she.com - she.com messageboard - 三萬蚊禮金好少........

voice out your opinion:messageboard

she.com 討論區用家現可按此選擇版面顏色(深或淺色)及字體大小
text size: small large
theme color: light dark

可憐
三萬蚊禮金好少........

我只咗三萬蚊禮金.......超少....唉....勁吾開心

posted : 4 years ago (2009-11-20 17:53 pm)
last reply : 4 years ago by hj
thread ID : 2209007
statistics : 88 replies | 7362 views
favorite report abuse reply to topic
 可憐 (7)
 . (2)
 lady (2)
 wedding pl.. (2)
 了解下 (2)
 公平一.. (2)
 力石切 (2)
 呂方 (2)
 唉 (2)
 狗袁 (2)
 路人 (2)

page 1 2 3 4 bottom
Ken 7:46pm nov 22, 2009

因為你地酒席都沒有要.

哈哈, 酒席係自家事, 傳統以來都無女家要男家酒席架, 豬頭!
你返大陸睇下啦.

請飲根本係男方家長請佢地既, 女方家長請佢地既.
莫講唔係男方責任, 嚴格講係各自家長既責任, 而唔係新人.

仲有, 嫁妝係比男家既女主人, 唔係自己買完自己袋架.

港女文化, 嘜都係男人欠你既, 痴線!

reply to thread
kane 7:51pm nov 22, 2009

可憐
唔好唔開心啦 結婚係人生最開心ge 事

你覺得 禮金少 其實都唔緊要 你以後日子

多d 孝順 佢地 佢地乜都開心返哂啦 開心d 啦 香港人

Federic 9:22pm nov 22, 2009

If you think 禮金少, why don't you postpone your wedding for another year or two and wait for your fiance to save enough money to pay more 禮金?

I am sure he would not mind waiting for another year or two to make you happy.

reply to thread  block this user
如你認為這會員有騷擾成份,可按「block this user」,該會員的所有回覆將會隱藏。
其實仲有其他方法既~ 11:21am nov 23, 2009

其實禮金都唔係真係咁重要je, 始終唔係賣女, 你父母其實只要知道你開心幸福就夠。
況且錢銀既野有排計la, 例如你地第時搬出去住, 係邊個俾? 到你地結左婚, 你老公會唔會俾家用你屋企? ......
而且, 男方係咪affordable你最清楚, 如果佢係afford到俾多d既, 咁你之後再同佢計番囉, wakka, 到時你已經係老婆大人啦。結婚係開心事, 唔好因為呢d小事令自己唔開心!

kakayau 11:29am nov 23, 2009

如果未儲夠, 而您又咁唔開心咁收果3萬蚊,不如遲d儲到先結la...

reply to thread  block this user
如你認為這會員有騷擾成份,可按「block this user」,該會員的所有回覆將會隱藏。
sasa 11:34am nov 23, 2009

yes why don;t you postpone your wedding? my colleague is waiting for her future husband to save enough money for wedding too. actually they bought their own apartment, just save for wedding.

金錢遊戲 2:20pm nov 23, 2009

睇黎結婚不過係金錢遊戲,我始終唔明點解二個人之間既野要攪到好似全世界都要知一樣,又講到好似男人要出哂錢,好似我朋友個妹咁,突然間有左要結婚,但二公婆都無錢,結果要左借右借,仲要攪到好體面,攪到佢老公借到周身債,結婚洗咁多錢為乜呢?如果你話嫁女要嫁得風光,我情願俾大筆d禮金佢老母,大家簡單d食餐飯之後去歐洲密月咪算囉

各位結婚都應該諗過度過先,又要錢,又煩,講到底:$$$$$$$$$$

女人心? 4:38pm nov 23, 2009

版主,如果你未婚夫比十萬禮金你,之後對你當公仔咁玩完又掉, 咁你是否覺得好開心,好抵...

結婚用金錢去衡量我覺得你好恐佈........> <  

路人 5:01pm nov 23, 2009

女人心? : i am not agree with you, are u sure 佢未婚夫比三萬禮金佢,之後又對佢好好唔會玩完又掉咩? 我覺得比人地飲吓茶當利是仔唔好太寒酸囉

Methodology 6:04pm nov 23, 2009

分析事物要critical

問題一: 點解要付禮金
-----------------------------

男家付禮金, 係中國人結婚的一個傳統, 將過大禮程序簡化的其中一部份. 過去男家之所以要過大禮給女家, 係基於一個大前提, 就係兒女係父母財產, 為家庭帶來生產力, 勞動力, 而女人過門後, 以後就只會為夫家服務, 包括老爺奶奶, 於是就要向女家作出"補償".

但如今時移世易, 男女結婚後多數搬出去獨立生活, 建立一個新家庭, 今時今日仲有邊個女人肯服侍老爺奶奶呢? 既然如此, 咁就再不存在誰便宜了誰或誰虧欠了誰既問題.

若果用公司作比喻, 以前結婚就係男方集團收購女方集團既股份, 男方集團當然要向女方集團提供物質條件, 但現今結婚就只不過係男方集團同女方集團一齊分拆再合組一間新公司而已.

