ahfoot抄襲別人的創作, 我指出卻換來他的粗口指罵, 還被指責為攪事! 請大家評評理.

• ahfoot抄襲別人的創作, 我指出卻換來他的粗口指罵, 還被指責為攪事! 大家評評理.

Ahfoot 文章的出處

copy replied at 2010-04-11 12:18 am
    http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006082301925

回答者: kittle12111 ( 小學級 5 級 )
    回答時間: 2006-08-23 13:45:08
    [ 檢舉 ]

剛剛分手的時候,你故意,要令自己不去忘記,你故意走你們曾經走過的路,到一些你們曾經到過的地方,做一些你們曾經做過的事。

你用盡一切方法去懷緬一個離開了你的人,你說你想忘記,然而,你卻做著一些令你記起他的事。

大概我們都想,腦袋裡可以有個按鈕,讓我們隨心所欲的把不想記起、不應記起的刪除。

...........

那麼,自自然然地,有天,你驀然回首,便會發現,原來自己在不知道什麼時候已經把那段記憶拋得遠遠的了。
    參考資料 http://www.xanga.com/she_square?nextdate=3%2f19%2f2006+9%3a3%3a32.310&direction=n

對答節錄, 原文

http://community.she.com/messageboard/relationship/?action=view.topic&id=2246268&page=2

copy replied at 2010-04-11 12:22 am
    請不要將他人的努力, 心情, 用三兩個click, copy and paste就據為己有.

ahfoot  replied at 2010-04-11 12:27 am

我有話我唔係抄咩

我借佢舒發下唔得呀

我有話係我寫架咩

不知所謂!

你要唔好用alias...

copy replied at 2010-04-11 12:30 am
    請尊重別人的創作. 若需要轉述, 可以加上轉貼,出處,或參考等等字眼. 還將別人的創作一而再各處張貼, 令人錯以為是你的手筆, 品格可想而知.

ahfoot  replied at 2010-04-11 12:33 am

難道你又唔係copy番來~? 你一隻一隻字打出黎架~?
    你咁樣響度捉人... 你幾好品格... 可想而知...

copy replied at 2010-04-11 12:35 am

偷去別人的創作仍然振振有詞, 死不認錯, 不知檢討, 還聲大夾惡. 果然厚顏無恥.

ahfoot  

你唔好響度鳩啦~ 要捉都唔係宜家捉啦~ 上等人..
    你睇下呢個thread幾時開, 你係有心捉一早捉左,
    俾你屎忽撞棍睇到又要響度玩野...
    你搏咩o者... 無聊不如睇下電視啦!

• 佢抄咪由得佢抄囉...

• Eddie313 replied at 2010-04-11 1:40 am

佢抄咪由得佢抄囉...

=====================================================

同意

• Eddie,

對不起, 我實在多事!

• 嘿...嘻...

• copy, 笑乜鬼呀~~

• 嘿...

• 你又嘿乜鬼呀

• 嘿嘿...

• 比你激死~~

• 習非成是

• 其實係凡事兩面睇啫~~

• 敢請教哪兩面?

• 嘿...

• 講真, 佢抄唔抄, 其實唔太重要, 係咪? 而佢無正面答你, 可能佢想比人知佢係有情深既一面 (但我都有講過我識兩個雙魚男都係好冷靜既人, 佢都無回應我)~~

• 借黎抒發下,本來都唔係咩大件事

好簡單一句"係呀咁岩見到借黎用下",扮下傻就不了了之

但奇就奇在,俾人篤穿左,仲咁聲大夾惡就……

我都想知下點樣兩面睇

• 你都見我無回應佢講粗口啦~~ 所以我都唔明點解要在網上互罵 or 講粗口~~ 我見網友講粗口, 我覺得最 ok 既係 aiya~~

• 支持和認同樓主擇善固執.

另,"凡事有兩面",其實是本地人常見的語言謬誤,但奇怪很多人都不假思索地用上了@@

• csls0518 replied at 2010-04-11 1:59 am

-----------------------------------------------------------------

講真, 佢抄唔抄, 其實唔太重要, 係咪? 而佢無正面答你, 可能佢想比人知佢係有情深既一面 (但我都有講過我識兩個雙魚男都係好冷靜既人, 佢都無回應我)~~

=================================================================

"其實唔太重要", 你在鼓勵抄襲嗎? 你會這樣教導下一代?

他絕對有正面回應, 就是說"不知所謂", 版主原文如下:

ahfoot replied at 2010-04-11 12:27 am

我有話我唔係抄咩

我借佢舒發下唔得呀

我有話係我寫架咩

不知所謂!

