唔明d人點解有老公/老婆仲要去搵d咩sp/sl

• 其實兩個人由相識, 到拍得成拖, 到結得成婚, 係一件好唔容易的事.

點解唔好好珍惜 ?

冇 commitment 仲結咩野婚 ?

你地點睇 ? 係咪覺得我呢個思想已經 out 左 ?

• 吾係妳/你既思想out左,只是每個情況都吾同。

有的真的出黎搵食,有的係有需要。好睇每個人吾同case

• 吾係妳/你既思想out左,只是每個情況都吾同。

有的真的出黎搵食,有的係有需要。好睇每個人吾同case

=================================================================

就以刑警---陳秀珠和黃日華做例...陳秀珠岩or錯..?

• there is not hard & fast rule for everything

modern marriage system is not perfect, for sure

• 係唔好嘅

• 人係貪心既....得一想二

• 儀 replied at 2010-11-09 1:32 pm

-----------------------------------------------------------------

係唔好嘅

=================================================================

係正常既夫妻生活,當然有sl/sp係一定係錯<--無得原諒

但如非一般夫妻呢?

好難去界定係對或錯

• 咁人有理性,可以控制唔出軌

• skywalkerj replied at 2010-11-09 1:34 pm

-----------------------------------------------------------------

儀 replied at 2010-11-09 1:32 pm

係唔好嘅

係正常既夫妻生活,當然有sl/sp係一定係錯<--無得原諒

但如非一般夫妻呢?

好難去界定係對或錯

你用黄日華嗰套計?

• there is not hard & fast rule for everything --> 咁吸毒又好唔好 ?

modern marriage system is not perfect, for sure --> 咁係咪要群交先啱 ?

• 你用黄日華嗰套計?

係..如黃日華果套去批評。

• skywalkerj replied at 2010-11-09 1:36 pm

你用黄日華嗰套計?

係..如黃日華果套去批評。

那套另計,不過都唔合邏輯,女都生埋邊有疏離到咁呀!之前無愛咩?

• 我覺得一個唔識珍惜, 唔負責任, 又唔計後果的人的質素高極有限

• 傳統的人 replied at 2010-11-09 1:44 pm

我覺得一個唔識珍惜, 唔負責任, 又唔計後果的人的質素高極有限

同意, 任性加個自私, 我自己多D!

• 唔好諗多,齋吹水啫

• 傳統的人 replied at 2010-11-09 1:44 pm

我覺得一個唔識珍惜, 唔負責任, 又唔計後果的人的質素高極有限

well, there are not many high quality people in this world....and these low quality people can match......

• 一樣米養百樣人, 同類問題, 各自修行, 得出來的不會一樣

結果有人面對的是需要, 有人可以不要, 有人跟本不用

• fly replied at 2010-11-09 2:55 pm

一樣米養百樣人, 同類問題, 各自修行, 得出來的不會一樣

結果有人面對的是需要, 有人可以不要, 有人跟本不用

同意,好似黃日華咁佢被老屈入牢

問題:陳遇上問題要男人幫手解決但黃日華責任要幫手解決但被屈入牢

咁陳<--都想找人分擔,or自己頂硬上?

我諗針吾吉到肉吾知痛吧

我相信妳係女性吧,咁我黎問妳一個問題

1.男和女結婚由30-50歲都未能成功生bb,咁男出去找代母以性行為一個月有bb,咁男有無錯,女有無錯,代母有無錯?

2.一對夫妻之前拍拖時無婚前性行為,結婚行頭幾年行房得共20次,咁個女事無論用盡方法都未能令男方和自己行房,咁女性有需要出去叫鴨,咁佢有無錯?

3.同上-係叫鴨後發現原來個男係天生不擧,無論做偉哥做手術都無法和妻子行房,咁男有無錯,女出去叫鴨有無錯?

我講出呢d問題,係現實係真有其事。大家會點評論?

• 在我眼中, 這3項全都是錯.

做人不是為了達到目的, 就什麼都可以做的.

• 其實兩個人由相識, 到拍得成拖, 到結得成婚, 係一件好唔容易的事.<===呢個大前題係呢個時代已經唔成立

冇幾耐前, 中國既離婚手續簡化左, 出黎既數據就是離婚人數即係有所上升

easy come easy go, 就係呢代人既心態

• 傳統的人 replied at 2010-11-09 4:08 pm

在我眼中, 這3項全都是錯.

只可以講針吾吉到肉吾知痛吧!呢個世界除左黑色和白色,當中會演變有灰色

上面所有故事係真人真事

1.男對太太可能係有錯,但對父母係無錯,妳重話自己係傳統的人,無後為大。

其他同樣有對與錯

• 簡單啦, 男既當叫雞, 女既當叫鴨.