既然如此, 付禮金既前提因素已不存在, 咁點解要付禮金?

問題二: 習俗的概念是甚麼
-----------------------------------

承上題, 既然今日俾禮金既前提已不存在, 咁剩下來支持俾禮金既因素就只有訴諸習俗了. "呢個係中國人習俗", 這是最方便, 最順手的理由. 於是, 接下來另一個問題就係"習俗的概念是甚麼", 所謂習俗, 就係群體在一個特定時間特定空間的一個特定取向, 因此, 習俗並不是鐵板一塊, 一成不變, 正如現今中國人既好多所謂"傳統儀式", 同一百年前, 二百年前, 一千年前, 都唔一樣, 每一代人都會對一些不合時宜既習俗提出質疑, 然後才帶來改變, 咁試問又憑甚麼認定"付禮金"並非不合時宜了?

若一切都不論, 單靠主觀願望去堅持某些習俗的話, 咁就要反問一句, 若對方提出另一些佢所堅持既習俗要你遵守時, 你又樂意遵從嗎? 好簡單, 傳統中國人觀念, 女人地位係低一等的, 女人嫁入夫家後, 係被視為丈夫財產的一部份, 然後基於呢個原則, 男家就順理成章對新抱有各種"非人性化"的不平等倫理期望, 這種"習俗", 今日的女人會樂意接受嗎? 若不樂於接受, 咁是否跟"習俗"呢個概念有衝突呢? 要知道, 不問情由地依附"習俗", 本身就係一種不理性的表現, 既非理性, 咁當對方反過來用"習俗"來對你設限時, 你自然亦失去理性討論的平台了.

問題三: 怎樣決定禮金多少
-----------------------------------

又當以上兩關你都過曬, 始終要堅持呢個習俗, 好了, 咁請問, 點樣定禮金呢, 用乜野做標準呢? 幾多先叫適合呢? 答案莫衷一是, 但普遍人既定價方法, 就係以身邊親朋戚友作參考. 但呢個方法有一個最大漏洞, 就係每個人出身背景, 價值觀都不盡相同, 某某禮金一百萬, 可能因為女家答應出新居首期兼貼送車再貼大床, 於是男家禮尚往來, 某某禮金十萬, 得罪D講, 可能因為新抱係處女, 之前連男仔隻手都未拖過, 男家覺得罕有所以出手豪爽少少, 某某像徵式收一百, 一千, 甚至唔收, 因為自己都冇咁多錢回禮. 欠缺充分資料, 比較係沒有甚麼意義的.

問題四: 你自己能付出甚麼

就當最後總結了一個所謂合理的禮金數目, 但仍然要問自己一個問題: 我又打算付出甚麼?

天下無免費午餐, 來而不往非禮也, 男家付出一定數目的禮金, 自然亦會對對方有所期待, 到時若女家達唔到男家的期待, 有機會令女兒以後遭老爺奶奶白眼. 即使退一步講, 男家不至於如此勢利, 但日後男家同人傾閒計時因為任何原因而提及新抱或女家, 都有意無意或條件反射式的從呢個角度出發 - "佢實係咁架啦", "都預左佢架啦", "佢梗係冇咁好死啦"......而且先入為主的印像可以維持一世, 撫心自問, 這是否你所樂見的結果?

答了這四個問題, 如果仍然解決唔到疑問, 咁我勸你無謂再問, 因為你永遠都唔會有答案, 以後索性想點就點好了, 反正又唔使死既.

. 10:03pm nov 23, 2009

.

lady 11:17pm nov 23, 2009

習俗唔想跟以前啦,就算跟都係對某d女子豪爽一些,而且還對女方諸多要求,女嫁左就係男人既財產,乜野理論?

好啦,你講到組織個新家庭嘛...
男家結婚後係咪唔應該理佢父母既生活?

88 11:22pm nov 23, 2009

視乎你老公有幾多錢,如果你老公銀包有5萬蚊,比三萬蚊你做禮金,咁真係無得講...如果你老公好富有, 比得三萬蚊做禮金咁又叻作別論...

版主,你老公有幾多,幾愛你, 得你自己知...如果真係唔開心,咁不如直接同你老公講....反正都結婚, 無野唔可以坦白...

lady 11:30pm nov 23, 2009

似乎番版主未來老公既經濟狀況好d既,唔通搵得唔多又要求呢樣果樣咩.

kikibo 1:02am nov 24, 2009

好搞笑.... 我笑咗好耐, 條數點計先
講真我就唔覺得係因為對方兩老養女多年而要俾多d禮金, 因為個女都一直俾緊家用ga ma.....
唔知你地係唔係咁計.....hahahaha

好似出面公價8萬左右
冇樣扣一萬
肥扣5千
把口唔夠甜tum 唔到未來奶奶扣一萬
冇學歷扣5千
年紀大扣萬五
唔識煮飯扣八千
唔想生扣二萬
要老公養扣一萬

大定參詳下, 研究下啦 haha

good excuse 1:58am nov 24, 2009

by lady - 11/23/09 23:17

唔, 中曬, 你用呢個理由出發, 真係正中下懷. 講到呢part, 現今男女結婚後, 雙方都仍然要繼續理自己父母既生活, 而且, 丈夫俾外父外母家用既例子, 肯定多過太太俾老爺奶奶家用既例子. 係咁情況下, 仲點解要俾禮金呢?