你要唔好用alias...

csls,

看不出你說的是哪兩面!

csls0518 replied at 2010-04-11 1:52 am

其實係凡事兩面睇啫~~

• 我有個習慣, 如果人地條 thread 無傷大雅既話, 我唔會入去再搞人地條 thread~~ 我都試過因為某 d 事辣慶版主~~ 不過講真既, 網上互罵真係比較傻~~

• copy, 咁佢都比你踢爆左啦~~ 佢可能只係唔識點處理被人踢爆而作善後麻~~

• copy, 另外我指佢無回應我係我話我有兩個朋友都係雙魚男係好冷靜既人呢件事~~ 當然, 每個人既處理答對方問題既手法都不一樣~~

• csls0518 replied at 2010-04-11 2:05 am

-----------------------------------------------------------------

你都見我無回應佢講粗口啦~~ 所以我都唔明點解要在網上互罵 or 講粗口~~ 我見網友講粗口, 我覺得最 ok 既係 aiya~~

=================================================================

你說的不對!

第一. 不是互罵, 是我被粗口罵.

第二. 又干aiya什麼事, 多寫字就是道理嗎?

還有, 你說我攪事. 我指出別人抄襲就是攪事嗎? 究竟你說的攪事是什麼? 實在不明白.

原文

csls0518 replied at 2010-04-11 12:43 am

ahfoot, 唔駛嬲既~~ 搞事既人用既手法最好就係唔理唔啋唔答就可以~~ 無謂令對方有機可乘, 你唔啋佢佢就會自動走頭架勒~~

• 咁講真喎~~ 我無諗過佢會講咁既說話喎~~ 我只係唔想大家傷和氣~~

• csls0518 replied at 2010-04-11 2:12 am

copy, 另外我指佢無回應我係我話我有兩個朋友都係雙魚男係好冷靜既人呢件事~~ 當然, 每個人既處理答對方問題既手法都不一樣~~

你想說什麼?

你是否想說因為各人的處理手法不同, 以粗口回應是對的?

• 我唔覺得用粗口鬧人係啱喎~~ 如果佢要咁無品, 佢又係版主, 你又可以耐佢乜野何?? 咁又何必要令自己傷身, 始終嬲怒對自己都唔好麻~~

• copy replied at 2010-04-11 2:15 am

csls0518 replied at 2010-04-11 2:12 am

copy, 另外我指佢無回應我係我話我有兩個朋友都係雙魚男係好冷靜既人呢件事~~ 當然, 每個人既處理答對方問題既手法都不一樣~~

你想說什麼?

你是否想說因為各人的處理手法不同, 以粗口回應是對的?

你是否想說抄襲是對的?

你是否想說我左搞事? 其實你已經說了.

• csls0518 replied at 2010-04-11 2:17 am

我唔覺得用粗口鬧人係啱喎~~ 如果佢要咁無品, 佢又係版主, 你又可以耐佢乜野何?? 咁又何必要令自己傷身, 始終嬲怒對自己都唔好麻~~

誰說我嬲? 你又怎知道?

祇是在以事論事而已.

習非成是...

csls,

我問你的問題你從不回應, 卻不停發表議論, 這不是討論啊.

• 講真丫, 我都話佢講粗口係佢既問題, 佢初頭唔回應你, 係因為佢唔知點去應對你既踢爆麻~~ 佢抄唔抄襲, 其實無對與錯之, 佢又唔係拎出去賣或乜野, 係咪? 只不過咁啱竟然比你知道佢係抄襲, 如果唔係, 佢一直都可以係好情深咁去分享麻~~ 咁你踢爆佢既「好文采」, 你算唔算係搞事丫~~

• 原來抄襲無對與錯之分 @@"

網民D/L mp3都係自用姐,唔係拎去做咩,但海關又拉人既?

• 咁講法, 如果 d 人做論文時引經據典, 咁算唔算係出問題丫??

• 腦殘 replied at 2010-04-11 2:07 am

支持和認同樓主擇善固執.

另,"凡事有兩面",其實是本地人常見的語言謬誤,但奇怪很多人都不假思索地用上了@@

你說的對!

凡事都有很多面, 但又如何? 這是一句永遠都對的說話, 但又有何干?

例:

甲說: 我的電腦程式被某某盜用了!

乙說: 凡事有兩面!

實在令人摸不著頭腦!

• 唔知點應對就可以講粗口

下次如果有邊位大吉利是要上法庭,俾人問到唔知點應對個時,可以考慮對法官講粗口

唔係想針對任何人,只係想議事論事

• 收到!

原來抄襲無對與錯之分!

csls,

再問一次, 你會這樣教導下一代嗎?

