失戀了,最可悲的是我哭不出來!

• 我問自己是否已不愛他,其實是他令我太失望了。
    朋友都結婚了,問到我們怎樣,我很心酸!
    於是我問了他一個問題,試一下他,他的答案,令我清醒了,並提出分手!

• 今時今日人類對“情“字已看得好淡

分手咪分手,不用傷心,明天會更好!

• 是的,你講得啱,返正本人是自愛之人,一定找到個更好的,或都自己一個,我都會過得很快樂。^^

只是覺得三年的感情完來是一點也不了解一個人,好似同一個唔識嘅一齊咗咁耐咁。有點感慨,我是在這裡認識他的。現在結束,都要上來一下,這就三年了。

• move on gal~

幸好你係自愛的人!一齊得耐唔代表啲咩嘅,你應該慶幸自己及早睇清楚佢,如果唔係結婚之後先知就麻煩了~

歡迎你歸來喔~ 我都成年無上嚟,係今日先返上嚟之嘛~

• I just wonder what was his answer make you left him. WE broke up because she told me that something very simple.

• 其實快樂先重要,兩個人一齊快樂過就已經好好

反而而家要特別小心,好多狗公假意獻欣勤,氹你上床,我都係其中一個!呵呵…

• Cave man replied at 2013-08-18 2:21 pm

---------------------------------------------------------------

I just wonder what was his answer make you left him. WE broke up because she told me that something very simple.

===============================================================

最重要是他不成熟。

• Eyeung1311 replied at 2013-08-18 2:25 pm

---------------------------------------------------------------

Cave man replied at 2013-08-18 2:21 pm

I just wonder what was his answer make you left him. WE broke up because she told me that something very simple.

===============================================================

最重要是他不成熟。

that's very important.... mind to tell how old is he?

• 吾成熟只係藉口,你識佢第一日佢已經係咁

只係今日你心淡,要飛佢,揾個理由姐

• hot replied at 2013-08-18 2:32 pm

吾成熟只係藉口,你識佢第一日佢已經係咁

seemd right

• 有時唔一齊過都唔會知對方係咪成熟,好簡單一個例子,兩個一齊耐咗會諗結婚,但係如果個女仔肯儲錢,但係個男仔講就話肯儲,但係實則每個月都用晒啲錢……咁呢啲咪要一齊咗先知囉。

• Cave man replied at 2013-08-18 2:35 pm

hot replied at 2013-08-18 2:32 pm

吾成熟只係藉口,你識佢第一日佢已經係咁

seemd right

你吾好扮關心人,去踩人地以前條仔,想卓人就直接講

踩住人地以前條仔溝人狗公不如

• takeiteasyla replied at 2013-08-18 2:39 pm

有時唔一齊過都唔會知對方係咪成熟,好簡單一個例子,兩個一齊耐咗會諗結婚,但係如果個女仔肯儲錢,但係個男仔講就話肯儲,但係實則每個月都用晒啲錢……咁呢啲咪要一齊咗先知囉。

呢d係佢兩個之間嘅事,外人不宜批判人地ex去搏好印象

• 最重要是他不成熟。

其實三年前同佢一齊,以為佢係一個可靠嘅人,記得約會第一次,我在街上特然肚子痛到行不到,他叫我坐下,然後買咗一支出其有止痛功效的寶礦力我飲。當時我覺得這個男人可以照顧我。

三年後,我在街上一次又是痛到行不了,我問他可否買些飲品給我,他只顧自己走,要我跟著他,最後要我開聲叫佢唔好掛住食煙,幫我排隊買野飲。

至於我今次問佢,如果有機會有人撘路去外地揾6萬蚊港紙一個月,做一個地盤雜工,兩年後我們便可以買樓,他說的第一句是:兩年後唔通話比人聽你做個地盤咩,呢兩年咪白過!

明白嗎?如果睇完唔明,有人可以幫我再解釋下嗎,我點解會唔走快啲呀???

• hot replied at 2013-08-18 2:45 pm

takeiteasyla replied at 2013-08-18 2:39 pm

有時唔一齊過都唔會知對方係咪成熟,好簡單一個例子,兩個一齊耐咗會諗結婚,但係如果個女仔肯儲錢,但係個男仔講就話肯儲,但係實則每個月都用晒啲錢……咁呢啲咪要一齊咗先知囉。

哈哈,冷靜,我都只係舉個例子啫,同埋我只係路過的,唔係話要溝人…

咁啦,我離開喇,唔阻你溝佢,ok? (^_^)

Have a nice day~

• eyeung replied at 2013-08-18 2:48 pm

最重要是他不成熟。

其實三年前同佢一齊,以為佢係一個可靠嘅人,記得約會第一次,我在街上特然肚子痛到行不到,他叫我坐下,然後買咗一支出其有止痛功效的寶礦力我飲。當時我覺得這個男人可以照顧我。

三年後,我在街上一次又是痛到行不了,我問他可否買些飲品給我,他只顧自己走,要我跟著他,最後要我開聲叫佢唔好掛住食煙,幫我排隊買野飲。

至於我今次問佢,如果有機會有人撘路去外地揾6萬蚊港紙一個月,做一個地盤雜工,兩年後我們便可以買樓,他說的第一句是:兩年後唔通話比人聽你做個地盤咩,呢兩年咪白過!

