 極度同意﹗唔好諗住改變對方/反之諗下自己可唔可以自己改變遷就~

• Sandy ,

我都認識類似甘既人..無什麼精神上的交流...只是喜歡某方面的交流.

但問題係咪他一開始已經是這樣?如果是..只是您找錯了您的mr.right

• 不斷將問題視而不見 <---咪有一日會爆囉~

• 有無實質例子?

其實有咩不滿拍拖時最好講清楚,

好過一個啞忍, 一個唔知頭唔知路丫

• Sandy replied @ 2009-03-28 12:36 am

其實我唔會傻到想改變一個人,

但發現原來不斷將問題視而不見都唔係辦法,

內心好唔平衡。。

--------

可唔可以實質小小講清楚有咩唔同及問題?

mady replied @ 2009-03-28 12:36 am

如果對方唔合作,點任你點努力都溝通唔到,好多男人都唔願意溝通,唔鐘意主動講心低話...

如果價值觀唔同就要雙方遷就下/包容/尊重對方想法,有無呀版主﹖

-----------

好似我同我呢個衰婆mady價值觀都唔同, 佢鐘意溝仔未比佢溝囉. 如果我頂唔順未離開佢囉. 呵呵~~~~~~~

• 舉個例子,

好似佢覺得我應該百分百相信佢, 

又覺得隱瞞唔等如欺騙 (但佢係隱瞞我同ex見面傾電話果d。)

而我則認為信任須要建立,

同埋重要的事不應隱瞞囉。

• automan replied @ 2009-03-28 12:39 am

好似我同我呢個衰婆mady價值觀都唔同, 佢鐘意溝仔未比佢溝囉. 如果我頂唔順未離開佢囉. 呵呵~~~~~~~

---------------------------------------

耶~~~~ 大家咪聽d謠言,我係好好既女仔黎架﹗

死佬請你專注版主既問題﹗

• 老實講,佢鍾意講野多於聆聽,

我有時唔開心想講佢知,佢就覺得我係亂諗野。

叫我諗d開心野喎。

• 自動男.... 你估人人都好似你咁open咩

• 咁你有無同佢講, 之後有無改善呢?

我係男人, 我諗我都唔會專登話比女朋友知同前女友傾過電話

一來覺得無乜特別, 二來講完之後又怕佢個心頂住頂住

• 你係咪會小氣嬲你bf見ex架﹖如果唔係點解你bf要甘鬼鼠呀?

• mady

automan同你講下笑幾好呀, 令氣氛好輕鬆, 我睇完心情即時好咗好多:P

• 民仔 replied @ 2009-03-28 12:42 am

自動男.... 你估人人都好似你咁open咩

-----------------------------------

係呀﹖有幾open呀? 講多d黎聽下呀~

• Sandy replied @ 2009-03-28 12:43 am

mady

automan同你講下笑幾好呀, 令氣氛好輕鬆, 我睇完心情即時好咗好多:P

-----------------------------------

個衰佬又係幾得人鐘意既哈哈~~~~~~ (今晚你就知死字點寫)

• 甘當他知道您唔開心..他有無反應..又會唔會氹番您?

其實只有您真正同他相處過.他有無用心照顧您的感受..只有您可以知...

但我個人就不可以和ex再見亦是朋友..也不主張

• hihihi

• 我一早見過佢地一齊單獨食飯, 當時佢呃我話係舊同事, 

我仲笑笑口架, 一D HARD FEELING都冇。

點知過咗一排有人同我講佢是非, 我先知到佢地關係。

• 比mady去識其他bf喎....

• Sandy replied @ 2009-03-28 12:40 am

舉個例子,

好似佢覺得我應該百分百相信佢, 

又覺得隱瞞唔等如欺騙 (但佢係隱瞞我同ex見面傾電話果d。)

而我則認為信任須要建立,

同埋重要的事不應隱瞞囉。

-------------

都唔錯啊! 起碼你子解佢係點樣諗同做, 唔好諗咁多去改變. 而係你知呢個人係點你就可以知道佢點做. 起碼你估到佢會唔會忍瞞你. 字眼上的問題拗都無謂啦.

Sandy replied @ 2009-03-28 12:42 am

老實講,佢鍾意講野多於聆聽,

我有時唔開心想講佢知,佢就覺得我係亂諗野。

叫我諗d開心野喎。

-----

佢講的又未必冇point喎.....

• 佢好硬頸,覺得自己冇錯唔會認錯架。

最多扯開話題,講其他野,扮冇事發生過囉。

• Sandy, 你呢個例子就幾明顯係講大話

就算當時唔方便講事後都應該解釋番

有 hard feeling 應該真接話佢知, 最少下次唔好先

• mady replied @ 2009-03-28 12:45 am

Sandy replied @ 2009-03-28 12:43 am

mady

個衰佬又係幾得人鐘意既哈哈~~~~~~ (今晚你就知死字點寫)

---------

衰婆走著瞧

• Sandy ,

甘除咗呢方面..他令您有唔開心..

甘係大部份的時間.他係唔係一個稱職的男友?

• Sandy replied @ 2009-03-28 12:48 am

佢好硬頸,覺得自己冇錯唔會認錯架。

最多扯開話題,講其他野,扮冇事發生過囉。

------------------------------

你硬係要人認錯人地好難落台架.....圓滑少少....

• 係架,但一日一個電話,好難唔亂諗呀。

Log in to reply