玩完返屋企食飯訓教!

邊有咁多理智去分析玩唔玩 SP/SL 呢 D game 架,

有時間都搵人玩左先算啦!

• 儀 replied at 2010-11-09 1:34 pm

咁人有理性,可以控制唔出軌

睇下出軌係咩原因啦

假如妳先生一個月先番屋企1次,而且不但止吾比家用還只問妳攞錢,咁妳會咩感覺。如果妳先生回家後只做自己野如街外人一樣妳會咩感受,我真的好想知大家如真的遇到以上問題是否真的如傳統的人咁講到咁理性。

• 又會咁激烈~~^^

• 傳統的人 replied at 2010-11-09 4:08 pm

傳統小姐我想知道假如妳和妳先生十年都無出,以妳傳統思想是否要主動離婚?

七出之條...夠傳統吧

• 你不斷舉一些極端例子去為一些錯事去找藉口, 我無野好講.

算了吧女 道不同不相為謀

• fly replied at 2010-11-09 4:32 pm

又會咁激烈~~^^

完啦..我吾打落去..就快又放工了。我只是講出好多野無咁理想化,自己生活得如意吾代表別人同樣如意。吾好咩都話錯。

• 傳統的人 replied at 2010-11-09 4:33 pm

你不斷舉一些極端例子去為一些錯事去找藉口, 我無野好講.

算了吧女 道不同不相為謀

係真人真事,係我生活上遇見的或自己發生的,有幾極端。自己發生就吾極端啦。當然我都有朋友生活真的好如意,我明,如吾係自己身歷其景當然吾會知道係咩味兒。

• 工作好, 感情好, 學業好...只要一但觸礁, 支持者常說沒有事, 只是風浪..是感冒..是病了一場吧!!! 之後可以再努力..再試..再找就可以..

我們也會說希望在明天...會雨過天清...最好的未來臨...緣同命運一時三刻唔好, 不會是永遠////

上述說的, 可以for單身未婚, 可以for離婚者, 但結了婚的就"不可以"病, 不可以有陰天, "病好"就一定"只可以"是指同太太/老公和好, 一係唔得就係離婚...了結 (但都係一樣米養百樣人, 是旁人知曉嗎?)

感情事大家都知沒有絕對, 婚姻不如意的, 都唔應該出現另外的感覺...這是多數人認同...可是問題不是"唔應該"上, "會不會"發生係令一回事....

只要發生在已婚者身上.."就是罪"...

單身的愛上別的人, ok…有選擇當然好啦..一個唔岩下個上..

離婚的要有新開始,選擇多幾個,唔可以一錯再錯..

只係結了婚的,任老公打老婆好,老婆打老公好..,兩個人之間係可以唔平等,只要一個抓住令一個死穴,令一個人只好乖乖了...

有老公一有經濟力有學歷,太太無人無物咩都無,只係唔想離婚無了個仔的撫養唔想離,但日日比人打..不過另有人關心,動了情都係死守佢老公(因為佢係結了婚吧)

世界一早就大條道理性者岩..其他的...闊佬懶理, 人家死活,感覺,感受..都唔係咩吧

• fly replied at 2010-11-09 4:57 pm

工作好, 感情好, 學業好...只要一但觸礁, 支持者常說沒有事, 只是風浪..是感冒..是病了一場吧!!! 之後可以再努力..再試..再找就可以..

我們也會說希望在明天...會雨過天清...最好的未來臨...緣同命運一時三刻唔好, 不會是永遠////

上述說的, 可以for單身未婚, 可以for離婚者, 但結了婚的就"不可以"病, 不可以有陰天, "病好"就一定"只可以"是指同太太/老公和好, 一係唔得就係離婚...了結 (但都係一樣米養百樣人, 是旁人知曉嗎?)

感情事大家都知沒有絕對, 婚姻不如意的, 都唔應該出現另外的感覺...這是多數人認同...可是問題不是"唔應該"上, "會不會"發生係令一回事....

只要發生在已婚者身上.."就是罪"...

單身的愛上別的人, ok…有選擇當然好啦..一個唔岩下個上..

離婚的要有新開始,選擇多幾個,唔可以一錯再錯..

只係結了婚的,任老公打老婆好,老婆打老公好..,兩個人之間係可以唔平等,只要一個抓住令一個死穴,令一個人只好乖乖了...

有老公一有經濟力有學歷,太太無人無物咩都無,只係唔想離婚無了個仔的撫養唔想離,但日日比人打..不過另有人關心,動了情都係死守佢老公(因為佢係結了婚吧)

世界一早就大條道理性者岩..其他的...闊佬懶理, 人家死活,感覺,感受..都唔係咩吧

你冇條件就乜都假,走又走唔到,玩又玩唔起,自己唔爭氣,冇主動權,怪得邊個?