明白嗎?如果睇完唔明,有人可以幫我再解釋下嗎,我點解會唔走快啲呀???

完全明白!但係不便幫你解釋……自己領悟啦!你走得對的!

• 佢都成三十幾喇。

我一個人揾萬幾蚊養起一家三口,雖然好辛苦,但係都夠錢洗。但有時真係好攰,好想有個人借個膊頭比我挨下。

但係我發覺佢揾2萬蚊,佢阿媽又話佢比家用唔多,有時比下唔比下,同我出街好多時都係AA,都唔夠錢洗,所以儲唔倒錢同我買樓結婚。

我對住一個人,冇將來的,我不如自己一個好了。

• 版主!怪都怪你當初吾帶眼識人,十成十狗公為博你肯同佢上床,乜都做得出,就算你話要天上個月亮佢都話冇問題啦!

問題在於你睇吾出人地真誠定假意。食左你佢回復原狀姐

• 算啦,我其實唔係想數佢。

不過我真係好攰,好想揾過人開解下我,但呢個人永遠唔會再係佢,因為佢再唔可靠了,我為有自己一個人哭,不是為了他,而是為了自己,愛一個很累。

• take it easy la,你仲有你啲朋友架嘛!u are not alone!

• takeiteasyla replied at 2013-08-18 2:49 pm

hot replied at 2013-08-18 2:45 pm

takeiteasyla replied at 2013-08-18 2:39 pm

哈哈,冷靜,我都只係舉個例子啫,同埋我只係路過的,唔係話要溝人…

咁啦,我離開喇,唔阻你溝佢,ok? (^_^)

你吾駛以退為進,你不咁諗怕咩人講?

只係吾中意踩人地ex搏印象

Have a nice day~

• takeiteasyla replied at 2013-08-18 3:11 pm

take it easy la,你仲有你啲朋友架嘛!u are not alone!

我明白,我的朋友都安慰我,一定會更好的。謝謝你。

• 版主哭可止一時之痛,學識睇人先重要!當上一堂寶貴課囉!

• hot replied at 2013-08-18 3:16 pm

版主哭可止一時之痛,學識睇人先重要!當上一堂寶貴課囉!

我知喇,愛一個上一課吖嘛,歌仔有得唱。

• 版主睇來你比我激到笑番 :)

笑多D啦!

• 識諗就得啦!

有機會再傾啦,再留喺度我會俾人殺死的~ 哈哈

再見~

• hot replied at 2013-08-18 3:24 pm

版主睇來你比我激到笑番 :)

笑多D啦!

冇你咁好氣。

• takeiteasyla replied at 2013-08-18 3:24 pm

識諗就得啦!

再見~

如果版主話招sp吾知你重走吾走呢?

• eyeung replied at 2013-08-18 3:27 pm

hot replied at 2013-08-18 3:24 pm

版主睇來你比我激到笑番 :)

笑多D啦!

冇你咁好氣。

要人工呼吸喎 :)

• takeiteasyla replied at 2013-08-18 3:24 pm

識諗就得啦!

再見~

有緣再見,and我係感激各位關心。

• 就是因為男友唔去外地搵一個六萬元一個月的事, 而選擇分手 ?

就是因為而家唔夠錢的問題 ?

• QQ replied at 2013-08-18 3:41 pm

就是因為男友唔去外地搵一個六萬元一個月的事, 而選擇分手 ?

不是出不出去外地揾錢的問題,而是他覺得咁樣揾錢係會比人睇唔起。

• 版主,其實能吾能夠恢復過來要睇你自己

九成女事主會再度受傷,因為在脆弱時遇上另一衰人甜言蜜語,好容易再受騙!我希望你經一事、長一智!

• 好, 錢係需要, 好彩你唔係拜金!

但可借如果係我都唔會去, 可能佢表達得唔好, 這個要求太高了吧!

• 我諗我明白的,不用向壞處想了

分手時,我也哭不了,八年,也沒有一點眼淚

維持不來,就別再回頭了

我也十分慶幸,我回歸這個自由巿場

• Eyeung1311 replied at 2013-08-18 3:44 pm

QQ replied at 2013-08-18 3:41 pm

就是因為男友唔去外地搵一個六萬元一個月的事, 而選擇分手 ?