• csls0518 replied at 2010-04-11 2:27 am

咁講法, 如果 d 人做論文時引經據典, 咁算唔算係出問題丫??

你有無寫過論文架?

引左一定要註返個出處架嘛............

唔註既話,有權唔批你篇論文,因為涉及抄襲

• 如果在法庭, 你估 d 人唔講粗口咩, 咁佢地最後咪要睇下個官會唔會告佢地囉~~ 我由頭到尾都無講過講粗口係啱喎, 我只係講版主可能唔知點應對, 所以先以講粗口黎想令 copy 知難而退~~

• copy, 我諗我唔會~~

• csls0518 replied at 2010-04-11 2:27 am

咁講法, 如果 d 人做論文時引經據典, 咁算唔算係出問題丫??

都會quote出原文的出處! 指出是他人的論據, 成果, 統計, 等等.

• MMM, 咁如果你弔用一句成語, 你會唔會寫明出處???

• MMM, 咁如果你引用一句成語, 你會唔會寫明出處???

• copy, 佢無寫明, 係因為想借此而表達佢「情深」及「好文采」既一面, 但可惜係比你過路之人見到原來係非出自佢既手筆, 所以你踢爆佢之後, 佢只有以粗口對待你, 而你就不停咁追住佢而唔放, 佢咪之後惟有認係抄襲囉~~

• csls0518 replied at 2010-04-11 2:31 am

如果在法庭, 你估 d 人唔講粗口咩, 咁佢地最後咪要睇下個官會唔會告佢地囉~~ 我由頭到尾都無講過講粗口係啱喎, 我只係講版主可能唔知點應對, 所以先以講粗口黎想令 copy 知難而退~~

csls,

請問, 這是否言語暴力?

請問, 我應該因為這種言語暴力退縮嗎?

請問, 你是否鼓勵這種以粗口回應?

請問, 我怎樣搞事?

csls0518 replied at 2010-04-11 2:31 am

copy, 我諗我唔會~~

請問, 你諗你唔會~~ 又為何呢, 套用你的說話, 抄襲沒有對與錯!

• 你回應左海關個樣野先啦

• 樓主,

人看事物,角度可以很多,但真理只能有一面.

說"凡事有兩面"的人,根本是沒有思考過這話的意思,又或完全接觸過語理邏輯.

• csls0518 replied at 2010-04-11 2:32 am

MMM, 咁如果你弔用一句成語, 你會唔會寫明出處???

請問, 你是否想說ahfoot不是抄襲? 因為引用一句成語都不會寫明出處.

• 腦殘 replied at 2010-04-11 2:36 am

樓主,

說"凡事有兩面"的人,根本是沒有思考過這話的意思,又或完全接觸過語理邏輯.

=================================================================================

其實好簡單,

性格純品, 可以比人話天真~~

說話爽直, 可以比人話係唔經大腦~~

說話婉轉, 可以比人話係輚彎末角~~

根本好多野唔一定係非黑即白, 中間有好多灰色地帶~~

• 腦殘 replied at 2010-04-11 2:36 am

樓主,

我當然同意!

我祇是想作出解釋, 你以為有很多人知道語理邏輯嗎? 我想不是啊!

• 所謂抄襲,語意本身便含貶意,會受別人唾棄,當然是錯了!

除非証明留言者不是抄襲,又當別論.

• csls0518 replied at 2010-04-11 2:35 am

copy, 佢無寫明, 係因為想借此而表達佢「情深」及「好文采」既一面, 但可惜係比你過路之人見到原來係非出自佢既手筆, 所以你踢爆佢之後, 佢只有以粗口對待你, 而你就不停咁追住佢而唔放, 佢咪之後惟有認係抄襲囉~~

你係ahfoot?佢想點你知得咁清楚既?

借此表達「好文采」?篇野唔係佢寫,點知佢有幾好文采?假如佢真係想借此表達「好文采」,咁唔係欺騙係乜野?

又或者佢無諗住表達「好文采」,哈哈~~

佢唔係用粗口對人既話,人地又點會追住佢唔放......

• csls0518 replied at 2010-04-11 2:41 am

腦殘 replied at 2010-04-11 2:36 am

樓主,

=================================================================================

其實好簡單,

性格純品, 可以比人話天真~~

說話爽直, 可以比人話係唔經大腦~~

說話婉轉, 可以比人話係輚彎末角~~

根本好多野唔一定係非黑即白, 中間有好多灰色地帶~~

你說的都可以是對的, 但請你解釋你說的抄襲的兩面睇及灰色地帶. 這才是討論的重點!

Log in to reply