認同

1.我相信有辦法係唔需要有性行為都可以由代母生bb,生bb唔係一個合理原因可以同第二個人做

2.叫鴨係錯,兩個人應該用其他方法去滿足,如果唔滿意丈夫無貨交,可以選擇離婚,無貨交唔係一個合理原因可以同第二個人做

3.不擧係天生,男方無錯,女方因而叫鴨係錯

我認為,不論係夫妻定係情侶,應該係一對一

不論咩原因,有第三者都係唔岩

如果對方有咩問題,包括先天後天問題,可以選擇其他方法取代,或者分開

唔應該用呢個黎做藉口將錯的事情合理化

• 人未出生就有原罪,

咩都錯,

唯有信主...

拜..拜..拜..!

• 心凉,

題目唔係講有無條件,你有感而發?

木門對木門,為條件的有點似買賣交易。

我唔想講果種…

只說遲來的愛的好足夠再多的我都係同版主一樣唔讚同

• skywalkerj replied at 2010-11-09 4:25 pm

儀 replied at 2010-11-09 1:34 pm

咁人有理性,可以控制唔出軌

睇下出軌係咩原因啦

假如妳先生一個月先番屋企1次,而且不但止吾比家用還只問妳攞錢,咁妳會咩感覺。如果妳先生回家後只做自己野如街外人一樣妳會咩感受,我真的好想知大家如真的遇到以上問題是否真的如傳統的人咁講到咁理性。

分開答啦嗄,幾樣嘢嚟~

1)假如妳先生一個月先番屋企1次

~~~如果為工作為頭家,大家協調吓囉,佢都唔想架~

,而且不但止吾比家用還只問妳攞錢,

~~~~唔比嗄嘛~睇咩原因先啦!,有都唔俾....分開囉!唔関勾佬事喎

如果妳先生回家後只做自己野如街外人一樣妳會咩感受

掛著睇電視而我又得閒兼悶時,我會chi佢手脾,拉佢肚腩,仲唔理我同佢死過,長期係咁我大喊十鬧爆~咩咩感受

• 如果我有老公我都會搵sl/sp.

男人女人都係貪心. 邊個真係一對一

• sara replied at 2010-11-09 8:26 pm

如果我有老公我都會搵sl/sp.

男人女人都係貪心. 邊個真係一對一

我就真係一對一

• 呢個社會如果係一加一等於二咁簡單就唔會咁多問題啦.一句講曬,贏係winner,輸係loser,睇你揀邊條路行,自己輸唔輸得起.

• . replied at 2010-11-09 8:33 pm

呢個社會如果係一加一等於二咁簡單就唔會咁多問題啦.一句講曬,贏係winner,輸係loser,睇你揀邊條路行,自己輸唔輸得起.

當然啦!一加一等於二咁簡單就唔會咁多問題啦,但為左私慾輕家重罪係伴侶身上問題就更大更多,婚姻不是賭大細,婚姻如栽培花–樣,要用心要溝通要愛護,要互信。

• fly replied at 2010-11-09 7:18 pm

心凉,

題目唔係講有無條件,你有感而發?

木門對木門,為條件的有點似買賣交易。

我唔想講果種…

只說遲來的愛的好足夠再多的我都係同版主一樣唔讚同

乜有感而發?我笑d揾sl/sp的人玩唔起咪玩呢個遊戲...

「只說遲來的愛的好足夠再多的我都係同版主一樣唔讚同」>

唔知你up乜??

• 好少人結婚係唔想白頭到老,情會變,性情,性格,喜好,一起的時間,習慣,生活方式,目標,理念………通通都會隨時日增長或多或少…至少有部份唔同。

好似拍拖時的所有兩個人節日,我送的禮物都係親手做,吃的都好多時是親手煮,就係花都間中要親手摺。從相識日、拍拖紀念日…大家生日,期他節日,一年我真係要做好多有心意的驚喜。無他的,大家都愛大家,也是想快樂,學生無錢又要學人浪漫,只好動手。出來工作又是令一回事,人會攰,心思時間都花不上,好了…買花買禮物出去食好的過節,心思少了…對方不開心。什麼時候都要同當年比較…住的,用的…生活上的…忙時…讀書學習時間…令兩人見的少了也是問題…

兩人知要相體諒、相了解、傾問題…建立信任…還有好多…都知道

兩個人相處由享受…至接受…到忍受…大家都好辛苦呢!說離婚,有人易…有人唔係想離就離,真的拍拍pat pat 說再見嗎?