不是出不出去外地揾錢的問題,而是他覺得咁樣揾錢係會比人睇唔起。

是不成熟的問題,如果有份工比我可以揾到錢買樓,就算係勞力,都係靠自己雙手揾番嚟嘅,我唔怕人睇唔起。

其實我一早知佢唔會做,因為佢在家是少爺嚟,阿媽照顧周到,我只係估唔到佢會叫我:如果係啱咪你自己去做囉!

我係覺得佢個人冇膊頭呀,成日諗住將來啲家務我一個人做晒,我叫佢洗隻碗都難呀,佢諗住佢有一日真係會無啦啦發咗達ga,咁咪請工人囉,如果唔係佢呀媽同我咪做住工人先囉。

• ozlindauer replied at 2013-08-18 3:53 pm

我諗我明白的,不用向壞處想了

維持不來,就別再回頭了

你重自由嗎?

我地溝通下ok?

• 有咩咁可悲呢?!

其實應該恭喜你可以解脫,唔使再俾果條友浪費青春!!

• QQ replied at 2013-08-18 3:50 pm

好, 錢係需要, 好彩你唔係拜金!

但可借如果係我都唔會去, 可能佢表達得唔好, 這個要求太高了吧!

我話你知,我要同呢個人過人世ga,我當然唔拜金,如果唔係有錢嘅我都嫁咗比人做阿太喇,都係自己戀愛大過天,先至會如此身世,受咁多傷害。

• 女人對一個男人有期望, 我係認同的

但小心自己的想法會否實在, 會否過於期望過高.

又或者, 你下次再找男朋友時, 搵個已有你期望的人 (例如己有樓), 咁就 OK

• man replied at 2013-08-18 4:01 pm

有咩咁可悲呢?!

其實應該恭喜你可以解脫,唔使再俾果條友浪費青春!!

Yes

• 一個沒有膊頭的男人係會令另一半沒有安全感的,雖然三年唔係短既時間,但早點分手對你來講係另一個開始,哭不出來或者係因為你對他是真的死心了吧!

希望你早點找到一個更好更愛你的人!

• ozlindauer replied at 2013-08-18 3:53 pm

我諗我明白的,不用向壞處想了

維持不來,就別再回頭了

恭起你

• 飄 replied at 2013-08-18 4:08 pm

一個沒有膊頭的男人係會令另一半沒有安全感的,雖然三年唔係短既時間,但早點分手對你來講係另一個開始,哭不出來或者係因為你對他是真的死心了吧!

希望你早點找到一個更好更愛你的人!

嗯!謝謝你!

• 或者我很脫離現實,我總係覺得兩個真心相愛既人就算暫時沒有樓也不是問題,重要的是要有共同的人生目標

• 我曾經有此親身經歷

我人工, 二萬五, 佢三萬

兩個人夾埋買樓租樓都無問題

我已經有一份正職, 一份唔係成日會開工的 part time.

我計埋, 佢俾一萬回家, 我就不用俾回家, 咁都仲有 $45000, 用 $15000 租樓, 都好 OK 吧!

但我的這個她, 還叫我做多份 part time, 或諗生意攪, 目的要我搵多 d 錢, 我都拒絕了, 還自動選擇分手.

• 我覺得現實係我有能力買三百萬樓, 就去買, 我唔會因為想好 D 要住四百萬樓, 而家加重自己的工作和壓力和健康

她覺得人係要有上進心要提升自己

我都覺得係啱, 但唔係盲目死谷.

所以我唔阻人發達, 放棄算數了

• 飄 replied at 2013-08-18 4:10 pm

或者我很脫離現實,我總係覺得兩個真心相愛既人就算暫時沒有樓也不是問題,重要的是要有共同的人生目標

没錯,没有樓,可以搬出來住,最重要的係佢有冇真心為我著想過,佢已經唔識再關心我了。

我的工作是8號風也是上班的,我所有朋友都知道,前幾天的8號風球,他問我:明天要上班嗎?我說:返晏 他說:8號風也要上班?

您明白嗎?然後我8號風球上班了,佢没有關心我出門要小心點。佢淨係諗冇人陪佢,佢放假有啲悶。

• 我而家慢慢先聽得出.你係覺得個男人差哂,無安全感,唔可靠.....等等的情況 !

咁只可以祝你下個好運

btw, how old are you now ?

• 女人始終都是女人,女人在原始本質上都希望身邊的男人可以給我們倚靠,希望男人能擔起家庭的主要重任、開支等,當男人不合理的態度出來,我們做女人的便會覺得這男人沒有膞頭可供倚靠,離開,是對大家都好的辦法

Log in to reply