力石切 9:32am nov 24, 2009

我幾個家姐都嫁左,嫁之前好顧家,但嫁左之後一毫子都無攞翻黎,最離譜係貼翻人地轉頭,買樓有份供樓竟然笨到無自己名,另外一個就更加唔洗講,咁多年黎貼左老公我睇至少都一,二百萬,另一個好D,但都係無攞錢翻屋企,佢地而家好專重我,因為我唔攞錢翻屋企佢地就驚,岩架,女人結左婚後就唔點理自己父母,呢個係咪好普遍呢?

good excuse replied @ 2009-11-24 1:58 am

by lady - 11/23/09 23:17

唔, 中曬, 你用呢個理由出發, 真係正中下懷. 講到呢part, 現今男女結婚後, 雙方都仍然要繼續理自己父母既生活, 而且, 丈夫俾外父外母家用既例子, 肯定多過太太俾老爺奶奶家用既例子. 係咁情況下, 仲點解要俾禮金呢?

力石切 9:35am nov 24, 2009

版主,

如果三萬係超少,市價係幾多?其實我都覺得需然唔係嫁女,但亦唔好咁CHEAP好似送俾人咁,視乎對方情況,但都係個句囉,無錢就真係唔好結住,我聽落個個都好似結左婚就元氣大傷

可憐 10:53am nov 24, 2009

TO:力石切 :hi,I also agree 我聽落個個都好似結左婚就元氣大傷-------yes....
i feel 一般都至少五萬啦 
不過我而家心好情了好多了,最緊要老公對自好,少都忘記咗啦^o^

可憐 11:08am nov 24, 2009

離譜係貼翻人地轉頭,買樓有份供樓竟然笨到無自己名,另外一個就更加唔洗講,咁多年黎貼左老公我睇至少都一,二百萬-------

我have one friend 仲stupid 牙.....未marry 已供樓,the building 系佢bf +bf mother 名!!!

唔好假惺惺啦 12:25pm nov 24, 2009

唔好假惺惺啦, 係人都知只要有單有據證明有出錢供樓, 就算層樓無落名, 將來有糾紛, 法庭都一定要照俾例將應得既一份判俾你. 分分鐘唔落名先最醒, 第日要分身家時一定無蝕底, 相反若中途無錢供樓, 自己無名亦唔需要上身, 告都係告有名o個個.

wedding planner 2:33pm nov 24, 2009

其實香港結婚酒席有好多形式.

1) 女家講明要男家多少圍酒席就算, 唔收禮金.  即男家比曬酒席, 女家收指定數目酒席既人情取代禮金.
2) 女家同男家分開擺酒, 男家收男家, 女家收女家. 禮金另外再相量.
3) 更方便既係, 男女新人雙方一起出錢擺酒, 收返既人情新人自己用來找數, 扣除所有expenses, 有餘自己袋.  男方自己比禮金, 男方父母就喜歡送什麼比女方都可以, 女方父母買嫁�菑韘菑v個女出嫁.

大陸擺酒形式可能跟香港不一樣.

-------------------------------------------------------------------------------

哈哈, 酒席係自家事, 傳統以來都無女家要男家酒席架, 豬頭!
你返大陸睇下啦.

請飲根本係男方家長請佢地既, 女方家長請佢地既.
莫講唔係男方責任, 嚴格講係各自家長既責任, 而唔係新人.

呂方 10:36am nov 25, 2009

wedding planner : are u kidding? you are not fimiliar with wedding on mainland

你返大陸睇下啦.

請飲根本係男方家長請佢地既, 女方家長請佢地既. (yes but 跟香港一樣, 男家會比多少圍女家請佢地D親朋好友, 沒有不同, 只係因人能力而已)

莫講唔係男方責任, 嚴格講係各自家長既責任, 而唔係新人.(我有個女大陸同事,佢亞媽要佢男朋友擺四十圍至比佢地結婚, 而今佢地仲唔夠錢結呵)

呂方 10:38am nov 25, 2009

唔知唔好胡亂吹啦, 一句話, 唔夠錢唔好結住啦

Amy 2:22pm nov 25, 2009

到底你知唔知假惺惺係咩意思?

唔好假惺惺啦 replied @ 2009-11-24 12:25 pm

唔好假惺惺啦, 係人都知只要有單有據證明有出錢供樓, 就算層樓無落名, 將來有糾紛, 法庭都一定要照俾例將應得既一份判俾你. 分分鐘唔落名先最醒, 第日要分身家時一定無蝕底, 相反若中途無錢供樓, 自己無名亦唔需要上身, 告都係告有名o個個.

page 1 2 3 4 top
login : @she.com < not a she.com member? sign up here
password : < forget password?
alias :
post by : nicknamenickname loginlogin alias
@she.com
password