一切的同當初唔同時可以怪…自己?對方?外觀人人可以接受人老樣唔同,內在的不同無人拍心口會知明日係變了多少…有人大洗左…有人飲酒多左…有人出街多左…野蠻左…唔秋唔采又多左…當然好了的都會有…說個總和係忍無可忍好出奇嗎?要忍多少年?會等習慣當無野?會有日和好?………… 就在你等待的;可能十年後有一個自己心知係佢的人出現,有了道火線可能十年的等待會有考驗…

人生交差點:因為愛上令一人而要離婚,這是理性?…………因為責任、婚姻,就係一世都對令一半沒有愛,都要過埋下半世,這是理性?……如果同那後期出現的人嘗試交往看看是否合得來才真正離婚,這又理性嗎?

婚姻問題,兩個人係要共同承擔係絕不出奇…

係咪有第三者出現,那人一定該死?係咪那人一定自私晒?係咪一定有人貪心?

點解生命中有sl一定係錯?

• 心凉 replied at 2010-11-09 11:27 pm

fly replied at 2010-11-09 7:18 pm

心凉,

遲來的愛是指結婚之後是但一方的sl

• 現代人生活唔同左,我太太一年出4至5次美國trip。

想唔搵SL都難,不過唔work, 尢其當你真係愛你個SL,

兩頭唔到岸~~對佢好唔公平,最後都要放手~~

• 分開答啦嗄,幾樣嘢嚟~

1)假如妳先生一個月先番屋企1次

~~~如果為工作為頭家,大家協調吓囉,佢都唔想架~

,而且不但止吾比家用還只問妳攞錢,

~~~~唔比嗄嘛~睇咩原因先啦!,有都唔俾....分開囉!唔関勾佬事喎

如果妳先生回家後只做自己野如街外人一樣妳會咩感受

掛著睇電視而我又得閒兼悶時,我會chi佢手脾,拉佢肚腩,仲唔理我同佢死過,長期係咁我大喊十鬧爆~咩咩感受

妳咁講都只是一兩次,我講既連續幾年,做幾次妳會WORK,當幾年都係這樣我話妳知,答案係連妳自己都會冷淡。

• 路人甲 replied at 2010-11-09 11:55 pm

現代人生活唔同左,我太太一年出4至5次美國trip。

兩個都愛就無謂,睇你都係時間多心唔定,haha

如果出trip唔係好長,同朋友過都ok,如果長到你覺得同大家婚姻有問題要大家傾傾好…

• 儀 replied at 2010-11-09 8:39 pm

當然啦!一加一等於二咁簡單就唔會咁多問題啦,但為左私慾輕家重罪係伴侶身上問題就更大更多,婚姻不是賭大細,婚姻如栽培花–樣,要用心要溝通要愛護,要互信。

我想知道如我所講果3個極端例子妳會點處理?

• 路人甲 replied at 2010-11-09 11:55 pm

現代人生活唔同左,我太太一年出4至5次美國trip。

點解出TRIP4-5次就要...找SL..?

• 儀 replied at 2010-11-09 8:39 pm

. replied at 2010-11-09 8:33 pm

呢個社會如果係一加一等於二咁簡單就唔會咁多問題啦.一句講曬,贏係winner,輸係loser,睇你揀邊條路行,自己輸唔輸得起.

栽培得到、愛護有用就無聊多心。

為騙人感情,呃人上床的,真係想出手幫佢剪q左佢…呵呵

• 我就真係一對一

當然知妳係一對一啦..如果吾係妳都吾係叫做傳統的人。

不過好似妳未講解如妳遇上我講既情況妳會點處理。

我都想睇下妳有咩高見。以上情況已睇醫生。

• skywalkerj replied at 2010-11-09 3:59 pm

傳統的人 replied at 2010-11-09 1:44 pm

我相信妳係女性吧,咁我黎問妳一個問題

1.男和女結婚由30-50歲都未能成功生bb,咁男出去找代母以性行為一個月有bb,咁男有無錯,女有無錯,代母有無錯?

~~~~假若,男,女和代母大家協議下,大家無錯(我個人應為)

2.一對夫妻之前拍拖時無婚前性行為,結婚行頭幾年行房得共20次,咁個女事無論用盡方法都未能令男方和自己行房,咁女性有需要出去叫鴨,咁佢有無錯?

~~~~唔俾人知時擋冇,俾人知道就大錯咯,仲有若夫妻好好感情嘅....自己攪掂...

3.同上-係叫鴨後發現原來個男係天生不擧,無論做偉哥做手術都無法和妻子行房,咁男有無錯,女出去叫鴨有無錯?

~~~~~都係嗰句咯

我講出呢d問題,係現實係真有其事。大家會點評論?

Log in to reply