working holiday的迷思

• 有邊個正猶豫去唔去工作假期計劃呢?
    好多人都係為左尋求人生意義,
    擴寬眼界,令自己更自立獨立,
    但要做呢個決定一D都唔易的,
    要顧慮嘅野實在太多,
    金錢,安全問題,搵工,家人既擔心……
    而我自知自己能力唔強,
    搵工難,去到一定捱苦,
    但如果去完能改變自己,學到野都係值得既...
    但最好係呢度可以搵多幾個朋友啦……

• 真心講,值得去

• 澳洲係一個唔錯既選擇

空氣好,治安好,搵工唔難

就算英文唔叻都OK

離香港又唔遠

可以考慮下

• 就係你呢庭人先要去。衝出自己安全地帶。

• 你樣樣都咁負面睇,最終定必起行不成架。

學習面對困難同諗辦法解決係人生成長過程黎。

你話搵工,金錢等其實都係小問題,

香港呢邊有EF工作假期課程計劃,可以提供澳洲資訊,工作配套俾你等,

而至於適應方面,就要靠自己喇…

• maleatshedotcom replied at 2015-02-04 7:05 pm

---------------------------------------------------------------

就係你呢庭人先要去。衝出自己安全地帶。

===============================================================

係囉,一世唔衝出個COMFORT ZONE 永遠都長唔到大

• 自己一個人去都得啦,唔通要對齊星座八字先可以起行咩?

想當年,我自己一蚊一蚊儲返嚟然後帶住成副身家一條友來到澳洲。

當年打長途電話貴到死,身邊無人無物,

但都依然生存到。這種經歷令我變成一個識得面對問題嘅人。

依家好幸福啦,網上好多資料,只要做足功課,

計劃好要做嘅事,其實一個人都可以好精彩。

我睇開呢度,你望望啦

http://www.workingholiday.com.hk/

• Billy_Bo replied at 2015-02-04 6:52 pm

---------------------------------------------------------------

澳洲係一個唔錯既選擇

就算英文唔叻都OK

離香港又唔遠

可以考慮下

===============================================================

普通溝通到都OK

其實好簡單

• csl replied at 2015-02-05 6:06 pm

自己一個人去都得啦,唔通要對齊星座八字先可以起行咩?

想當年,我自己一蚊一蚊儲返嚟然後帶住成副身家一條友來到澳洲。

我睇開呢度,你望望啦

http://www.workingholiday.com.hk/

我有師弟靠做7仔賺到機票,落機後就搵工,

做 part time ,夠錢仲寄少少番屋企俾家用。

我自已試過暑假時無去玩星期一至五番工,

如果星期6,日有得番我都想番埋添呀...

根本冇得驚呢樣、驚個樣,

要生存就要咁做。獨立都係咁鍛鍊番黎..

• csl replied at 2015-02-05 6:06 pm

我睇開呢度,你望望啦

我都係甘話 一個人去反而更自由自在添

• kk replied at 2015-02-05 12:59 pm

你樣樣都咁負面睇,最終定必起行不成架。

學習面對困難同諗辦法解決係人生成長過程黎。

你話搵工,金錢等其實都係小問題,

香港呢邊有EF工作假期課程計劃,可以提供澳洲資訊,工作配套俾你等,

而至於適應方面,就要靠自己喇…

有咩問題自己解決嘛

再唔係花少少人搵人幫手都值得

我睇開呢度,你望望啦

我都係咁話

宜家有咁多資料已經好好

好多問題都已經可以解決

• 其實好多人都一個人去

唔需要好驚

個邊好多華人

• kekevin replied at 2015-02-05 6:08 pm

Billy_Bo replied at 2015-02-04 6:52 pm

澳洲係一個唔錯既選擇

就算英文唔叻都OK

離香港又唔遠

可以考慮下

普通溝通到都OK

其實好簡單

其實簡單英文就OK

不過澳洲個邊口音比較特別

可能會聽唔明佢地講乜

要適應下先得

Log in to reply